bułce i układamy na tacy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki po obu stronach do zrumienienia. Usmażone placki przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut w temp. 180 st. C. Upieczone polewamy sosem grzybowym. Podajemy np. z surówką z białej kapusty. Smacznego! To początek dań
Maminek kulinarnysakiewkę. Sakiewkę obwiązujemy paseczkiem ciasta. W wersji z serem na ciasta nakładamy plasterek sera. Tak wygląda gotowa sakiewka. Układamy sakiewki na blaszce z papierem do pieczenia, i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 st. C na ok. 15 minut. Po upieczeniu wyglądają tak, czyli bajecznie: Pachnie w całym domu
Maminek kulinarnysmaku. Dokładnie mieszamy. Farsz gotowy. Wykorzystujemy ciasto przygotowane jak na pierogi z pieca. Kroimy kwadraty. Na jednym układamy farsz. Przykrywamy drugim i dociskamy brzegi. Na poduszeczce robimy wzorek. Możemy jeszcze zawiązać wstążeczkę z ciasta. Smarujemy jajkiem(...)pieca na 15 minut w 180 st. C. Jak to smakuje? Rewelacja! Świetnym uzupełnieniem jest czerwony barszczyk. Smacznego
Maminek kulinarnymarchewkę do czasu zeszklenia cebuli, a następnie paprykę i suszone pomidory. Ok. 5-10 minut smażymy warzywa a następnie przekładamy je do naczynia na karkówkę. Pieczemy w piekarniku przez 60 minut w temp. 180 st. C. Podajemy jako obiad np. z pieczonymi ziemniaczkami i sałatk ą wielowarzywną (w wersji z olejem
Maminek kulinarnymięsa formujemy kotlety, robimy w nich wgłębienia, nakładamy pieczarki lub marchewkę i przykrywamy niewielkim krążkiem z mięsa kotletowego. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku przez ok. 25 minut w temp. 180 st. C. Kotlety bardzo dobrze komponują się z gotowanymi ziemniakami i czerwonymi buraczkami. Smacznego
Maminek kulinarnywyrazisty, więc pieprz i sól. Doły ziemniaków ścinamy, aby się nie przewracały. Napełniamy naszą kaszą ze skwarkami. Ustawiamy armię ziemniaków na blaszce z papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem delikatu do mięs... ...i do piekarnika na 20 minut w temp. 160 st. C. Gotowe i pachnące. Bardzo dobrze smakują
Maminek kulinarnyjajka, dodajemy przyprawy. Jajkiem smarujemy środki kapeluszy. Wkładamy przygotowane nadzienie. Moczymy w jajku i w bułce 2 razy. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Wstawiamy na 30 minut do piekarnika o temp. 160 st. C. Gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyszarlotkę ze słoika. Zagniatamy kruche ciasto: -1,5 szklanki mąki pszennej -0,5 szklanki cukru pudru -10 dkg margaryny -1 jajko -aromat śmietankowy -łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie produkty wkładamy do miski, łączymy ze sobą i ciasto gotowe. Zostawiamy mały kawałek a resztę rozwałkowujemy na cienki placek, którym wykładamy blaszkę z brzegami. Wykładamy część tartych jabłek
Maminek kulinarnydżemik z pigwy. Potrzebne produkty: na kruche ciasto: -1,5 szklanki mąki -0,5 szklanki cukru pudru -10 dkg margaryny -1 jajko -łyżeczka proszku do pieczenia -aromat śmietankowy Wszystkie produkty łączymy ze sobą zagniatając ciasto. Jeśli nie korzystamy z owoców z puszki a np. z surowych jabłek, to musimy je zagotować w syropie
Maminek kulinarnybrązowym cukrem i wiórkami kokosowymi. Ciasto dzielimy na pasy, układamy jeden na drugim, ostrym nożem tniemy pasy na kwadraty. W podłużnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy nasze kwadraty i pozostawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C z termoobiegiem na ok. 40 minut. Ciasto
Maminek kulinarnyzmiksowanej masy dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek i też mieszamy. Przygotowaną masę ryżową wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia formując spore placki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem na ok. 10 minut. W tym czasie podsmażamy na patelni przyprawione mięso
Maminek kulinarnywilgotnej dłoni układamy placek z ziemniaków, nakładamy farsz grzybowy, sklejamy brzegi, formując kulę. Moczymy ją w jajku, obtaczamy w bułce tartej i układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem na ok. 25 minut. Rumiane bułeczki wyjmujemy z piekarnika. Bułeczki można zjeść bez dodatków
Maminek kulinarnyciasto. Dzielimy je na części. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy trójkąty. Na każdym układamy troszkę dżemu i zwijamy rogaliki: Układamy na blaszce z papierem do pieczenia, zachowują odstępy. Wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem. Gotowe. Idealne do kawy lub herbaty. Smacznego
Maminek kulinarnymarchewkę. Uzupełniamy farszem. Składamy brzegi skórki i zszywamy je. Tak wypełniamy wszystkie skórki. Skrapiamy olejem i posypujemy przyprawą do mięs i układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 40 minut. Zdejmujemy z blaszki, pozostawiamy do wystudzenia. Gdy są już wystudzone - usuwamy nitki. Kroimy
Maminek kulinarnywałkujemy i wycinamy krążki. Krążki delikatnie rozciągamy, aby powstał owal a następnie nakładamy masę makową. Zwijamy w strucelki i układamy na blaszce z papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Zostawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C do zrumienienia, czyli
Maminek kulinarny