niebawem uzupełnię trochę posty. Serdecznie zapraszam. Po małej przerwie od polędwiczek wieprzowych pora na kolejną aromatyczną i soczystą. Chociaż tym razem stawiam na marynowanie! W przeciwieństwie więc do poprzednich propozycji, tę warto zamarynować wieczorem poprzedniego dnia i wstawić do lodówki. Składniki (4 porcje) -500 g wieprzowej polędwiczki -1 łyżka miodu -1 łyżka brązowego cukru -1/3 szkl. sosu(...)woreczku do marynowania umieścić mięso. Pokryć marynatą i wstawić na noc do lodówki (a przynajmniej na kilka godzin). Wyjąć zamarynowaną polęwiczkę. Umiescić w naczyniu żaroodpornym razem z marynatą. Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni, często poelwając powstającym sosem. Podawać z ulubionymi dodatkami. Wartość energetyczna (1 porcja bez dodatków) Energia: 217 kcal Tłuszcz: 7,8g Białko
Zielona Kuchniaspolszczona nazwa włoskiego zucchino, która dotarła do Polski z Włoch i zadomowiła się w naszym klimacie. Można ją jeść na surowo, faszerować, smażyć, przyrządzać leczo, robić przetwory i piec wytrawne ciasta. Zrobisz z niej pyszny makaron warzywny, ozdobisz pasztet, ugotujesz zupę oraz przygotujesz na wiele innych! Sprawdź nasze najlepsze i niezawodne pomysły z cukinią w roli głównej! Pyszne dania(...)najlepszych przepisów z cukinią, Najlepsze przepisy z cukinii: 1. Kotlety z indyka z cukinią i marchewką 2. Cukinia w cieście 3. Cukinia faszerowana mięsem mielonym 4. Kotlety wieprzowe z cukinią. Kotlety mielone z cukinią 5. Schab faszerowany cukinią 6. Szaszłyki z kurczaka i warzyw 7. Leczo do słoików na zimę 8. Wytrawny placek z kurczakiem i warzywami 9. Zupa krem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki ( 1 porcja): 100 g polędwiczki wieprzowej 1 kulka mozzarelli 4 plastry szybki parmeńskiej 6 pomidorków koktajlowych sól, pieprz Przygotowanie: rozgrzej piekarnik do 220 stopni mięso pokrój na 4 plastry, lekko rozbij tłuczkiem, osól i popieprz na plastrze szynki parmeńskiej na środku ułóż po plastrze mięsa na każdym plastrze połóż po plastrze mozzarelli zawiń mięso i mozzarellę w szynkę parmeńską(...)przełóż tak przygotowane mięso do naczynia żaroodpornego dołóż pomidorki koktajlowe piecz w piekarniku przez kwadrans podawaj z ulubionymi dodatkami Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujesoli 3 żółtka 1/2 łyżeczki papryki wędzonej ziemniaki księżnej: 70 dkg ziemniaków młodych 1 jajko 1 łyżka masła sól 1 ząbek czosnku farsz: 250 g bobu 3 parówki cienkie wieprzowe małe 1 jajko 3 białka 400 g jogurtu greckiego sól, pieprz 1/3 pęczka koperku 1/2 masy ziemniaków księżnej olej Spód: Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, żółtka, pokrojone zimne masło(...)krótko ciasto. Rozwałkowuję na wielkość formy do tarty 26 cm średnica i przekładam do formy. Odcinam brzegi, nakłuwam spód widelcem. Tartę wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni i piekę 15 minut góra dół. Bób gotuję w osolonej wodzie około pięć minut ma być aldente. Obieram z łupinek. Parówki kroję na plasterki i przesmażam na oleju na patelni. Ziemniaki
wesoła kuchniapomysłem na niedzielny obiad czy też smaczną kolację na gorąco :) Składniki można dobierać dowolnie według wlasnego uznania czy upodobań kulinarnych. SKŁADNIKI 300g piersi kurczaka 300g białej kiełbasy 300g mięsa wieprzowego 50g słoniny lub boczku papryka cebula cukinia rozmaryn Sól czosnkowa oliwa pieprz patyczki do szaszłyków SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mięso i warzywa umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę a warzywa(...)przyprawami, następnie odstawić na 15 minut. Nadziewać na patyczki do szaszłyków według własnego uznania czy też fantazji. Gotowe szaszłyki układać na rozgrzanej patelni grillowej. Piec przez kilkanaście minut co jakiś czas obracając aby wszystkie składniki równo się podpiekły. Podawać z dowolnymi sosami, dipami, świeżymi sałatkami oraz pieczywem lub pieczonymi ziemniaczkami . Ja osobiście uwielbiam serwować
zielonacukinkasmaczne, idalne na obiad i na specjalne okazje. Podane z… frytkami na parze! Polędwica wieprzowa Cebula Kapary Ocet winny Masło Ziemniaki Bataty Rozmaryn Mięta Sól Pieprz Polędwicę wieprzową kroimy na kawałki i rozbijamy na kotlety, które przyprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy na patelni z obu stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę(...)zalewamy ją octem winnym i dodajemy dużą ilość kaparów. Dusimy do momentu, aż ocet trochę odparuje, a cebula stanie się miękka. Przekładamy ją na mięso, polewamy octem, który pozostał. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podajemy z ziemniakami i batatami pokrojonymi w słupki ugotowanymi na parze z dodatkiem mięty i rozmarynu
MarcinChefdodajemy na nią masło, wrzucamy pora pokrojonego w cząstki i smażymy przez kilka minut, aż do zeszklenia. Przesmażonego pora, lekko studzimy, i razem z mięsem wieprzowym, połową słoniny i wątrobą mieliny w maszynce na drobnym sicie ( jeżeli zależny nam na gładszej masie to mielimy całość dwukrotnie). Teraz mięso przyprawiamy solą, pieprzem, oraz przyprawami korzennymi(...)wbijamy jajko, dodajemy koniak i mieszamy wszystkie składniki, aż do uzyskania jednolitej masy. Pozostała słoninę kroimy na bardzo cienkie plastry i wykładamy nią f ormę w której będziemy piekli pasztet. Następnie słoninę posypujemy pokruszonym liściem laurowym, oraz szałwią i przekładamy mięsną masę do formy, ścisłe ją wypełniając. Na wierzch
Miód i pieprzzawiera cholesterolu ani węglowodanów. Jest to doskonałe mięso dla osób dbających o swoją sylwetke. Moja propozycja przyrządzenia polędwiczek jest prosta, ale za to bardzo smaczna :) Składniki: dwie polędwiczki wieprzowe 1 łyżka masła 3 łyżki oleju sól świeżo mielony pieprz Polędwiczki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w plastry o grubości około 2 cm. Każdy plaster lekko rozpłaszczyć dłonią(...)pieprzem. Na patelni rozgrzać olej z masłem i smażyć polędwiczki po 3-4 minuty z każdej strony. Ja podałam polędwiczki z ziemniakami z wody i sałatką z pieczonych buraków
kuchnia doskirównież z surówką i np. frytkami. Tym razem chcę Wam pokazać wersję z sosem pomidorowym, który dodatkowo podkręca smak mięsa. Pulled pork w sosie pomidorowym 800 g łopatki wieprzowej 3/4 szklanki przecieru pomidorowego 2 łyżki cukru trzcinowego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano po szczypcie mielonych goździków i cynamonu sól, pieprz bułki lub ziemniaki w dowolnej formie do wyboru surówka(...)Przecier, cukier, posiekany czosnek i przyprawy mieszamy w naczyniu do zapiekania. Wkładamy do niego mięso i obtaczamy je w sosie. Naczynie szczelnie przykrywamy i pieczemy ok 4-5 h w 140 st.C. W połowie pieczenia mięso przewracamy na druga stronę. Łopatkę po upieczeniu dzielimy dwoma widelcami na drobne kawałki. Mieszamy z sosem, ew. dolewamy odrobinę wody. Podajemy z surówką
Dzieje kuchennej Wiewiórypracy.Składniki:2 kg karkówki4 duże cebuleketchupSposób przyrządzenia:Karkówkę dzielimy na plastry o grubości 1-1,5 cm i marynujemy dzień wcześniej w przyprawach, np. do karkówki czy mięsa wieprzowego i zostawiamy w lodówce na całą noc.Następnego dnia smarujemy naczynie żaroodporne masłem i układamy warstwami najpierw część cebuli pokrojonej w piórka, na nią wylewamy ketchup (ja wybrałam łagodny(...)ostrą karkówkę polecam wybrać ostrą) i na koniec plastry mięsa. Dalej to samo, czyli cebula, ketchup, karkówka i tak do wyczerpania mięsa. Na wierzchu pozostawiamy rozsmarowany ketchup.Karkówkę pieczemy nawet do 2 godzin w 200 stopniach, by była mięciutka, ale po około 1,5 godziny możecie sprawdzić, czy nie jest już gotowa
upichcicKolejny przepis na roladę z polędwiczki wieprzowej. (Polędwiczka z chorizo tutaj ) Rolady powodują że z niewielkiej nawet polędwiczki otrzymujemy całkiem pokaźną porcję mięsa. Nadziewać możemy właściwie tym co akurat mamy. Pasta z rukoli powstała tylko dlatego, że sałata leżąca w lodówce lekko już podwiędła, i nie wyglądała zbyt apetycznie. Trzeba ją było wykorzystać inaczej niż zazwyczaj. Roladę możemy(...)przygotować dzień wcześniej, zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki. Przed pieczeniem doprowadzić do temperatury pokojowej. składniki ( 4 porcje) 1 polędwiczka ok 500 g pasta z rukoli: 125 g rukoli 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek ( możemy użyć oliwy z pomidorów) 2 łyżki tartego parmezanu farsz: 6 pomidorów suszonych (z oliwy) 50 g żółtego sera ( użyłam
Stare Garymożna długo jeszcze wymieniać, gdyż jest to tak wdzięczna potrawa, że chyba każdy kraj i niemal każda gospodyni mają swoje ulubione przepisy. Nadzieniem do gołąbków może być mięso wołowe, wieprzowe, jagnięcina czy tez mieszanka wszystkich dostępnych. Do mięsa możemy dodać ryż, kaszę jaglaną, gryczaną, pęczak. Zawijanie ich w kapustę włoską czy modrą też nie jest niczym dziwnym. Ja nawet pokusiłam(...)przypala. Dno wyłożyłam pozostałymi liśćmi kapusty i poukładałam gołąbki. Górną warstwę przykryłam dwoma liśćmi, pokrywką i do...zimnego pieca. Tak się piecze w tym garnku własnie :) Piecyk nastawiłam na 180 stopni i po około półtorej godziny gołąbki były gotowe. Czas pieczenia (a raczej duszenia) zależy od stopnia podgotowania liści i wielkości gołąbków. Można pod koniec duszenia podlać je przygotowanym
Codzienna kuchnia niecodziennaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W naszym domu, pewnie w wielu innych również króluje przyprawa kebab-gyros. Bardzo często używam jej do kurczaka. Tym razem postanowiłam wykorzystać ją do mięsa wieprzowego i przygotowałam schab w marynacie kebab. Mięso wyszło bardzo soczyste i aromatyczne, idealnie doprawione i mięciutkie. W połączeniu z ziemniaczkami i surówką to prawdziwy raj dla podniebienia. Przepis na schab(...)żaroodpornego wykładamy połowę zamarynowanego schabu, następnie układamy cebulę, kolejną warstwę mięsa a na nim rozkładamy drugą warstwę cebuli. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 90 minut, grzanie góra-dół. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Schab w marynacie kebab pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plGołąbki z marchewką (bez zawijania). Dziś polecam Wam przepis na pyszne gołąbki z marchewką bez zawijania. Prosty obiad dla całej rodziny. Moi bliscy uwielbiają tak przygotowane
Słodkie okruszkiProste kotleciki w sosie pomidorowym. Idealne na obiad dla całej rodziny. Naprawdę proste w przygotowaniu. Pyszne, podane w gęstym pomidorowym sosie na bazie passaty pomidorowej. Do
Słodkie okruszkiDzisiaj mam dla Was propozycję na smaczny obiad, albo na smaczną kolację. Przygotowałam schab który upiekłam w liściach kapusty włoskiej i podałam z pysznym sosem z
Kuchnia u KrysiPolędwiczki wieprzowe są bardzo wdzięczne do przyrządzania, lecz często wychodzą zbyt suche. Jest na to jednak patent – zawinięte w szynkę dojrzewającą nie wysuszą się tak łatwo, a odpoczywanie po upieczeniu sprawi, że cała wilgoć pozostanie w mięsie. Tak przyrządzone będą cieszyć podniebienie i oko. Puree z selera będzie doskonałym towarzyszem dla polędwiczek – jest znacznie lżejsze i delikatniejsze(...)duszony szpinak jak u mnie. Równie dobrze sprawdzi się brukselka, zielona fasolka szparagowa czy sałata z vinegretem. Jednak prawdziwego charakteru daniu nadaje dopiero ajvar. Ajvar to śródziemnomorska pasta z pieczonej papryki i bakłażana. Doskonale łączy się potrawami warzywnymi, ale jeszcze lepiej – z mięsem. Możemy podawać go tradycyjnie – jako dodatek do dań lub np. użyć jako składnik marynaty
Poezja smakuWielokrotnie podkreślałam już zalety domowych wędlin, więc nie chciałabym się powtarzać. Napiszę tylko, że takie wędliny bez względu na to czy to pieczone czy gotowane, są o wiele zdrowsze od tych kupnych, mają dużo lepszy smak i wygląd. Ich przygotowanie naprawdę nie jest trudne, ani czasochłonne. Więc jeśli tylko macie możliwość, to przygotowujcie je sami. Ja dziś zrobiłam czosnkową karkówkę(...)strony: https://www.kuchniamagdaleny.pl/2019/04/czosnkowy-schab-gotowany-w-mleku.html?fbclid=IwAR3eDVSUo-tIJjLU5lZgqfL9W5HTsNB-7waQ7TQtyhouq3FFtT1nOaIiKj4. Oczywiście trochę go zmodyfikowałam, przede wszystkim zmieniając gatunek mięsa oraz proporcje. Oto przepis w mojej wersji: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 1,5kg karkówki wieprzowej Marynata: 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 0,5łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżeczki majeranku 1,5 łyżeczki soli
Waniliowe ImprowizacjeNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Połączenie mięsa ze słodkimi dodatkami posmakuje niejednemu. Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych 50 ml sosu tamari 2 łyżki miodu miętowego 1 jabłko 2 ząbki czosnku 1 cebula Przygotowanie: Mięso dzielimy na kawałki, myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Przekładamy do rękawa pieczeniowego(...)posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Rękaw zamykamy, wszystkie składniki dokładnie mieszamy, odkładamy na noc do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Wkładamy rękaw z żeberkami i pieczemy 35 min. Po tym czasie rękaw rozcinamy, włączamy termoobieg i zapiekamy jeszcze 5 min. Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions
R'n'G KitchenDanie Bardzo Proszę Dziś na obiad proponuje danie bez wysiłku a zarazem bardzo smaczne, idealnie pasuje do młodych ziemniaczków. Składniki: · 1 szynka wieprzowa · 4 cebule · 3 łyżki miodu · 7 łyżek ketchupu pikantnego(...)Cebulę obieramy, kroimy w plasterki. 3. Do cebuli dodajemy miód, ketchup oraz sos sojowym, mieszamy i wykładamy na mięso. 4. Przykrywamy naczynie i pieczemy 40 minut w 180 ° C. 5. Danie gotowe 6. Smacznego
Kulinarna Chwilapiekarnika. Czyż nie jest to proste? :D Lubię takie obiady które nie pochłaniają czasu, a świetnie smakują. Domowy kebab z piekarnika Składniki : 500 g mięsa mielonego wołowo wieprzowego czosnek niedźwiedź przyprawa do kebaba sól i świeżo mielony pieprz 1 łyżka oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku Przygotowanie : Do miski przekładamy mięso, dodajemy przeciśnięty czosnek, olej oraz przyprawy: przyprawę do kebaba(...)świeżo mielony pieprz - wyrabiamy na jednolitą masę. Z mięsa formujemy podłużne kotlety wielkości dłoni (dobrze ugniatamy), nabijamy na patyczki. Kebaby układamy na blaszce wyłożonej papierem (u mnie torebka do pieczenia przecięta na pół), wkładamy do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika i pieczemy około 20-25 minut (pierwsze 10 minut piekłam pod przykryciem drugą częścią torebki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCzęść sosu odparuje i płyn powinien zgęstnieć, mięso które przypiecze się z wierzchu z powrotem pokryjemy sosem, to co było w sosie – lekko się przypiecze. Sprawdzamy widelcem po godzinie pieczenia czy mięso już daje się łatwo podzielić na nitki. Jeśli macie bardzo duże kawałki, może potrzebować jeszcze kilkunastu dodatkowych minut. Odlewamy z naczynia sos do miseczki, a mięso rozszarpujemy(...)powrotem do naczynia i całość dokładnie mieszamy. Świeża bułka, zimny coleslaw lub sałata lodowa z dodatkami – smacznie i bez większych ceregieli, prawda? SKŁADNIKI 100-1200g szynki wieprzowej 3-4 szalotki albo 2 średnie czerwone cebula 100ml piwa 100ml klasycznej Coca-Coli lub napoju Dr.Pepper 8 łyżek dobrego ketchupu – łagodnego lub pikantnego 3 łyżki sosu Worcestershire 4 łyżki oliwy
Karo in the KitchenPowstałą glazurą dokładnie i dosyć grubo smarujemy kiełbaski, najlepiej używając do tego pędzelka. Podlewamy całość imbirowym piwem, tak żeby nie spłukać glazury i wstawiamy do piekarnika na środkową półkę. Pieczemy przez 30 minut, po 30 minutach włączamy w piekarniku dodatkowo termoobieg – kiełbasa powinna się mocno zezłocić, glazura skarmelizować i przypiec. Pilnujcie kiełbasek, bo może to potrwać zarówno(...)podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika, kiedy są jeszcze jak najbardziej chrupkie. Ze świeżym pieczywem i piwem to całkiem męski, ale i trochę inny obiad. SKŁADNIKI 500g dobrej wieprzowej kiełbasy, najlepiej – z szynki 350-400g cebuli, mieszanka różnych 3-4 duże ząbki czosnku 3 łyżeczki musztardy Dijon o całych ziarnach gorczycy 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka oleju
Karo in the Kitchenziemniaki w proporcji 1:1 3 ząbki czosnku schab (1 - 2 plastry dla osoby, zależnie od apetytu :)) korzeń pietruszki 50 ml śmietany 50 ml mleka sól, pieprz smalec wieprzowy Sos: 50 g wędzonego boczku 50 g cebuli 50 g masła 4 pieczarki korzeń pietruszki 150 ml ciemnego piwa 100 ml bulionu wołowego 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej tymianek Wykonanie: Marchew(...)plasterki / słupki, polewamy oliwą, solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Po wierzchu możecie posypać je świeżym lub suszonym rozmarynem. Naczynie przykrywamy folią aluminiowa i pieczemy w 180 stopniach do miękkości. Seler oraz ziemniaki obieramy, kroimy w gruba kostkę i gotujemy w jednym garnku, do którego dodajemy mleko oraz śmietankę, a resztę dopełniamy wodą do pokrycia
Taste Of My DayPrzepis na smaczny obiad - żeberka wieprzowe w lekko pikantnej zalewie. Składniki na 2 porcje: co najmniej 1/2 kg żeberek wieprzowych 1 ząbek czosnku 3 łyżki sosu czosnkowego słodkie chili 2 łyżki ketchupu sól, pieprz Żeberka umyć, osuszyć i przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie do mięsa dodać sos czosnkowy słodkie chili, ketchup i posiekany ząbek czosnku. Wszystko ze sobą(...)połączyć i wstawić do lodówki na kilka godzin (tak, aby żeberka mogły "przejść" przyprawami). Rozgrzać piekarnik do 180 ° C. Do naczynia żaroodpornego umieścić przyprawione żeberka i piec pod przykryciem około 40-50 minut, aż mięso będzie miękkie
Ugotować