pieczenie - 19054 przepisów (strona:651/1271)

Kruche Gwiazdki Czekoladowo - Pomarańczowe 399

lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na około 7 mm i foremką wycinamy niewielkie gwiazdki. Układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy je około 10-12 minut. Studzimy na kratce. Wystudzone ciastka ozdabiamy stopiona czekoladą. SMACZNEGO  życzy  BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Pomarańczowe Ciasteczka z Kaszą Manną 217

kaszy manny lub polenty sok z pomarańczy ok.2 łyżek 150 g mąki pszennej Dodatkowo: 50 g czekolady gorzkiej Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachy wykładamy papierem do pieczenia. W misce miksujemy masło z cukrem pudrem, skórką i sokiem z pomarańczy, do momentu połączenia się składników. Następnie dodajemy kaszę mannę i przesianą mąkę. Mieszamy i wyrabiamy ciasto metalową łyżką(...)minut do lodówki. Dobrze schłodzone ciasto kroimy ostrym nożem na 1 cm plastry lub wyciskamy ciastka przez maszynkę do ciastek. Układamy na blasze zostawiając 2 cm  odstępy. Pieczemy 14 minut. Po wyjęciu ciastek z piekarnika są nadal miękkie i musimy odczekać około 5 minut. Po tym czasie przekładamy je na kratkę kuchenną. Po całkowitym wystudzeniu albo zanurzamy do połowy

Blondynka Gotuje
Gniazdka Bezowe z Bitą Śmietaną i Frużeliną Wiśniową 245

Gniazdka bezowe 16 sztuk: 4 białka szczypta soli 220 g drobnego cukru  1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego Wykonanie: Płaską blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Do miski wbiłam 4 białka, dodałam sól i zaczęłam miksować. Jak piana już była sztywna po łyżce dodawałam cukier. Miksowałam do momentu, aż cukier przestał być wyczuwalny między palcami. Na koniec(...)Gniazdka wyszły chrupiące z zewnątrz i wewnątrz. I co ucieszyło mnie najbardziej pozostały białe :) Autorka bloga, z którego przepisu zrobiłam te gniazdka pisze, że bezy można też piec w temperaturze 120 stopni przez 2 h.   Frużelina Wiśniowa: 250 g wiśni (świeżych lub mrożonych) 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody 0,5 szklanki cukru 1 łyżka

Blondynka Gotuje
Francuskie Koperty z Jabłkami 175

składamy po przekątnej na pół i widelcem sklejamy boki. Nasze koperty układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą kopertę smarujemy mlekiem i możemy posypać np. cukrem perlistym. Piekłam na tzw oko, czyli do momentu, aż koperty nabrały złotego koloru. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Pizza z Szynką i Pieczarkami 296

Składniki: ciasto na pizzę z tego przepisu sos pomidorowy do pizzy sos czosnkowy do pizzy pieczarki szynka ser żółty Wykonanie: Blat pizzy smarujemy sosem pomidorowym, układamy składniki i pieczemy w taki sam sposób jak jest podane w przepisie ( Pizza a`la Caprese ). W tym poście całą uwagę skupię na  Formie Perforowanej do Pizzy TOP-SILVER firmy Patisse , która jest(...)dostępna w sklepie Garneczki.pl. Do tej pory myślałam, że to na czym pieczemy pizzę nie ma większego znaczenia. Jednak ma. Dużą rolę odgrywa forma i metoda wykonania. Jeśli przejrzycie wszystkie moje posty z pizzą zobaczycie, że poprzednie pizze były bardziej płaskie, tj. boki wyrośnięte, ale równe z ciastem. Tym razem postanowiłam pizzę rozkręcić w rękach. Rozkręcanie nie wyglądało

Blondynka Gotuje
Granola z Czekoladą w Karmelowym Sosie 240

płatkami i bakaliami i wszystko dokładnie mieszamy, aby sos karmelowy dokładnie pokrył wszystkie składniki. Naszą granolę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 40 minut, co 10 minut mieszamy granolę aby zrumieniła się z każdej strony. Upieczoną granolę studzimy i w momencie, w którym jest już zimna wsypujemy pokrojoną na małe kawałeczki

Blondynka Gotuje
Mazurek Toffee z Daktylami i Solą Morską 223

i przekładamy do formy. Zostawiamy 1 cm boki, aby potem masa nam nie wyciekała z ciasta. Widelcem dziurkujemy ciasto, ponownie wkładamy do lodówki na około 30 minut. Potem pieczemy (bez termoobiegu) w temperaturze 160 stopni przez około 35 minut na złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Sos  toffiee: Do rondelka wlewamy śmietankę, masło, miód, cukier i wszystko

Blondynka Gotuje
Młode Ziemniaczki Zapiekane z Ziołami, Cytryną i Czosnkiem 261

plastrze. Między rzędami układamy ząbki czosnku w łupinie i ćwiartki cytryny. Na wierzchu układamy gałązki świeżego tymianku i rozmarynu. Blachę przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Pod koniec pieczenia ściągamy folię z blaszki i dopiekamy już bez przykrycia. Ziemniaczki te świetnie się komponują z Grillowaną Piersią z Kurczaka w Zarąbistej Marynacie

Blondynka Gotuje
Ciabatta 208

Pracę należy rozpocząć w wieczór poprzedzający wypiek chlebka. Ciabatta wymaga przygotowania zaczynu. Bardzo polecam. Ciabatta  PRZEPIS   /2 małe bochenki/ Temperatura piekarnika: 210-220°C   Czas pieczenia: ok. 30 min.   Zaczyn - I dzień  165g mąki pszennej, typ 550 0,5 łyżeczki drożdży instant 120ml letniej wody Ciasto właściwe - II dzień 335g mąki pszennej(...)odstawić na ok. 2h. Uformować dwa bochenki, położyć na blaszce wysmarowanej cienką warstwą oliwą. Przykryć ściereczką na 40min.  Bochenki wstawić do nagrzanego piekarnika (210-220°C) i piec ok. 30 min. Smacznego   all photos made by me&brzooch

coolinarnastrefa.blogspot.com
Rafaello - ciasto kokosowe 1035

omowe rafaello to już chyba klasyka. :) Bardzo proste w wykonaniu. Bez pieczenia. Połączenie kremu kokosowego z herbatnikami lub krakersami daje niesamowity efekt (swoją drogą warto zrobić to ciasto raz z krakersami a innym razem z herbatnikami - trochę inaczej smakuje). Deser bardzo ładnie się prezentuje i równie dobrze smakuje. Przepis pochodzi z książeczki "Ciasta domowe". var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline

coolinarnastrefa.blogspot.com
Bułeczki orkiszowe, śniadaniowe 180

https:' == document.location.protocol){js='https://pf-cdn.printfriendly.com/ssl/main.js'}else{js='http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Bułeczki orkiszowe, śniadaniowe PRZEPIS Temperatura piekarnika: 220 o C   Czas pieczenia: ok. 15 min Składniki 500 g mąki orkiszowej jasnej, typ 500-600 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 275 ml mleka 7 g suszonych drożdży lub około(...)naciąć na górze (mają wtedy ładne pęknięcie). Każdą bułeczkę smarujemy glazurą (wodą z cukrem). Gotowe bułeczki przykryć ponownie ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 h. Wyrośnięte bułeczki piec w temperaturze 220 o C przez ok. 15 min. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Napoleonka na krakersach 592

yszne i proste w wykonaniu ciasto bez pieczenia. Budyniowa masa i krakersy, które świetnie się tutaj sprawdzają. Ciasto należy przygotować dzień wcześniej, ponieważ wymaga leżakowania w lodówce przez kilka godzin (a najlepiej całą noc). var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfDisablePDF = 0;var pfDisableEmail = 0;var pfDisablePrint = 0;var pfCustomCSS = '';var pfBtVersion='1';(function

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chleb pełnoziarnisty z ziarnami 632

całkowicie z przypraw (prócz soli). Gorąco polecam ten przepis dla wszystkich, którzy chcą upiec swój pierwszy bochenek! To bardzo proste. Chleb pełnoziarnisty PRZEPIS /na 1 keksówkę/ Temperatura: 210oC | Czas pieczenia: ok. 55 min. Składniki 40 dkg mąki pszennej pełnoziarnistej 10 dkg mąki owsianej 10 dkg mąki pszennej 6 łyżek płatków owsianych 4 łyżki siemienia lnianego 4 łyżki sezamu(...)oraz wodę. Ciasto wymieszać mikserem. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 min. Ponownie wyrobić ciasto i przelać do foremki. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 20 min. Piec w temperaturze 210oC przez ok. 55 min. Wystudzić na kratce. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Tarta cytrynowa 205

ubitej śmietany. Delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Warto tę czynność wykonać na ok. 0,5 h przed pieczeniem. Nadzienie wyłożyć na podpieczony spód tarty. Piec ok. 1 h  min w temperaturze 150 o C . Zostawić w blasze przez ok. 20 min. a następnie zdejmujemy formę i zostawiamy na parę godzin. Po tym czasie wstawić

coolinarnastrefa.blogspot.com
Calzone 296

Efekt? Powiem tylko tyle, że to był bardzo smaczny obiad.. Ale takie obiadki to tylko w wolne soboty. ;) Calzone {4 porcje} Temperatura piekarnika: 210 o C | Czas pieczenia: ok. 20 min. Ciasto {wg przepisu na calzone w książce "Wypieki" Anneka Manning} spora szczypta cukru 250 ml ciepłej wody 7 g suszonych lub 25 g świeżych drożdży 2 łyżki(...)goudę na każdy placek (zostawić odstępy 1 cm od brzegu). Posypać przyprawami. Złożyć placki na pół a brzegi pozawijać. Wierzch każdego pieroga można posypać kminkiem i słodką papryką. Piec w temperaturze 210 o C ok. 20 min. Podawać od razu z sałatką lub/i sosem pomidorowym. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania