Biszkopt z odrobiną suchego maku i krem karpatkowy. Bardzo prosto i szybko. 6 jajek 7 łyżek cukru 6 łyżek mąki krupczatki 1 łyżka suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżka wody 1 łyżka oleju Jajka z cukrem zmiksować na bardzo puszysty krem. Pod koniec miksowania dodać olej i wodę. Delikatnie połączyć z mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia i makiem. Upiec, wystudzić. Krem: 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 kostka masła (koniecznie masło, nie margaryna) Do dekoracji: polewa czekoladowa
Praktyczna pldruga...;) zawsze mama robiłam mi to pyszne ciacho tym razem ja chciałam przywitać ją chlebem i solą...a tak poważnie to śmietanowcem...Ciężko porównać swoje pieczenie do pieczenia mojej mamy, bo z kuchnią mamy się nie dyskutuje ;) ale starałam się jak najlepiej potrafiłam... Przepiękny kolor galaretek turkusu smak wieloowocowym i szafiru to zasługa firmy
NaKońcuJęzykapieczenia wsypujemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy...Ząbek czosnku lekko zgniatamy i dodajemy do środka...Ja dodałam kilka pieczarek ale....zjadłam haha ;) więc nie doczekały się zdjęcia... Pieczemy około 40 min. w tem. 160-180 st po tym czasie rozcinamy rękaw i pieczemy około
NaKońcuJęzykaPaprykarz przywołuje wspomnienia z dzieciństwa ale wtedy wg mnie paprykarz było o wiele lepszy jak teraz. Dzisiaj paprykarz robię sama w domu ze względu na to
Ala piecze i gotujeczas rozgrzewania piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Tartę nakłuwamy widelcem, kładziemy na nią kawałek papieru do pieczenia i obciążamy np. ryżem albo grochem (żeby ciasto nie urosło). Pieczemy 15 minut. 2. W między czasie przygotowujemy nadzienie. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek i smażymy do zeszklenia. Dodajemy mięso, przyprawiamy bazylią, oregano, słodką papryką, ostrą(...)muszkatołową, dokładnie mieszamy. Pomidor kroimy w plasterki. 4. Na spód wykładamy mięso, lekko dociskamy łyżką, polewamy jajkami, układamy plasterki pomidora i posypujemy resztą parmezanu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut z termoobiegiem. Wyciągamy i odstawiamy na 5 minut. Możemy podać z ketchupem lub innym ulubionym sosem. Smacznego
My Culinary ArtMięsne obiady też lubimy. Więc dzisiaj pierś z kurczaka na którą trzeba czekać dwa dni. Za to smak wynagradza to czekanie. Pierś jest soczysta, mięciutka i
Ala piecze i gotujeZ braku czasu na przygotowanie posiłku powstało coś szybkiego ale za to smacznego. Może ktoś pomyśleć jakie dziwne połączenie składników. Ale zapewniam że to jest rewelacyjne
Ala piecze i gotujechrupiące. SKŁADNIKI 1 jajko szklanka mleka 6 łyżek mąki pszennej szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia 3 jabłka cynamon cukier puder Mleko, jako, mąkę, proszek do pieczenia, sól miksujemy- ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Jabłka obieramy wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w plastry. Każdy plaster jabłka obsypujemy cynamonem, obtaczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju
RAROSSAprzepis na sękacz. Już nawet nie pamiętam kiedy piekłam to ciasto, ale pamiętałam jego smak bardzo podobny do oryginalnego sękacza pieczonego nad ogniem. Ciasto pracochłonne chociaż raczej czasochłonne, ale smak rekompensuje czas pieczenia. Ja do mojego sękacza dodałam kawę dlatego jest ciemniejszy od oryginału. Przepis z pisma SMACZNEGO wydanie specjalne nr 14/2005 rrarossa@gmail.com
RAROSSAkremówki ubitej z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Składniki na 12 sztuk: (powinny być w temperaturze pokojowej) 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju roślinnego 1 szklanka maślanki 1 jajko łyżka ekstraktu z wanilii na krem: 250 g sera mascarpone 250 g śmietany(...)łyżki cukru pudru Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Formę na muffiny wypełnić papilotkami. Mąkę przesiać do miski. Dodać cukier i proszek do pieczenia, wymieszać. Zrobić wgłębienie i wlać w nie maślankę, olej, ekstrakt waniliowy i jajko. Całość wymieszać delikatnie łyżką, tylko do połączenia składników. Masę nałożyć do papilotek (do 2/3 wysokości) i wstawić formę do nagrzanego piekarnika
wyzwania kuchenneczerwonej cebuli 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine aromatyzowanej czosnkiem 2 szczypty soli morskiej Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 210 stopni, blachę do pieczenia wykładamy pergaminem i układamy kawałki rozmrożonego ciasta francuskiego; smarujemy przy pomocy silikonowego pędzelka oliwą czosnkową, nakłuwamy widelcem, układamy wstążki cukinii(...)oraz pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, wierzch smarujemy oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia czosnkową, oprószamy solą. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut, na 10 minut przed końcem pieczenia tarty posypujemy suszonym oregano. Podajemy ciepłe
Moja smaczna kuchniałyżki oliwy z oliwek extra vergine aromatyzowanej czosnkiem 2 szczypty suszonego oregano 2 szczypty soli morskiej Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 210 stopni, blachę do pieczenia wykładamy pergaminem i układamy kawałki rozmrożonego ciasta francuskiego; smarujemy przy pomocy silikonowego pędzelka oliwą czosnkową(...)nakłuwamy widelcem, układamy plastry cukinii, wierzch smarujemy oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia czosnkową, oprószamy solą. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut, na 10 minut prze końcem pieczenia tarty posypujemy suszonym oregano. Podajemy ciepłe
Moja smaczna kuchniaMożna dodać mrożone owoce, ja miałam akurat świeże więc takie dodałam. Całość przelać do przygotowanej wcześniej formy, najlepiej z ceramicznym dnem. Ja użyłam zwykłej formy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia, boki posmarowałam lekko masłem. Masę wyrównać. Schłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcia. Dodatkowo: -150g serka mascarpone - 2-3 łyżki malin lub jagód ( borówki nadadzą polewie szary kolor
Smaczne ZdroweMoja mama zawsze piekła to ciasto na Dzień Mamy, dlatego nie mogło go zabraknąć i u mnie;) Jest bardzo proste a niesamowicie smaczne i kojarzy mi się z dzieciństwem... Lekki biszkopt, pyszny krem i galaretka z truskawkami, czego chcieć więcej:) Biszkopt: 5 jajek, szkl. mąki ziemniaczanej, 2 czubate łyżki mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, szkl. drobnego cukru(...)dodawać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać wraz z proszkiem przez sito. Stopniowo dodawać do białek. Dokładnie wymieszać szpatułką. Wylać na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36 cm. Piec ok. 25 min w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na pół. Krem truskawkowy: 300g masła lub margaryny, 500g truskawek, 1i1/4 szkl. cukru. Masło utrzeć ze szkl. cukru na biały
Z miłości do słodkościjajko, 2 łyżki cukru pudru, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki miodu, 20g masła, 2 łodygi rabarbaru, 10 dużych świeżych truskawek. Przygotowanie Mąkę przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Rabarbar oczyścić, z truskawek usunąć szypułki, pokroić w kosteczkę, dodać do suchych składników, wymieszać. W osobnej miseczce zmieszać mokre produkty: rozkłócone jajko, maślankę, miód i stopione
Z miłości do słodkości