pomocą drewnianej kopystki/szpatułki/łyżki. Dno tortownicy 23cm średnicy wykładam papierem do pieczenia, pozostawiając boki niczym nie okryte, nie wysmarowane. Wylewam delikatnie ciasto do blachy. Wstawiam do pieca nagrzanego do 160-170 stopni, ok. 40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiam do wystudzenia w piekarniku. Następnie dzielę na 2-3 blaty, w zależności od zapotrzebowania. masa straciatella
W kuchni Karmel-itkiwłaśnie zaczęła dorosłe życie. Julka, powodzenia! CIASTECZKA FRANCUSKIE Z TRUSKAWKĄ. /autorski; wymyślony na poczekaniu;/ 1 płat francuskiego ciasta 300g mrożonych truskawek szklanka cukru rozmącone jajko Kilka godzin wcześniej, przed pieczeniem, zasypuję zamrożone truskawki cukrem. Odmrożą się szybciej, a jednocześnie nie będą takie kwaskowate, jak to zwykle bywa przy mrożonych owocach. Ciasto francuskie dzielę na równe kwadraty. Truskawki odcedzam(...)kawałku ciasta, składam i sklejam brzegi. Układam je na wyłożonej papierem blasze, w niewielkich odległościach. Smaruję rozmąconym jajkiem i posypuję wierzch cukrem. Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni, a ciasteczka piekę ok. 20-25 minut, aż się pięknie zezłocą. SMACZNEGO! Pozdrawiam wiosennie, choć wiosny nie widać, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiJuż wszystko gotowe? Tak, na pewno... Baranek z masła, kiełbasa, baby i serniki, żur, galareta, pasztet i pieczenie,sos do jaj, szynka w galarecie, sałatka jarzynowa... A mazurek? O kurrczaczki,a mazurek gdzie? Są takie sytuacje, kiedy nagle zatrwożenie nas obezwładnia. Mazurek musi być, w końcu to Wielkanoc! Na Boże Narodzenie nieodłącznie występuje makowiec lub makowa
W kuchni Karmel-itkizapobiec wydostawaniu się nadzienia podczas pieczenia. 00 Tak przygotowanie ptaki układam na blasze, na folii aluminiowej. Nacieram je olejem rzepakowym , posypuję tymiankiem i wkładam do piekarnika. Piekę ok. 30-40 minut w 180 stopniach. SMACZNEGO! Pozdrawiam radośnie tej zimy w trakcie wiosny! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiCZEKOLADĄ. /przepis na muffinki podstawowy, banany i czekolada to bardzo znany dodatek, nie ma więc co mówić o autorskim przepisie/ 12 sztuk; 2 szklanki mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru ( może być brązowy ) 1 łyżeczka soli 1 duże jajko 2 - 3 bananów 1/2 tabliczki startej gorzkiej czekolady 1 szklanka mleka (można zastapić jogurtem, maślanką) 1/2 szklanki(...)startą czekoladę i lekko ją wmieszałam. Przełożyłam ciasto do foremek, wypełniając każdą do dwóch trzecich wysokości. Po środku wcisnęłam po kawałku obranego banana tak, aby ciasto go zakryło. Piekłam muffinki w 200 st. przez 15 do 20 minut, aż stały się złotobrązowe. SMACZNEGO! Pozdrawiam wszystkich dzisiejszych solenizantów :] Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiKochana Mamo! Chcę Ci dziś podziękować za serce, pełne miłości, które ofiarujesz mi codziennie. Za uśmiech, który napawa mnie radością. Za wszystko, czego mnie nauczyłaś. Pieczenia, gotowania... Ale najbardziej za to, jakim jestem dziś człowiekiem. Mamo. Gdyby nie Ty, nie wiem kim dziś bym była. Ale na pewno nie taką. Dzięki Tobie(...)serce otwarte na innych i pełne uczuć jak Twoje. I oczy widzące to, czego inni nie widzą, albo boją się zobaczyć. Sernik dla Ciebie, Mamo kochana, dopiero się piecze. Ale wznieśmy toast za Twe zdrowie pyszną malinówką. Zrobioną z myślą o Tobie. Wdzięczność powinnam okazywać Ci na co dzień. Ale nie zawsze się to udaje. Chociaż Ty i tak wiesz
W kuchni Karmel-itkinatłuścić i wysypać odrobiną mąki. Przełożyć rozwałkowane ciasto, docisną do dna blaszki i do boków. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika. Podpiekać 15 minut w 200 stopniach. Wyjąć z pieca. Szparagi ugotować. Jak to zrobić? Dorota RADZI tak. Jajka roztrzepać, wymieszać dokładnie ze śmietanką. Rozprowadzić mąkę i dokładnie, aby nie pozostawić grudek, wymieszać. Wsypać posiekany koperek (bądź susz(...)doprawić solą i pieprzem. Ugotowane szparagi ułożyć na podpieczonym spodzie, zalać przygotowaną masą jajeczno-śmietankową. Całość wstawić ponownie do piekarnika i piec 30 minut, aż wierzch ładnie się zezłoci. Następnie wyłączyć piekarnik i przez kwadrans trzymać tartę w piecu uchylonym lekko, aby odpoczęła. Podaję z kwaśną śmietaną. SMACZNEGO! *** Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkitygodnia w cyberświecie. Ahoj, przygodo! TARTA BANANOWA. /przepis autorski;/ blaszka na tartę kruche ciasto: 1 szklanka mąki 1/2 kostki masła 1/3 szklanki cukru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia nadzienie: 6 przejrzałych bananów 400g jogurtu greckiego 3 budynie waniliowe (proszek) Z podanych składników na ciasto wyrabiam kruche. Najpierw rozcieram mąkę z proszkiem, masłem i cukrem. Kiedy uzyskuję strukturę(...)słodzę - przejrzałe banany są wystarczająco słodkie. Tak przygotowaną masę bananową odstawiam na 5 minut do lodówki - nieco zgęstnieje. Następnie wylewam ją na podpieczony spód, wstawiam do piekarnika i piekę przez ok. 45 minut w 200 stopniach (termoobieg), aby pięknie się zezłociła. Kiedy jednak zacznie zbyt szybko się brązowić, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Po upieczeniu zostawiam tartę do wystudzenia
W kuchni Karmel-itkiDokładnie miksuję. Formę wysmarowuję tłuszczem, wysypuję obficie lnem. Wylewam masę. Na wierzchu łyżeczką nakładam kleksy z konfitury. Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni. Wkładam przygotowany "sernik". Przez pierwsze 30 minut piekę go w 200 stopniach, po czym zmniejszam temperaturę do 170 i piekę kolejne pół godziny. Upieczony "sernik" zostawiam na kwadrans w piecu, aby odpoczął. Najlepiej, kiedy jest schłodzony - dobrze
W kuchni Karmel-itkikruszę. Miętę siekam drobno. Oba składniki wrzucam do masy, mieszam całość. Formę wyścielam papierem do pieczenia. Wykładam lepkie i ciężkie ciasto, wyrównuję wierzch i wkładam do rozgrzanego piekarnika. Piekę 30-35 minut w 180 stopniach. SMACZNEGO! Pozdrawiam baardzo czekoladowo! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiciasto, nie ulubiony sernik, a zwykłe PIECZARKOWE KOSZYCZKI . Mała uwaga na wstępie. Ostrożnie z doborem wędliny, by nie była słona bądź z solanki. Sól wydzieli się w trakcie pieczenia, a farsz ją wchłonie, przez co koszyczki wyjdą straszni słone. Ewentualnie można pominąć etap przyprawiania farszu solą. PIECZARKOWE KOSZYCZKI. /autorski;/ na 6 koszyczków plasterki szynki - w zależności jakiej używamy, dużej(...)ognia. Jajka roztrzepuję z mlekiem, przyprawami. Dodaję starte pieczarki, bułkę tartą i dokładnie mieszam ze sobą. Wykładam do foremek wyłożonych wędliną, wygładzam wierzch i wstawiam do piekarnika. Koszyczki piekę 15-20 minut, aż pięknie zbrązowieją. Świetnie się sprawdzą jako ciepła przystawka, przekąska czy jako ciepła kolacja. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkidużej blasze wykładam papier do pieczenia, układam sakiewki w odstępach od siebie (ciasto urośnie). Jajo rozbełtuję i wszystkie porcje smaruję nim z wierzchu. Wkładam do piekarnika. Piekę prze 20-30 minut, aż wierzch ciasta będzie pięknie zrumieniony. Podaję z pomidorami lub dobrą surówką. SMACZNEGO ! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkimgnieniu oka. MUFFINKI TAHINI Z DAKTYLAMI I JABŁKIEM. / w oparciu o przepis : ILLUCUCINA / na 12 muffinek 210 g pasty tahini 170 g płynnego miodu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 240 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki kardamonu (sproszkowanego) 0,5 łyżeczki imbiru 10 miękkich daktyli pokrojonych w kostkę 2 małe jabłka lub 1 większe(...)termoobiegiem. Foremkę na 12 muffinek wykładam papilotkami (lub papilotki wkładam potrójnie jedna w drugą, by je usztywnić). Uzupełniam ciastem do ok. 3/4 wysokości. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 25-30 minut, a najlepiej do "suchego patyczka". Po upieczeniu zostawiam muffinki do wystudzenia w piekarniku. Leciutko upadną. SMACZNEGO! Pozdrawiam! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkispód i kruszonka: 600 g płatków owsianych błyskawicznych kostka margaryny ( wyjąć na 10 minut przed przygotowaniami ) 150 g kwaśnej gęstej śmietany 18 % 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki cukru masa serowo-dyniowa: 1 kg twarogu ( u mnie nie mielony ) 2 szklanki puree z dyni 150 g kwaśnej śmietany 18 % 3 budynie waniliowe (proszek) 2-3 szklanki(...)odstawiam, pod wpływem budyniu masa nieco zgęstnieje. sernik: Na podpieczony spód wlewam zgęstniałą masę, wyrównuję wierzch, a następnie rozkładam kruszonkę z pozostałego ciasta. Sernik wkładam do rozgrzanego piekarnika i piekę ok. 1h i 10 minut w 180 stopniach. Studzę w uchylonym piekarniku, a gdy sernik jest całkowicie wystudzony, chowam go na min. 1,5 h do lodówki. SMACZNEGO! insertCookd("af48a6b4a76ba65f60ae177bcc6ea08f
W kuchni Karmel-itkipapierem do pieczenia. Za pomocą rąk pospanych mąką, formuję kulki wielkości piłeczki do ping-ponga. Układam w niewielkich odległości (nie urosną mocno). Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Piekę kuleczki ok. 20-30 minut, aż pięknie zbrązowieją. Na wierzchu będą chrupiące, a w środku niesamowicie mięciutkie i puszyste. Świetnie smakują na ciepło z domowym dżemem dyniowym. SMACZNEGO! Pozdrawiam Karmel
W kuchni Karmel-itki