blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na kruszonkę: - 3 łyżki cukru - 3 łyżki mąki - 4 łyżki masła Kruszonką posypujemy ciasto. Odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia. Po tym czasie pieczemy w piekarniku przez 1 godzinę. Temp. 200 stopni C. Smacznego
SMYKWKUCHNIwykrawać ciasteczka szklanką, ozdobnym dnem zrobić wzorki z wierzchu każdego kółeczka. Waniliowe ciasteczka układać na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. 2. Piekarnik rozgrzać do 190 C i piec ok. 12 minut. Ostudzić po upieczeniu
Apetyczna babeczkabędzie sprawiało nam trudność możemy z ciasta formować niewielkie kuleczki, a następnie spłaszczać je tworząc identyczne ciasteczka jak te wykrawane.Ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-12 minut do lekkiego zrumienienia brzegów w temperaturze 170 stopni. Lukier:Cukier puder przesiewamy. Delikatnie ubijamy białko (trzepaczką, nie mikserem) jedynie do lekkiego zapienienia. Stopniowo, ciągle mieszając
Słodka Stronawysypanej mąką stolnicy i foremkami wycinamy ciasteczka. Posiłkując się słomką możemy w ciasteczkach zrobić dziurki, żeby powiesić je na choince. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 7-9 minut. Kiedy ciasteczka ostygną możemy ozdobić je lukrem i posypkami.Aby przygotować lukier mieszamy ze sobą dużą ilość cukru pudru
Smakowity Blog Kulinarnysię do wałkowania. Odstawiamy przykryte w chłodne miejsce na 24 godz. W dzień pieczenia: Ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na ok 3 mm, foremkami wycinamy pierniki. Układamy na blaszce. Pieczemy ok 5 minut w 170 st. Do wypieku użyłam Roślinne z Mlekovity, idealne masło do wypieków. Polecam
Z Majeczką w kuchniszerszej części ułożyć ok pół łyżeczki marmolady i zwinąć w rogalika. Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 C i piec ok 25-30 minut funkcja termoobieg aż rogaliki się zarumienią. Wystudzone rogaliki posypać cukrem pudrem
Monia miesza i gotujeekstraktu z wanilii (dałam cukier waniliowy)1,75 szklanki mąki pszennej2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaNutella (ok. 1/2 szklanki)Muffinki z Nutellą - Sposób przygotowania:Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Następnie powoli wsypywać cukier i cukier waniliowy. Dalej ucierać, po czym dodawać po jednym jajku. Cały czas mieszając stopniowo wsypywać(...)mąkę z proszkiem. Gotową masę przełożyć do foremek na 2/3 wysokości i na wierzch każdej z nich nałożyć po ok. łyżce Nutelli. Za pomocą wykałaczki stworzyć "szlaczki".Piec w temperaturze 160-170°C przez ok. 15-20 minut.źródło inspiracji: http://osiakowegotowanie.blogspot.comMoje posty
Słodka Stronacukru pudru łyżka cappuccino waniliowego opakowanie biszkoptów ok. 200 g kakao (ok. 3 łyżki) odrobina masła Tiramisu - Cappuccino - Sposób przygotowania: Przygotowujemy kawę cappuccino. Odkładamy do wystudzenia. Formę do pieczenia (ze ściąganym pierścieniem) smarujemy masłem. Na dnie układamy biszkopty namoczone w przygotowanym cappuccino. Śmietankę ubijamy na sztywno, wsypujemy cukier puder, łyżkę cappuccino, a następnie stopniowo dodajemy mascarpone i mieszamy
Słodka StronaKawałkami Czekolady - Składniki: 250 g mąki pszennej 50 g płatków owsianych 150 g cukru duże jajko 1,25 szklanki mleka 85 g roztopionego masła cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia 100 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej - według uznania) Muffinki z Kawałkami Czekolady - Sposób przygotowania: Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Czekoladę posiekać na kawałki. Mąkę i cukier(...)jednym naczyniu, a wszystkie mokre w drugim. Następnie wszystko połączyć i delikatnie wymieszać. Napełnić foremki przygotowana masą do ok. 2/3 pojemności, a następnie posypać posiekaną na kawałki czekoladą. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 25 minut. Moje posty
Słodka Stronazmiksować w food procesorze. Wyścielić powstałym "ciastem" dno tortownicy (22 cm) wcześniej wyłożonej pergaminem i podpiec w piekarniku w temp. 170 stopni przez ok. 7 minut. Wyjąć z pieca i przygotować masę sernikową. Śmietanę kremówkę podgrzać. Jak zrobi się lekko ciepła wrzucić czekoladę, a gdy tylko się rozpuści ściągnąć z palnika. Lekko ostudzić. Do naczynia wrzucić mascarpone, jajka(...)cukier puder, ziarenka wanilii, mąkę i wszystko zmiksować. Wlać czekoladę i dokładnie wszystko wymieszać. Boki tortownicy wysmarować tłuszczem i przelać przygotowaną masę serową. Piec w temperaturze 150 stopni przez 60 minut, po czym wyłączyć piec i pozostawić sernik na kolejną godzinę. Gdy ciasto wystygnie, białą czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać ciasto, a wierzch posypać podprażonymi
Słodka StronaCiasto "Krówka" - Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka mąki zwykłej pszennej 2 jajka 250 g poszatkowanego zimnego masła 4 łyżki miodu 1/2 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy masa śmietanowa: 500 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru cukier waniliowy śmietan fix gotowa masa krówkowa/kajmakowa ok. 300 g płatki migdałów Ciasto "Krówka" - Sposób przygotowania(...)składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i umieścić w lodówce na minimum 30 minut. Ciastem wyłożyć formę wysmarowaną tłuszczem (ok. 20 x 30 cm), po-nakłuwać widelcem i piec ok. 10 minut w temperaturze 170 stopni. Podobnie postąpić z drugą częścią ciasta. Studzimy. Masa: Śmietankę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier waniliowy, cukier puder i śmietan fix. Na dolne ciasto
Słodka StronaSernik na zimno czyli ciasto bez pieczenia z dodatkiem świeżej ricotty, białej czekolady i puszystej kremówki dodającej deserowi puszystości i delikatności. Dodatkowo sernik wzbogacony efektownymi serduszkami z galaretki. Może warto go przygotować dla ukochanej osoby... Efektowny Sernik na Zimno z Ricottą i Białą Czekoladą - Składniki: 2 galaretki truskawkowe 500 g ricotty 100 g białej czekolady
Słodka StronaEfektowny, waniliowy sernik na zimno z orzeźwiającym musem z truskawek. Idealna propozycja na letnie dni. Ciasto powstaje bez pieczenia, więc tym bardziej warto się na nie skusić. Waniliowy Sernik na Zimno z Musem Truskawkowym - Składniki: Masa serowa: 200 ml śmietanki kremówki 400 g twarogu dwukrotnie zmielonego (w temperaturze pokojowej) 1/3 szklanki cukru pudru 3 łyżki żelatyny + 30 ml ciepłej
Słodka Strona