pieczenie - 19054 przepisów (strona:556/1271)

Czekoladowe babeczki z kremem jagodowym 240

Jagody i Nutella to jedna z najsmaczniejszych ciastkowych kombinacji jaką mogę sobie wyobrazić. Czekoladowe babeczki można w prawdzie piec z kostką czekolady w środku, ale to nie to samo co świeżo nałożony krem - trochę więcej pracy, ale efekt jest tego warty! Świeże jagody do środka i jagodowy krem na samą górę- taa daam - idealny deser na niedzielne popołudnie :)Składniki(...)odstawiamy do przestudzenia. Babeczki robimy według przepisu.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Wypełniamy foremki gotowym ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Pieczemy 20-25 minut.Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę. Dodajemy po łyżce przestudzony budyń i miksujemy do uzyskania jednolitej masy

Ciastkozercy
Wakacyjne ciasteczka 210

kształcie plastrów arbuzów.Kruche ciasto robimy według przepisu.Gotowe ciastko rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy ciasteczka.Wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.Lukier robimy według przepisu.Gotowy lukier przekładamy do małych woreczków strunowych, dodajemy barwnik (lepiej za mało niż za dużo) i ugniatamy w palcach

Ciastkozercy
Babeczki z niespodzianką 353

Babeczki z niespodzianką pojawiły się już kiedyś na blogu (można je znaleźć tu) tym razem jest to wersja do pieczenia. Do moich babeczek wykorzystałam niedawno kupione Lentilki w wersji mini, można jednak użyć dowolnych małych cukiereczków (także tych cukrowych zwykle wykorzystywanych do dekoracji). Babeczki z niespodzianką będą świetnym uzupełnieniem dziecięcych przyjęć urodzinowych - mnie kojarzą się trochę ze zwyczajem rozbijania(...)mnie M&Msy)Babeczki przygotowujemy według wybranego przepisu. Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia. Ważne, żeby dekorować zupełnie zimne babeczki, żeby nie rozpuścić kremu.Czas, kiedy babeczki są w piecu lub kiedy czekamy, aż ostygną można wykorzystać na przygotowanie kremu.Do dekoracji, oprócz malutkich cukiereczków do środka babeczki, warto przygotować sobie także większe na krem.Otwór w babeczce możemy wyciąć dużą okrągłą

Ciastkozercy
Z cyklu do plecaka: rogale czekoladowo-orzechowe 197

część trójkąta.Brzegi trójkątów zwilżamy wodą, żeby lepiej się sklejały i zwijamy rogaliki zaczynając od części z nadzieniem.Zagniatamy końcówki rogalików i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczeniaPieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.Smacznego!ciastkożercy

Ciastkozercy
Z cyklu do plecaka: szybkie rogaliki z wiśniami 211

Nie ma nic lepszego niż słodki domowy dodatek do drugiego śniadania. Co jednak, kiedy nie ma za bardzo czasu, żeby go przygotować? Odpowiedzią są rogaliki z

Ciastkozercy
Drożdżowe ślimaczki 409

żeby dało się je skleić. Prostokąty składamy wzdłuż, przyciskamy palcami brzegi, żeby zabezpieczyć nadzienie przed wypływaniem i zawijamy w ślimaczka. Ślimaczki układamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Wieniec z nutellą i gruszkami / Nutella pear wreath 304

Dziś przedstawiam doskonały pomysł na przepyszny deser, który na pewno każdemu poprawi nastrój w te ponure dni. Puszysty i słodki wieniec drożdżowy z dużą ilością nutelli

karmelowy
BUŁKI ŻYTNIE Z ZIARNAMI 309

wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godziny.Po tym czasie podzielić ciasto na 8 równych części. Z każdej z nich formować bułkę i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia(...)Pozostawić w ciepłym miejscu na kolejne 30 minut, by bułki lekko się podrosły. Bułki posmarować wodą i posypać ulubionymi ziarnami. Ziarenka lekko przycisnąć do ciasta.Piekarnik rozgrzać do 190st. Bułeczki piec około 25 minut, po czym wystudzić na kratce

Walijskie Pichcenie
Owsiane placuszki otrębowe z sosem malinowym 188

jajka. wszystko dobrze mieszamy tak, by składniki się połączyły.Piekarnik ustawiamy na termoobieg 150 stopni. jeśli nie ma to 180. Na blaszkę wyłożoną pergaminem wykładamy masę, formując kształt placków. Pieczemy w termoobiegu ok 20 min.Przygotowujemy sos z malin. Jeśli  wcześniej nie rozmroziliśmy malin , to nie szkodzi. Wystarczy wrzucić do garnka i lekko podgrzać , następnie zblendować. Dodać słodzik, jogurt wymieszać

W kuchennym oknie Ewy
Piernik staropolski dojrzewający cz.1 331

wigilijnym stole przygotowujemy raptem z kilkudniowym wyprzedzeniem, jednak tradycyjny piernik staropolski wymaga wcześniejszego przyrządzenia. Ciasto to musi mianowicie sfermentować. W tym celu szykujemy je na jakis miesiąc przed planowanym pieczeniem. W tym czasie leżakuje sobie w chłodnym miejscu, np. lodówce.Ja w tym roku postanowiłam upiec zarówno piernik przekładany powidłami jak i malutkie nadziewane pierniczki oblane czekoladą(...)końce związujemy gumkami, i odstawiamy na 4-5 tygodni w chłodne miejsce (np. do lodówki).W tym czasie ciasto na piernik stężeje i będzie się nadawało do rozwałkowania.Piernik/pierniczki pieczemy na kilka dni przed świętami.C.D.N.Źródło: Moje wypieki

W mojej holenderskiej kuchni
Kokosanki. 2561

mieszamy delikatnie.Białka łączymy z zimnymi wiórkami kokosowymi. Formując łyżką ciasteczka kładziemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp 180 stopni i pieczemy ok 15 min, do uzyskania złotego koloru.Polecam bo są pyszne

Malinowe Pocałunki
Pszenno-żytni chleb z siemieniem na drożdżach 245

już wyrośnięte i gotowe do pieczenia jest pełna foremka. Przed wstawieniem do piekarnika wierzch posmarować wodą i posypać odrobiną siemienia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 50-60 minut, opcja góra-dól. Po upieczeniu chlebki wyjąć z foremek, wierzch ponownie posmarować wodą i ułożyć na kratce do wystudzenia

Monia miesza i gotuje
Domowe bezy 195

się je kiedyś suszyło w piecu chlebowym calutką noc. A rano ... chrupało i kruszyło dookoła ;)Składniki:* 5 białek* 1,5 szklanki drobnego cukruWykonanie: Białka podbić, dodawać po łyżce cukru i ubijać, aż piana stanie się gęsta szklista, a cukier zupełnie się rozpuści. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia  wyciskać, przy pomocy rękawa cukierniczego, małe bezy.Bezy suszyć

kolorowotorcikowo
PUSZYSTY MURZYNEK Z DŻEMEM PORZECZKOWYM. 420

sypkie składniki do mokrych, mieszając dokładnie. Na samym końcu wrzucam dżem.Keksówkę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i wkładam do piekarnika na 45-50 minut, piekę w 180 stopniach do "suchego patyczka".Następnie wyjmuję i zostawiam do wystudzenia.Do małego rondelka wrzucam drobno posiekaną czekoladę (lub specjalne groszki czekoladowe) i dodaję mleko. Ciągle mieszając podgrzewam

W kuchni Karmel-itki
Chipsy z jarmużu ^^ 181

przyprawy ( u mnie papryka/czosnek)Jarmuż dokładnie myjemy i wykrawamy twarde łodyżki. Lekko zwilżone liście układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy solą oraz resztą przypraw przypraw. Pieczemy 5-10 minut w 150* Trzeba mieć je ciągle na oku aby się nie przypaliły

Kuchenny Skrawek Nieba

Proponowane wyszukiwania