pieczeń wieprzowa - 4361 przepisów (strona:131/291)

Klops z fasolą mung 83

Składniki : 60 dag mielonego mięsa wieprzowego 10 dag fasoli mung 3 jajka sól, pieprz czarny, papryka mielona ostra duża cebula Przygotowanie : Umytą fasolę namoczyć na noc w wodzie Odlać tę wodę w której fasola się moczyła, gotować do miękkości- trwa krótko Osączyć ugotowaną fasolę na sicie, lekko ugnieść Do mielonego mięsa dodać fasolę, roztrzepane jajka i przyprawy- wyrobić dokładnie Przełożyć(...)foremki wysmarowanej smalcem  Piec ok. 50 min. w temp. 190 *C Tak wygląda namoczona fasola                             Piekłam w foremce

Proste Potrawy
pyszna zapiekanka z polędwiczek od schabu... 141

Składniki: polędwiczki od schabu wieprzowego 80 dag, jajka 3 sztuki "L", ząbki czosnku 4 sztuki, kucharek 1 łyżka, papryka słodka 1 łyżeczka, mąka pszenna 4 łyżki, śmietana 18% 200 gram, pieprz kolorowy grubo mielony 2 łyżeczki Umyte polędwiczki od schabu wieprzowego osuszyć ręcznikiem papierowym i ułożyć w naczyniu do zapiekania, u mnie forma keksowa żaroodporna. Do miski wbić jajka, dodać(...)śmietanę i rózgą wszystko wymieszać na ciasto lejące bez grudek. Wlać na polędwiczki, posypać zmielonym grubo pieprzem kolorowym. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, wstawić naczynie i piec około 45 minut na rumiany wierzch zapiekanki, trochę wystudzić przed podaniem, można podać z sosem musztardowym do ziemniaków na obiad - bardzo smaczna, sycąca, łatwa, szybka a`la zapiekanka z polędwiczek

W Mojej Kuchni Lubię
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE PIECZONE Z JABŁKAMI I CEBULĄ 91

mojego konta na  Instagramie  -->  kliknij tutaj Składniki: * około 500 g polędwiczki wieprzowej * 3 jabłka * 1 cebula * 100 ml wody * 3 ząbki czosnku * sól, pieprz czarny do smaku * pół łyżeczki suszonej kolendry (użyłam  Skworcu ) * olej do smażenia Wykonanie: Polędwiczkę wieprzową rozkroić na pół, natrzeć solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i kolendrą. Mięso obsmażyć(...)zapiekania. Cebulę pokroić w piórka, jabłka w ćwiartki, oczyścić je z gniazd nasiennych. W naczyniu wkoło mięsa ułożyć pokrojoną cebulę i jabłka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C, piec około 1 godziny (po 15 minutach pieczenia do naczynia wlać wodę

Zrób to smacznie
PIECZONE ŻEBERKA W MIODOWEJ GLAZURZE 101

potem włożyć do piekarnika, cała reszta "robi" się już sama. Prawdziwa uczta. Tak przygotowane żeberka można podać zarówno na obiad jak i kolację. Polecam :) Składniki: * około 700 g żeberek wieprzowych  * pół szklanki oleju * 1 płaska łyżeczka papryki mielonej ostrej (użyłam  Skworcu ) * 1 łyżka przyprawy do żeberek (użyłam  Skworcu ) * 3 łyżeczki miodu * pół łyżeczki soli Wykonanie: Żeberka podzielić(...)kawałki. W misce wymieszać olej z miodem i przyprawami. Włożyć żeberka i wszystko wymieszać tak, aby mięso było pokryte marynatą. Odstawić na około 2-3 godziny do lodówki. Żeberka piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 40 minut, przykryte folią aluminiową. Następnie zdjąć foli i piec jeszcze 15- 20 minut

Zrób to smacznie
Zapiekanka makaronowa z mięsem, serem i warzywami 181

wieprzowy i wymieszać. Jarmuż umyć osuszyć i oderwać twarde łodyżki i wyrzucić. Zostawić tylko listki. Dodać jarmuż do mięsa i gotować 5 minut. Do żaroodpornego naczynia dodać podgotowany makaron i rozłożyć go na całej powierzchni. Na makaron wylać cały sos z mięsem, pokruszyć mozzarellę na całej powierzchni. Zetrzeć cały ser na tarce o dużych oczkach. Przykryć naczynie folią spożywczą. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 25 minut. Podawać gorące, pycha

Kuchnia Pokoleń
Lazania z serkiem wiejskim 262

drobno posiekaną natką pietruszki (1 łyżka). Naczynie z lazanią przykryć (u mnie folią aluminiową) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec pod przykryciem przez około 30 - 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do lekkiego wystudzenia na około 10 minut. Inaczej będzie się rozpadać! Lazanię podawać ciepłą, udekorowaną świeżymi listkami bazylii(...)SMACZNEGO!   Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób. Mozzarellę można zastąpić żółtym, łatwotopliwym serem np. goudą czy ementalerem. Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego: wieprzowego, wieprzowo-wołowego, drobiowego. Lazanii nie należy kroić bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Musi ona odczekać około 10 minut, aby pokrojona się nie rozpadała. Kupując makaron do lazanii , należy wybrać taki

Gospodyni Miejska
Zapiekanki 140

wieprzowej 4 plastry sera żółtego 2 pieczarki 1/2 małej cebuli oregano bazylia oliwa z oliwek Przekroić bagietkę i ugnieść jej środek. Na nim położyć umyte i pokrojone w ćwiartki pomidory. Zasypać obficie oregano i bazylią. Na pomidory nałożyć obrane, drobno pokrojone i usmażone pieczarki z cebulką. Dodać kawałki szynki i ser żółty. Polać oliwą blachę i jeszcze nieupieczone zapiekanki. Piec

Karola gotuje
SCHAB POD PIERZYNKĄ 189

Składniki: 5-6 plastrów schabu wieprzowego 4 średnie marchewki por 3 łyżki ketchupu 3 łyżki majonezu sól, pieprz olej Sposób wykonania: Mięso myjemy, osuszamy, delikatnie rozbijamy tłuczkiem i doprawiamy solą i pieprzem.  Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy przyprawione plastry schabu. Mięso smarujemy ketchupem.   Na ketchup wykładamy pokrojonego w talarki pora i smarujemy majonezem. I na koniec posypujemy(...)marchewką startą na małych oczkach tarki . Pieczemy ok. 1h w 180 stopniach C. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
domowa szynka konserwowa bez szynkowaru 8633

mojej kuchni), nie dodałem też do mieszanki peklującej żadnych konserwantów ( za wyjątkiem soli i cukru) tak więc śmiało możemy szynkę podać nawet najmłodszym członkom naszej rodziny. składniki szynki wieprzowe ( ilość sztuk zależy tylko od naszego apetytu) każda o wadze około jednego kilograma mieszanka peklująca   ( ilość podana na jedną kilogramową szynkę) sól kamienna  20 g cukier brązowy(...)liść laurowy 2 szt ziele angielskie 3 szt gorczyca biała szczypta kolendra 3-5 ziaren pieprz czarny szczypta czosnek suszony szczypta dodatkowo 1 łyżeczka żelatyny kawałek rękawa foliowego do pieczenia, lub innej foli odpornej na wysoką temperaturę  sposób wykonania Szynki myjemy i wkładamy do sporego naczynia ( kamionkowego lub ze stali nierdzewnej). Do moździerza wkładamy liść laurowy, ziarno ziela

Miód i pieprz
Cytrynowo-miodowe żeberka 159

wieprzowych Przyprawa do mięsa Sól z młynka Pieprz z młynka 0,5 szklanki miodu 50 ml oleju z cytryną i bazylią Żeberka dokładnie myjemy i osuszamy. Nacieramy przyprawą do mięsa, solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Miód z olejem mieszamy, zalewamy mięso, dokładnie obtaczamy. Żeberka zostawiamy w marynacie na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie pieczemy

VioletoweKucharzenie
Domowa szynka o intensywnym aromacie czombru 306

wieprzowej sól Umyć i osuszyć mięso. Natrzeć solą. Zalewa: 3 łyżki oliwy z oliwek 3 ziela angielskie 1 liść laurowy łyżeczka chilli łyżeczka papryki słodkiej łyżka czombru 2 ząbki czosnku Rozcieramy w moździerzu przyprawy, czosnek, następnie mieszamy z oliwą i nacieramy mieszanką mięso. Odkładamy do lodówki na jakieś 12 h. Mięso wkładamy do żaroodpornego naczynia lub do rękawa do pieczenia

kuchcikownia
Zraz zawijany z mielonego. 215

wieprzowa. Przełożyć mięso do miski, dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Odstawić na 0,5 godziny do lodówki, będzie bardziej zwarte. Ogórek pokroić w cienkie plasterki, cebulę w piórka. Mięso podzielić na 4 części. Teraz dla mniej zaawansowanych. Można sobie pomóc i rozłożyć mięso na 4 kawałkach lekko przesmarowanej olejem folii do pieczenia

Kulinarny karnet Christophera
Żeberka Teriyaki. 197

Nigdy nie myślałem, że żeberka będą tak dobrze smakować z sosem teriyaki. Bardzo soczyste, a jeszcze ta chrupiąca skórka. Pycha! Składniki: 700 g żeberek wieprzowych 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki soli 0,5 szklanki wody 1 łyżeczka octu ryżowego Przygotowanie: Żeberka myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Do sosu sojowego dodajemy cukier, sól, wodę(...)ocet ryżowy, wszystko dokładnie mieszamy. Do żeberek wlewamy sos i odstawiamy na 2 godziny do marynowania się.  Kiedy żeberka się zamarynują, blachę do pieczenia wyścielamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową, przekładamy żeberka i pieczemy w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez ok. 30-35 minut. Następnie 5 minut pod grillem.  Upieczone żeberka serwujemy z domowym

Kuchnia Łukasza
Pikantne klopsiki wieprzowe z suszonymi śliwkami moczonymi w winie 189

Mielone kotlety są bardzo "codzienne". Proste, ale dające pole do popisu wyobraźni, smaczne i lubiane nawet przez dzieci, które nie zawsze chcą jeść mięso. W moim

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekanka z wieprzowiną, śliwkami i pęczakiem 144

było za ciężko no i żeby dodać witamin – ja zrobiłam michę coleslawa z białej kapusty, z marchewką i natką pietruszki. Do zapiekanki można też dodać jogurt naturalny. Zapiekanka piecze się godzinę, w tym czasie można iść na spacer – do parku albo lasu. Wzrost apetytu gwarantowany. Druga opcja to spacer po jedzeniu, żeby spalić te kalorie:) Zapiekanka smakowała Emilce(...)godzina 25 min   Zimowa, pożywna zapiekanka z wieprzowiną, suszoną śliwką i pęczakiem z dodatkiem słodkiego, czerwonego wina Serves: 6 Ingredients 3 łyżki oleju/smalcu 2 cebule 1 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka) 3 łyżki mąki ½ łyżeczki słodkiej papryki słodkiej papryki 1 szklanka słodkiego wina 1 szklanka pęczaku 150 g śliwki suszonej 2 szklanki wody ½ łyżeczki soli ⅓ łyżeczki pieprzu Instructions

Cooking for Emily