pieczenie - 19054 przepisów (strona:554/1271)

Ciasto Kruszynka 283

Każdą część rozwałkowujemy na wielkość blachy, podsypując mąką, aby nam się nie przykleiła do wałka lub stolnicy.Blaszkę natłuszczamy i przekładamy rozwałkowane ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180st C i pieczemy placki do czasu aż się zrumienią - ok 15min.Masa jabłkowa: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do rondelka, dodajemy masło i smażymy kilka minut. Dodajemy suche galaretki

charlotte gotuje
Marchewkowe rogaliki 184

będzie się kleiło ! :)) i dzielimy okrąg na 6 części tworząc trójkąty.Na szerszą część ciasta kładziemy łyżeczkę dżemu i zwijamy ciasto tworząc rogalika. Następnie układamy je na blaszce i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170st. C przez ok 30-40 min.Gotowe rogaliki studzimy na kratce i już ostudzone możemy posypać cukrem pudrem.Smacznego

charlotte gotuje
Piernik staropolski ETAP II i III 192

przed świętami -  Ciasto dzielimy na 3 równe części, rozwałkowujemy na kształt blaszki na papierze do pieczenia (ciasto ma mieć nie więcej niż 5 mm), pieczemy w 180st C. przez 15-20 min. Takk robimy z każdym kawałkiem ciasta.POWIDŁA ŚLIWKOWE:1 słoiczek powideł śliwkowych (410g)150 g suszonych śliwekstarta skórka z 1/2 pomarańczy1/3 łyżeczki cynamonuopcjonalnie 1 łyżka mioduWszystko

charlotte gotuje
Pasztet z zielonej soczewicy 176

przypraw wsypać). Dokładnie wszystko razem łączymy, a następnie przykładamy do aluminiowej foremki lub do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180st C i pieczemy pasztet ok. 40 - 60min (zależy od tego jaka jest grubość pasztetu i od piekarnika, wierzch ma być przypieczony). Po tym czasie go wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia, a następnie

charlotte gotuje
Granola 232

rozmieszaniu było ok, ogólnie składniki powinny zrobić się mokre.Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy granolę, pamiętając o tym aby warstwa nie była za gruba. Pieczemy do czasu zrumienienia się składników w 180st C. (mi zajęło to 30min).Po tym czasie wyciągamy blaszkę i odstawiamy na przynajmniej 30 min, aby nam to ostygło, a następnie łamiemy granolę

charlotte gotuje
Simit - tureckie bajgle 215

wyłożonej papierem do  pieczenia i zostawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Każdego bajgla smarujemy wodą z miodem i obtaczamy w sezamie.Piekarnik nagrzewamy do 200 st C i pieczemy bułeczki ok 25 min. Studzimy na kratce.Smacznego

charlotte gotuje
Tort Pavlova z wiśniami 232

świeżych wiśni1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody1/2 szkl cukru1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka mąki ziemniaczanejPrzygotowanie:Beza : Płaską, dużą blaszkę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia na którym rysujemy 2 okręgi - jeden mniejszy, drugi większy.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie stopniowo, po 1 łyżce dodajemy cukier, ciągle ucierając mikserem białka(...)Dodajemy sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i miksujemy.Ubitą pianę wykładamy na dwa narysowane okręgi, wyrównując boki bezy ku górze. Piekarnik nagrzewamy do 180st C i wkładamy blaszkę, pieczemy w tej temperaturze 5 min, a następnie zmniejszamy temp do 140st C i suszymy bezę 75 - 80min. (jeżli bardzo będzie nam się przypiekała, możemy zmniejszyć jeszcze temp

charlotte gotuje
Babka tulipan na białkach 247

jasne    ->     kakaowe    ->       różowe       ->         z makiem.Piekarnik nagrzewamy do 180st C i pieczemy ciacho ok 40 - 45min do suchego patyczka (jeśli zacznie nam się za szybko przypiekać, to przykrywamy babeczkę folią aluminiową). Po upieczeniu wyjmujemy ją z blaszki i studzimy. Już ostudzoną dowolnie

charlotte gotuje
Ciasto Jakuba 9020

bierzemy drugą część ciasta i rozwałkowujemy na cienki placek, kładziemy go na ubitej pianie i lekko dociskamy. (pierwsza część ciasta - piana i wiśnie - druga część ciasta). Tak przygotowane ciasto pieczemy ok 15 - 20 min w 180st C. Czynność powtarzamy z resztą ciasta, mają nam wyjść 3 placki trójwarstwowe.Gotujemy budyń i odstawiamy do wystudzenia.Masło ucieramy na puszystą masę

charlotte gotuje
Kurczak w chrupiącej panierce z sosem barbecue 1035

każdej strony solą, pieprzem i sproszkowanym czosnkiem. Obtaczamy w mące, jajku roztrzepanym z paprykami - a na końcu - w pokruszonych płatkach. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym 180 stopni z termoobiegiem przez 60-65 minut. Podajemy z domowym sosem barbecue, frytkami i np. sałatą. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Ciasteczka z marcepanem i bakaliami 295

zwijamy na macie obsypanej siekanymi orzechami włoskimi (maja się przykleić do ciasta) i kroimy w plasterki, które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy cukrem. Pieczemy ciasteczka 15-20 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu. kruche ciasteczka wyciągamy z piekarnika i jeszcze ciepłe zajadamy z apetytem.Smacznego.The post Ciasteczka z marcepanem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
CHRUPIĄCA CIECIERZYCA, ZDROWA I SMACZNA PRZEKĄSKA 1172

lekko obsuszamy, zalewamy oliwą, posypujemy solą lub dowolnymi przyprawami wg uznania, dokładnie mieszamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.30-40 minut na termoobiegu. W trakcie kilkakrotnie należy całość przemieszać, by ziarna równo się rumieniły. Ja prażyłam moje 35 minut. Wyjęłam gdyż zaczęły strzelać.Pyszne do chrupania zarówno jeszcze letnie

Smaczne Zdrowe
Pyszne Ciasto Imbirowo Czekoladowe 411

papierem do pieczenia, samo dno, boki smarujemy masłem. Łyżkę konfitury pomarańczowej rozpuszczamy w garnku, na małej mocy palinka. Wykładamy połowę masy, następnie rozpuszczoną konfiturę i przykrywamy pozostałą masą. Pieczemy około 50-60 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Patyczek nie może być mokry aczkolwiek możecie mieć wrażenie, że ciasto po wyjęciu jest

Made By Mom And Son
Biszkoptowa rolada z truskawkami 188

jest cudowny.Składniki:200 g truskawek2 łyżki cukru5 jajek100 g cukru5 białek80 g mąki50 g mąki ziemniaczanej0,5 litra śmietany2 łyżki cukru do śmietanypół filiżanki cukru pudruWykonanie:Blachę do pieczenia ciasta wyłożyć papierem pergaminowym.Przygotować truskawki, podzielić je na ćwiartki i posypać cukrem (2 łyżki) i pozostawić pod przykryciem do nasiąknięcia.Następnie nagrzać piekarnik do 200 stopni.Żółtka utrzeć(...)sztywną pianę i wmieszać do masy żółtkowej. Dodać przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną i ostrożnie wszystko razem wymieszać.Ciasto równomiernie rozprowadzamy na papierze pergaminowym i na środkowym poziomie piekarnika pieczemy przez 10 minut.Po upieczeniu ściągamy papier pergaminowy. Placek biszkoptowy przekładamy na ściereczkę kuchenną (wilgotną) do wystygnięcia lub zaraz po upieczeniu zwijamy biszkopt w roladę.Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno, przekładamy

Serce zamknięte w formie pyszności
Drożdżowe bułeczki z borówkami 194

kruszonkę: Łączymy ze sobą cukier, mąkę pszenną oraz twarde masło. Wkładamy do lodówki. Myjemy i osuszamy borówki, dodajemy do nich cukier i mąkę ziemniaczaną - mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy(...)ciasta małe bułeczki, wkładając do nich borówki. Bułeczki zostawiamy pod przykryciem na kilkanaście minut. Następnie musimy posmarować bułeczki jajkiem i posypać kruszonką. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i pieczemy bułeczki 25 minut. Życzę smacznego! :) Kulinarne akcje! Dziękuję za inspirację : margarytka

Serce zamknięte w formie pyszności

Proponowane wyszukiwania