pieczenie - 19054 przepisów (strona:653/1271)

Tarta cytrynowa Bożeny Sikoń i warsztaty w Tortowni 399

miła osoba. Niezwykle dokładnie tłumaczyła wszystkie etapy przygotowywania deseru zdradzając różne zawodowe sztuczki. Odpowiedziała też na mnóstwo pytań jakie zadawaliśmy, nie tylko na temat tarty. Spotkanie i wspólne pieczenie odbyło się w pracowni tortownia.pl na warszawskim Targówku, przy ulicy Tarnogórskiej 16. Prawdopodobnie znacie tę firmę z sieci gdzie ma swój sklep internetowy. Funkcjonują też 2 sklepy stacjonarne. Firma

Smaczna Pyza
Chleb zwyczajny, na zakwasie 169

Niedawno ktoś mi powiedział, że jeśli już zacznę piec własny chleb to wsiąknę w ten temat na dobre. Nie wiem czy już wsiąkłam, ale coś jest na rzeczy bo piekę przynajmniej raz w tygodniu i dbam o Stefanka. Zapach świeżego, własnoręcznie zrobionego chleba jest nie do opisania - kto piekł ten wie o czym mówię. To wciąga i uzależnia. ROZWIŃ

Smaczna Pyza
Babka kisielowa jabłkowa a'la tort 528

bardzo zadowolona z efektu. A czy rzeczywiście fajnie wyszło oceńcie sami. Zobacz przepis na inne ciasto z wykorzystaniem kisielu czyli Tort truskawkowy z kremem śmietanowym . Pomysł na wspólne pieczenie przez blogerów babki kisielowej podała Magda. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Sernik z malinami 196

twarożku - 2 torebki cukru waniliowego - skórka otarta z jednej cytryny Beza: - 2 białka - 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy. Wylepamy nim wysmarowaną tortownicę i pieczemy 20 minut w temperaturze 200 C. Twaróg mieszamy z 6 żółtkami, budyniem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Do masy serowej dodajemy roztopione (wystudzone) masło oraz pianę ubitą(...)białek z cukrem. Delikatne wszystko mieszamy i wylewamy na ciasto. Posypujemy malinami. Pieczemy 45 minut w temperaturze 175 C. Po 30 minutach smarujemy sernik przygotowaną bezą i pieczemy pozostałe 15 minut. Dzisiaj chciałam Wam polecić małego pomocnika jakim jest obieraczka do skórek. Do tej pory skórki zcierałam raczej na tarce, ale często skrobałam je razem z białą skórką, która jest

Zainspirowana w kuchni
Ciasteczka pomarańczowo-orzechowo-miętowe 181

łyżeczki soku pomarańczowego - 1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich - 3 łyżeczki świeżej mięty - 3 łyżeczki drobno startej skórki pomarańczowej - 2,5 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - cukier puder do obtaczania ciasteczek Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy(...)Mikserem ubijamy masło z cukrem pudrem aż będzie puszyste i kremowe. Mieszamy z sokiem, orzechami, skórką pomarańczową i miętą na jednolitą masę. Zlepiamy masę formując kulki, odrobinę je spłaszczając. Pieczemy je ok. 15 minut aż uzyskają lekko złoty kolor. Studzimy 5 minut a następnie jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze pudrze. Mi z tych proporcji wyszło 48 sztuk

Zainspirowana w kuchni
Pasztet z cukinii 184

grubych oczkach ser żółty, bułkę tartą i przyprawy. Przygotowane składniki polewamy olejem i roztrzepanymi jajkami. Wszystko mieszamy na zwartą masę i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze

Zainspirowana w kuchni
Cynamonowe ciasteczka 173

Prostokąty zwijamy w rolady, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki. Pokrojone na plastry ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 C. Mi z tej ilości składników wyszło 61 sztuk

Zainspirowana w kuchni
Mufinki jeżynowe 177

Świetne połączenie ciasta i owoców . Składniki: - 1/2 margaryny - 1 szklanka cukru - 1/2 szklanki mleka - 3 jajka - 2 szklanki mąki - 2 opakowania cukru waniliowego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 pokruszonej czekolady (ja użyłam gorzkiej) - owoce (w moim przypadku jeżyny) Przygotowanie: Jajka miksujemy z cukrami. Wlewamy roztopioną i schłodzoną margarynę oraz pół szklanki mleka. Do przygotowanej masy wsypujemy mąkę(...)proszek, a następnie czekoladę. Wlewamy do natłuszczonych foremek (jeśli są sylikonowe to nie trzeba natłuszczać). Do każdej foremki wkładamy owoce (ja na każdą foremkę dawałam po 2 jeżyny). Pieczemy 35 minut w 175 C. Mi z tych proporcji wyszło 24 sztuki

Zainspirowana w kuchni
Figi inaczej 185

wnętrza każdej z fig wkładamy po łyżeczce miodu i umieszczamy je w żroodpornym naczyniu. Owoce polewamy likierem i posypujemy mielonym cynamonem. Pieczemy w temperaturze 180 C przez ok 20 minut. Upieczone figi polewamy powstałym podczas pieczenia sosem wymieszanym z jogurtem naturalnym

Zainspirowana w kuchni
Pomarańczowe kwadraciki 196

masła - 80 g miodu - 3 żółtka - starta skórka z jednej pomarańczy - starta skórka z połowy cytryny - sok z połówki pomarańczy - 250 g mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki miodu - 3 łyżki soku z pomarańczy Przygotowanie: Masło ucieramy z miodem i żółtkami na puszystą masę, dodajemy starte(...)skórki z owoców. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz sok z pomarańczy. Wyrabiamy wszystko na gładką masę i odstawiamy na 15 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy ciasteczka i pieczemy 10-15 minut w temperaturze 200 C. Wystudzone ciasteczka smarujemy polewą (podgrzewamy miód wymieszany z sokiem z pomarańczy

Zainspirowana w kuchni
Pudding pomarańczowy 188

sody oczyszczonej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4 jajka - otarta skórka i sok z 1 pomarańczy Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz dżemu miksujemy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w 180 C przez 35 minut. Po tym czasie wyciągamy i wierzch smarujemy dżemem, wsadzamy jeszcze na 5 minut do piekarnika

Zainspirowana w kuchni
Sernik pomarańczowy 200

ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier puder.Następnie dodajemy zmiksowane płatki migdałowe, cynamon, kakao i posiekaną czekoladę. Wszystko mieszamy łyżką i wykładamy do wysmarowanej formy. Pieczemy w 180 C przez 15 minut. Masa: Twaróg ucieramy z budyniem, dodajemy skondensowane mleko, sok i skórkę z pomarańczy oraz ubite na sztywno białka. Jeśli Wasz ser bedzie bardziej kwaśny(...)można dodać jeszcze cukru pudru. Masę wykładamy na ciasto i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 C, następnie wyjmujemy, rozprowadzamy śmietanę po wierzchu i pieczemy jeszcze 20 minut. Wierzch posypujemy cukrem pudrem

Zainspirowana w kuchni
Serduszka z niespodzianką 207

czekolady. Jeśli nadzienie zastygnie, muffinke wkładamy na pół minutki do mikrofalówki i nadzienie znowu ma konsystencję płynną :) Składniki: - 250 g mąki - 100 g cukru pudru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody - 2 łyżki kakao - 300 ml kefiru - 1 jajko - 1 tabliczka czekolady deserowej - 100 g masła - 1 tabliczka białej czekolady Przygotowanie: W jednej misce mieszamy wszystkie suche(...)składniki wsypujemy do mokrych i mieszamy łyżką do połączenia się masy, ale tak by było grudkowate. Formy na muffinki napełniamy masą i w środek każdej wkładamy kostkę białej czekolady. Pieczemy w 180 C przez 25 minut

Zainspirowana w kuchni
Mazurek pomarańczowy 198

Wykorzystując sezon na cytrusy postanowiłam upiec mazurka wypełnionego słonecznym nadzieniem :) Składniki: Ciasto: - 4 żółtka - 35 dag mąki - 20 dag cukru - 1 kostka margaryny - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: - 1 cytryna - 2 pomarańcze - 1/2 szklanki soku pomarańczowego - 2 galaretki pomarańczowe - garść rodzynek i suszonych(...)moreli Do dekoracji: - 1 szklanka wody - 1/2 szklanki cukru - 1/2 pomarańczy - 2 kostki rozpuszczonej gorzkiej czekolady Przygotowanie: Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy, wykładamy spód oraz boki foremki. Pieczemy 25 minut w 180 C na złoty kolor. Pomarańcze i cytrynę sparzamy i ścieramy skórkę, następnie owoce obieramy, filetujemy i kroimy w małe kawałeczki. Mieszamy z rodzynkami, morelami i skórką

Zainspirowana w kuchni
Jabłecznik z owocową bezą 228

osoby, która nie lubiłaby tekiej wersji jabłecznika. Składniki:  ciasto - 2 i 1/2 szklanki mąki - 1/2 szklanki cukru - 1 kostka margaryny - 5 żółtek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia beza - 5 białek - 1 szklanka cukru - 1 kisiel truskawkowy oraz 3 kg jabłek Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. 1/4 część ciasta wkładamy do zamrażarki a pozostałym wylepiamy(...)ciastem posypujemy bułką tartą, przekładamy na nie przygotowane jabłka, które posypujemy cynamonem. Na jabłka przekładamy ubitą pianę a na wierzch ścieramy na grubych oczkach ciasto, które leżakowało w zamrażarce. Pieczemy w 180 C przez około 1 godziny na złoty kolor

Zainspirowana w kuchni

Proponowane wyszukiwania