pieczenia - 22046 przepisów (strona:823/1470)

Happy birthday to You... 146

cytryny 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu Jabłka umyć, wytrzeć do sucha i pokroić w jak najcieńsze plastry. Ułożyć plastry ciasno jeden obok drugiego na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami. Suszyć w 80 st. C. przez 3-4 godziny. Ostudzić w zamkniętym piekarniku. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego! Młoda pewnie już teraz szykuje

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Nie dla mnie, czyli sernik lukrecjowy 219

laski wanilii czarny barwnik spożywczy dodatkowo: 50 g cukierków o smaku lukrecji Ciastka pokruszyć. Masło rozpuścić i przestudzić, wymieszać z ciastkami. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, ugnieść na dnie. Schłodzić w lodówce przez 20-30 minut. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Serek utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Kremówkę ubić na sztywno, wymieszać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
W dziewiętnastowiecznej Moskwie Akunina 153

szkodzi. Fantastycznie było pojechać do domu, i już planuję następną wyprawę, choć dopiero co się rozpakowałam, a góry prania piętrzą się w łazience.  Miałam wielkie plany co do pieczenia - oczywiście, nic z tego nie wyszło. Ani mazurka, ani paschy, ani nawet chleba z Tatą nie upiekłam. No nic - w wakacje spędzę w domu całe trzy tygodnie, więc

Pożeraczka, czyli raz adobrze
O bułkach, które stały się chlebem 197

Dobrze wyrobić - ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Keksówkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Przelać wyrośnięte ciasto, odstawić na 30 minut. Wierzch chleba skropić wodą. Piec w 220 st. C. przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st. C. i piec jeszcze przez 30-35 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! A już w niedzielę impreza

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Koniec i początek, czyli półmetek lata. I bułki 175

szybko zganieść, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować bułeczkę. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać zmiażdżonym w moździerzu pieprzem. Piec w 200 st. C. przez 15-20 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! A dzisiaj piekę pierwsze bułki od ponad miesiąca. Ogromnie się już za tym stęskniłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z jeżynami i białą czekoladą 172

cytryny 100 g cukru 3 listki żelatyny Ciastka na spód dokładnie pokruszyć, wymieszać z kakao. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciasteczkami. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Na to wyłożyć masę ciasteczkową, dokładnie ugnieść. Wstawić do lodówki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Jeżyny zagotować z cukrem, dusić kilka minut pod przykryciem, aż cukier się rozpuści. Gorące zmiksować blenderem, przetrzeć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pudding z solonym karmelem - niebo w buzi 191

znaczenie pierwszego dnia września. Trochę się ostatnio u mnie dzieje, planuję kilka różnych rzeczy, lub powierzając planowanie innym, zajmuję się tylko przyjemną stroną zagadnienia, czyli przygotowywaniem słodyczy. W ferworze pieczenia tych wszystkich przeszłych, przyszłych i obecnych ciast, zapomniałam, że wczoraj był pierwszy dzień szkoły. Na swoje usprawiedliwienie mam fakt, że szkołę jako taką, czyli liceum, ukończyłam szczęśliwie dziewięć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Nowy porządek. I krem z cukinii 221

przerażająco długo. A później będzie już tylko lepiej. Kiedy C. nie ma popołudniami, mam problem z obiadami. Zasadniczo nie gotuję, bo nie sprawia mi to takiej przyjemności, jak pieczenie. To C. uwielbia zabawy z mięsem - ja nie umiem nawet rozkroić całego kurczaka... Jednak ochota na ciepły posiłek często się pojawia, szczególnie po męczącym dniu. I w takich przypadkach

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką 349

blachy wylać ciasto. Posmarować je roztrzepanym jajkiem i ponakłuwać widelcem. Na wysmarowane i ponakłuwane ciasto wyłożyć owoce i kruszonkę. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 20 minut. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 minut. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na blachę o wymiarach 24x40 cm. Margarynę(...)piekarnika. W celu sprawdzenia, czy ciasto jest już upieczone należy nakłuć ciasto patyczkiem. Jeżeli patyczek pozostanie suchy - ciasto jest już gotowe, jeżeli bedzie mokry, ubrudzony ciastem - należy je jeszcze piec. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Papryka faszerowana kaszą jęczmienną 255

Papryka faszerowana kaszą jęczmienną... Pyszne, zdrowe i sycące danie. Czerwone, pieczone papryki. Farsz z kaszy jęczmiennej. Towarzystwo zielonego groszku, pieczarek i cebuli. Całość doprawiona ziołami prowansalskimi. Zapraszam do stołu! Składniki: 6 średnich, czerwonych papryk; 2 duże cebule; 250 g pieczarek; 1/2 puszki groszku konserwowego; 1 szklanka kaszy jęczmiennej; Łyżeczka ziół prowansalskich; Łyżeczka ostrej papryki; Łyżeczka słodkiej papryki; Odrobina wody; Sól(...)wymieszać. Powstały sos dodać do kaszy z warzywami i dokładnie wymieszać. Farsz posolić i popieprzyć do smaku. Papryki faszerować nadzieniem z kaszy i warzyw oraz układać w naczyniu żaroodpornym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 - 45 minut, aż papryki będą miękkie. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Farsz należy bardzo dobrze przyprawić

Gospodyni Miejska
Wytrawny placek drożdżowy z twarogiem, cukinią i papryką 224

solą i pieprzem. Tortownicę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na dno natłuszczonej tortownicy. Na ciasto wylać masę tawrogową, a na masę wyłożyć podsmażone warzywa. Placek piec w piekarniku nagzranym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 minut. Podwać na ciepło. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na tortownicę o średnicy(...)przygotowania. W celu sprawdzenia, czy ciasto jest już upieczone należy nakłuć ciasto patyczkiem. Jeżeli patyczek pozostanie suchy - ciasto jest już gotowe, jeżeli bedzie mokry, ubrudzony ciastem - należy je jeszcze piec. Można użyć papryki jednego koloru lub w dwóch kolorach. Szczypiorek można zastąpić natką pietruszki lub zrezygnować z niego całkowicie. Źródło przepisu:   Pokochaj gotowanie

Gospodyni Miejska
Karp w maśle 741

minut z każdej strony), uważając, aby nie przywarł do patelni. Karpia przed podaniem można oprószyć drobno posiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Rybę można dodatkowo posypać przed pieczeniem pieprzem cytrynowym. Z wierzchu rybę można oprószyć koperkiem, pietruszką, koperkiem i pietruszką lub nie posypywać w ogóle. Dzięki obłożeniu karpia solą i cebulą zyskuje on na smaku i traci zapach

Gospodyni Miejska
Placki kebabowe z sałatką z tuńczyka i selera naciowego 247

Placki kebabowe z sałatką z tuńczyka i selera naciowego... Złociste i elastyczne placki pieczone na suchej patelni. Kremowa sałatka z tuńczykiem i chrupiącym selerem naciowym. Całość smakowicie zawinięta. Pyszne kąski na obiad, kolację czy spotkanie z przyjaciółmi! Składniki: Placki kebabowe: 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania; 3/4 szklanki wody; 1/3 szklanki oleju; 1 łyżeczka soli. Sałatka(...)wyrabiam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego).  Z zagniecionego ciasta formułować kule wielkości pięści i rozwałkowywać na oprószonej mąką stolnicy na cienkie placki. Tak przygotowane placki piec z obu stron na suchej, rozgrzanej patelni. W międzyczasie przygotować sałatkę.  Tuńczyka odsączyć z oleju.  Słonecznik uprażyć na złoty kolor na suchej, rozgrzanej patelni. Wystudzić. Dodać do tuńczyka

Gospodyni Miejska
Pasztet drobiowy 408

Przyprawić imbirem, gałką muszkatałową, pieprzem mielonym i solą. Wszystko dobrze wymieszać. Keksówkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przełożyć masę mięsną i dokładnie uklepać. Pasztet piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 1 godzinę. Upieczony pasztet wystudzić. Wyjąć z formy i pokroić. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ja piekłam pasztet

Gospodyni Miejska
Dyniowe tartaletki z wędzonym łososiem, gruszką i nasturcją 200

Spód: Dynię przeciąć na pół, wydrążyć miąższ zostawiając brzeg gr. ok. 0,8 cm. Dyniowe miseczki skropić oliwą truflową, posypać świeżym tymiankiem, pieprzem i solą. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut w 200 stopniach. 2. Nadzienie: Gruszkę pokroić w plastry, każdy posmarować papryczką przeciętą na pół, skropić sokiem z cytryny. Łososia podzielić na małe kawałki. W misce zmiksować jajo(...)serek Almette i Camembert.  3. Masę jajeczną przelać do podpieczonych miseczek z dyni, wyłożyć kawałki łososia i plastry gruszki, posypać grubo mielonym pieprzem i listkami tymianku. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut. Podawać z listkami i kwiatami nasturcji lub listkami rukoli

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania