się. Trochę odpoczynku i spędzenia czasu z przyjaciółmi na pewno się przyda. Zobaczymy jaką aurą przywita nas Polska. Tym czasem ostatni raz w tym roku w tym domy piekę ciacho. Brzmi groźnie. Tym razem zachciało mi się makowca ale postanowiłam go zrobić trochę inaczej niż zawsze, gdyż znowu pokusiłam się o o dodanie czegoś od siebie. Nie wiem(...)chętnie je wypróbuje. Tym czasem zapraszam do spróbowania: Składniki: tortownica o średnicy 24 cm 150 g masła 400 g płatków migdałowych 100 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka szklanka cukru 3 łyżki śmietany 400 g sparzonego i mielonego maku z bakaliami Wykonanie: Płatki migdałowe mielimy na puch. Wysypujemy je na stolnice i dodajemy resztę składników
ciastkarnia na kruchym spodziepogotować mleko słodzone zagęszczone przez 3 godziny) 180 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia garść migdałów do posypania Wykonanie: Masło podgrzewamy na piecu razem z masą krówkową. Następnie do garnka dodajemy resztę składników i wszystko razem miksujemy. Gotową masę przelewamy do formy, ja użyłam tortownicę o średnicy 30 cm, nadaje się również(...)tego przepisu keksówka. Ciasto posypujemy migdałami i pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach
ciastkarnia na kruchym spodzieSkładniki: 6 jajek 2 szklanki mąki budyń waniliowy kisiel wiśniowy 1,5 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła(...)szklanki oleju 2 łyżki kakao 2 łyżki suchego maku Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na biały puch, następnie dodajemy po jednym jajku. Dodajemy olej, mąkę oraz proszek do pieczenia. Gotowe ciasto dobrze mieszamy i dzielimy równo do czterech misek. Do pierwszej miski dodajemy budyń waniliowy, dokładnie mieszamy i wylewamy na dno keksówki. Do drugiej miski wsypujemy kisiel, mieszamy
ciastkarnia na kruchym spodziebardzo smaczny, polecam:) Składniki na blachę 32 cm na 35 cm 6 jajek 250 g cukru 250 g masła 400 g mąki 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia masa: 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru budyń waniliowy 250 g masła polewa: 100 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka wiórki kokosowe(...)mąkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i do jednej wsypujemy kakao. Na przygotowaną wcześniej brytfankę wlewamy najpierw białe ciasto potem czekoladowe i wkładamy je do pieczenia na 40 minut w 180 stopniach. Na mleku gotujemy budyń zgonie z instrukcją na opakowaniu (nie dodajemy cukru) i zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie ucieramy mikserem masło
ciastkarnia na kruchym spodzieKolejną surówkę Wam dzisiaj proponuję. Tak samo łatwa do zrobienia jak i surówka z koperkiem klik . W zasadzie zrobiona z produktów które są dostępne u nas
Ala piecze i gotujeCzas przygotowania: 40 min ilość porcji: 12 kawałków Składniki: Ciasto: 350g mąki (około 2 szklanek) 200g masła 125g cukru 2 żółtka opakowanie cukru waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia łyżka spirytusu lub octu (np. jabłkowego/ roślinnego) 2 łyżki śmietany 18% Polewa cytrynowa: 3 białka 1,5 szklanki cukru pudru( można więcej lub mniej(...)zależności jak słodka ma być polewa) sok z połowy cytryny Dekoracja: czekolada (gorzka lub mleczna) Bakalie (np. orzechy, migdały, itp.) Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. W osobnym pojemniku masło mieszamy przy pomocy miksera z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym, a także śmietaną. Pod koniec ucierania dodajemy łyżkę spirytusu. Łączymy mąke z powstałą masą i wyrabiamy
Kolizje SmakówCiasto: 2 szklanki mąki 4 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki suchego maku 1 margaryna aromat migdałowy Masa: 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 0,5 litra mleka 1 margaryna 0,5 szklanki cukru 2 łyżki cappuccino (my dodajemy orzechowe(...)ubicia całych jajek z cukrem na puszysta masę. Następnie po kolei dodajemy resztę składników ciasta ciągle miksując ( na małych obrotach, by dobrze połączyć wszystkie składniki) Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku przez ok 45 min w 175 stopniach celcjusza. Podczas, gdy ciasto się piecze bierzemy się za przygotowanie masy do naszego ciasta. Rozpoczynamy od przyrządzenia budyniu: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną
Kolizje Smakówłyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego Przygotowanie tego pysznego dania rozpoczynamy od zrobienia ciasta. Mąkę miksujemy z maślanką. Ciągle miksując dodajemy żółtko, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Owoce myjemy pod bieżącą wodą, kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Białko ubijamy na sztywną pianę i na sam koniec dokładamy do ciasta. Całość delikatnie mieszamy
Kolizje Smakówbabka Składniki: 250g mąki 125g masła ( w temperaturze pokojowej) 110g cukru 3 jajek 150g twardej czekolady mlecznej 1/5 szklanki mleka 1/2 opakowania cukru waniliowego 1/2 opakowania proszku do pieczenia Połowę tabliczki czekolady (50g) ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy drobno nożem. By czekoladę łatwiej się tarło warto ją uprzednio umieścić na chwilę(...)lodówce. Masło ucieramy z cukrem na kremową masę. Dodajemy szczyptę soli oraz cukier waniliowy ciągle miksując. Do miski wbijamy po jednym jajku na przemian z mąką, proszkiem do pieczenia i mlekiem. Następnie wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Na końcu dorzucamy startą czekoladę i delikatnie mieszamy. Formę z kominkiem smarujemy masłem oraz obsypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanego naczynia przekładamy naszą
Kolizje SmakówDzisiaj propozycja na pyszne ciasto truskawkowe bez pieczenia. Mimo zimy miałyśmy ogromną ochotę(...)truskawki i myślałyśmy co by tu z nimi apetycznego zrobić. Wymyśliłyśmy ciasto składające się z biszkoptów, musu i kremu truskawkowego. Przygotowuje się je w lodówce i nie wymaga pieczenia. Jest bardzo proste w wykonaniu i niezwykle smaczne. Polecamy naprawdę każdemu! :) Ilość porcji: Mała tortownica Składniki: Okrągłe biszkopty ( nam wyszło 11 sztuk) 450g truskawek mrożonych (oczywiście latem można użyć świeżych
Kolizje Smakówjajko · 1 łyżka oliwy · Szczypta proszku do pieczenia · Szczypta soli · Garść bułki tartej · 2-3 łyżki margaryny(...)łyżka masła Przygotowanie krokietów zaczynamy od ciasta naleśnikowego: łączymy mąkę, mleko i oliwę. Do tego dorzucamy jajko, dodajemy szczyptę proszku do pieczenia i soli. Wszystkie składniki miksujemy. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste można dodać nieco wody lub mleka. Masa powinna mieć płynną konsystencje i swobodnie się rozlewać. Kiedy mamy gotowe ciasto przygotowujemy pieczarki. Najpierw je czyścimy i kroimy
Kolizje Smakówzbliżającej się Wielkanocy. Wówczas nie ma za dużo czasu, a paczkowane ciasto pozwala nam w ferworze przygotowań zaoszczędzić kilkanaście minut. :) Czas przygotowania: 35 minut (w tym czas pieczenia około 15min) Ilość porcji: 16 Składniki: 15 jajek przepiórczych ( opakowanie) Opakowanie ciasta francuskiego XXL ( niecałe 400g) 350g pieczarek cebula natka pietruszki łyżka masła sól Jajka przepiórcze gotujemy na twardo(...)samej wielkości. Nakładamy na nie powstały farsz pieczarkowy. Na jego środku układamy jajko i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Zamykamy ciasto francuskie w kieszonki mocno zakręcając brzegi by w trakcie pieczenia ciasto się nie rozwinęło. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na jakieś 10-15 minut w zależności od ciasta. Obserwujemy kolor kieszonek. Wyjmujemy kiedy cisto się zarumieni. Danie
Kolizje Smakówjesteście fanami serów pleśniowych koniecznie je zróbcie, a gwarantujemy, że nie będzie mogli przestać go zajadać! Ilość porcji: 3 Czas przygotowania: 40 minut (w tym 20 minut pieczenia) Składniki: 0,5 kg ziemniaków 250g sera pleśniowego camembert (2 krążki) 200g wędzonego boczku 100ml białego wina 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe Łyżka masła Przygotowanie potrawy zaczynamy(...)kostkę ser. Delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę układamy w foremkach do tartaletek lub jeśli nie mamy, to w formie do tarty. Możemy poupychać więcej bo danie się zredukuje podczas pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na jakieś 15-20 minut. Podajemy koniecznie na ciepło. Smacznego
Kolizje SmakówCiasto zawijamy w folie spożywczą i umieszczamy w lodówce na około godzinę. Po godzinie wyjmujemy większą część schłodzonego ciasta z lodówki i umieszczamy pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Wałkujemy do rozmiaru formy do tarty. Odrywam jeden papier a na drugim przenosimy ciasto do formy. Odwracamy ciastem w dół, dopasowujemy do tarty(...)odrywamy papier. Ciasto dokładnie dociskamy do ścianek formy. Boki tarty muszą być ładnie upieczone, by farsz przy nakładaniu nie wypłynął. Przygotowane ciasto nakłuwamy widelcem i wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Obciążamy grochem lub fasolą i zapiekamy 15 minut w temp 190 stopni. Po tym czasie usuwamy obciążenie i wstawiamy ponownie na około 13-15 minut, aż nabierze
Kolizje Smakównaczynia, a ten umieszczamy w większej misce z zimną wodą. Pozostawiamy do ostygnięcia od czasu do czasu mieszając. Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki. Wałkujemy między dwoma papierami do pieczenia do wielkości formy od tarty. Odrywamy jeden papier i na drugim przenosimy ciasto. Odwracamy do góry dnem i dokładnie dociskamy(...)formie od tarty, pamiętając o brzegach. Odrywamy papier i poprawiamy ciasto jeśli zajdzie taka konieczność. Dno dziurawimy widelcem i wykładamy folią aluminiową z obciążeniem (np. grochem czy fasolą). Pieczemy około 15 w piekarniku nagrzanym na 190 stopni. Po tym czasie usuwamy obciążenie i pieczemy jeszcze 13 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Na ostudzony spód wylewamy przestudzoną, tężejącą
Kolizje Smaków