pieczenie - 19054 przepisów (strona:640/1271)

Ciasto pelne aromatu 202

brzoskwinie dojrzewajace na drzewie. Jeszcze tylko troche i beda gotowe do zjedzenia. Tymczasem zadowalam sie tymi ze straganu. Dzis upieklam z nich eksperymentalne ciasto, bez maki, bez proszku do pieczenia. Za to pelne aromatu i mocno owocowe. Pyszne na zakonczenie lata. Ciasto amaretti z brzoskwiniami skladniki: 1kg brzoskwin 175g biszkoptow 150g amaretti 3 jajka 100g cukru 100g mielonych migdalow(...)Bialka ubijamy na piane i dodajemy do ciasta. Tortownice smarujemy maslem i posypujemy dno i boki pozostalym cukrem oraz odrobina zmielonych migdalow. Wykladamy ciasto. Wierzch posypujemy zmielonymi migdalami. Ciasto pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po upieczeniu pozostawiamy do wystygniecia i jak ciasto bedzie juz chlodne sciagamy obrecz tortownicy. Posypujemy je cukrem pudrem. Mozemy przybrac brzoskwiniami

Przysmaki Karolki
Po jesiennym spacerze czas na sernik 200

wlasciwie powrot byl slodki, pod znakiem sernika z brzoskwiniami. Sernik z brzoskwiniami skladniki na ciasto: 3 szklanki maki 1 kostka margaryny 3 lyzki cukru 5 zoltek maly proszek do pieczenia masa serowa: 1kg twarogu poltlustego 2 jajka 1 budyn smietankowy 0,5 szklanki cukru 0,5 kostki masla 1 cukier waniliowy 5 bialek 0,5 szklanka cukru puszka brzoskwin(...)mase serowa. Bialka pozostale od ciasta ubijamy na sztywna piane z dodatkiem cukru. Nastepnie nakladamy ja na mase serowa z brzoskwiniami. Piane przykrywamy reszta pozostawionego ciasta. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez okolo 1 godzine. Smacznego! Uwagi: Przepis jest na blache, ja pieklam na tortownicy i wszystkie skladniki zmniejszylam o polowe. Przepis zamieszczam w ramach akcji "Gotujemy

Przysmaki Karolki
Kokos i pomarancze 227

wiec czuje sie z nimi emocjonalnie zwiazana. Nie potrafie z nich zrezygnowac, mimo ze czasem brakuje mi czasu na szukanie nowych inspiracji. Szczegolnie teraz gdy zamiast o gotowaniu i pieczeniu ja mysle o czekajacym mnie remoncie i przeprowadzce. Ucieszylam sie wiec gdy Tatter zamienila " Cytrusowy weekend " w caly tydzien, dzieki temu i ja moglam przylaczyc sie do zabawy(...)blache wylozona pergaminem. Ciasto nalezy dobrze wygladzic rownoczesnie formujac brzegi okolo 1cm. Blacha jakiej uzylam do ciasta miala wymiary 21x33cm. Ciasto wkladamy do piekarnika nagrzanego do 150°C i pieczemy je 20 minut. Po upieczeniu ciasta jeszcze cieple smarujemy 3 lyzkami dzemu pomaranczowego. Nastepnie ukladamy na nim pomaraczne i mandarynki. Galaretke przygotowujemy z 200ml wody i 2 lyzkami dzemu pomaranczowego

Przysmaki Karolki
Pieczarki. Boczek. Parmezan. Terrina. 225

Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Radze nie solic zbyt mocno gdyz parmezan doda potrawie smaku, do tego boczek bedzie juz dosc slony. Foremke keksowke (10cmx24cm) wykladamy papierem do pieczenia, a nastepnie ukladamy w niej boczek w taki sposob by przykrywal dno i brzegi foremki(...)oraz by mozna bylo przykryc nim farsz. Poza tym plasterki boczku musza nachodzic na siebie. Do tak przygotowanej foremki nakladamy farsz. Calosc dociskamy, wygladzamy oraz przykrywamy wystajacymi plasterkami boczku. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut. Po upieczeniu musi odpoczac 5 minut zanim ja wyciagniemy z foremki. Smacznego

Przysmaki Karolki
Czekolada i gruszki w jednej tarcie. 258

odstawiamy na pol godziny do lodowki. Dobrze schlodzone ciasto wkladamy miedzy dwa kawalki foli i walkujemy na okragly placek. Wykladamy nim natluszczona foremke do tart. Obciazamy ciasto fasola i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut. Autorka przepisu radzi by po wylozeniu foremki ciastem schlodzic je jeszcze przez 20 minut w lodowce. Piekac ta tarte(...)kolejny pominelam ten etap. skladniki na mase: 300g gorzkiej czekolady 5 jajek 50g masla 1 lyzka maki puszka gruszek wykonanie: W czasie gdy ciasto na tarte sie piecze przystepujemy do przygotowania masy czekoladowej. W kapieli wodnej rozpuszczamy czekolade. Dodajemy do niej maslo i mieszamy do chwili gdy wszystko sie rozpusci. Dodajemy do czekolady po jednym zoltku i make. Na koncu

Przysmaki Karolki
Mazurki do swieconki 242

lepka i lsniaca. Gdy przestygnie dodajemy do niej zoltko, mleko i make, dokladnie mieszamy. Blache wykladamy papierem do pieczenia i wylewamy na nia ciasto na grubosc 5 mm. Pieczemy w temperaturze 180°C okolo 15 minut. Ciasto powinno sie przyrumienic. Po wystudzeniu mozemy z ciasta powycinac male mazurki o dowolnych ksztaltach lub pozostawic jeden duzy. Ja z jednej poracji

Przysmaki Karolki
W oczekiwaniu na snieg 208

bialko powinno byc lsniace. Dodajemy je do masy czekoladowej na 3 razy i za kazdym razem delikatnie mieszamy. Ciasto przekladamy do tortownicy (24 cm) wylozonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C przez okolo 1 godzine lub do czasu gdy boki ciasta beda juz dobrze upieczone. Srodek ma pozostac lekko wilgotny. Po wystudzeniu ciasta posypujemy je kakao. Mascarpone

Przysmaki Karolki
Weekend pod znakiem czekolady 198

obie masy. Na koncu dodajemy make i starannie mieszamy. W tym momencie mozemy dodac orzechy lub rodzynki. Foremke o wymiarach 20cmx20cm wykladamy papierem do pieczenia i napelniamy ciastem. Pieczemy 20 minut w dobrze nagrzanym piekarniku do 200°C. Po wystudzeniu dekorujemy gorzkim kakao. Brownies doskonale smakuje tez z lodami lub sosem z owocow lesnych. Smacznego

Przysmaki Karolki
Majowe przysmaki 184

mlekiem, dodajemy podsmazona szalotke, szparagi i parmezan w cieniutkich plasterkach. Doprawiamy sola i pieprzem. Calosc wylewamy na przygotowane wczesniej ciasto. Pieczemy prze okolo 40-50 minut w temperaturze 200°C. Aby gora quiche sie nie przypalila polecam pod koniec pieczenia, gdy juz bedzie ladnie przyrumieniona, przykryc ja aluminium. Smacznego

Przysmaki Karolki
Czas na cukinie 217

tymiankiem, sola i pieprzem. Do masy dodajemy cukinie. Całość wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej gdy blaszka będzie o wymiarach 20x20cm wtedy placek jest wyższy. Całość pieczemy przez 35 minut w temperaturze 200°C. Danie jest dobre zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego

Przysmaki Karolki
Jeżyny i krem budyniowy 292

ciasta nacięcie 1,5 cm od brzegu. Otrzymujemy w ten sposób ramkę, a środek ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy około 15-20 minut. W czasie pieczenia brzegi tarty ładnie urosną. Może się też podnieść środek ciasta, ale po upieczeniu lekko dociskamy go widelcem. Ciasto należy wystudzić. Krem : Budyń rozpuszczamy

Przysmaki Karolki
Klopsiki inne niż zwykle 174

następnie formujemy klopsiki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W rondelku topimy pozostałe masło (20g) i polewamy nim każdy z klopsików, posypujemy też pokruszonymi orzechami laskowymi. Pieczemy je w nagrzanym wcześniej piekarniku do 210°C przez 15-20 minut. Podajemy ze sosem pomidorowym lub sałatką z pomidorów i bazylii

Przysmaki Karolki
Kawa. Czekolada. Kokos. 198

rozpuszczamy masło z dodatkiem kawy. Miksturę dodajemy do mieszanki cukrowej. Na końcu dodajemy jajka oraz wanilię i dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy do foremki (25cmx25cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180°C. Upieczone ciasto należy wystudzić. Wierzch ciasta smarujemy cienko roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi

Przysmaki Karolki
Łosoś.Wino. Cytryna. 217

się winem wprawia mnie w dobry nastrój. Na szybko zrobiłam w głowie listę swoich ulubionych aromatów. Lubi ę gdy dom przenika wo ń czekolady lub korzennych przypraw w czasie pieczenia ciasta. Szczególnie jesienią i zim ą przygotowywanie takich da ń sprawia mi przyjemność. Lubi ę te ż gdy zapach rozgrzanego oleju miesza się z czosnkiem. Od razu robię się(...)kwiatków brokuła sól, pieprz oliwa do upieczenia ryby wykonanie: Brokuły gotujemy na parze 10 minut. Łososia doprawiamy solą, pieprzem, smarujemy lekko oliwa i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut lub do chwili gdy ryba będzie się ładnie rozdzielać widelcem. Szalotki bardzo drobno siekamy, przekładamy do garnka i zalewamy winem. Gotujemy

Przysmaki Karolki
Norweskie ciasto z łososiem 217

skórkę z cytryny, koperek oraz pokrojonego w kostkę łososia. Doprawiamy pieprzem. Foremkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i napełniamy ciastem. Wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika i pieczemy 45 minut w temperaturze 180°C. Ciasto smakuje na ciepło i na zimno

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania