pieczenia - 22046 przepisów (strona:831/1470)

Pesto z awokado i sardynki na bagietkach / Pesto with avocado and sardines on baguettes 166

soli / pinch of salt czosnek / garlic pomidorki koktajlowe / cherry tomatoes listki świeżej bazylii / fresh basil leaves szczypta pieprzu / pinch of pepper Sposób przygotowania /  Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: ok. 15 min, ilość porcji: 10 Bagietkę pokroić w kromki (średniej grubości), posmarować oliwa z oliwę i podpiec w rozgrzanym piekarniku (175 stopni) przez około 15 minut (tylko żeby

Projekty ze smakiem
Zapiekany ryż z gruszkami i musem brzoskwiniowym / Baked rice with pears and peach mousse 182

szczypta soli / pinch of salt  masło / butter  płatki migdałów / almond flakes 1 łyżka bułki tartej / 1 tablespoon bread crumbs   Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 40 min, ilość porcji: 4   Ryż gotujemy osolonej wodzie przez 20 minut na wolnym ogniu. Po ugotowaniu odcedzamy ryż. 4 łyżki masła rozpuszczamy na patelni i zostawiamy

Projekty ze smakiem
Czekoladowa Piękność - czyli tarta czekoladowa na kokosowym spodzie 8145

folią i wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkuj ciasto i wyłóż nią natłuszczoną formę to tarty, dobrze dociśnij i przykryj papierem pergaminowym z np. grochem. Piecz w nagrzanym piekarniku na 200 C przez 10 minut, następnie wyciągnij obciążenie z papierem i piecz jeszcze przez 10-12 minut, aż ciasto się zarumieni. Ostudź. Ubij

Niezły Młynek
Dietetyczne ciasteczka orzechowe 179

wodą. Mąkę mieszamy ze stewią, solą i sodą. Składniki "mokre" mieszamy z suchymi i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy dość cienko i wycinamy wzory. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy doi piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12 minut. Po tym czasie ciastka przekładamy na kratkę i tam studzimy. W tym czasie robimy polewę: czekoladę rozpuszczamy

Mango Papaja
Ryba w cieście piwnym 342

ryby – u mnie mintaj, ale może być dorsz, morszczuk sól morska, tymianek pieprz cytrynowy Ciasto piwne: ¾ szklanki piwa jasnego 1 jajko ok ¾ szklanki mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia sól morska pieprz cytrynowy olej do smażenia Jeśli filety z ryby są mrożone to je rozmrażamy, pozostawiamy najlepiej na durszlaku, aż wypłynie z nich cała woda i dokładnie osuszamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierś z kurczaka po hawajsku z pieczonymi frytkami 321

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne kotlety drobiowe z dodatkiem ananasa i żółtego sera. Podałam je z pieczonymi frytkami, konfiturą z borówki i surówką z kapusty pekińskiej. To mój bardzo smaczny pomysł jak odmienić zwykłego kotleta schabowego Sprawdzi się zarówno na obiad ale również na różnego rodzaju przyjęcia czy imprezy. Post(...)Pierś z kurczaka po hawajsku z pieczonymi frytkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Masło, czyli wiem co jem 145

pozostaje 512 gr. masła . MASŁO jest śmietankowe i smakuje jak masło, a nie alla masło bez śmietany. Polecam. Za litr śmietany płacę 12 zł. Otrzymuję maślankę, którą wykorzystuję do pieczenia chleba i dwa masła po 25 dkg. Zamiast robota kuchennego można użyć zwykły mikser, czy po prostu większy słoik i nim energicznie potrząsać, ale to wymaga wytrwałości. Zamiast śmietany

Pasje Jolki
Pszenny chleb z ziarnami słonecznika i dyni / Wheat bread with sunflower and pumpkin seeds 182

cała historia. Po około 2 godzinach wcale nie wykańczającej pracy otrzymaliśmy 3 piękne bochenki chleba. Jak na pierwszy raz świetnie. Z tego ciasta można zrobić bułki. Czas  pieczenia wtedy wynosi ok.25-30 minut. SMACZNEGO . CMOK

Pasje Jolki
Tarta bananowo wiśniowa 209

wcześniej lekko masłem naczynie, uważając, aby nie powstały dziury. Ciasto ponakłuwałem na całej powierzchni za pomocą widelca. Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni z ogrzewaniem z góry i dołu i piekłem ciasto przez 15 minut. Na podpieczonym ciście ułożyłem pokrojone w plasterki o grubości około 4 mm banany. W misce na gładką masę roztrzepałem 3 jajka, 2 opakowania cukru wanilinowego(...)posypałem 3 łyżeczkami cukru trzcinowego, a kiedy puściły soki ułożyłem je równomiernie na powierzchni ciasta. Tak przygotowaną tartę ponownie umieściłem w piekarniku, którego temperaturę obniżyłem do 160 stopni i piekłem przez 30 minut. Podałem po wystudzeniu, najlepiej smakuje na zimno

Wyprawy kulinarne
Papryki faszerowane kuskusem i suszonymi pomidorami 169

kaszy kuskus i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem i wypełniamy papryki. Układamy na blaszce wysmarowanej oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (termoobieg). Pieczemy 25 minut. Po 15 minutach posypujemy startym parmezanem i pieczemy kolejne 10 minut. Sos: Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i podsmażamy posiekaną cebulkę i czosnek. Dolewamy śmietanę i dodajemy

Oryginalny smak
Ciasteczka ryżowe 316

Ciasteczka ryżowe uwielbiają dorośli i dzieci. Są wciągające… więc szybko znikają. Większość osób robi je z wiórkami kokosowymi, ale ja ich nie dodaję. Piekę je według tego przepisu od lat i wszystkim bardzo smakują Są mięciutkie i pyszne…   Składniki: 1 kleik ryżowy bezsmakowy (190 g) 1 kostkę margaryny (200 g) 4 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki(...)dodać śmietanę i wymieszać. Białka ubić, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na delikatnie wysmarowanej tłuszczem blaszce i w każdej kulce zrobić wgłębienie. Piec w 160’C (termoobieg) przez około 15-20 min. Po ostudzeniu dziurki w ciasteczkach napełnić dżemem. Smacznego

Oryginalny smak
Ghee – masło klarowane 158

oprócz walorów smakowych (orzechowy smak) cechuje się długim okresem przydatności (można przechowywać je przez kilka miesięcy i nie jełczeje) oraz dobrą palnością. Nadaje się do smażenia w zasadzie wszystkiego, pieczenia lub gotowania. Przygotowanie: Dowolną ilość masła (użyłam osełki 375 g) z dużą zawartością tłuszczu i bez soli wkładamy do rondelka z grubym dnem i stawiamy na małym ogniu

Oryginalny smak
Szarlotka z bezą (pianką) 697

Rewelacyjnie smakuje podana na gorąco z domowymi lodami śmietankowo-waniliowymi. Szczerze polecam Składniki: Spód: 250 g masła 3 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: Jabłka powinny być twarde i słodko-kwaśne. W razie potrzeby do smaku można dodać odrobinę cukru i soku z cytryny. 8 średnich jabłek (użyłam Jonagold) 1 łyżka cynamonu

Oryginalny smak
Przepiórki w boczku 292

cztery części i włożyć do każdej tuszki. Każdą przepiórkę owinąć dwoma plasterkami boczku i spiąć szpikulcami do mięsa lub wykałaczkami. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub oliwą, przełożyć przepiórki i piec 10 minut w 180’C. Następnie dolać wino i piec około 30 minut (do miękkości mięsa), co jakiś czas polewając tuszki powstałym sosem. Smacznego

Oryginalny smak
Tartaletki z masą migdałową i gruszką 191

malutkie kawałeczki. Delikatnie zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy, wylepiamy foremki i nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Gruszki: Do dużego garnka wlewamy wino, wodę, miód, cukier i przyprawy. Zagotowujemy i mieszamy. Gruszki obieramy i wkładamy do garnka. Gotujemy(...)składniki razem utrzeć. Upieczone tartaletki wypełniamy przygotowaną masą migdałową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 10 minut. Następnie wyjmujemy, postawiamy na każdej gruszkę (lekko dociskamy) i pieczemy około 10 minut. Gotowe tartaletki ustawiamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Oryginalny smak

Proponowane wyszukiwania