pieczenie - 19054 przepisów (strona:644/1271)

Nie przestaję się dziwić -Dzień Mamy ( 2013.05.26 ) 218

łóżka by dzwonić do Mamy :). A jeszcze wcześniej w osłupienie wprawiła mnie moja własna Rodzicielka kiedy sondowana na okoliczność słodkości na Dzień Matki ( co by tu kupić bo piec to wiadomo , że nie będę )- radośnie stwierdziła , że z ciast to Ona by zjadła pieczony boczek ! . I zrobiła bym jej frajdę jak bym upiekła taki do chleba(...)robić - piekę . Jak upiekę i ostygnie to pokarzę ten boczek zamiast tortu :) W każdym razie nadal zdziwiona zawiłościami życia - życzę wszystkim Mamom wszystkiego najlepszego i by też się czasem dziwiły bo to fajne uczucie. Boczek gotowy- mięciutki, ostuszony-mozna podjadać( przepis będzie jutro

Buniabaje w kuchni
Żeberka w ostrej panierce 235

Ostrzejsza wersja żeberek z zupy - panierowanych i obsmażanych. Jednocześnie podpowiedź panierki ( z czego można zrobić gdy np. zabraknie bułki tartej). Potrawa z cyklu ,, przechodnich" - żeberka z kapuśniaku , sos od pieczonego boczku, panierka zostanie do innych potraw .Jedno wynika z drugiego- a jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie by podać w innym zestawie. Czas : 15 minut Składniki : 6 kawałków gotowanych żeberek(...)mięso do smażenia .  Na patelni rozgrzać   olej . Smażyć mięso na rumiano z obu stron . Zdjąć z patelni i odsączyć. Podałam z kaszą gryczaną z   sosem od pieczenia boczku ( zaciągnięty śmietanką i zagęszczony) i kiszonym ogórkiem. * Panierki jest zdecydowanie za dużo na tą porcję żeberek ale specjalnie tyle zrobiłam by połowa została na potem- będzie już gotowa

Buniabaje w kuchni
Szaszłyki ze schabu trochę inaczej 190

szkle żaroodpornym .Skropić olejem , podlać kilkoma łyżkami wody. Wstawić do piekarnika , nastawić temperaturę na 220 * C i piec 1 godzinę   przykryte . Odkryć , posmarować resztą marynaty i dopiekać aż się zrumieni , a mięso będzie miękkie . Bardzo trudno podać dokładny czas pieczenia - wszystko zależy od jakości mięsa , wielkości na jaką go pokroimy .Trzeba po prostu po pewnym czasie sprawdzać

Buniabaje w kuchni
Skrzydełka w potrawce groszkowo-ziemniaczanej 258

zupami tak schodzi , ze w końcu mamy magazyn skrzydełek).No i jeszcze jeden powód -- są tacy z gotujących , którzy robić minimalne porcje dla siebie lub 2 osób i pieczenie kg żeberek nie wchodzi w grę. W ten sposób możemy zrobić pyszny obiad w jednym garnku i w takiej ilości jaka jest nam potrzebna. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Żeberka z ,, kurnej chaty „ 2 156

Ciąg dalszy eksperymentów z pieczeniem mięs wg bardzo starych pomysłów. Próbuję odtworzyć smaki takimi jakimi były w dawnych wiekach. Dziś przerabiam przepis na żeberka ,, z kurnej chaty(...)okresu mniej więcej wczesnego średniowiecza ). Używam produktów i przypraw , które wydaje mi się , że były wtedy w zasięgu gotującego. Co prawda przypuszczam , że wtedy mięsiwa były raczej pieczone jako rąbanka bez dzielenia na konkretne rodzaje tuszy - ale dziś jest to po prostu logiczniejsze. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Marchewkowe frytki 421

Chętnie robię wszelkiego rodzaju frytki ( nie tylko z ziemniaków ) we frytownicy ActiFry. Mogę w niej piec warzywa w zasadzie bez tłuszczu ( potrzeba tylko odrobinę oleju by skropić to co się piecze).Dodatkowo aromatyzuję to co piekę ziołami lub innymi przyprawami. Podaję albo jako samodzielne danie lub dodatek do II Dania. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Karkówka obłożona gruszkami z chrzanem i żurawiną 205

trzeba mięsa wiele pilnować. Mięso jest miękkie i soczyste .Dodatkowo mamy pyszny sos . W zasadzie nie wiem czy powinnam pisać o pieczeniu czy raczej o duszeniu mięsa .Piekę ( duszę ) zawsze większy kawałek po to by mieć część na gorąco na obiad , a reszta zostaje do podawania na zimno. Zależnie od fantazji zmieniam dodatki , ale z gruszkami nadzianymi żurawiną

Buniabaje w kuchni
Zielone pierogi z kaszą i cebulką prażoną 228

Przepis bierze udział w Konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT Kruszwica S.A. I wygrał dla mnie jedna z nagród Płócienną torbę Cooki Smalczyk bez smalcu ? A to ciekawostka. Dużo mi nie było trzeba . Kupiłam. Spróbowałam. Jednego jestem pewna moja wątroba go toleruje :), kubki smakowe też

Buniabaje w kuchni
Zimowe prawie ratatouille wg Buni 187

Przepis bierze udział w Konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT Kruszwica S.A. W zasadzie tego typu potrawy gościły u mnie jesienną porą. A to leczo, to giuwecz , ratatouille, peperonada. Raz były z dodatkiem mięsa czy jakiejś wędliny, innym razem typowo jarskie. Powodów dla których ugotowałam dziś taką

Buniabaje w kuchni
Krokiety z pasztetem i cebulką 218

Przepis bierze udział w Konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT Kruszwica S.A. Zostało mi kawałek zamrożonego świątecznego pasztetu. Postanowiłam zrobić prościutkie krokiety. Farsz to po prostu przesmażona z pasztetem cebulka. Doprawiony szczodrze majerankiem i tymiankiem. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym , że wpływa korzystnie na zmianę smaku przygotowywanej

Buniabaje w kuchni
Burgery na obiad ( nie w bułce ) 239

Przepis bierze udział w Konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT Kruszwica S.A. Chyba się rozpędziłam z tymi eksperymentami ze smalczykiem Smakowita Pajda ale Smakowita Pajda zaskoczyła mnie wyczuwalnym aromatem ziół. ( mówię o smalczyku z ziołami ogrodowymi) i sprawdzam gdzie to można wykorzystać. Zdecydowanie wolę burgery, chicken burgery

Buniabaje w kuchni
Zawijaski ze schabu na kaszy gryczanej 223

Przepis bierze udział w Konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT Kruszwica S.A. Już tak dawno nie robiłam zrazów zawijanych , że jak robiłam wczoraj zakupy u rzeźnika i trafiłam na ładny szeroki schab bez kości wiedziałam już co dziś na obiad. Z jednym mam ostatnio problem- zrazy

Buniabaje w kuchni
Żeberka w marynacie teriyaki 212

Przepis bierze udział w Konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT Kruszwica S.A. W końcu kupiłam sos teriyaki na bazie którego robię marynatę do mięs. Bardzo mi odpowiada słodko-sojowy jego smak. Raz dodam mu więcej ostrości ( imbir , sos sojowy ) , drugi raz słodkości - cukier. Z reguły wprowadzam odstępstwo

Buniabaje w kuchni
Faszerowana mała główka kapusty 190

Przepis bierze udział w Konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT Kruszwica S.A. Zawsze ,, chodził" za mną pomysł by zrobić faszerowaną kapustę .Taką wydrążoną całą główkę zamiast gołąbków. Jakoś nie robiłam. A teraz trafiła mi się malutka kapustka -taka akurat na 2 osoby. Nie mogłam sobie darować

Buniabaje w kuchni
Farsz otoczony kurczakiem ( wersja 2) 222

farszu. I pewnie coś w tym jest bo jakoś tak dziwnie się składa , że wszyscy wyjadają najpierw farsz . Rzadko piekę teraz kurczaki w całości chyba , że na specjalne zamówienie ( podobno warto na niego przylecieć z Anglii ). Uważajcie przy pieczeniu bo jeśli kurczak jest duży ma tendencję do nadmiernego przyrumieniania sie od góry .Podlewałam jak trzeba , a i tak ,,przypiekło

Buniabaje w kuchni

Proponowane wyszukiwania