pieczenie - 19054 przepisów (strona:537/1271)

Skandynawskie ciasteczka korzenne 122

goździków w proszku1 jajkoPrzygotowanie:W garnuszku podgrzewamy miód, masło i cukier, aż składniki się połączą. Zostawiamy masę do przestudzenia na około pół godziny. Do miski dajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, przyprawy. Wbijamy jajko i wlewamy miód z masłem i cukrem. Mieszamy składniki za pomocą miksera. Z ciasta formujemy gładką kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy(...)lodówki na na co najmniej 2 godziny. Schłodzone ciasto zostawiamy na chwilę w temperaturze pokojowej, aby nieco zmiękło. Wałkujemy na grubość kilku milimetrów i wycinamy ciasteczka w ulubionych kształtach. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 175 stopni przez około 8 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Tortilla hiszpańska z szynką 218

wymieszać ze śmietaną i serem.Do jajek dodajemy warzywa, przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o średnicy 24 cm, wygładzamy powierzchnię.Tortillę pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 35 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Torcik urodzinowy 141

przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy wszystkie składniki. Blaszkę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej naszą biszkoptową masę i pieczemy w 170 stopniach C przez około 35-45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Po wyjęciu z piekarnika odkładamy do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc).KremSkładniki:300g serka

Smakowity Blog Kulinarny
Muffinki z jabłkami i cynamonem 179

dodajemy do jabłek, następnie łączymy za pomocą łyżki (nie miksujemy) z suchymi składnikami. Formę do muffinów wypełniamy papierowymi papilotkami. Każdą z nich napełniamy ciastem, na wierzchu posypujemy siekanymi migdałami. Pieczemy w temperaturze 190 stopni około 40 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Chlebek bananowy 170

szklanki mąki pszennej1 szklanka cukru1 łyżeczka sody oczyszczonej1/2 łyżeczki soli1 łyżeczka cynamonuPrzygotowanie:Nagrzewamy piekarnik do temp. 175 stopni C. Foremkę wielkości 10 x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką.W misce mieszamy mąkę(...)cukrem, solą, sodą oczyszczoną i cynamonem. Dodajemy jajka, roztopione masło i rozgniecione widelcem banany. Mieszamy do momentu połączenia się składników w masę.Masę wlewamy do przygotowanej foremki i pieczemy w piekarniku przez 1 godzinę lub aż wbity w środek ciasta patyczek będzie po wyjęciu suchy. Podajemy z ulubionymi powidłami

Smakowity Blog Kulinarny
Buraczane kaszotto z pesto z botwinki z olejem rzepakowym i chipsami z buraka. 177

Chipsy z buraka:  Obieramy buraka i kroimy na cienkie plasterki. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy lekko każdy plasterek olejem rzepakowym, najlepiej za pomocą pędzelka. Pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez około 30 minut. Wyjmujemy i przekładamy na kratkę. Jeśli po ostygnięciu nie są chrupiące, jeszcze raz je podpiekamy, tym razem w 150 stopniach

Smakowity Blog Kulinarny
Żeberka w marynacie Jack Daniel's 188

następnie marynatą. Tak przygotowane żeberka wkładamy do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na noc). Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku w temperaturze 160 stopni C przez około 2 godziny. Po godzinie pieczenia żeberka obracamy

Smakowity Blog Kulinarny
Muffiny z borówkami 168

łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soli3 łyżeczki dobrej jakości kakao1 i 1/2 szklanki borówek amerykańskichPrzygotowanie:Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę i kakao). W drugiej wszystkie mokre (jajka, roztopione masło, jogurt). Łączymy składniki obydwu misek, mieszamy łyżką (nie mikserem). Ciasto powinno być(...)grudkowate. Do masy dodajemy szklankę borówek (reszta przyda nam się na sam koniec) i delikatnie mieszamy. Ciasto umieszczamy w foremkach do babeczek, na wierzchu każdej babeczki układamy pozostałe owoce. Pieczemy 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Z podanych składników otrzymamy 12 muffinek

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasteczka owsiane z żurawiną 172

pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy je łyżką lub dłonią. Układamy na blasze w sporych odstępach. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut, do lekkiego zbrązowienia. Chwilę odczekujemy przed zdjęciem z blachy, potem studzimy na kratce

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasto z mąki razowej z malinami 181

mieszamy, aż się połączą. Robimy to krótko, mogą pozostać grudki. Ciasto przekładamy do okrągłej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy maliny lub inne owoce sezonowe. Ciasto pieczemy 40 minut w temperaturze 200 stopni. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

Smakowity Blog Kulinarny
Pizza z konfiturą z czerwonej cebuli 208

części. Każdą lekko rozciągamy dłońmi, nie ugniatamy i nie wałkujemy, przekładamy na przygotowane blaszki. Na pizzy rozsmarowujemy konfiturę z czerwonej cebuli, układamy pokrojony w plastry ser i orzechy. Pizzę pieczemy około 10 minut. Przed podaniem posypujemy kiełkami rzodkiewki

Smakowity Blog Kulinarny
Bezglutenowe muffiny z borówkami 170

naprawdę pyszne! Z wierzchu chrupiące, w środku miękkie, puszyste i wilgotne. Składniki suche:2 szklanki mąki bezglutenowej (mix B Schär )1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowegocukier waniliowy1/2 szklanki cukruSkładniki mokre:2 jajka180 g jogurtu naturalnego170 ml mleka6 łyżek oleju rzepakowegoDodatkowo:borówki lub inne owoce sezonowePrzygotowanie:W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, w drugiej(...)się połączą. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Na dno każdej papilotki wkładamy kilka borówek, następnie wlewamy ciasto do 1/2 wysokości foremki i wciskamy po kilka borówek do każdej babeczki. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Smakowity Blog Kulinarny
Chleb razowy z suszonymi pomidorami 205

ponownie zagniatamy ciasto i przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Ponownie przykrywamy naczynie ściereczką i odstawiamy na kolejne 40 minut do wyrośnięcia. Chleb pieczemy około 45 minut w temperaturze 210 stopni. Wierzch chleba przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia

Smakowity Blog Kulinarny
Strucla z orzechami i cynamonem 146

zwijamy. Następnie kroimy w plastry, układamy na wyłożonej pergaminem blasze (jak na zdjęciu poniżej) i pozostawiamy do podwojenia objętości.Przed samym pieczeniem smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką.Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 45 minut. Po wystudzeniu możemy polać lukrem. Lukier robimy mieszając cukier puder z kilkoma kroplami cytryny i wody

Smakowity Blog Kulinarny
Szarlotka z solonym karmelem 165

ciasta odcinamy. Ciasto nakłuwamy widelcem, następnie przykrywamy folią aluminiową, dociskamy do ciasta i wsypujemy suszony groch lub fasolę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra/dół) i pieczemy 10 minut, następnie zdejmujemy folię z nasionami  i pieczemy jeszcze 5 minut. Przed nałożeniem jabłek ciasto musimy ostudzić.Wypełnienie: Wyciskamy sok z cytryn do dużej miski, usuwamy wszystkie(...)smarujemy roztrzepanym jajkiem i delikatnie posypujemy cukrem perlistym i płatkami soli morskiej. Foremkę z tartą stawiamy na większej blaszce przed włożeniem do piekarnika (jeśli chcemy uniknąć zabrudzenia piekarnika karmelem). Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut

Smakowity Blog Kulinarny