pieczenie - 19054 przepisów (strona:543/1271)

Ciasto na śmietance z truskawkami 363

szklanki mąki krupczatki;3/4 szklanki białego cukru;2 jaja;200 ml słodkiej śmietanki UHT (do kawy) 12 lub 18%;Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);2 łyżeczki proszku do pieczenia;7 łyżek oleju;3 łyżki mleka;Szczypta soli.Owoce:300 g truskawek;1 opakowanie budyniu śmietankowego (47 g).Kruszonka:125 g masła;1 szkalnka mąki krupczatki;1 szklanka białego cukru.Dodatkowo:Bułka tarta(...)ciasto.Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, większe przekroić na pół. Wymieszać z budyniem i wyłożyć na ciasto.Mąkę, cukier i masło rozetrzeć palcami na kruszonkę. Kruszonką oprószyć ciasto po wierzchu.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzaałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 - 60 minut. Wystudzić.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jest to przepis na blachę o wymiarach

Gospodyni Miejska
Drożdżowe paluchy z serem 325

wyrabiam robotem kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego).Z ciasta formować paluchy i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.Paluchy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać startym serem.Paluchy piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 10 - 15 minut, aż się zezłocą.Upieczone paluchy podawać ciepłe lub wystudzić na kratce.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu

Gospodyni Miejska
Czerwono mi.. czyli tarta na wikwintnie na Andrzeja 237

przenieść na formę do tarty, dokładnie docisnąć do dna i boków- ciasto na dnie formy nakłuć widelcem i piec ok 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni(aby ciasto mi się nie unosiło dodatkowo wykładam go na górze papierem do pieczenia i wsypuję na niego fasolę) po 15 minutach można chwilkę dopiec bez obciążenia.- w tym czasie przygotowuję

Basia w kuchni
Razowe krakersy, chlebki 147

wykrawamy prostokąty np. radełkiem na wielkość jaka nam odpowiada- smarujemy nasze prostokąty wodą posypujemy solą morską i naszymi ulubionymi nasionami  - przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia- pieczemy ok 15-18 minut do zbrązowienia brzegu (zależy od naszego piekarnika)- studzimy na kratce, trzymamy w suchym szczelnie zamkniętym pojemniku do ok 8 dni(ale czy one tyle tam pozostaną

Basia w kuchni
Domowy kurtosz, ciasto kominowe, tredelnik 247

jeszcze delikatnie całość obsypuję mąką przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę aż podwoi swoją objętość. - w tym czasie przygotowuję posypki oraz nasze bazę do pieczenia- rolkę papieru lub puszkę owijam srebrną folią, końcówki wpycham w środek, aby rurka mogła spokojnie sobie stać- gdy nasze ciasto już podwoiło swoją objętość, kładę je na blat wysypany odrobiną(...)grubość ciasta.- tak przygotowane ciasto smaruję tłuszczem i obtaczam w naszej wybranej posypce- odstawiam stojąco na blaszce i tak postępuję z każdym kawałkiem ciastaNagrzewam piekarnik do 190 stopni i piekę 15-20 minut w zależności od grubości naszego ciasta i od preferencji naszego piekarnika. Kurtosz jest przepyszny słodki z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Jak wiadomo najsmaczniejszy jest taki

Basia w kuchni
Pasztet z gęsich wątróbek 237

bardziej eleganckiej to można uformować go w folii aluminiowej ze śliwkami w środku, wcześniej namoczonymi i osuszonymi.Kanapki z takim pasztetem też będą smaczne :)A kto woli bezmięsny, proponuje pieczeń z selera, pyszny, że palce lizać

Proste Potrawy
Ciasteczka z nadzieniem orzechowo - migdałowym 178

świąteczny stół :) połączenie tych przepysznych składników daje niesamowity smak :) Składniki : 40 dag mąki 1 margaryna 5 żółtek1 łyżka kwaśnej śmietany1 cukier waniliowy Skworcu1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru Nadzienie ;5 białek1 cukier waniliowy Skworcu2 łyżki cukru pudru1/2 tabliczki dowolnej czekolady mlecznej 40 g orzechów laskowych Skworcu40 g migdałów SkworcuSposób przygotowania :1.Do miski przełożyć wszystkie składniki podane

Sama słodycz i szczypta chili
Podsumowanie listopada 224

zapraszam do dalszego odwiedzania, komentowania i korzystania z przepisów [ jeśli ktoś skorzystał, zrobił zdjęcia , niech się pochwali - w galerii ]..zapraszam także do wspólnego pieczenia ..Popularna dziesiątka listopada:Pieczone ziemniakiSchabowy wg Magdy GesslerSzybki sernikRogale"marcinskie"Orzeszki z masą z mleka w proszkuKinder pinguiGulasz z piersi kurczakaSałatka z czerwonych burakówMięso wekowanePierniczki

Moje domowe kucharzenie
Mufinki z powidłami 362

pieczenia.W oddzielnej misce olej wymieszać z jajkami i mlekiem. Dodać do suchych składników, dobrze wymieszać.Papilotki napełnić łyżką ciasta, na to położyć troszkę powideł i ponownie łyżkę ciasta. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni

Moje domowe kucharzenie
Tort mokka 340

Coffee cake Składniki. 20 dag mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 10 dag cukru 2 jajka 1 łyżka miodu płynnego 150 ml oleju słonecznikowego 150 ml mleka Krem. 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka wody wrzącej 1 łyżka spirytusu 500 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 2 szt. śmietan-fix Dekoracja. 1 wafel(...)dodać cukier, jajka, olej, mleko i wymieszać, ubić łyżką na gładką masę. Ciasto przełożyć do 3 foremek-18 cm lub jak ja, do dwóch 24 cm cienko wysmarowanych tłuszczem. Piec w temp.180 stopni, 35 minut. Zostawić w foremkach 5 minut, a następnie przenieść na kratkę. Krem. Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać spirytus. Śmietanę ubić z cukrem i zagęstnikiem ,dolać

Kulinarny karnet Christophera
Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem, boczkiem i ricottą z sosem serowym 454

kurczaka posypujemy solą i pieprzem, delikatnie skrapiamy olejem, układamy na blasze do pieczenia (również posmarowanej olejem), po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 15 - 20 minut.Sos serowy:1.   Do niedużego rondelka wlewamy wino i wsypujemy oregano. Odparowujemy połowę objętości wina.2.   Następnie dodajemy porwany na mniejsze kawałki ser pleśniowy. 3.   Gdy ser się

W kuchni Katie
Wątróbki drobiowe w szynce parmeńskiej 243

nabić na patyczki, posypać pieprzem i posmarować marynatą. Odstawić przykryte, najlepiej na całą noc do lodówki.Zamarynowane zawiniątka oczyścić z marynaty i piec na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej około 8 minut. W połowie pieczenia odwrócić.Wątróbki mają wyśmienity smak i kminkowy aromat

Kulinarny karnet Christophera
Baklava 380

syrop 3/4 szklanki wody 2/3 szklanki cukru1/4 szklanki miodu2 łyżki soku z cytryny1 kora cynamonu Wykonanie: Gotowe płaty ciasta przycinamy tak aby pasowały nam do blaszki. Ja piekłam baklavę w tortownicy 24x24. Płatów wyszło mi 24 (układałam również polówki porcji) . Orzechy siekamy (część drobno i część lekko), łączymy je z cukrem, cynamonem i opcjonalnie z goździkami. Blaszkę smarujemy(...)warstwą wierzchnią. Kiedy ułożymy całość, nacinamy wierzchnie warstwy ciasta w dogodne dla nas kształty, mogą to być romby, kwadraty, trójkąty. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy ok 30-35 min do lekkiego zezłocenia. Podczas gdy zaczyna się piec nasze ciasto przygotowujemy syrop. Łączymy wodę, cukier, sok sok z cytryny, miód i laskę cynamonu w rondelku. Całość

Malinowe Pocałunki
Orkiszowe Basler Läckerli, czyli przenosimy się do Szwajcarii 212

jest to łatwe, gdyż masa jest bardzo gęsta. Dużą formę wykładamy papierem do pieczenia, następnie na papier nakładamy ciasto, na grubość nie większą niż 1 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy lukier: mieszamy ze sobą cukier puder, sok z cytryny oraz wodę. Upieczone "ciasto" piernikowe wyciągamy z piekarnika jeszcze

Mango Papaja
Proste ciasto z przyprawą piernikową i owocami suszonymi 218

się na Święta. Do przygotowania nawet na ostatnią chwilę :) Na cieście tworzy się chrupiąca skórka, a środek pozostaje mięciutki. Pomysł na ciasto znalazłam na stronie Mała Cukierenka . Zapraszam do pieczenia! :) Składniki na ciasto z przyprawą piernikową z suszonymi owocami: 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 170 g cukru drobnego do wypieków 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli(...)masłem, posypujemy mąką. Nakładamy 1/3 masy na ciasto, posypujemy 1/3 cukru z przyprawami i tak do końca, kończymy cukrem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z termoobiegiem i pieczemy 65-70 minut. Wyciągamy, odstawiamy do ostygnięcia i zajadamy ;) Smacznego! *Ja użyłam 50 g rodzynek, 25 g posiekanych moreli, 25 g posiekanych śliwek Przepis bierze udział w akcjach

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania