wilgotne ;) Od siebie dodałam polewę z białej czekolady :) Z porcji wyszło mi 12 muffinek. Składniki: Suche: 1,5 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody Mokre: 1 jajko 100 ml maślanki naturalnej 1/2 szklanki oleju 80 ml syropu ( z puszki po brzoskwiniach) Dodatkowo: 4 połówki brzoskwiń z puszki tabliczka białej czekolady(...)mieszamy aż ciasto będzie jednolite. Brzoskwinie kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta, mieszamy tak, żeby brzoskwinie dobrze połączyły się z ciastem. Ciasto wkładamy do foremek i pieczemy 30 minut w temperaturze 190 stopni. Czekoladę łamiemy na kostki, dodajemy mleko i rozpuszczamy wszystko w rondelku. Rozpuszczoną czekoladą polewamy upieczone i zimne muffinki. SMACZNEGO
Czerwona PorzeczkaZjem to! . Polecam bo jest wspaniały! ;) Z przepisu wyszło mi 40 babeczek. Składniki: Kruche ciasto miodowe: 3 szklanki mąki 1 masło 3/4 szklanki cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki miodu 3 żółtka 2 łyżki śmietany 18% Krem : 300 g cukierków Michałki- u mnie białe 2 śmietany kremówki 36% ( u mnie z Piątnicy 2x 200g) Do dekoracji(...)lodówki aż się schłodzi. Gdy ciasto jest za rzadkie można dodać mąki, gdy nie chce się skleić dodajemy trochę więcej śmietany. Foremki do babeczek smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem. Pieczemy 20 minut w 190 stopniach. Nakładamy krem do foremek, dekorujemy babeczki i chłodzimy przez około godzinę. Chociaż ... łasuchy, które nie mogą się doczekać mogą popodjadać już wcześniej ;) SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkabyły w temperaturze pokojowej. Przygotować spód. Margarynę rozpuścić w rondelku i wystudzić. Herbatniki wrzucić do rozdrabniacza i zmielić. Dodać wystudzoną margarynę i razem zmiksować. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyłam dno i boki wtedy serniczek ma na bokach fajny kształt. Na dno wyłożyć masę z herbatników i wyrównać. Przygotować masę serową. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić(...)Następnie dodać mąkę ziemniaczaną oraz pokruszoną chałwę i wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek. Masę serową przełożyć do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut. Wystudzony sernik polać polewą czekoladową i udekorować pokruszoną chałwą. Polewa czekoladowa: do rondelka wlać 4 łyżki wody i zagotować, dodać 3 łyżki cukru pudru wymieszać aby się
Monia miesza i gotujebraku takich foremek użyłam foremki na muffinki. Do foremek nałożyć farsz (nie do pełna) a następnie przykryć kółkiem z ciasta i skleić brzegi. Wierzch ciasta nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 190 o C przez około 20 minut do zrumienienia ciasta. Ciastka lekko przestudzić, wyciągnąć z foremki, oprószyć cukrem kryształem (NIE pudrem!) i podawać na ciepło
Mama Gotujedzielimy na 4 kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny i nacieramy solą i pieprzem. Panierujemy w mące, jajkach roztrzepanych z mlekiem i orzechach. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Upieczonego łososia podajemy z ulubionymi sałatami i np. z ziołowymi kuleczkami ziemniaczanymi :) Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjemiód, ocet balsamiczny , sok pomarańczowy, otartą skórkę i 1/2 szklanki żurawin . Wylać mieszaninę na blachę z dynią i za pomocą rąk lub szpatułki równomiernie rozprowadzić na każdym kawałku dyni . Piec przez 20 minut. Zwiększyć temperaturę piekarnika do 220 stopni , dodać pozostałe żurawinę i piec dodatkowe 15 minut (do czasu kiedy dynia będzie miękka i zacznie rumienić się na brzegach
Jem więc Jestemkażdego sznycla po dwa paluszki surimi. Ciasno zawinąć. Ułożyć obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Wierzch wysmarować oliwą z przyprawą (polecam pędzelkiem). Do smaku i jako dekoracji użyłam oscypka. Piec przez około 20-25 minut w 200 stopniach
ClauditteMissCookingkroimy na połówki. Wszystkie składniki marynaty oraz bułkę tartą łączymy ze sobą. Ziemninaki polewamy marynatą, tak aby dokładnie obtoczyła każdego ziemniaczka. Ziemniaki układam na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 min. Ziemniaki są dobre kiedy są złote, bułka zrumieniona, a ich wnętrze mięciutkie. Smacznego
DefinicjaSmakuPieczony kurczak to najlepsze danie o każdej porze i każdego dnia. Wystarczy dobra marynata, zioła, dodatki i może być pyszny obiad. A jaki to będzie smak zależy tylko od naszej wyobraźni. Ja do zwykłego kurczaka zagrodowego dobrałam czosnek, tymianek i cytrynę. Klasyka. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikszczypta soli 1 łyżeczka kurkumy łyżeczka oliwy z oliwek można dodać dowolne zioła takie jak lubisz Co robić? 1. Mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w przyprawach. 2. Nagrzać piec do 170C w opcji góra dół. 3. Ziemniaka obrać i pokroić w cienkie plastry. Paprykę pokroić w kostkę. 4. Do naczynia żaroodpornego wlać oliwę i ułożyć plastry ziemniaków, posolić, następnie(...)dodać kolejno mięso z indyka, paprykę, pomidorki i ser. 5. Piec pod przykryciem 20 - 30 minut. Czekam na Wasze wrażenia w komentarzach
Matka ŻywicielkaBlueberry Corner by "jagodzianka" Schab pieczony, nadziany polędwiczką pierwszy raz przygotowałam na komunię najstarszego syna. Od razu zrobił furorę. Składniki: ok. 1200 g schabu … Przeczytaj cały artykuł Post Schab nadziewany polędwiczką pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerwzględu na pochodzenie mojego Taty kuchnia kresowa jest mi szczególnie bliska, więc lubię wyszukiwać ciekawe przepisy właśnie z tamtych regionów. Dzisiaj przedstawiam pieczony schab, który pięknie wygląda na stole, a do tego kryje w sobie typowo polskie smaki. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach
Przepisy Aleksandrypiekarnika na 3 i1/2 godziny. Po tym czasie sprawdzić czy mięso jest już gotowe - nakłuć wykałaczką, jeśli wejdzie z łatwością to znaczy ,że mięso jest gotowe. Jeśli nie - piec kolejne 30 minut. Wyjąć z piekarnika, wyłowić z sosu kawałki pomarańczy i tymianek. Wyjąć delikatnie łyżką cedzakowa na podgrzany półmisek policzki, marchew, cebulę,boczek i czosnek(...)Dodać pietruszkę i wymieszać. Można ponownie włożyć policzki wraz z warzywami do sosu i jeszcze chwilę podgrzewać. Podawać z zielonymi warzywami i np puree ze słodkich ziemniaków. Smacznego!Uwagi: piekłam policzki 4 godziny. Po 2 godzinach były jeszcze bardzo twarde, przestraszyłam się, że takie może zostaną. Na szczęście końcowy rezultat był wspaniały
Stare Garydyniowym puree, mlekiem, śmietaną, budyniem, cynamonem, ekstraktem i skórką pomarańczową. Na końcu po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.Masę serową wyłożyć na upieczony spód.Piec w 175 st. C. przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 st. C. i piec przez 1,5-2,5 godziny.Wystudzić w uchylonym piekarniku.Czekoladę rozpuścić
Pożeraczka, czyli raz adobrze