lubią sobie mięskiem dogodzić. Ja , choć wiecie , że do wielbicieli mięsa szczególnie nie należę , to od czasu do czasu lubię zjeść coś tak porządnego. Zwłaszcza w takim wydaniu. Boczek pieczony z ziołami , czosnkiem , musztardą i cebulką jest świetnym pomysłem zarówno do obiadu , jak i na kanapki. Smakuje fantastycznie! Polecam! SKŁADNIKI: * boczek surowy bez kości – ok. 1 kg * cebula(...)blachę , podlewamy bulionem , przykrywamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika. Po ok. 30 min. przewracamy i polewamy powstałym sosem ( po kolejnych 30 min. czynność powtarzamy ). Takiej wielkości boczek piecze się ok. 100 – 140 min w zależności od mocy piekarnika. Smacznego
Ostra na Słodkomozzarelli, którymi zajadałam się z przyjemnością! Z równie wielką przyjemnością sięgnęłam po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: ( 4 szt ) NALEŚNIKI: * mąka – 3/4 szkl * mleko – 1,5 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * duże jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta * olej – 3 łyżki FARSZ: * tatar z łososia Suempol – 200 g * mozzarella – 150 g * sól
Ostra na Słodkoszczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Banana rozgniatamy na papkę. Dodajemy płatki owsiane, rodzynki i szczyptę soli. Wlewamy miód i dokładnie mieszamy. Formujemy kulki , spłaszczamy , układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy na 20 minut / 180C. Zajadamy jak ostygną! Smacznego
Ostra na Słodkokolejny przepis na schab. Mięso to odpowiednio przyrządzone jest delikatne , soczyste i niesamowicie miękkie. Zapiekany z warzywami : porem , marchewką i cebulką jest fantastycznym pomysłem na obiad. A podany z pieczonymi ziemniaczkami ( np. tymi! ) zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Polecam! SKŁADNIKI: * schab – 4 plastry * por – 1 szt * marchew – 2 szt * cebula – 1 szt * majonez – 2 łyżki(...)startą na grubych oczkach marchew, przesmażamy ok. minutkę, odstawiamy w ciepłe miejsce. Mięso smarujemy majonezem, a następnie dodajemy przesmażone warzywa. Posypujemy przyprawami. Wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut. Podajemy gorące! Smacznego
Ostra na Słodkodwojga , albo kolację ze śniadaniem ;) Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka – 150 g * jajko – 2 szt * mleko ( u mnie Alpro / napók sojowy ) – ok. 500 ml * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * olej – 50 ml * sól – 1 szczypta NADZIENIE: * masło – 40 g * cukier – 40 g * sok ananasowy – 4 łyżki * rum – 4 łyżki * dżem
Ostra na Słodkoplastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięci ( do podwojenia objętości ). Po tym czasie wyciągamy na podsypaną mąką stolnicę i jeszcze raz chwilkę wyrabiamy. Dno średniej formy wykładamy papierem do pieczenia , a boki natłuszczamy. Ciasto dzielimy na kawałeczki ( ja mówię na to : ” jak się urwie ” ) i formujemy bułeczki. Układamy obok siebie w formie. Odstawiamy na ok. 20 minut
Ostra na Słodkorajem dla podniebienia ;) Polecam! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI: * mąka – 1 szkl * mleko ( u mnie mleko migdałowe ALPRO )- 2 szkl * duże jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta * proszek do pieczenia – 1 szczypta BUDYŃ DYNIOWY: * miąższ z dyni – 300 g * cukier wanilinowy – 2 łyżki * mleko – 2 szkl * cukier – 3 łyżki * mąka pszenna – 1 łyżeczka
Ostra na Słodkoorzechy laskowe – ok. 80 g * czekolada mleczna – 40 g * białko – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Piekarnik nagrzewamy do 180C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy na okrąg i nacinamy na trójkąty ( jak tort ). Ich wielkośc zależy od tego , jak duże rogaliki chcemy otrzymać ( u mnie było to 8 większych ). Czekoladę drobno siekamy. Orzechy podprażamy
Ostra na Słodkozostanę Masterchefem? ;) ) SKŁADNIKI: ( 2 duże naleśniki ) NALEŚNIKI: * mąka pszenna – 0,5 szkl * mleko – ok.1,5 szkl * olej – 3 łyżki * duże jajko – 1 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta FARSZ: * jajka ugotowane na twardo – 3 szt * cebula czerwona – 1 szt * cebula biała – 1 szt * mozzarella ( kulka
Ostra na Słodkowodą i wszystko razem dokładnie!!! mieszamy / wyrabiamy. Wkładamy do miski wysmarowanej oliwą i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 minut. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyciągamy na nią wyrośnięte ciasto równomiernie rozprowadzając na całej blasze. Pokrojone na pół oliwki wciskamy co kilka centymetrów na całej powierzchni ciasta. Przykrywamy ponownie ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce
Ostra na Słodkocukrem. I wszystkie składniki łączymy na jednolite i delikatne ciasto. Piekarnik nastawiamy na 190 stopni. Dzielimy ciasto na kilka części i wkładamy do maszynki (formujemy ciasteczka na formie do pieczenia (wcześniej należy posmarować ją masłem). Wkładamy ciasteczka do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po wyciągnięciu ciasteczek z piekarnika, zaraz przekładamy je do półmiska do ostygnięcia. Po ostygnięciu można przygotować
Serce zamknięte w formie pysznościStewii - Ma zero kalorii Jest słodszy do 250-450 razy od cukru (sacharozy) Rozpuszczalny w wodzie i alkoholach Odporny na wysoką temperaturę (do 200 °C) – może być używany do pieczenia i gotowania Stabilny w kwaśnych i zasadowych płynach (pH 3-9) Może być długo przechowywany Stewia nie powoduje próchnicy zębów Stewia jest bezpieczna dla diabetyków – nie podnosi poziomu cukru
Sylwetka Od Kuchnirozpuszczonej w wodzie). Przygotować podłużną foremkę (typu duża keksówka), wysmarować masłem. Przełożyć najpierw marchewkę, potem kalafior i brokuł. Przykryć folią aluminiową. Wstawić do większej formy wypełnionej 1/3 wodą. Piec w nagrzanym piekarniku około 1 godziny w temp. 180 stopni. Następnie zdjąć folię i piec jeszcze 15 minut. Pasztet fajnie smakuje na ciepło i na zimno. Może być serwowany solo
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaciasteczka miałam piec wcześniej...ale niestety czasem nasze plany się zmieniają...ale w końcu są i ciasteczka...szybkie w sumie do zrobienia...tylko ciasto musi odleżeć 1 godzinę w zamrażalniku...moje ciasto prawdę mówiąc leżakowało w lodówce ,a nie w zamrażarce ..przez 2 godziny...takie ciasteczka nadają się na choinkę...wystarczy zrobić w nich otworek na sznureczek(...)posypanym mąką blacie na grubość ok 3 mm.Rozgrzać piekarnik do 170 stopni.Wyciąć ciasteczka foremką, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawić do nagrzanego piekarniki i piec około 6-8 min, aż ciastka zaczną się delikatnie rumienić.Wyciągnąć z piekarnika, odczekać kilka minut aż ciasteczka stwardnieją, następnie przełożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia
Moje domowe kucharzeniespłaszczyłam. Drugie dość cienko rozwałkowałam i wyściełam kółeczka, szklanką. Te wyszły bardziej chrupiące, a kuleczki mięciutkie. Więc każdy w domu miał co lubi :). Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i piec 15-20 minut. Ja piekłam 20 minut te kuleczki. Smacznego
Moje pyszne gotowanie