szklanki mąki pszennej1 szklanka cukru1 łyżeczka sody oczyszczonej1/2 łyżeczki soli1 łyżeczka cynamonuPrzygotowanie:Nagrzewamy piekarnik do temp. 175 stopni C. Foremkę wielkości 10 x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką.W misce mieszamy mąkę(...)cukrem, solą, sodą oczyszczoną i cynamonem. Dodajemy jajka, roztopione masło i rozgniecione widelcem banany. Mieszamy do momentu połączenia się składników w masę.Masę wlewamy do przygotowanej foremki i pieczemy w piekarniku przez 1 godzinę lub aż wbity w środek ciasta patyczek będzie po wyjęciu suchy. Podajemy z ulubionymi powidłami
Smakowity Blog KulinarnyChipsy z buraka: Obieramy buraka i kroimy na cienkie plasterki. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy lekko każdy plasterek olejem rzepakowym, najlepiej za pomocą pędzelka. Pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez około 30 minut. Wyjmujemy i przekładamy na kratkę. Jeśli po ostygnięciu nie są chrupiące, jeszcze raz je podpiekamy, tym razem w 150 stopniach
Smakowity Blog Kulinarnynastępnie marynatą. Tak przygotowane żeberka wkładamy do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na noc). Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku w temperaturze 160 stopni C przez około 2 godziny. Po godzinie pieczenia żeberka obracamy
Smakowity Blog Kulinarnyłyżeczki sody oczyszczonejszczypta soli3 łyżeczki dobrej jakości kakao1 i 1/2 szklanki borówek amerykańskichPrzygotowanie:Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę i kakao). W drugiej wszystkie mokre (jajka, roztopione masło, jogurt). Łączymy składniki obydwu misek, mieszamy łyżką (nie mikserem). Ciasto powinno być(...)grudkowate. Do masy dodajemy szklankę borówek (reszta przyda nam się na sam koniec) i delikatnie mieszamy. Ciasto umieszczamy w foremkach do babeczek, na wierzchu każdej babeczki układamy pozostałe owoce. Pieczemy 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Z podanych składników otrzymamy 12 muffinek
Smakowity Blog Kulinarnypozostałe składniki i dokładnie mieszamy.Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy je łyżką lub dłonią. Układamy na blasze w sporych odstępach. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut, do lekkiego zbrązowienia. Chwilę odczekujemy przed zdjęciem z blachy, potem studzimy na kratce
Smakowity Blog Kulinarnymieszamy, aż się połączą. Robimy to krótko, mogą pozostać grudki. Ciasto przekładamy do okrągłej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy maliny lub inne owoce sezonowe. Ciasto pieczemy 40 minut w temperaturze 200 stopni. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Smakowity Blog Kulinarnyczęści. Każdą lekko rozciągamy dłońmi, nie ugniatamy i nie wałkujemy, przekładamy na przygotowane blaszki. Na pizzy rozsmarowujemy konfiturę z czerwonej cebuli, układamy pokrojony w plastry ser i orzechy. Pizzę pieczemy około 10 minut. Przed podaniem posypujemy kiełkami rzodkiewki
Smakowity Blog Kulinarnynaprawdę pyszne! Z wierzchu chrupiące, w środku miękkie, puszyste i wilgotne. Składniki suche:2 szklanki mąki bezglutenowej (mix B Schär )1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowegocukier waniliowy1/2 szklanki cukruSkładniki mokre:2 jajka180 g jogurtu naturalnego170 ml mleka6 łyżek oleju rzepakowegoDodatkowo:borówki lub inne owoce sezonowePrzygotowanie:W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, w drugiej(...)się połączą. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Na dno każdej papilotki wkładamy kilka borówek, następnie wlewamy ciasto do 1/2 wysokości foremki i wciskamy po kilka borówek do każdej babeczki. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Smakowity Blog Kulinarnyponownie zagniatamy ciasto i przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Ponownie przykrywamy naczynie ściereczką i odstawiamy na kolejne 40 minut do wyrośnięcia. Chleb pieczemy około 45 minut w temperaturze 210 stopni. Wierzch chleba przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia
Smakowity Blog Kulinarnyzwijamy. Następnie kroimy w plastry, układamy na wyłożonej pergaminem blasze (jak na zdjęciu poniżej) i pozostawiamy do podwojenia objętości.Przed samym pieczeniem smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką.Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 45 minut. Po wystudzeniu możemy polać lukrem. Lukier robimy mieszając cukier puder z kilkoma kroplami cytryny i wody
Smakowity Blog Kulinarnyciasta odcinamy. Ciasto nakłuwamy widelcem, następnie przykrywamy folią aluminiową, dociskamy do ciasta i wsypujemy suszony groch lub fasolę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra/dół) i pieczemy 10 minut, następnie zdejmujemy folię z nasionami i pieczemy jeszcze 5 minut. Przed nałożeniem jabłek ciasto musimy ostudzić.Wypełnienie: Wyciskamy sok z cytryn do dużej miski, usuwamy wszystkie(...)smarujemy roztrzepanym jajkiem i delikatnie posypujemy cukrem perlistym i płatkami soli morskiej. Foremkę z tartą stawiamy na większej blaszce przed włożeniem do piekarnika (jeśli chcemy uniknąć zabrudzenia piekarnika karmelem). Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut
Smakowity Blog Kulinarnyskładniki się połączą. W osobnej misce łączymy ze sobą mąkę, proszek, sodę, sól i przyprawy. Dodajemy do mokrych składników i mieszamy aż się połączą. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy około 55 minut, lub do momentu, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy
Smakowity Blog Kulinarnyskładników szybko zagniatamy ciasto. Schładzamy przez 30 minut w lodówce. Rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę do tarty. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową, wysypujemy suszoną fasolę, groch lub kaszę i pieczemy 10 minut w temperaturze 200 stopni C. Następnie zdejmujemy folię z nasionami i pieczemy jeszcze 5 minut.Farsz: Grzyby czyścimy, większe kroimy. Na średnim ogniu podgrzewamy klarowane masło i szklimy(...)widelcem, dodajemy tarty parmezan, pieprz i sól. Na podpieczonym spodzie rozkładamy masę grzybową. Łososia kroimy w kostkę i układamy na farszu z grzybów i serka. Zalewamy sosem jajeczno-serowym. Pieczemy około 25 minut
Smakowity Blog Kulinarnyułożyć jeszcze na górze kilka kawałeczków masła.Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut, następnie zwiększyć nagrzewanie do 200°C i piec jeszcze przez następne 15 minut. Po zakonczeniu pieczenia wyjąć zapiekankę z piekarnika, odczekać co najmniej 15 minut i podawać do stołu. SMACZNEGO
zielonacukinkawystarczy posmarować masłem. Mi z jednego opakowania filo wyszły 24 samosy. Gotowe układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Wkładamy do rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy 10-12 minut. Gotowe nakładamy na talerze i podajemy ze schłodzonym sosem miętowym. Smacznego
W poszukiwaniu inspiracji