mięso Foremkę przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na co najmniej 90 min. Moje mięso piekłam ponad godzinę :) Najlepiej sprawdzać ostrożnie kruchość mięsa po tym czasie, a 15 min. przed końcem pieczenia zdjąć folię , by żeberka przyrumieniły się smacznie Ja podawałam żeberka z zielona sałatą w jogurcie
Proste PotrawyPrzepis ciut zmodyfikowany, podpatrzony u Nigelli Lawson - "Nigella gryzie" Takie babeczki można je piec cały rok :) Składniki ; 125 gram mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 gram miękkiego masła 125 gram cukru 1 płaska łyżka cynamonu 1 płaska łyżka przypraw korzennych 2 jajka kilka łyżek mleka orzechy włoskie pokruszone- około 1/4 szklanki Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy(...)masę Do metalowej blaszki nakładamy papierowe papilotki Do każdej nakładamy niezbyt czubato masę z ciasta Na wierzch można dodatkowo położyc orzechy Wstawiamy na około 15 min. do nagrzanego piekarnika Pieczemy do wyrośnięcia i zarumienienia Z tej porcji wychodzi około 7 sztuk babeczek, składniki najlepiej podwoić
Proste Potrawyrozwałkować oba ciasta, na cienkie placki w kształcie prostokątów. Na szpinakowy ułożyć pomidorowy i ciasno zwinąć tworząc roladę. Odstawić do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce na 30 min. Piec na papierze do pieczenia, w 180 stopniach około 65 -70 min. Kroić po całkowitym wystudzeniu. Ja też przyznałam swoje specjalne nagrody dla 3 osób za pancakes szpinakowe z serkiem -Anny
Proste PotrawyTakie kostki można przygotować samemu jeśli tylko w tym momencie pieczemy mięso. Piekłam chudą szynkę w przyprawie ziołowej , a w trakcie pieczenia wytworzył się esencjonalny sosik. Po wystudzeniu wlałam go do torebki na mrożenie kostek lodu. Przechowuję w zamrażalniku. Będę dodawać do zup, sosów, bigosu- zamiast kupnych kostek mięsnych. Pomysł znalazłam w książce J. Bator "Zamień chemię na jedzenie
Proste Potrawybędzie prezentował się wspaniale. Składniki : 14 dag cukru, ja dałam puder 10 dag mąki tortowej 5 jaj 3 dag kakao 4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie : Jajka utrzeć na puszystą masę(...)cukrem, mąkę wymieszać z proszkiem i kakao Wsypać stopniowo składniki sypkie i dobrze utrzeć Wlewać po łyżce oleju i ucierać Białka ubić na pianę, dodać ostrożnie i wymieszać całość Piec w temp.170-180 stopni C, około 20 - 25 min.- do suchego patyczka. Piekłam w foremce o średnicy 22 cm. Składniki na krem : 1 serek mascarpone 1 opakowanie śmietany
Proste Potrawydołączyłam do Kwietniowej Piekarni. Wpierw przepis na chleb wydawał mi się skomplikowany, ale jak się w niego wczytałam i popytałam Amber o szczegóły, postanowiłam spróbować swych sił. Piekłam przecież już chleby, co prawda najczęściej na drożdżach, ale i na zakwasie tez już jakiś popełniłam :) Przepis pochodzi stąd. Na zaczyn : 55 g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej(...)keksówek 30 x 12 cm, 36 x 12 cm, posypałam po wierzchu lekko czarnuszką ( ciasta wkładamy na 3/4 wysokości blaszki ) moje chleby rosły około 60 min, po tym czasie piekłam w piekarniku nagrzanym do 250 stopni C przez 15 min, a potem wrzuciłam ( na blachę pod piekący się chleb )3 kostki lodu i w opadającej temperaturze dopiekłam przez
Proste PotrawySzaleństwo truskawkowe ciągle trwa...tym razem proponuję proste ciasto według przepisu z bloga olainthekitchen Składniki : 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g śmietany słodkiej - u mnie 30 % 4 jajka 20 dag truskawek i 10 dag ananasa świeżego, dobrze osączonego z soku Składniki na kruszonkę: 1/4 szklanka cukru 10 dag masła(...)mieszamy dokładnie Wlewamy stopniowo śmietanę i ucieramy do momentu połączenia składników Ciasto przelewamy do foremki o średnicy 21 cm, na cieście układamy drobno pokrojone truskawki i ananas w kostkę, pieczemy przez 15 min w temp. 180 * C W czasie gdy ciasto się piecze robimy kruszonkę ; w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i wiórki, mieszamy. Wyjmujemy ciasto, rozkładamy równomiernie kruszonkę
Proste Potrawyłyżkę czarnuszki. Wykładamy blachę papierem i rozsmarowujemy ciasto cieniutko równą warstwą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni z termoobiegiem na 10 minut. W moim piekarniku bez termoobiegu piekłam 20 min Po 10 minutach wyciągamy i kroimy na prostokąty. Wstawiamy ponownie do piekarnika jeszcze na 30-40 minut. Wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia – po ostygnięciu stwardnieje. Najlepiej przechowywać(...)Instrukcję wykonania możecie obejrzeć na tutaj . Chlebki smakują trochę jak krakersy. Jest świetny na wyjazdy zamiast tradycyjnego chleba. Myślę, ze można byłoby zrobić je jeszcze cieńsze, ja piekłam na oryginalnej foremce z piekarnika 37 x 37 cm. Knekkebrød na blogach: Bajkorada Dzieje kuchennej Wiewióry Eksplozja smaku Fabryka kulinarnych inspiracji Grahamka,weka i kajzerka Healthy Craving Konwalie w kuchni
Proste Potrawyniedrogie i szybko się robi. Przepis znaleziony w starym zeszycie. Na ciasto: 30 dag margaryny 3 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 4 łyżki gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru Do przełożenia: 3 opakowania budyniu(...)pół litra mleka 1 litr mleka Lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z 1 cytryny Z podanych składników zagnieść ciasto,podzielić na dwie części. Blaszkę 24x36 wyłożyć papierem do pieczenia, położyć rozwałkowaną jedną część ciasta. Ugotować budynie zgodnie z przepisem na opakowaniu, zmniejszając jedynie ilość mleka do 1 litra. Gorące wylać na ciasto, przykryć drugą częścią ciasta. Upiec
Praktyczna plpieczenia 1 łyżka kakao pół szklanki masy makowej lub suchego maku Utrzeć margarynę z cukrem, dodawać po jednym jajku i łyżce oleju oraz stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciast podzielić na trzy części. Jedną zostawić, do drugiej dodać mak, do trzeciej kakao. Łyżką układać na przemian kupki kolorowego ciasta. Upiec w temperaturze 180 stopni, ok. 50 minut
Praktyczna plbiszkopt przełożony kremem budyniowym i galaretką agrestową z pomarańczami, posypany cukrem pudrem. Banalnie proste, a efekt - pyszna kremówka. Biszkopt: 8 dużych jajek 9 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 9 łyżek mąki krupczatki(...)łyżki octu 2 łyżki oleju Jajka z cukrem zmiksować na bardzo puszystą masę, dodać ocet i olej i jeszcze miksować. Następnie dodać mąkę (polecam krupczatkę) wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Upiec, wystudzić i przekroić na dwie części. Krem: 1,5 szklanki mleka 2 żółtka 0,5 szklanki cukru cukier waniliowy 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej
Praktyczna plpieczenia 1 czubata łyżka kakao 4 łyżki gęstego majonezu (używam dekoracyjny Winiary) Jajka z cukrem zmiksować na bardzo puszystą masę, zmniejszyć obroty, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i majonez. Połowę ciasta wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Drugą połowę wymieszać z kakao i wylać na wierzch. Upiec w temp. 190 stopni
Praktyczna plbardzo dawna. Dostałam go od koleżanki ale wiem, że pochodzi ze zbiorów Siostry Anastazji. Ciasto: 3 szklanki mąki 25 dag margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki kakao Z podanych składników, z wyjątkiem kakao, zagnieść ciasto. podzielić na dwie części, jedną pozostawić jasną, a do dwóch dodać kakao. Masa serowa(...)łyżek cukru i całe opakowanie kisielu. Używam wiśniowego, aby ciasto było bardziej kolorowe. Dodatkowo: powidło cukier puder do posypania Jasne ciasto rozwałkować, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować powidłem, zetrzeć ciemną część ciasta, wyłożyć masę serową, na to pianę. Następnie zetrzeć drugą część ciemnego ciasta. Upiec w temp. 18 stopni, około 45 minut. Upieczone ciasto posypać
Praktyczna plłyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki gęstego majonezu (używam dekoracyjny Winiary) Jajka z cukrem zmiksować na bardzo puszystą masę, zmniejszyć obroty, dodać kisiel, mąkę z proszkiem do pieczenia i majonez. Ciasto wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Upiec w temp. 190 stopni 30 do 40 minut (sprawdzać patyczkiem). Przestudzić, wyjąć z formy, oblać lukrem. Przykładowy
Praktyczna plśmietaną. Użyłam truskawek świeżych do kremu i mrożonych do galaretki. Biszkopt 8 jajek 9 łyżek mąki krupczatki 9łyżek cukru 1 łyżka oleju 1 łyżka wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 3-4 opakowania galaretki (u mnie 1 truskawkowa + 2 agrestowe + 0,5 cytrynowej) ok. 50 dag truskawek ok. 1 szklanka jagód 1 kostka masła(...)łyżki cukru pudru 2 łyżki spirytusu Jajka z cukrem zmiksować na bardzo puszysty krem. Pod koniec miksowania dodać olej i wodę. Delikatnie połączyć z mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec w tortownicy. Galaretki rozpuścić zgodnie z opisem na opakowaniu. Wystudzić. Utrzeć krem z masła i cukru. Dodać ok. 20 dag truskawek pokrojonych na mniejsze kawałki. Chwilę miksować
Praktyczna pl