zanurzamy w roztopionej czekoladzie, czekamy, aż skapie jej nadmiar i dekorujemy kolorowymi posypkami. Gotowe lizaki wbijamy w styropian, kartonik lub układamy "do góry nogami" tzn patykami na papierze do pieczenia. Przechowujemy w lodówce
Smakowity Blog Kulinarnygęsi. Tym razem w wersji do smarowania. Domowy pasztet to dobry sposób na wykorzystanie mięsa z rosoły lub, jak to było w moim przypadku, pozostałego po niedzielnym obiedzie mięsa pieczonej gęsi. Można go wzbogacić o różne dodatki: suszone grzyby, orzechy, śliwki lub żurawinę. Składniki: 1/2 kg gęsiego mięsa 150 g wątróbek z gęsi lub innego drobiu(...)Pasztet najlepiej zapiekać w kąpieli wodnej, dzięki temu będziemy mieli pewność, że nie przypali się. Naczynie lub naczynia z pasztetem wkładamy do dużej głębokiej blaszki, do której wlewamy wodę. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st.C od 40 minut do godziny, w zależności od wielkości naczyń w których zapiekamy pasztet. Gotowy powinien być ładnie przyrumieniony. Pasztet jest w wersji
Smakowity Blog Kulinarnypowiem tylko tyle, że każdy kto go spróbował zakochał się w nim. I co? I mam taką małą kolejeczkę bliskich mi osób, które ciągle pytają kiedy go upiekę :) Więc piekę od czasu do czasu, nie ważne czy to wielkanoc, lato, zima. Dwa dni temu piekłam go właśnie w grudniu, na prezent mikołajowy, to ten z wiśniami. Kardamon, cynamon i kawa
Blondynka GotujePrzypominam przepisy na ciasta z mojego bloga. Pora na odgrzebywanie zapomnianych Bananowe . Przepyszny tort Bez pieczenia Placek amerykański Makowiec owocowo-cytrynowy Tyramisu z wiśniami Ciasto z masą jabłkową SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewypikantne - tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Kotlety rozbić tłuczkiem, przyprawić z obu stron i zostawić na pół godziny. W międzyczasie wstawić frytki do piekarnika. Na 10 minut przed końcem pieczenia rozgrzać tłuszcz na patelni, rozkłócić jajko, zamoczyć kotlety i obtoczyć w bułce. Smażyć na rumiano. Podawać z frytkami i ogórkami z zalewy
W poszukiwaniu inspiracjiplastrów boczku - 3-4 łyżki cukru Przygotowanie: Każdy krążek sera kroimy na 6 równych trójkącików, które owijamy plastrami boczku. Kawałki sera układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W międzyczasie płuczemy maliny i razem z cukrem wrzucamy do blendera. Zmiksowane wstawiamy do lodówki. Gdy piekarnik jest nagrzany, wkładamy blaszkę i zapiekamy
W poszukiwaniu inspiracjibrzegów. W tedy przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po tym czasie gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy ja do formy na babki i pieczemy 40 minut w 180 stopniach Polewa: Cukier rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy będzie miał brązowy kolor dodajemy wodę. Nie przejmuj się, że cukier nie będzie się na początku chciał połączyć(...)wystarczy chwila i wszystko ładnie powinno się wymieszać. Dodajemy następnie masło. Gdy wszystko ładnie się połączy odkładamy garnek z pieca i dodajemy śmietanę. Mieszamy wszystko aż polewa nam zgęstnieje. Gdy trochę ostygnie można polać nią babkę. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziejeszcze doprawić. Lepiej niech będzie bardziej doprawione, niż mniej. Formujemy a la gołąbki. Nagrzewamy piekarnik na 200 C. Gołąbki wkładamy do rondla lub do naczynia żaroodpornego - dno smarujemy oliwą. Pieczemy 15 min - nie przykrywamy. Po tym czasie zalewamy bulionem kurczakowym, zamykamy i pieczemy 45-50 min. Gołąbki gotowe. Sos pomidorowy- polecam znany już Wam sos. Jest on przepyszny
Smaki Edytynatłuszczoną formę o średnicy 25 cm i wywijamy brzegi do góry. Nadmiar ciasta odcinamy, wykorzystamy je później do zrobienia kratki na wierzchu tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 10 minut. Wykładamy na nie masę szpinakową i układamy pokrojoną w kostkę fetę. Przy pomocy radełka lub noża z pozostałego ciasta kroimy paski i układamy na wierzchu. Ciasto malujemy mlekiem(...)pieczemy około 40 minut, do zrumienienia
Kulinarne przygody Gatitymąki pszennej graham typ 1850 MŁYN KOPYTOWA 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 MŁYN KOPYTOWA 250 g ziaren prażonych od ZIARENKOWO – Słoneczne Pola, Piekło Niebo, Euforia. -300 ml ciepłej wody -25 g świeżych drożdży rozpuszczonych w pół szklanki ciepłego mleka z łyżeczką cukru -sól -3 łyżki oliwy z oliwek Przygotować drożdże, odważyć mąki i wymieszać(...)keksówek masy chlebowej, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Posmarować lekko chleb oliwą z oliwek i włożyć do piekarnika na około 200 st. Piec mniej więcej godzinkę zaglądając od czasu do czasu, jeśli zachodzi taka potrzeba to wyłączyc górną grzałkę. Po upieczeniu wyjąć na poskładaną kilkakrotnie ściereczkę kuchenną lub specjalny stojak. Ostukać. Jeśli chleb
Z Kuchni Do Kuchnisłodkie, czy bardziej wytrawne... Ale jakieś z pewnością w końcu przygotuję. W przyszłym tygodniu spędzę sama w domu cztery popołudnia i wieczory, więc będę miała czas na zagniatanie, wyrastanie, pieczenie... Mmm, nie mogę się już doczekać
Pożeraczka, czyli raz adobrzewspaniałością prezentowanych tartaletek będę się rozwodzić. Będzie długo głównie dlatego, że dawno nie pisałam, i po prostu muszę się wygadać. A nie pisałam, bo po pierwsze - nie piekłam, a po drugie - nie miałam kiedy. W pracy mamy szał ciał - sama już momentami nie wiem, jak się nazywam. Nie dość, że gości pełen hotel, większość z tego to rodziny(...)mąkę i wlać ekstrakt, połączyć. Na dnie tartaletek równomiernie wysypać kaszę, na to wyłożyć agrest - jedną warstwę, owoce powinny ciasno do siebie przylegać. Na wierzch wyłożyć pianę z białek. Piec w 140 st. C. przez 25-30 minut. Ostudzić. Podawać schłodzone. Smacznego! W czwartek, kiedy wróciłam do domu, rozebrałam się i poszłam do łóżka. Nie byłam w stanie kiwnąć nawet
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię ... No więc: co by tu zjeść...? I wtedy nagle mnie oświeciło. U Oli już dość dawno widziałam cudo, które nazwała volcano pancakes . Zamiast smażyć na patelni, piecze się toto w piekarniku. Nie za długo, bo mi zabrało to raptem kwadrans. Do tego mój ukochany złoty syrop, i obiad jak marzenie. Co prawda porcja jest średnio obiadowa, nawet(...)umieścić w środku formę z masłem (żeby się rozpuściło). Do formy przelać masę. Podpiec w 220 st. C. przez 10 minut. Następnie zmiejszyć temperaturę do 190 st. C. i piec jeszcze 5-10 minut, do zrumienienia. Podawać na ciepło ze złotym syropem, ulubionym dżemem lub posypane cukrem pudrem. Smacznego! A jutro... Jutro upiekę ciasto. Ze śliwkami i orzechami. W cudownym
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUpiekłam ciasto - jest boskie, ale o nim będzie jutro. Mam nadzieję, że będzie się liczyć do wspólnego pieczenia, bo dokonałam dość poważnej (nie z mojej winy, serio!) zmiany. Dziewczyny są jednak bardzo wyrozumiałe, i do tej pory tolerowały wszystkie moje wybryki, mam więc nadzieję, że i tym razem przymkną oko. Od Ani dostałam nominację do Versatlie Blogger
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzymrozek sprawia, że chowam ręce głęboko w kieszeniach i zastanawiam się, gdzie podziałam rękawiczki. Z uśmiechem piję gorącą herbatę z cytryną. Dziś już nie potrzeba mi pocieszaczy. Krem z pieczonej dyni z pomarańczą i imbirem Składniki: (na 4 porcje) 900 g dyni (waga ze skórą, bez pestek) 1 łyżka oliwy aromatyzowanej chilli 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu(...)kaffir sok z 1 pomarańczy sól pieprz do podania: grzanki Dynię pokroić, nie obierać ze skóry. Posmarować oliwą, posypać solą, pieprzem i tymiankiem. Ułożyć na blasze skórą do dołu. Piec w 180 st. C. przez 1 godzinę, aż dynia będzie miękka. Przestudzić, łyżką wydrążyć miąższ, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, zezłocić na maśle. Dodać ziemniaki, imbir
Pożeraczka, czyli raz adobrze