Składniki : 60 dag mielonego mięsa wieprzowego 10 dag fasoli mung 3 jajka sól, pieprz czarny, papryka mielona ostra duża cebula Przygotowanie : Umytą fasolę namoczyć na noc w wodzie Odlać tę wodę w której fasola się moczyła, gotować do miękkości- trwa krótko Osączyć ugotowaną fasolę na sicie, lekko ugnieść Do mielonego mięsa dodać fasolę, roztrzepane jajka i przyprawy- wyrobić dokładnie Przełożyć(...)foremki wysmarowanej smalcem Piec ok. 50 min. w temp. 190 *C Tak wygląda namoczona fasola Piekłam w foremce
Proste PotrawySkładniki: polędwiczki od schabu wieprzowego 80 dag, jajka 3 sztuki "L", ząbki czosnku 4 sztuki, kucharek 1 łyżka, papryka słodka 1 łyżeczka, mąka pszenna 4 łyżki, śmietana 18% 200 gram, pieprz kolorowy grubo mielony 2 łyżeczki Umyte polędwiczki od schabu wieprzowego osuszyć ręcznikiem papierowym i ułożyć w naczyniu do zapiekania, u mnie forma keksowa żaroodporna. Do miski wbić jajka, dodać(...)śmietanę i rózgą wszystko wymieszać na ciasto lejące bez grudek. Wlać na polędwiczki, posypać zmielonym grubo pieprzem kolorowym. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, wstawić naczynie i piec około 45 minut na rumiany wierzch zapiekanki, trochę wystudzić przed podaniem, można podać z sosem musztardowym do ziemniaków na obiad - bardzo smaczna, sycąca, łatwa, szybka a`la zapiekanka z polędwiczek
W Mojej Kuchni Lubięmojego konta na Instagramie --> kliknij tutaj Składniki: * około 500 g polędwiczki wieprzowej * 3 jabłka * 1 cebula * 100 ml wody * 3 ząbki czosnku * sól, pieprz czarny do smaku * pół łyżeczki suszonej kolendry (użyłam Skworcu ) * olej do smażenia Wykonanie: Polędwiczkę wieprzową rozkroić na pół, natrzeć solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i kolendrą. Mięso obsmażyć(...)zapiekania. Cebulę pokroić w piórka, jabłka w ćwiartki, oczyścić je z gniazd nasiennych. W naczyniu wkoło mięsa ułożyć pokrojoną cebulę i jabłka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C, piec około 1 godziny (po 15 minutach pieczenia do naczynia wlać wodę
Zrób to smaczniepotem włożyć do piekarnika, cała reszta "robi" się już sama. Prawdziwa uczta. Tak przygotowane żeberka można podać zarówno na obiad jak i kolację. Polecam :) Składniki: * około 700 g żeberek wieprzowych * pół szklanki oleju * 1 płaska łyżeczka papryki mielonej ostrej (użyłam Skworcu ) * 1 łyżka przyprawy do żeberek (użyłam Skworcu ) * 3 łyżeczki miodu * pół łyżeczki soli Wykonanie: Żeberka podzielić(...)kawałki. W misce wymieszać olej z miodem i przyprawami. Włożyć żeberka i wszystko wymieszać tak, aby mięso było pokryte marynatą. Odstawić na około 2-3 godziny do lodówki. Żeberka piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 40 minut, przykryte folią aluminiową. Następnie zdjąć foli i piec jeszcze 15- 20 minut
Zrób to smaczniewieprzowy i wymieszać. Jarmuż umyć osuszyć i oderwać twarde łodyżki i wyrzucić. Zostawić tylko listki. Dodać jarmuż do mięsa i gotować 5 minut. Do żaroodpornego naczynia dodać podgotowany makaron i rozłożyć go na całej powierzchni. Na makaron wylać cały sos z mięsem, pokruszyć mozzarellę na całej powierzchni. Zetrzeć cały ser na tarce o dużych oczkach. Przykryć naczynie folią spożywczą. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 25 minut. Podawać gorące, pycha
Kuchnia Pokoleńdrobno posiekaną natką pietruszki (1 łyżka). Naczynie z lazanią przykryć (u mnie folią aluminiową) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec pod przykryciem przez około 30 - 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do lekkiego wystudzenia na około 10 minut. Inaczej będzie się rozpadać! Lazanię podawać ciepłą, udekorowaną świeżymi listkami bazylii(...)SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób. Mozzarellę można zastąpić żółtym, łatwotopliwym serem np. goudą czy ementalerem. Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego: wieprzowego, wieprzowo-wołowego, drobiowego. Lazanii nie należy kroić bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Musi ona odczekać około 10 minut, aby pokrojona się nie rozpadała. Kupując makaron do lazanii , należy wybrać taki
Gospodyni Miejskawieprzowej 4 plastry sera żółtego 2 pieczarki 1/2 małej cebuli oregano bazylia oliwa z oliwek Przekroić bagietkę i ugnieść jej środek. Na nim położyć umyte i pokrojone w ćwiartki pomidory. Zasypać obficie oregano i bazylią. Na pomidory nałożyć obrane, drobno pokrojone i usmażone pieczarki z cebulką. Dodać kawałki szynki i ser żółty. Polać oliwą blachę i jeszcze nieupieczone zapiekanki. Piec
Karola gotujeSkładniki: 5-6 plastrów schabu wieprzowego 4 średnie marchewki por 3 łyżki ketchupu 3 łyżki majonezu sól, pieprz olej Sposób wykonania: Mięso myjemy, osuszamy, delikatnie rozbijamy tłuczkiem i doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy przyprawione plastry schabu. Mięso smarujemy ketchupem. Na ketchup wykładamy pokrojonego w talarki pora i smarujemy majonezem. I na koniec posypujemy(...)marchewką startą na małych oczkach tarki . Pieczemy ok. 1h w 180 stopniach C. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąmojej kuchni), nie dodałem też do mieszanki peklującej żadnych konserwantów ( za wyjątkiem soli i cukru) tak więc śmiało możemy szynkę podać nawet najmłodszym członkom naszej rodziny. składniki szynki wieprzowe ( ilość sztuk zależy tylko od naszego apetytu) każda o wadze około jednego kilograma mieszanka peklująca ( ilość podana na jedną kilogramową szynkę) sól kamienna 20 g cukier brązowy(...)liść laurowy 2 szt ziele angielskie 3 szt gorczyca biała szczypta kolendra 3-5 ziaren pieprz czarny szczypta czosnek suszony szczypta dodatkowo 1 łyżeczka żelatyny kawałek rękawa foliowego do pieczenia, lub innej foli odpornej na wysoką temperaturę sposób wykonania Szynki myjemy i wkładamy do sporego naczynia ( kamionkowego lub ze stali nierdzewnej). Do moździerza wkładamy liść laurowy, ziarno ziela
Miód i pieprzwieprzowych Przyprawa do mięsa Sól z młynka Pieprz z młynka 0,5 szklanki miodu 50 ml oleju z cytryną i bazylią Żeberka dokładnie myjemy i osuszamy. Nacieramy przyprawą do mięsa, solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Miód z olejem mieszamy, zalewamy mięso, dokładnie obtaczamy. Żeberka zostawiamy w marynacie na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie pieczemy
VioletoweKucharzeniewieprzowej sól Umyć i osuszyć mięso. Natrzeć solą. Zalewa: 3 łyżki oliwy z oliwek 3 ziela angielskie 1 liść laurowy łyżeczka chilli łyżeczka papryki słodkiej łyżka czombru 2 ząbki czosnku Rozcieramy w moździerzu przyprawy, czosnek, następnie mieszamy z oliwą i nacieramy mieszanką mięso. Odkładamy do lodówki na jakieś 12 h. Mięso wkładamy do żaroodpornego naczynia lub do rękawa do pieczenia
kuchcikowniawieprzowa. Przełożyć mięso do miski, dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Odstawić na 0,5 godziny do lodówki, będzie bardziej zwarte. Ogórek pokroić w cienkie plasterki, cebulę w piórka. Mięso podzielić na 4 części. Teraz dla mniej zaawansowanych. Można sobie pomóc i rozłożyć mięso na 4 kawałkach lekko przesmarowanej olejem folii do pieczenia
Kulinarny karnet ChristopheraNigdy nie myślałem, że żeberka będą tak dobrze smakować z sosem teriyaki. Bardzo soczyste, a jeszcze ta chrupiąca skórka. Pycha! Składniki: 700 g żeberek wieprzowych 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki soli 0,5 szklanki wody 1 łyżeczka octu ryżowego Przygotowanie: Żeberka myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Do sosu sojowego dodajemy cukier, sól, wodę(...)ocet ryżowy, wszystko dokładnie mieszamy. Do żeberek wlewamy sos i odstawiamy na 2 godziny do marynowania się. Kiedy żeberka się zamarynują, blachę do pieczenia wyścielamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową, przekładamy żeberka i pieczemy w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez ok. 30-35 minut. Następnie 5 minut pod grillem. Upieczone żeberka serwujemy z domowym
Kuchnia ŁukaszaMielone kotlety są bardzo "codzienne". Proste, ale dające pole do popisu wyobraźni, smaczne i lubiane nawet przez dzieci, które nie zawsze chcą jeść mięso. W moim
Codzienna kuchnia niecodziennabyło za ciężko no i żeby dodać witamin – ja zrobiłam michę coleslawa z białej kapusty, z marchewką i natką pietruszki. Do zapiekanki można też dodać jogurt naturalny. Zapiekanka piecze się godzinę, w tym czasie można iść na spacer – do parku albo lasu. Wzrost apetytu gwarantowany. Druga opcja to spacer po jedzeniu, żeby spalić te kalorie:) Zapiekanka smakowała Emilce(...)godzina 25 min Zimowa, pożywna zapiekanka z wieprzowiną, suszoną śliwką i pęczakiem z dodatkiem słodkiego, czerwonego wina Serves: 6 Ingredients 3 łyżki oleju/smalcu 2 cebule 1 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka) 3 łyżki mąki ½ łyżeczki słodkiej papryki słodkiej papryki 1 szklanka słodkiego wina 1 szklanka pęczaku 150 g śliwki suszonej 2 szklanki wody ½ łyżeczki soli ⅓ łyżeczki pieprzu Instructions
Cooking for Emily