pieczenia - 22046 przepisów (strona:799/1470)

Tatarskie gołąbki z baraniną czyli Dolma 243

odcedzić. Sparzone liście zdejmować kolejno, przycinając wzdłuż gruby nerw liściowy. Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. Dno naczynia, w którym będziemy piekli, wyłożyć pozostałymi, odłożonymi liśćmi. Gołąbki ułożyć ciasno w garnku, jeden obok drugiego, zalać wrzącym rosołem. gotować na małym ogniu lub piec w piekarniku ogrzanym do temp

Stare Gary
Jagnięcina zapiekana z warzywami czyli prawie mussaka w wolnowarze 218

jajka 250 g jogurtu naturalnego 75 g sera feta przygotowanie wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Bakłażan pokroić na plastry grubości ok 0,8 cm, rozłożyć na blasze do pieczenia , lekko spryskać oliwą i wstawić do piekarnika z włączoną funkcją grill. Bakłażan ma się tylko leciuteńko zrumienić, przewrócić na drugą stronę, spryskać oliwą i też lekko podgrillować. Wyjąć z piekarnika

Stare Gary
Wołowina z pastą fasolową i pak choi 221

zielona 1 dymka pokrojona kilka plasterków imbiru 1 -2 małe zielone lub czerwone chili 2 łyżki pasty z czarnej fasoli 3 kapusty pak choi marynata 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka sosu sojowego jasnego 2 łyżeczki wina ryżowego lub wytrawnego sherry 2 łyżeczki pasty kukurydzianej * 2 łyżeczki oleju sezamowego * pasta kukurydziana -  połączyć 1 część

Stare Gary
Fantazyjne bułeczki 146

razem; Bułeczki rozłożyć na blaszce, przykryć, odstawić na 20 - 30 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody, posypać nasionami, ziołami lub solą. Piec w temperaturze 200°C przez około 10 minut, studzić na kratce. W maszynie do chleba Do maszyny wlać zimną wodę, wrzucić masło, odmierzyć mąkę, cukier i sól, na końcu wsypać(...)drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania  ciasta (około 1,5 h łącznie z wyrastaniem), wyjąć, ukształtować bułeczki i dalej postępować wg przepisu. Smacznego ! Uwagi : Moje bułki piekły się dłużej  - ok 20 min. Po 10 były bardzo blade. Ale wyszły na prawdę pyszne. Wpis dołączam do kwietniowej listy  Na zakwasie i na drożdżach ,  prowadzonej

Stare Gary
Warzywa długo duszone czyli prawie Briami - w wolnowarze 205

Briami to grecka potrawa z warzyw i sera, ułożonych warstwami w naczyniu i długo pieczonych. Wydawało mi się,że to idealne danie do zrobienia w wolnowarze. Piekłam dłużej niż podano w przepisie. Warzywa wyszły smaczne, jednak następnym razem pozmieniam kolejność warstw. Wymagają też, moim zdaniem, większego doprawienia w trakcie układania. Danie niestety mało fotogeniczne.  Briami  jest

Stare Gary
Gołąbki z młodej kapusty z jagnięciną i kaszą bulgur 271

zmiękły.  Jeżeli jest to konieczne,  przycinąć wzdłuż gruby nerw liściowy.  Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. Dno naczynia, w którym będziemy piekli, wyłożyć pozostałymi, odłożonymi liśćmi. Wymieszać w garnku bulion z pomidorami, doprawić pieprzem, solą i chili ( wg smaku). Gołąbki ułożyć ciasno w garnku, jeden obok drugiego, zalać wrzącym bulionem z pomidorami, przykryć. Gotować(...)małym ogniu lub piec w piekarniku ogrzanym do temp. 200 st C  ok 1 godziny   Smacznego

Stare Gary
Placek z letnimi owocami 208

Bardzo letnia odmiana placka z truskawkami. Tym razem z mieszanką truskawek, malin i borówek. Dodałam też trochę kardamonu i mięty. Palce lizać. Ciasto podawałam w formie w której się piekło,  z owoców  powstało dużo pysznego soku.   Jeść koniecznie z bitą śmietaną lub lodami, najlepiej ciepłe! Mniam składniki kruche ciasto 300 g 200 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki(...)tartę  - u mnie forma o średnicy ok 25 cm - przełożyć do formy pozostawiając zwisające brzegi. Nałożyć owoce, brzegi ciasta zawinąć na owoce, pozostawiając środek otwarty.Posypać migdałami. Piec w temperaturze 200 st. C przez 30  - 45 minut, aż ciasto się zrumieni a owoce się upieką. Podawać w temperaturze pokojowej lub ciepłe z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną. Smacznego

Stare Gary
Rostbef z grilla 228

razem robiliśmy steki z rostbefu na grillu. Nasze wyszły dosyć wypieczone, więc jeżeli lubicie bardziej krwiste to 2,5 - 3 minuty z każdej strony powinno wystarczyć. Sądzę, że długość pieczenia zależy też od mięsa i stopnia rozgrzania grilla. Zdarzyły się kiedyś steki które po 3 minutach były zupełnie krwiste. składniki   - 3 steki ok 1000 g rostbefu ( miałam

Stare Gary
Faszerowane papryczki 271

jednak ich wadą jest dosyć gruba skórka która raczej nie daje się zjeść. Ale mimo tej skórki  - do powtórzenia. Tak zrobione papryki świetnie sprawdzają się również pieczone na grillu  - na grill  faszerowałam nieco większe podłużne zielone, i słodkie i ostre. Wyszły pyszne! składniki 6 małych papryczek (miałam 3 małe słodkie i 3 chili(...)umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Składniki farszu wymieszać i napełnić papryczki. Ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na 20 -30 minut. Jeżeli pieczemy na grillu, najlepiej ułożyć papryki na specjalnej tacy i obserwować stopień upieczenia. Smacznego

Stare Gary
Gulasz z baraniny 242

Kupiłam niedużą porcję łopatki baraniej. Na tyle niedużą, że szkoda było ją piec, lepszym pomysłem było duszenie. Gulasz duszony w dużej ilości pomidorów i białego wina, z dużą ilością ziół i czosnku, wyszedł na prawdę smaczny. U nas dodatkiem była kasza bulgur, którą ostatnio  jemy często. Baranina  to  chyba moje ulubione mięso. Pomysł(...)dodać mięso, liście laurowe, marchew, pomidory i wino. Płyn powinien zakrywać mięso ( można uzupełnić bulionem). Doprowadzić do wrzenia, pogotować  na około 3 minuty. Przykryć, przenieść do piekarnika i piec przez około 2 do 2 1/2 godziny, lub gotować na kuchence na bardzo małym ogniu. Po tym czasie mięso powinno być bardzo miękkie. Usunąć marchewki  i listki laurowe, doprawić

Stare Gary
Bakłażany z sosem maślankowym i granatem 203

Umieścić połówki bakłażana, przecięciem do góry, na blasze wyłożonej pergaminem. Za pomocą pędzelka posmarować bakłażany oliwą  - obficie, nie żałować. .Posypać listkami tymianku cytrynowego,  posypać solą i pieprzem . Piec 35 do 40 minut, miąższ po tym czasie powinien być miękki, aromatyczny i ładnie rumiany. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Podczas gdy bakłażany są w piecu, przygotować granat

Stare Gary
Płaski chleb z za'atarem - czyli libański Manoush 247

średnicy ok 25 cm. Posmarować  połową oliwy wymieszanej z za'atarem, wsunąć do piekarnika na ok 8 - 10 minut. W międzyczasie przygotować do pieczenia drugi chlebek. Smacznego! Uwagi. Oryginalny przepis zawierał mniej wody - aby zagnieść ciasto, musiałam jednak podwoić jej ilość. Stąd moja uwaga aby wodę w miarę potrzeby ewentualnie uzupełnić

Stare Gary
Papryki faszerowane ryżem i ziołami 188

odciętą częścią. Można zawiązać sznurkiem kuchennym lub szczypiorkiem. Pozostałe pomidory  przetrzeć blenderem, dodać łyżkę oliwy, sól pieprz ewentualnie miętę. Tak przygotowany sos wylać do naczynia w którym będziemy piec. Na sosie ułożyć papryki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st C i piec ok 1,5 h. Smacznego

Stare Gary
Grzyby duszone w piekarniku 195

temperaturę do 130 st. C., jeżeli trzeba, możemy trochę  grzyby podlać winem. Dusić jeszcze ok 1,5 - 2 godzin. godzinę przed końcem dodać śmietanę, dobrze wymieszać i kontynuować pieczenie. Przed podaniem wymieszać z posiekaną natką pietruszki, podawać z ziemniakami Smacznego

Stare Gary
Rolada drobiowo - wieprzowa na zimno 375

Przepis wypatrzyłam u  Danusi . Nie pierwszy już raz korzystam z jej pomysłów. Tym razem pieczona rolada do chleba. Mięsa miałam takie same, nieco zmieniłam proporcje przypraw, ale niewiele. Warto upiec taką roladę, pracy przy niej mało, a efekt na prawdę świetny. Kroiła się znakomicie na cieniutkie plasterki - kapitalna wędlina, polecam, a Danusi dziękuję za przepis ! składniki(...)ściśle  w folię, a następnie tak owiniętą roladę zawinąć w drugi kawałek folii. Piekarnik nagrzać do 180 st. C z termoobiegiem, roladę położyć na blaszce z piekarnika i piec ok 50 -55 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do ostudzenia. Kiedy ostygnie, odwinąć folię a roladę przełożyć do zamykanego pojemnika i wstawić na kilka godzin do lodówki

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania