sól, pieprz czarny, mielona papryka czerwona 3 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Mięso zmielić, dodać przesmażoną cebulę z pieczarkami ( gdy lekko przestygnie), przeciśnięty czosnek Dodać żółtka, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką i papryką- wymieszać Białka ubić na pianę, dodać do całości, wszystko dobrze wyrobić Przełożyć do foremki wyłożonej folią aluminiową Piec w temp
Proste Potrawypieczonych, smażonych mięs, kiełbasy, itp. (u mnie 240g świeżej karkówki i 160g smażonej gęsiny) - 1-2 plastry wędzonego boczku - 1 cebula - 1 ząbek czosnku (nie trzeba) - 2 ogórki kiszone - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 400ml bulionu (lub wody) - 2 łyżeczki słodkiej papryki - 1/2 łyżeczki ostrej papryki - 2 łyżeczki majeranku - sól i swieżo mielony pieprz - ziele (u mnie 4 kulki) - liść
Smaczne Zdrowemaszynce do mięsa, tego twarogu nie trzeba jest miękki) razem z cukrami, jajkami, nie trzeba mielić margarynę stopić w garnku (najlepiej pasuje garnek teflonowy, nie przypala), dodać twaróg i mieszać do zagotowania budynie wymieszać z mlekiem i wlać do twarogu, mieszać do zagęszczenia i zagotowania masy forma keksowa 30x15 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie rozłożyć herbatniki, wyłożyć
W Mojej Kuchni Lubiędodać paprykę, kucharka, mielone mięso i wszystko dobrze wyrobić z kapusty wyciąć głąb, obgotować liście we wrzątku, z wystudzonych liści wyciąć gruby nerw i nakładać porcję farszu, zawijać gołąbki, układać w dużej brytfannie, na dnie można położyć nie potrzebne liście, wlać na gołąbki wodę i zmiksowane blenderem pomidory, piekarnik nagrzany na 210 C, gołąbki piec pod pod przykryciem
W Mojej Kuchni LubięSkładniki Burgery 500 g mięsa mielonego (wołowego) 1 szt. cebuli 1 łyżeczka soli (do smaku) 1 łyżeczka pieprzu (do smaku) Dodatki 4 szt. bułek 4 liście sałaty 1 szt. pomidora 1 szt. cebuli 1 szt. ogórka (świeży, konserwowy, kiszony, małosolny) 4 łyżeczki majonezu 4 łyżeczki ketchupu 4 łyżeczki musztardy Sposób przygotowania Mięso mielone przełożyć do miski, posolić(...)popieprzyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa. „Zagnieść” jak ciasto, a następnie uformować 4 burgery (należy pamiętać, że podczas pieczenia/smażenia kotlety się zmniejszą swoją szerokość, a zwiększą grubość dlatego należy uformować duże i cienkie burgery) Burgery smażyć na patelni grillowej lub piec na grillu po mniej więcej 5 minut z każdej strony (w zależności jak chcemy
Wypieki i RumieńceSkładniki: 400 g makaronu lazania 400 g mięsa mielonego wieprzowego 2 cebule 1 marchew 1 jajko 100 g sera gouda 1/2 łyżeczki oregano sól do smaku pieprz do smaku oliwa Składniki na sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 żółtko 1/2 szklanki rosołu mięsnego lub z kostki 1/2 szklanki mleka 180 g startego sera żółtego(...)drobną kostkę, dodajemy mięso mielone i podsmażamy na oliwie. Przyprawiamy do smaku. Dodajemy jajko i mieszamy. Następnie zdejmujemy patelnię z ognia. Naczynie żaroodporne wykładamy jedną warstwą makaronu, na którą nakładamy część mięsa i sosu beszamelowego, następnie kolejną warstwę makaronu itd. Na koniec całość posypujemy startym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piec około 35 minut
Przepisy kulinarne babci Antoninyrosołu, studzę. Mięso obieram. W międzyczasie smażę na maśle klarowanym wątróbkę i cebulę. W szklance bulionu mączę 2 kajzerki. Wszystkie składniki musimy zmielić. Ja dawałam je na przemiennie, do mielenia dałam też suszone pomidory, czosnek i czarnuszkę. Po przemieleniu wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do foremki (keksówki 14x32 cm) i pieczemy w 180 stopniach jakieś
kruche babeczkiJeżeli lubicie pieczonego kurczaka koniecznie spróbujcie zrobić go tym sposobem. Mięso jest wyjątkowo delikatne i pyszne. Polecam na codzienny obiad oraz na wielkie przyjęcie. ok. 1 kg udek lub podudzi kurczaka 3 – 4 małe cebule mała główka czosnku szczypta nitek szafranu ( można pominąć ) 1 łyżeczka tymianku 0,5 łyżeczki estragonu 0,5 łyżeczki mielonego
Polska Zupapieczenie FIT, które będzie pyyyyyyyyyszne i zadowoli kaszubskiego "francuskiego pieska"! ;-D Przepis na SPAGHETTI BOLOGNESE FIT - ulala... pisząc mało skromnie jest SUPER, i to SUPER do tego stopnia, że mój M woli tę wersję od tej tradycyjnej z mięsa wieprzowego. Zatem GO FOR IT PEOPLE! Jedzmy i chudnijmy!;-) Będziecie potrzebować: 500g mielonego mięsa z indyka
Restauracyjka Literackaprzepadam za mięsem mielonym, ale kupiłeś mnie Jarku dodatkiem oscypka,który uwielbiam :) A oto pozostałe dołączone przepisy: Sałatka z kalafiorem i tuńczykiem Camembert w sosie malinowym z salsą pomidorową Najłatwiejszy sposób na kukurydzę Fasolka szparagowa do obiadu Kurczak w śmietanie Pomidorowe pomysły na czerstwy chleb Papryki faszerowane warzywami i amarantusem Tortilla patatas z chorizo Pieczony kurczak po portugalsku? Kakaowe
Weekendy w domu i ogrodzienadzienie z mięsa mielonego. Składniki na 1 porcję: 1 większy batat 1/3 szklanki kuskusu 1/3 szklanki wody lub bulionu do kuskusu 1 łyżeczka pasty z suszonych pomidorów (dostępna w biedronce) lub kilka suszonych pomidorów kilka pieczarek 1 mała marchewka 1/3 kulki mozzarelli szczypta ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki tymianku Przygotowanie: Batat przekroić na pół wzdłuż. Piec w piekarniku
Fabryka pomysłówzaleceń - to możemy być pewni, że na rodzinnym spotkaniu "zabłyśniemy" wyśmienitą pieczenią z dzika. Mięso jest delikatne, soczyste i bardzo aromatyczne. Zaczynamy od przygotowania marynaty do mięsa, dzięki której odpowiednio skruszeje. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Zagotować, (lecz nie gotować!), odstawić i ochłodzić. Zimną marynatą zalewać dobrze wymyte mięso i odstawić w chłodne miejsce(...)uzyskania gęstej pasty. Doprawić solą i pieprzem. Cały kawałek mięsa natrzeć dokładnie przygotowaną pastą. Odstawić na około 1-2 godziny. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200ºC. Cebulę pokroić w dość grube piórka. Grzyby pokroić w grubą kostkę (suszone należy najpierw namoczyć). Mięso, cebulę i grzyby umieścić w torebce do pieczenia. Zamknąć. Ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym lub brytfance. Włożyć
Świat Domowej Kuchnicebulę mielimy, dodajemy jajka, bułkę tartą, mąkę (2 łyżki), sól, pieprz i majeranek i dobrze wyrabiamy mięsną masę. Mięso dzielimy na pół i formujemy dwa prostokąty. Na każdy układamy po 3 plastry sera, smarujemy keczupem i układamy całe gałęzie pietruszki. Zawijając od strony krótszego boku formujemy dwa klopsy. Naczynie, w którym będziemy piec smarujemy olejem i układamy klopsy. Pieczemy przez(...)godzinę w 200 stopniach. Na 30 minut przed końcem pieczenia wlewamy grzyby. Jeżeli używamy szklanego naczynia żaroodpornego to grzyby przed wlaniem musimy zagotować. W przeciwnym razie różnica temperatur może spowodować pęknięcie naczynia. Klopsy wyjmujemy, a sos przelewamy do rondla i zagęszczamy 1 łyżką mąki. Podajemy pokrojone w grube plastry i zalane sosem. Można również kroić cienko i jeść
Marder&Marder Manufacturepapierem do pieczenia, rozkładamy warstwę pokrojonego chleba i wstawiamy na ok. 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200° C, co jakiś czas mieszamy. Grzanki mają być tylko lekko podrumienione. Gotowe przekładamy do miseczki (w razie potrzeby łamiemy na mniejsze kawałki). Bułkę moczymy w mleku.Umyte i osuszone mięso bardzo drobno siekamy ostrym nożem lub mielimy w maszynce z dodatkiem odciśniętej
mojewypiekiinietylkoktórą trochę zmodyfikowałam. Pulpeciki: Składniki na 16 sztuk 650 g mięsa mielonego wieprzowego Puszka czerwonej fasoli 10 dag sera żółtego Pół pęczka natki pietruszki ½ czerwonej papryki Czerwona cebula 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 ząbek czosnku Sól Pieprz Ostra papryka w proszku Przygotowanie: Mięso mielone połączyć z posiekaną cebulą, ząbkiem czosnku i natką pietruszki, pokrojoną(...)serem żółtym. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Wymieszaj na jednolitą masę, dodając partiami bułkę tartą. Z masy formuj pulpeciki. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Ułóż na nim pulpeciki. Piecz w 200 stopniach do zrumienienia ok. 25-30 minut. Sos: Puszka pomidorów w puszce 1-2 papryczki chili w zależności jak wolicie ostro Pół natki pietruszki 1 ząbek czosnku Przyprawa
Fabryka pomysłówmielonego mięsa mała cebula woreczek ugotowanego ryżu parboiled łyżka koncentratu pomidorowego 1 duży pomidor sól, pieprz szczypta chili kulka sera mozzarella Wykonanie: Cukinie przeciąć wzdłuż, wydrążyć miąższ i odłożyć, bo nie będzie już potrzebny. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać mięso mielone i smażyć do czasu, gdy mięso straci surowy kolor. Cebulę i mięso doprawić(...)ryż. Składniki z patelni "zabarwić" koncentratem pomidorowym i zaostrzyć smak przez dodanie chili. "Łódeczki" z cukinii nafaszerować masą mięsno-ryżową. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym z centymetrową warstwą wody. Piec przez 15 minut w temperaturze 180 st.C. Wyjąć z piekarnika i na każdej cukinii położyć po trzy plasterki mozzarelli. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez 5-10 minut. insertCookd
Pasja SmakuPorządny klops to jest coś a taki właśnie dzisiaj zrobiłam realizując kolejny przepis Julii Child, która po raz kolejny mnie nie zawiodła. Robiłam już rożne klopsy
Bernika - moj kulinarny pamietniknajmniej 12 godzin. Zamarynowane żeberka ułożyć w rękawie do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym i przykryć, piec ok godziny w temp. 160stC, następnie zdjąć przykrywkę lub rozciąć rękaw od góry i podpiekać jeszcze ok 20 minut. Żeberka powinny być miękkie, a mięso odchodzić od kości. Smacznego
Obiad gotowykawałków naszej polskiej ulubienicy , świnki , już nie napiszę blondynki bo widziałam też łaciate i brunetki czyli czarne , tak więc nie będę rasistką , czy też kolorystką … Jest to soczyste mięso , które samo w sobie jest dość smaczne , a dobrze przyprawione nie ma sobie równych . Nie jest to danie fit , ale czasami trzeba sobie odpuścić , bo co to za życie kiedy(...)łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka octu jabłkowego 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku 4 plastry dobrego sera o wyrazistym smaku 4 łyżki majonezu , gęstego dodatkowo majonez do wysmarowania blachy ( zamiast tłuszczu ) sól do smaku Blaszkę na której będziemy piec karkówkę , smarujemy majonezem . Układamy na nim plastry karkówki . Każdy doprawiamy sola , papryką wędzoną , granulowanym czosnkiem , kminkiem
Ogrodnik w podróżyrondlu znowu ląduje łyżka oleju – pora na mięso. Przy kupowaniu paczkowanego mielonego mięsa nigdy nie bierzcie żadnego, które ma na etykiecie napis „garmażeryjne”. To chyba najpodlejszy możliwy gatunek – z mechanicznie oddzielonych od kości resztek, okrawków ze ścięgnami i tłuszczem. Zero wartości odżywczych poza marnej jakości tłuszczem (nierzadko to 50% tego „mięsa”). Nazwijmy je po imieniu – podły(...)mięsa – zdecydowana większość opakowań ma przeźroczyste okienka, przez które na jeden rzut oka jesteście w stanie stwierdzić, jak grubo zmielone jest mięso – bierzcie to zmielone grubiej. Bardzo drobno zmielone mięsa też będą ok, ale nie do smażenia. Przy podsmażaniu takie mięso najczęściej zbija się w trudne do rozbicia grudy – włókna mięśniowe są w nim mocno zmiażdżone. Podsmażamy mięso
Karo in the Kitchenlekko pikantny. Do tego paprykowe, również ostre pieczone ziemniaczki, a dla złamania smaku, jako dodatek - pomidory z sosem winegret. Mieszanka przypraw nie do końca jest idealnie pasująca do "cajun", dlatego nazwałam ją "prawie". ;) 2 nogi kurczaka (podzielone na połowy) 150g łagodnego keczupu 2 ząbki czosnku 600g młodych ziemniaków mieszanka przypraw do mięsa: 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 1łyżeczka pieprzu(...)mielony olej rzepakowy do smażenia Kurczaka przepłukujemy i osuszamy. Z podudzi odcinamy chrząstkę i górną część skóry ze ścięgnami. W moździerzu z podanych składników ubijamy mieszankę przypraw. Z gotowej odmierzamy dwie łyżki stołowe i dodajemy je do przygotowanych 150 gramów keczupu, dodajemy do niego również przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko dokładnie mieszamy. Keczupem doprawionym przyprawami, dokładnie marynujemy mięso
Kuchenna Kontrrewolucyałyżki koniaku 2 łyżki porto sól, pieprz, mielone ziele angielskie Farsz: 4 łyżki drobno posiekanej cebuli 2 posiekane ząbki czosnku 2 łyżki masła 120 ml porto lub madery po 350 g mielonego mięsa wieprzowego i cielęcego 230 g mielonej słoniny 2 lekko roztrzepane jajka ½ łyżeczki tymianku sól, pieprz i ziele angielskie do smaku Ciasto kruche(...)maśle na wolnym ogniu (8-10 minut). Dodać porto lub maderę i gotować na średnim ogniu aż alkohol zredukuje się o połowę. Przełożyć do dużej miski, dodać mielone mięso i słoninę, dwa lekko rozbite jajka, sól, pieprz, ziele angielskie i tymianek. Dobrze wymieszać aż masa będzie miała lekką konsystencję. 4. Przygotować ciasto: umieść mąkę i sól w dużej misce
GRUBY WAŁEKSkładniki: 2 litry wywaru z rosołu (może być bulion ) 10 pieczarek startych na tarce o grubych oczkach 2 serki topione o smaku pieczarkowym 20 dag mielonego
kgwjanczewo