pieczenia - 22046 przepisów (strona:807/1470)

Chleb pszenno-orkiszowy 168

Składniki wymieszać. W razie potrzeby dodać czwartą szklankę wody. (Ja wodę dodałam na końcu…) Ciasto powinno być dość luźne. Przełożyć ciasto do dwóch długich keksówek, wyłożonych papierem do pieczenia. Wierzch posmarować olejem i przykryć folią. Zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin. 2. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wstawić foremki (bez folii) do nagrzanego piekarnika na 40 minut

UgotujmyTo.pl
Pasztet z kurczaka z grzybami 263

marchewkę, cebulę z grzybami i wątróbką zmielić dwa razy. Dodać przyprawy i żółtka i dobrze wymieszać. Białka ubić i delikatnie połączyć z masą. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i kilka razy delikatnie uderzyć foremką o blat, aby masa dobrze się rozłożyła. Wierzch posmarować olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 60 minut

UgotujmyTo.pl
Z dalekich wypraw #9 Na świętej Lusi bułka być musi! 277

Podzieliłam na 15 równych części. Z każdej uformowałam  30 cm cienkie kiełbaski. Które następnie zwijałam na kształt litery S, tworząc ślimaczki. Bułki ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiłam na 15min. do piekarnika nagrzanego na 50st. celem napuszenia ( oczywiście standardowo zapomniałam zostawić im trochę miejsca i kilka posklejało się ). Następnie każdą bułkę posmarowałam rozbełtanym jajkiem z dodatkiem

bastalena
Bułeczki maślane z szafranem. Lussekatter. Wypiekanie na śniadanie 273

Lussekatter albo lussebulle czyli Oczy św. Łucji to słodkie bułeczki, które piecze się w Szwecji podczas adwentu a szczególnie na dzień św. Łucji wypadający 13 grudnia. Są pachnące, złociste i pyszne. Przyznam, że trochę przekręciłam przepis jaki podano w akcji Wypiekanie na śniadanie. Po pierwsze większość składników zmniejszyłam o połowę bo potrzebowałam tylko kilku bułeczek. Po drugie użyłam mniej cukru(...)żeby bułki nie były specjalnie słodkie a poza tym zamiast części mleka dodałam twarożek dzięki czemu lussekatter są delikatniejsze i dłużej utrzymują świeżość. Z bardzo podobnego ciasta piekłam na Wielkanoc bułeczki Zajączki , pamiętacie ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
SZYBKIE PIERNICZKI + LUKIER KRÓLEWSKI 252

odrobiną soli , sodą i kakao. Dodajemy jajko i przestudzoną ( taką letnią ) masę. Wyrabiamy gładkie ciasto, rozwałkowujemy na ok. 4 mm i wycinamy pierniczki! Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 13 minut. PS. jeśli chcecie, by pierniczki zawisły na choinkach pamiętajcie o zrobieniu dziurek! LUKIER KRÓLEWSKI: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą

Ostra na Słodko
AKSAMITNY CZEKOLADOWY SERNIK NA ZIMNO Z MALINAMI 477

mlecznej czekolady DODATKOWO do nadziania i dekoracji: 300 g malin (użyłam mrożonych) ciemne kakao do posypania WYKONANIE: SPÓD CIASTECZKOWY: Dno tortownicy o średnicy 20-21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciastka połam i zmiel w malakserze na drobny piasek. Dodaj do nich roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Przygotowanymi ciastkami wyłoż dno tortownicy i dobrze ugnieć, alby nie było nierówności

Słodko-Słony Świat Ilony
KOBIETA ZMIENNĄ JEST 166

podawanie Wam przepisów. Kotłuje się we mnie tyle myśli i pomysłów, stwierdziłam więc, że fajnie byłoby stworzyć w sieci miejsce, w którym mogłabym je wszystkie opowiedzieć podczas gotowania i pieczenia :) Bo nic tak nie łączy ludzi jak dobre jedzenie i miła pogawędka!:)) A jeśli znajdzie się choć jedna chętna osoba do rozmowy, komentowania, dyskusji - tym bardziej moje obecne potrzeby

Słodko-Słony Świat Ilony
NADZIEWANY KURCZAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM 355

wydaje się być skomplikowana, jest banalnie prosta w przygotowaniu.  Mięso faszerujemy podsmażanymi pieczarkami z cebulką i zrumienionym chudym boczkiem, zawijamy w ciasto i pieczemy  na złoty kolor. Ciasto francuskie  z zewnątrz  staje się chrupiące, a mięso pozostaje soczyste. Jest to niesamowicie sycące danie i jedna pierś(...)dziurkami:) Filet w cieście wstaw ponownie do lodówki na  15 minut. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C . Wyjmij przygotowane filety z lodówki, posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz je około 35-40 minut.   Ciasto powinno być  pięknie zrumienione. Gotowe podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!     I jeszcze dwa zdjęcia instruktażowe

Słodko-Słony Świat Ilony
TARTA DYNIOWA NA KOKOSOWYM SPODZIE 494

dyni, mascarpone, ricottę, jajka, żółtka, mąkę ziemniaczaną, cukier, skórkę z pomarańczy, cynamon i gałkę muszkatołową i zmiksuj krótko na gładką masę. Przełóż powstałą masę na schłodzony spód ciasteczkowy i piecz tartę 35 minut , aż wierzch będzie ścięty przy lekkim dotknięciu palcem. Po upieczeniu wyjmij tartę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Ostudzoną tartę wsadź do lodówki na minimum

Słodko-Słony Świat Ilony
KASZA JAGLANA Z AROMATYCZNĄ DYNIĄ, CIECIORKĄ, FETĄ I PIETRUSZKĄ 238

zapiekam do miękkości w piekarniku. Gotową kładę na ugotowanej kaszy jaglanej, dodaję cieciorkę oraz kruszoną fetę i obficie posypuję siekaną natką pietruszki. Całość zajmuje mi tyle czasu, ile piecze się dynia. Szybkie i terściwe jesienne danie gotowe! Bardzo polecam! SKŁADNIKI (na 2 - 4 osoby): 1 szklanka kaszy jaglanej 3 szklanki wody 1 łyżka oleju do gotowania kaszy 1/3 łyżeczki soli(...)okolo 1,5 - 2 cm) i przerzuć na dużą blachę wyłożoną folią aluminiową. Zalej oliwą z oliwek, posyp przyprawami, posól, popieprz. Wymieszaj dokładnie na blasze i wstaw do pierkarnika. Piecz dynię około 20-25 minut , aż będzie miękka. Na talerz wyłóż ciepłą kaszę, posyp upieczoną dynią, odcedzoną z zalewy cieciorką, pokruszoną fetą i siekaną natką pietruszki. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
BÛCHE DE NOËL - BOŻONARODZENIOWE POLANO 451

żółtek i lekko wymieszaj drewnianą łyżką z żółtkami. Przesiej mąkę do powstałej masy i zamieszaj już całość dokładnie, ale bardzo delikatnie, wybierając masę od dołu do góry. Ciasto piecz tylko przez 10 minut (!!!) , aż leciutko się zrumieni. Pilnuj, aby ciasto się nie przypaliło, gdyż bardzo szybko się piecze. Te 10 minut to czas idealny, dlatego po jego upływie natychmiast ostrożnie

Słodko-Słony Świat Ilony
Tortilla meksykańska z kurczakiem 226

łyżeczki oregano Składniki na sos ketchupowy: 4 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu Oryginalne tortille powstają po zagnieceniu mieszanki mąki kukurydzianej i pszennej z wodą, uformowaniu cienkich placków i pieczeniu ich na specjalnych patelniach. Powinno się je spożywać ciepłe, gdyż po ostygnięciu nabierają konsystencji gumy. Tortille podaje się je na wiele sposobów – smażone, grillowane, zapiekane. Ciasto można doprawiać

Świat Domowej Kuchni
Tarta z zielonym groszkiem 269

przełożyć nadzienie na spód tarty. Jajka, śmietanę, mleko, ser żółty oraz przyprawy dokładnie wymieszać i polać na tartę. Tak przygotowane ciasto wstawić do rozgrzanego do 190°C piekarnika i piec przez 30 minut. Następnie ustawić grzanie piekarnika „na dół”, i zwiększyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze przez 10 minut. Po upieczeniu odstawić tartę do ostygnięcia. Jest smaczna

Świat Domowej Kuchni
Kurczak w marynacie miodowo-musztardowej 342

talerz i obtaczać w nich pojedyncze kawałki schłodzonego kurczaka. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Obtoczone w jogurcie i płatkach kukurydzianych kawałki mięsa, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Opcjonalnie można skropić oliwą. Wstawić do piekarnika na 20-25 minut. Źródło: stylowi.pl linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Babka drożdżowa 240

ciasto odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (fot.1) . Po tym czasie dodać rodzynki, przełożyć do przygotowanej i wysmarowanej tłuszczem formy babkowej i pozwolić mu jeszcze trochę urosnąć (fot.2) . Piec około 30 minut w temp. 170°C. Piec do momentu, kiedy patyczek wetknięty w babkę będzie suchy. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Babkę polukrować. Rozetrzeć cukier puder z sokiem

Świat Ciasta

Proponowane wyszukiwania