pieczenie - 19054 przepisów (strona:552/1271)

Muffiny dyniowe z orzechami i czekoladą 166

Składniki:1 szklanka musu z pieczonej dyni80 gram orzechów włoskich 70 gram mąki z ryżu brązowego80 gram mąki z migdałów 1 jajko3 łyżki miodu2 łyżki oleju kokosowego1 łyżka gorzkiego kakao1/2 łyżeczki sody15 gram gorzkiej czekolady+ 20 gram do polewy czekoladowej kilka płatków migdałów2 łyżki mleka kokosowegoszczypta soli, gałki muszkatołowej, imbiru, cynamonuW jednej misce mieszamy mus z pieczonej dyni, miód, rozpuszczony(...)mąkę ryżową z mąką migdałową, sodę i przyprawy oraz kakao. Składniki mokre mieszamy ze składnikami suchymi. Następnie dodajemy posiekane orzechy i czekoladę. Ciasto umieszczamy w foremkach na muffiny i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25-28 minut. Po tym czasie muffiny studzimy na kratce. Jeszcze ciepłe polewamy polewą (czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka kokosowego) i dekorujemy

Mango Papaja
KREM Z KALAFIORA Z MLEKIEM KOKOSOWYM, CZOSNKIEM I ZIARNAMI. 253

naszym domu era gorących kremów. W listopadowy dzień najlepiej sprawdzają się z pozoru delikatne a w rzeczywistości bardzo charakterne zupy. Dziś kremowa przewidywalność została przełamana akcentem chrupkości - ziarnami "Piekło - Niebo", które podkręcają również charakterek potrawy (jak na nasz wytwór przystało - siła musi być). Pojawiła się też nutka słodyczy w postaci kokosowego mleczka i moc zaczerpnięta z dużej ilości czosnku. Całość(...)każdą łyżką smakuje inaczej. SKŁADNIKI:- kalafior, 1,- por, 2 całkiem duże,- cebula, 1 ogromna, 2-3 mniejsze,- ziemniak, 3- mleko kokosowe, pół puszki,- oliwa z oliwek, odrobina,- ziarenka "Piekło Niebo"- pieprz czarny,- odrobina domowej mieszanki z suszonych warzyw (lub jak ktoś woli - vegeta)WYKONANIE:proste jak drut :)ziemniaczki wrzucamy do garnka, jak się podgotują, dorzucamy resztę naszych warzyw pokrojone

Wypisz Wymaluj
Chlebek bananowo-cynamonowy 158

zostawić na chwilę i używać jak jajko). Zawartości obu misek mieszamy do połączenia się składników. Ciasto będzie bardzo gęste, ale nie należy go rozcieńczać. Przekładamy je do formy i pieczemy w 170* przez około godzinę (do suchego patyczka

Kuchenny Skrawek Nieba
Ciasteczka cytrynowo-pomarańczowe 157

lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować na około 0,5 cm i wycinać ciasteczka. Każde ciasteczko przycisnąć oprószonym mąką tłuczkiem do mięsa, aby powstała ładna kratka lub paski. Piec w piekarniku nagrzanym do 175-180’C przez około 10 minut. Smacznego

Oryginalny smak
Próżniak 492

kostkę, posypać cynamonem i wymieszać. Dodać resztę składników i wszystko razem zamieszać.Dwie małe foremki keksówki posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć folią aluminiową. Przełożyć do nich ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni, przez około 45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.Smacznego

Oryginalny smak
Zapiekanka ziemniaczana po meksykańsku /mięso 353

masłem i układamy w nim na przemian ziemniaki i sos. Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 170-180 stopni piekarnika. Pieczemy około 1 godziny (do miękkości ziemniaków). Po około 45 minutach pieczenia, zdejmujemy pokrywkę i posypujemy wierzch zapiekanki startym serem (już nie przykrywamy).Smacznego

Oryginalny smak
Jagodzianki 330

nadzienie razem wymieszać) i starannie zlepiać nadając im kształt jajka. Jagodzianki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec w 160-170°C przez około 20 minut. Gotowe polukrować.Lukier:Składniki utrzeć na gładką masę. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody.Smacznego

Oryginalny smak
Pampuszki z polewą czosnkową 198

wyrośniętego ciasta formujemy kulki wielkości małej mandarynki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na około 20-25 minut, po czym smarujemy bułeczki lekko roztrzepanym białkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-185°C przez około 20 minut.Polewa czosnkowa:Obrany czosnek przeciskamy przez praskę i końcem noża rozcieramy z solą. Dodajemy oliwę i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy

Oryginalny smak
Słodkie bułeczki bananowe z dżemem z czarnych porzeczek 261

starannie zlepiać. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na około 20-30 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować białkiem i poprzyklejać jak najcieniej pokrojone plasterki banana. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 15-20 minut. Smacznego

Oryginalny smak
Placek rabarbarowy 209

Większą wykładamy na blaszkę, na ciasto wykładamy rabarbar ( wcześniej przygotowany , żeby puścił sok, który odlewamy) następnie piana i starte na wierz pozostałe ciasto , ewentualnie można posypać płatkami migdałów.Całość pieczemy ok 50 min w 180 stopniach

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Murzynek - szybkie ciasto czekoladowe 413

Murzynek to popularne ciasto kakaowe, moje jest z dodatkiem dżemu i oleju.Wykonanie murzynka jest proste a co najważniejsze jeszcze nigdy nie zawiodlam się na tym przepisie

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Placek Iłowiecki 500

nada)3/4 szkl cukru3 łyżki mąki pszennej1/4 kostki margarynycukier waniliowyDodatkowo:orzechy włoskie - pokrojone , ewentualnie rodzynki, migdałydżem porzeczkowy ( najlepiej kwaskowaty)Ciasto:Z wymienionych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Pieczemy 3 placki na jasno złoty kolor180 stopni około 15 minut.Masa:Rozpuszczamy margarynę, dosypujemy do niej mąkę i mieszamy razem.Wlewamy śmietanę, dosypujemy cukier i cukier waniliowy,wszystko razem mieszamy i gotujemy

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Babka górnicza 227

oraz wlewać mleko.Ciasto przełożyć do podłużnej keksowej formy [ u mnie 36 x 9 cm ] wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzić powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 40-50 minut w zależności od piekarnikaPo ostudzeniu można oprószyć cukrem pudrem lub polać czekoladą

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Shrek - zielone ciasto 406

oleju1 łyżeczka proszku do pieczeniaBiałka ubić z cukrami na sztywną pianę, dolać żółtka i chwilkę zmiksować do połączenia, przesiać do masy obie mąki  proszek i olej - delikatnie wymieszać. Piec w 180 stopniach przez ok 30 - 35 minutWarstwa zielona:1 duży sok zielony ,,PYSIO”3  budynie śmietankoweWarstwa śmietanowa:1/2 l śmietany 30 %2 zielone galaretki ( agrestowe)1 szkl gorącej

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia