pieczenie - 19054 przepisów (strona:560/1271)

Ruskie bułki z makiem 197

przygotowane bułeczki układamy w odstępach na przygotowanych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Bułeczki zostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu.   6. Piekarnik rozgrzewamy do 190 C, bułeczki pieczemy na złoty kolor przez ok. 20 minut

Apetyczna babeczka
BABKA SEROWA 417

Nigdy dotąd nie piekłam babki serowej, ani nawet nie jadłam.  Ale miałam akurat w lodówce zmielony twaróg i ochotę na ... babkę. Postanowiłam połączyć te dwie rzeczy i poszperałam w internecie, znajdując przepis.  Także jest to mój debiut :)  Babka wyszła pyszna, wysoka, pulchna i fajna w smaku.  Nie mocno słodka - taka jakie lubię. Polecam gorąco! Składniki(...)kostka masła lub margaryny o temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru  5 jajek  1 cukier waniliowy  3 szklanki mąki  2 łyżeczki proszku do pieczenia  3 łyżki soku z cytryny otarta skórka z jednej cytryny  40 dag twarogu trzykrotnie zmielonego  aromat cytrynowy  skórka pomarańczowa Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz jajkami

Walijskie Pichcenie
ROGALIKI Z PIECZARKAMI 154

pomyślałam, że może  facet i ma rację (chociaż nie lubię przyznawać racji facetom!).  Tak więc dziś (przed pracą troszkę na chybcika, co niestety nie jest wskazane przy pieczeniu) postanowiłam upiec coś "nie słodkiego".  Przyszły mi na myśl.... stare , dobre, polskie hot-dogi z pieczarkami... na takie chodziłyśmy będąc jeszcze w liceum.  Niestety na szybko(...)farszu. Składać na pół, dobrze dociskając obrzeże rogalików. Piekarnik rozgrzać do ok 185st. Rogale posmarować rozbełtanym jajkiem połączonym z wodą ( w celu uzyskania ładnego połysku). Wstawić do piekarnika i piec na zloty kolor ok 25min. Jeść na ciepło lub na zimno, chociaż na ciepło są zdecydowanie lepsze

Walijskie Pichcenie
RURKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z BUDYNIEM 222

długie paseczki. Każdy pasek nawijamy na foremkę do rurek,rozpoczynając od jej wąskiej części. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem waniliowym. Pieczemy w temperaturze 200st ok 15 min (do zezłocenia się). Po wystudzeniu napełniamy naszym wystudzonym budyniem bądź np. bitą śmietaną

Walijskie Pichcenie
ŚLIMACZKI Z SEREM I POMIDORAMI 17086

gniazda z pestkami), posypujemy natką, solimy i pieprzymy. Zwijamy tak jak na załączonym obrazku. Po zrolowaniu ucinamy 1,5cm kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp.195-200st ok 15 minut

Walijskie Pichcenie
JABŁECZNIK BEZ PIECZENIA 533

Szybkie ciasto bez pieczenia.  Nie wymaga dużego nakładu pracy,  skomplikowanych składników ani specjalnych umiejętności kulinarnych bo... zawsze wychodzi :)) Składniki: 1 litrowy słoik prażonych jabłek 1 galaretka dowolna (ja użyłam brzoskwiniowej) 1 galaretka morelowa (na wierzch)  puszka moreli  herbatniki lub biszkopty Wykonanie: Prażone jabłka przekładamy do garnuszka, podgrzewamy aż będą gorące. Do gorących jabłek

Walijskie Pichcenie
CIASTO Z WIŚNIAMI I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 179

kruszonka pyszna. Polecam! Kruche ciasto:  4 szklanki mąki 1 szklanka cukru (moja sugestia: 3/4 szklanki) 250 gram margaryny 4 jajka (3 żółtka + 1 całe) 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 2 - 3 łyżki śmietany  Masa wiśniowa: Słoik wiśni drylowanych (800g) 2 budynie śmietankowe na 500ml mleka, ugotowane w 3/4l płynu. Piana z białek: 3 białka(...)budyń bez cukru, dodajemy cukier wg przepisu na opakowaniu, jeśli z cukrem - nie słodzimy. Odcedzone wiśnie wykładamy na ciasto, posypujemy lekko mąka ziemniaczaną i wylewamy na nie gorący budyń. Pieczemy w temperaturze 175 st ok 45 godziny. W tym czasie robimy kruszonkę i pianę z białek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy jeszcze chwilę.  Czas

Walijskie Pichcenie
FRANCUSKIE ROGALIKI Z MALINOWĄ MARMOLADĄ 207

nich nakładam łyżeczkę marmolady i zwijam w miarę ściśle rozpoczynając od podstawy trójkąta. Blachę wykładam papierem do pieczenia, układam rogaliki, smaruję je rozkłóconym jajkiem i posypuję cukrem. Piekłam w temp.200st do zrumienienia - około 20 minut

Walijskie Pichcenie
CZOSNKOWE GRZANKI Z CHORIZO I JAJKIEM 234

oliwą, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na naszych grzankach układamy chorizo, pokrojone plasterki jajka i posypujemy słodką papryką. Całość posypujemy serem startym na drobnych oczkach i pieczemy w temp.185st. 10-12 minut. Efekt końcowy

Walijskie Pichcenie
BEKONOWE ZAWIJAŃCE Z KURCZAKA 198

układamy na rozłożonych plastrach boczku. Plastry boczku owijamy dokładnie wokół naszej drobiowej roladki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220st. Pieczemy ok. 25 minut

Walijskie Pichcenie
KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM 292

Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka maki krupczatki 2 jajka 16 g cukru waniliowego 1/2 szklanki cukru pudru  200 g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 3/4 l. mleka 2 budynie śmietankowe  z cukrem Ponadto :  słoik prażonych jabłek 700ml Wykonanie: Z podanych na ciasto składników zagnieść jednolite ciasto. Następnie podzielić(...)jabłka wylać budyń (może być ciepły) chwilkę odczekać, by lekko odparował i wyłożyć na górę pozostałą część ciasta. Można ją sobie rozwałkować na stolnicy i na wałku przenieść ciasto. Piec około 50 minut w 190  st. C.  Dobrze wystudzić, najlepiej w lodówce. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem

Walijskie Pichcenie
COŚ DO CHLEBA CZYLI PIECZEŃ KOPERKOWA 207

mnie.  Składniki: 1kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 kajzerki 2 czubate łyżki posiekanego koperku 4 całe jaja sól, pieprz majeranek szklanka bulionu warzywnego olej do posmarowania wierzchu pieczeni Wykonanie: Bułki zalać zimnym bulionem i odstawić na kilkanaście minut, aby napęczniały, po czym zmiksować. Mięlone wymieszać z jajkami(...)napęczniałą bułką, koperkiem. Doprawić solą,  pieprzem i majerankiem. Dokładnie wyrobić na gładką masę. Foremkę podłużną wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą, włożyć masę mięsną, wyrównać, a wierzch posmarować olejem. Piec ok. 1h w temp.180st

Walijskie Pichcenie
ZAPACH DOMU CZYLI SŁODKIE BUŁKI Z KRUSZONKĄ I POWIDŁAMI 199

blaszce uprzednio  wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą  i odłożyć na pół godziny w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozkłoconym jajkiem, posypać kruszonką. Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut

Walijskie Pichcenie
ANANASOWE KWIATKI 170

potrzebujemy 4 paski. Na środek uzyskanego "kwiatka" kładziemy wiśnię kandyzowaną lub kleksik z powideł. Smarujemy całość rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 185-190st ok 15-20 minut (do momentu zezłocenia się

Walijskie Pichcenie
NIEBO W GĘBIE CZYLI DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 189

ciepłym miejscu na ok. 1h. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy ale niezbyt cienko (ok 8mm) i wycinamy kubkiem trochę większe kółka niż obwód szklanki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Kiedy nasze "kółeczka" podwoją swoją objętość, dnem szklanki (lub innego naczynia mniejszego niż nasz(...)kubek) wyciskamy dołek w naszych drożdżówkach. Każdy dołek posypujemy lekko bułką tartą i wsypujemy w niego owoce. Brzegi drożdżówki smarujemy rozkłóconym jajkiem. Całość posypujemy obficie (ja tak lubię) kruszonką. Pieczemy ok 20min w temp. 180st

Walijskie Pichcenie