pieczenie - 19054 przepisów (strona:637/1271)

Amerykańskie ciasteczka z czekoladą 244

posiekane masło. Całość posiekać, dodać drobno posiekane czekolady. Zagnieść ciasto.  Formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach.  Piec ok. 12minut w temp. 190st.  Ostudzić na kratce.                                    Smacznego:) Przepis dodaję

Z miłości do słodkości
Ciasteczka - pieczarki 218

mieszance obtaczać ciastka, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gwint od czystej plastikowej butelki maczać w kakao. Na środku ciasteczek robić wgłębienie, tworząc nóżkę pieczarek.  Piec ok. 15min w temp. 180st.  Ostudzić na kratce.                                   Smacznego:) Przepis dodaję

Z miłości do słodkości
Drożdżowe maliniaki z białą czekoladą 235

Wyrobić. Uformować kulę, przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.  Po godzinie ciasto ponownie wyrobić, uformować bułeczki (ok. 12-14 szt.), ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne pół godz.  Następnie przy pomocy szklanki zrobić w każdej bułeczce wgłębienie, prawie aż do samej blachy. Nadzienie:  400 g malin(...)łyżkami cukru pudru oraz ze stopioną zimną czekoladą. Masą napełniać bułeczki. Na masę nakładać po czubatej łyżce malin. Posypać cukrem pudrem.  Brzegi bułeczek posmarować rozkłóconym białkiem.  Piec ok. 25 min w temp. 190st

Z miłości do słodkości
Parówki w cieście francuskim 309

paski o 2cm szerokości. Z parówek zdjąć osłonki. Każdą parówkę ściśle owinąć paskiem ciasta. Posmarować rozkłóconym jajkiem.  Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczeniaPiec ok. 15min w temp. 220st. Od razu podawać.                                        Smacznego

Z miłości do słodkości
Ptysiowe słomki 264

zimnego ciasta dodawać kolejno jajka. Zmiksować na idealnie gładką masę.  Ciasto przełożyć do szprycy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać wąskie krótkie paski.  Piec około 20minut w temp. 180-200st. Jeszcze ciepłe posmarować białkiem i od razu posypać cukrem

Z miłości do słodkości
Sernik z dynią na kakaowym spodzie 263

byłam mała zawsze kręciłam nosem, gdy słyszałam, że mama piecze sernika. A teraz, sama piekę go co najmniej raz w miesiącu:):) Na blogu jest już jeden przepis na sernik z dynią , jednak ten jest zupełnie inny. Przede wszystkim ma kakaowy spód, a do masy serowej zamiast cukru dodałam słodzone mleko skondensowane. Do tego oczywiście odrobina puree z dyni i nutka(...)żółtka oraz zmiksowane puree z dyni. Zmiksować. Wlać mleko skondensowane oraz śmietanę. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, cynamon oraz nasiona wanilii. Całość dokładnie zmiksować. Masę wylać na przygotowany spód. Piec 15minut w temp. 170st, następnie 80minut w temp. 120st. Pozostawić sernik na 10minut w wyłączonym piekarniku. Ostudzić i polać mleczną czekoladą stopioną z kilkoma łyżkami śmietany

Z miłości do słodkości
Meksykańskie ciasteczka pomarańczowe 190

ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 30min do lodówki.  Następnie rozwałkować, podsypując blat mąką, foremkami wycinać ciasteczka.  Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczeniaPiec ok. 8 min w temp. 190st.  Odstawić na 5 min następnie oprószyć cukrem pudrem

Z miłości do słodkości
Karpatka 240

Kolejny tradycyjny przepis, który za pewne każdy zna. Jednak ciasto jest tak pyszne, że musiałam je dodać;):) Delikatne ptysiowe ciasto przełożone kremem maślano - waniliowym... Mama zawsze musiała piec od razu dwie blaszki, bo ciasto jest tak "lekkie", że gdy przysiadła się cała rodzina od razu znikała jedna blaszka ciasta;) Ja piekę zawsze z pojedynczej porcji, według przepisu mojej mamy(...)jednym jajku, całość dokładnie utrzeć, by powstało gładkie ciasto bez żadnych grudek.  Podzielić na 2 części.  Wylepić dwie przygotowane formy o wym. 25x36cm.  Każdy placek piec ok. 20 min w temp. 200st. Ostudzić. Krem:  250g masła, 2 budynie waniliowe (po 40g każdy), 1/2 l mleka, szklanka cukru pudru, laska wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym

Z miłości do słodkości
Kakaowe ciasteczka w polewie czekoladowej 214

zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godz do lodówki. Następnie rozwałkować i wycinać foremką ciastka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczeniaPiec około 8-10minut w temp. 180st. Ostudzić na kratce. Polewa: 100g mlecznej czekolady,  3 łyżki śmietany 30%, posypki. Czekoladę stopić na parze ze śmietanką.  Lekko przestudzić, polewą

Z miłości do słodkości
Chińskie ciasteczka z wróżbą 273

wróżbą.  Ciastka składać na pół jak pierogi i delikatnie zlepić brzegi, zawijając je lekko do środka.   Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczeniaPiec około 12 minut w temp. 180st.                                   Smacznego

Z miłości do słodkości
Nocne rogale z makiem 250

.  Wstawić na całą noc do lodówki. Glazura:  łyżka miodu, 2 łyżki wody,  mak (użyłam BackMit). Miód rozpuścić w wodzie, masą smarować rogale. Posypać makiem.  Piec około 15minut w temp. 200st.                                     Smacznego:) Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości
Pierniczki jak z Kopernika 182

Całość dokładnie posiekać. Zagnieść gładkie ciasto.  Rozwałkować i wycinać ciasteczka o dowolnych kształtach. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w pewnych odstępach, bo ciasteczka urosną.  Piec około 13-15minut w temp. 190st.  Ostudzić i polukrować oraz dowolnie udekorować

Z miłości do słodkości
Świąteczne smakołyki z nutellą 273

wiele innych okazji...  Składniki:   3/4 szklanki mąki pszennej,  2 jajka,  130g masła,  1/2 szklanki cukru,  1/3 szklanki mleka,  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,  1 łyżeczka esencji waniliowej (można zastąpić cukrem waniliowym),  łyżeczka kakao,  krem czekoladowy np. Nutella. Przygotowanie Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale miksując, dodawać(...)sypkie produkty (prócz kakao).  1/3 ciasta odłożyć, dodać do niej kakao.  Do silikonowych foremek w kształcie gwiazdek i choinek nakładać po trosze jasnej i ciemnej masy.  Piec około 20min w temp. 190st.  Ciasteczka ostudzić, wyjąć z foremek i za pomocą szprycy nadziać kremem czekoladowym. Można je także dowolnie polukrować i udekorować

Z miłości do słodkości
Słodkie grzybki z kremem 270

Oprócz orzeszków piekę na Święta także grzybki. Są one bardzo czasochłonne i wymagają dużo cierpliwości, jednak zawsze się skuszę i piekę je na Święta:) I tak jak grzybkami, obdarowuję nimi najbliższych. Grzybki są piękną ozdobą świątecznego stołu i smakują naprawdę przepysznie...  Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, 250g  margaryny, szklanka śmietany 18%, 1 białko, 2 łyżki maku (użyłam BackMit(...)odrobinie ulubionej gęstej konfitury. Zwinąć w rulon. Nóżki zamoczyć w białku, następnie samą końcówkę obtoczyć w maku.  Kapelusze oblepić na zewnętrznych stronach foremek do babeczek.  Wszystko piec ok. 15-20 min w temp. 175st. Krem: 1 l mleka, 5 żółtek,  2 duże budynie waniliowe,  2 czubate łyżki mąki pszennej,  2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania