szklanki mąki krupczatki;3/4 szklanki białego cukru;2 jaja;200 ml słodkiej śmietanki UHT (do kawy) 12 lub 18%;Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);2 łyżeczki proszku do pieczenia;7 łyżek oleju;3 łyżki mleka;Szczypta soli.Owoce:300 g truskawek;1 opakowanie budyniu śmietankowego (47 g).Kruszonka:125 g masła;1 szkalnka mąki krupczatki;1 szklanka białego cukru.Dodatkowo:Bułka tarta(...)ciasto.Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, większe przekroić na pół. Wymieszać z budyniem i wyłożyć na ciasto.Mąkę, cukier i masło rozetrzeć palcami na kruszonkę. Kruszonką oprószyć ciasto po wierzchu.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzaałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 - 60 minut. Wystudzić.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jest to przepis na blachę o wymiarach
Gospodyni Miejskawyrabiam robotem kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego).Z ciasta formować paluchy i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.Paluchy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać startym serem.Paluchy piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 10 - 15 minut, aż się zezłocą.Upieczone paluchy podawać ciepłe lub wystudzić na kratce.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu
Gospodyni Miejskaprzenieść na formę do tarty, dokładnie docisnąć do dna i boków- ciasto na dnie formy nakłuć widelcem i piec ok 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni(aby ciasto mi się nie unosiło dodatkowo wykładam go na górze papierem do pieczenia i wsypuję na niego fasolę) po 15 minutach można chwilkę dopiec bez obciążenia.- w tym czasie przygotowuję
Basia w kuchniwykrawamy prostokąty np. radełkiem na wielkość jaka nam odpowiada- smarujemy nasze prostokąty wodą posypujemy solą morską i naszymi ulubionymi nasionami - przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia- pieczemy ok 15-18 minut do zbrązowienia brzegu (zależy od naszego piekarnika)- studzimy na kratce, trzymamy w suchym szczelnie zamkniętym pojemniku do ok 8 dni(ale czy one tyle tam pozostaną
Basia w kuchnijeszcze delikatnie całość obsypuję mąką przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę aż podwoi swoją objętość. - w tym czasie przygotowuję posypki oraz nasze bazę do pieczenia- rolkę papieru lub puszkę owijam srebrną folią, końcówki wpycham w środek, aby rurka mogła spokojnie sobie stać- gdy nasze ciasto już podwoiło swoją objętość, kładę je na blat wysypany odrobiną(...)grubość ciasta.- tak przygotowane ciasto smaruję tłuszczem i obtaczam w naszej wybranej posypce- odstawiam stojąco na blaszce i tak postępuję z każdym kawałkiem ciastaNagrzewam piekarnik do 190 stopni i piekę 15-20 minut w zależności od grubości naszego ciasta i od preferencji naszego piekarnika. Kurtosz jest przepyszny słodki z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Jak wiadomo najsmaczniejszy jest taki
Basia w kuchnibardziej eleganckiej to można uformować go w folii aluminiowej ze śliwkami w środku, wcześniej namoczonymi i osuszonymi.Kanapki z takim pasztetem też będą smaczne :)A kto woli bezmięsny, proponuje pieczeń z selera, pyszny, że palce lizać
Proste Potrawyświąteczny stół :) połączenie tych przepysznych składników daje niesamowity smak :) Składniki : 40 dag mąki 1 margaryna 5 żółtek1 łyżka kwaśnej śmietany1 cukier waniliowy Skworcu1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru Nadzienie ;5 białek1 cukier waniliowy Skworcu2 łyżki cukru pudru1/2 tabliczki dowolnej czekolady mlecznej 40 g orzechów laskowych Skworcu40 g migdałów SkworcuSposób przygotowania :1.Do miski przełożyć wszystkie składniki podane
Sama słodycz i szczypta chilizapraszam do dalszego odwiedzania, komentowania i korzystania z przepisów [ jeśli ktoś skorzystał, zrobił zdjęcia , niech się pochwali - w galerii ]..zapraszam także do wspólnego pieczenia ..Popularna dziesiątka listopada:Pieczone ziemniakiSchabowy wg Magdy GesslerSzybki sernikRogale"marcinskie"Orzeszki z masą z mleka w proszkuKinder pinguiGulasz z piersi kurczakaSałatka z czerwonych burakówMięso wekowanePierniczki
Moje domowe kucharzeniepieczenia.W oddzielnej misce olej wymieszać z jajkami i mlekiem. Dodać do suchych składników, dobrze wymieszać.Papilotki napełnić łyżką ciasta, na to położyć troszkę powideł i ponownie łyżkę ciasta. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni
Moje domowe kucharzenieCoffee cake Składniki. 20 dag mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 10 dag cukru 2 jajka 1 łyżka miodu płynnego 150 ml oleju słonecznikowego 150 ml mleka Krem. 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka wody wrzącej 1 łyżka spirytusu 500 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 2 szt. śmietan-fix Dekoracja. 1 wafel(...)dodać cukier, jajka, olej, mleko i wymieszać, ubić łyżką na gładką masę. Ciasto przełożyć do 3 foremek-18 cm lub jak ja, do dwóch 24 cm cienko wysmarowanych tłuszczem. Piec w temp.180 stopni, 35 minut. Zostawić w foremkach 5 minut, a następnie przenieść na kratkę. Krem. Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać spirytus. Śmietanę ubić z cukrem i zagęstnikiem ,dolać
Kulinarny karnet Christopherakurczaka posypujemy solą i pieprzem, delikatnie skrapiamy olejem, układamy na blasze do pieczenia (również posmarowanej olejem), po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 15 - 20 minut.Sos serowy:1. Do niedużego rondelka wlewamy wino i wsypujemy oregano. Odparowujemy połowę objętości wina.2. Następnie dodajemy porwany na mniejsze kawałki ser pleśniowy. 3. Gdy ser się
W kuchni Katienabić na patyczki, posypać pieprzem i posmarować marynatą. Odstawić przykryte, najlepiej na całą noc do lodówki.Zamarynowane zawiniątka oczyścić z marynaty i piec na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej około 8 minut. W połowie pieczenia odwrócić.Wątróbki mają wyśmienity smak i kminkowy aromat
Kulinarny karnet Christopherasyrop 3/4 szklanki wody 2/3 szklanki cukru1/4 szklanki miodu2 łyżki soku z cytryny1 kora cynamonu Wykonanie: Gotowe płaty ciasta przycinamy tak aby pasowały nam do blaszki. Ja piekłam baklavę w tortownicy 24x24. Płatów wyszło mi 24 (układałam również polówki porcji) . Orzechy siekamy (część drobno i część lekko), łączymy je z cukrem, cynamonem i opcjonalnie z goździkami. Blaszkę smarujemy(...)warstwą wierzchnią. Kiedy ułożymy całość, nacinamy wierzchnie warstwy ciasta w dogodne dla nas kształty, mogą to być romby, kwadraty, trójkąty. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy ok 30-35 min do lekkiego zezłocenia. Podczas gdy zaczyna się piec nasze ciasto przygotowujemy syrop. Łączymy wodę, cukier, sok sok z cytryny, miód i laskę cynamonu w rondelku. Całość
Malinowe Pocałunkijest to łatwe, gdyż masa jest bardzo gęsta. Dużą formę wykładamy papierem do pieczenia, następnie na papier nakładamy ciasto, na grubość nie większą niż 1 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy lukier: mieszamy ze sobą cukier puder, sok z cytryny oraz wodę. Upieczone "ciasto" piernikowe wyciągamy z piekarnika jeszcze
Mango Papajasię na Święta. Do przygotowania nawet na ostatnią chwilę :) Na cieście tworzy się chrupiąca skórka, a środek pozostaje mięciutki. Pomysł na ciasto znalazłam na stronie Mała Cukierenka . Zapraszam do pieczenia! :) Składniki na ciasto z przyprawą piernikową z suszonymi owocami: 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 170 g cukru drobnego do wypieków 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli(...)masłem, posypujemy mąką. Nakładamy 1/3 masy na ciasto, posypujemy 1/3 cukru z przyprawami i tak do końca, kończymy cukrem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z termoobiegiem i pieczemy 65-70 minut. Wyciągamy, odstawiamy do ostygnięcia i zajadamy ;) Smacznego! *Ja użyłam 50 g rodzynek, 25 g posiekanych moreli, 25 g posiekanych śliwek Przepis bierze udział w akcjach
My Culinary Art