kroimy na małe kawałki, przekładamy do większej miski i obsypujemy przyprawą do gyrosa. Dodajemy majonez czosnkowy i całość mieszamy (ja robię to ręką), tak aby nasza marynata pokryła mięso. Miskę z mięsem wkładamy do lodówki na godzinę. Do jednej miski wsypujemy: po 14 czubatych łyżek mąki pszennej i kukurydzianej, wbijamy 3 jajka, dodajemy przyprawy (sól, pieprz, słodką czerwoną paprykę). Wstępnie(...)naszej gęstej panierce, a następnie obtaczamy w mieszance mąk. Smażymy partiami na rozgrzanym oleju z obu stron (olej powinien sięgać tak mniej więcej do połowy wysokości mięsa). Podajemy z ulubionymi sosami, pieczonymi ziemniaczkami itd. S macznego
Słodkie okruszkibyłam na warsztatach "Drób na świątecznym stole". O samym wydarzeniu opowiem Wam nieco później, dziś natomiast proponuję smakowity wstęp do tego tematu. Pieczony kurczak z maślaną nutą i warzywami to moja propozycja na rodzinny obiad. Soczyste mięso o lekkim maślanym smaku, aromatyczne i delikatne. Do tego ziemniaczki, marchewka, cebulka... wszystko pachnie obłędnie i smakuje nieziemsko. Składniki: 1 kurczak(...)zimnego masła olej do wysmarowania formy oliwa marynata: 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta curry pieprz świeżo mielony 2 łyżeczki tymianku Przygotować marynatę: czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami i natrzeć kurczaka. Przykryć folią i odstawić do lodówki na 12 godzin. Warzywa obrać, ziemniaki i szalotki
Obiad gotowypomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu, więc trud przy jego przygotowaniu nie jest taki duży. 1,3 kg gotowanej golonki z indyka 300 g podgardla wieprzowego 300 g wątróbki drobiowej 1 cebula 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 czerstwa bułka kajzerka mleko do namoczenia bułki 2 jajka 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz czarny mielony(...)mielenia na najdrobniejszym sitku. Zmielić także podgardle, odciśniętą bułkę i wątróbkę z cebulą, wyjmując wcześniej ziele angielskie i liście laurowe. Do wszystkiego dodać jajka i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Keksówkę (11 x 24 cm) wysmarować dokładnie masłem i wykładać warstwy masy, układając pomiędzy nimi połówki suszonych śliwek. Przykryć wierzch folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec
https:KKuchniaMniamgrzybami, bo przecież chociaż post został już dawano zniesiony Wigilia to Wigilia i powinna zawierać dania bez mięsa. A powiedzcie mi jeszcze Wy wybieracie wersję gotowaną czy może pieczoną? Składniki na farsz: 1 słoik litrowy suszonych grzybów 2 kg kiszonej kapusty sól i pieprz 3 łyżki oleju 3 cebule Składniki na ciasto: 700 gram mąki + do posypania stolnicy(...)miękkości z dodatkiem soli. Odcedzamy a nawet powinniśmy dokładnie odcisnąć. Grzyby odciskamy z wody i mielimy w maszynce do mięsa o bardzo dużych oczkach lub siekamy nożem. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebule, dodajemy do farszu. Składniki farszu tj.kapusta kiszona, mielone grzyby i cebulkę łączymy ze sobą doprawiając solą i pieprzem. Dużo pieprzu. Przygotowanie ciasta: Mąkę przesiewamy
Życie zaczyna się w kuchniwileńskim. O samych Karaimach piszę niżej, a teraz wrócę do kibinów. To danie, które przypomina Polakom kilkunastocentymetrowy pieczony pieróg z charakterystycznym zwinięciem na górze. Nadzienie składa się z siekanego (!) drobno mięsa (tradycyjnie baraniny lub wołowiny, ale teraz można dostać też kibinai z mięsem jagnięcym, drobiowym, a nawet wieprzowym, choć Karaimowie wieprzowiny nie jadają). W wikipedii można znaleźć informację, że ciasto(...)lodówki na przynajmniej pół godziny. Cebule obrać i drobno posiekać. Mięso pokroić na małe kawałki, a potem posiekać bardzo ostrym nożem lub tasakiem na jeszcze mniejsze. W misce wymieszać (najlepiej ręką) mięso, kapustę i cebulę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Blat roboczy podsypać mąką. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie
Weekendy w domu i ogrodziemięsa mielonego i przyprawą z chili, szczyptą soli morskiej dokładnie wymieszaj. Paprykowe miseczki napełnij mięsnym farszem. Do środka naczynia wlej bulion warzywny , naczynie przykryj pokrywą lub folią aluminiową. Włóż do nagrzanego do 185*c piekarnika i zapiekaj około 50 minut-aż papryka będzie miękka, przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem z dymki, podawaj gorące po wyjęciu z pieca
Wanilia i Kardamonmielonego, bez patelni na obiad lub do kolacji. Skład: 1 kg mięsa... ja dałem 0,5 kg drobiowego i 0,5 kg wieprzowego, które przyprawiłem łyżeczką soli, 2 łyżkami majeranku, płaską łyżeczką pieprzu, dodałem też sporo wyciśniętego czosnku. Wszystko dokładnie wyrabiamy w misce, jak wyjdzie za rzadkie, to dodajemy bułki tartej. Potem lepimy kotlety i pieczemy
chleba naszegobiałych papryczek 300 g mięsa mielonego 2/3 szklanki ryżu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko olej do smażenia majeranek sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie al dente. Cebulę pokroić w kostkę zeszklić na oleju razem z czosnkiem. Do miski przełożyć ryż, mięso mielone oraz cebulę, wymieszać. Na koniec dodać jajko i doprawić(...)napełnić farszem i przykryć odciętą górną częścią papryki. Do naczynia żaroodpornego wlać 1/4 szklanki wody, ułożyć papryczki, posmarować olejem. Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez 40 minut
magiczna kuchnia Kasinaleśnik spokojnie zaspokoi głód jednej osoby. Składniki (4 sztuki): 1 puszka kukurydzy 200g wołowego mięsa mielonego 8 pieczarek średniej wielkości 150g sera żółtego typu gouda 1 jajko 75ml mleka 75ml wody mineralnej niegazowanej 3 łyżki mąki 1/3 łyżeczki soli + 1/3 do mięsa + szczypta do pieczarek 4 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki ketchupu pikantnego 1 łyżka majonezu(...)Mięso mielone łączymy z pozostałą kukurydzą, ketchupem, majonezem, przeciśniętymi ząbkami czosnku oraz przyprawami: pieprzem, solą i oregano. Farsz dzielimy na 4 części i smarujemy każdego naleśnika. Składamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczarki myjemy, kroimy w talarki i smażymy ze szczyptą soli na łyżce masła. Rumianymi posypujemy każdego naleśnika, a całość pokrywamy startym żółtym serem. 3. Pieczemy
Kuchnia w czekoladzieopakowanie ciasta francuskiego 200 g mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego 200g twarogu typu ricotta ( lub zwykłego z dodatkiem łyżki śmietany ) 3 łyżki pesto grzybowego 2 łyżki oleju z oliwek pół cebuli sól, pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Na patelni z dodatkiem 2 łyżek oleju z oliwek zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać mięso mielone i przez chwilę razem przesmażyć(...)ciasta francuskiego pozostawiając go na papierze. Posmarować całym przygotowanym nadzieniem poczym zwinąć w roladę dokładnie, ale nie za ciasno. Pokroić całość w dwucentymetrowe kawałki i ułożyć na papierze do pieczenia. Zapiekać w nagrzanym do 180°C -200°C piekarniku przez 15- 20 minut SMACZNEGO
zielonacukinkajajka. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Mięso z kurczaka mielimy. Pod koniec mielenia wrzucamy do maszynki także czosnek i 1 cebulę. Dodajemy do mięsa szpinak i 1 namoczoną bułkę. Składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Na folię aluminiową wykładamy mięso wieprzowe na kształt prostokąta. Na nie kładziemy mięso drobiowe. Przy krótszym boku prostokąta układamy laskę kiełbasy. Delikatnie zwijamy(...)roladę. Skrapiamy z wierzchu oliwą. Owijamy w folię i pieczemy 1-1,30 h w temperaturze 180 stopni C. Źródło: "143 przysmaki Siostry Anastazji
Pobite gary Barbarymielimy na drobniejsze kawałki płatki kukurydziane lub przekładamy płatki do woreczka i za pomocą wałka rozdrabniamy. Jajko roztrzepujemy w misce i dokładnie obtaczamy w nim kurczaka. Następnie panierujemy piersi w płatkach. Na blaszce z piekarnika rozkładamy papier do pieczenia, smarujemy go niewielką warstwą oleju. Piekarnik razem z blachą rozgrzewamy do 180 stopni i wkładamy na blaszkę mięso. Pieczemy
Mania Gotowaniadelikatna, więc nie musi długo się marynować. Chodzi jednak o to, by oczywiście dobrze przeszło przyprawami, dlatego warto przygotować ją dzień przed pieczeniem lub wstawić na noc do lodówki. Mięso płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Rozkrajamy delikatnie, bardzo ostrym nożem, na płat grubości około jednego centymetra. Jeśli mamy taką chęć, można również filet rozbić na cieńszy
Kuchenna Kontrrewolucyapieprz do smaku 2 żółtka 2-3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów (tej, w której są zatopione) 1 cebula ok. 10 połówek suszonych pomidorów w oleju 700g mięsa mielonego (wieprzowo- wołowego) 250g puree z dyni 1 kostka bulion warzywnego 1 jajko tarty ser żółty do posypania zapiekanki Ziemniaki gotujemy z osolonej wodzie- można je pokroić w kostkę(...)dodajemy mięso mielone oraz zmielone pomidory i smażymy, aż całość ładnie zbrązowieje. Dodajemy puree z dyni i kostkę rosołową- dokładnie mieszamy, żeby kostka się rozpadła cały czas podgrzewając. Na koniec do masy wbijamy jedno jajko i mieszamy. Na dno formy wykładamy masę mięsną, posypujemy ją tartym serem. Na wierzchu dekorujemy ziemniaczanym puree- na przykład używając rękawa. Zapiekankę pieczemy
les mirabellesoraz mięso mielone. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy razem ok. 5 minut , po czym dodajemy pokrojoną drobno paprykę. Dokładnie razem mieszamy i dorzucamy odsączoną z zalewy kukurydzę. Smażymy do momentu bardzo delikatnego zrumienienia. CAŁOŚC: Wyrośnięte wykładamy na blat lekko podsypany mąką , rozwałkowujemy i wykrawamy duże kółka. Smarujemy sosem i nakładamy przygotowany farsz. Posypujemy startym serem. Pieczemy
Ostra na Słodko