Szukacie fajnego i prostego pomysłu na obiad noworoczny lub odświętne spotkanie w gronie przyjaciół czy rodziny? Tak podana polędwiczka wieprzowa sprawdzi się w 100% Składniki: 1 większa polędwiczka wieprzowa suszone pomidory- ok 10 sztuk sól,pieprz 5-6 plastrów szynki parmeńskiej plaster masła Wykonanie: W polędwiczce nacinamy kieszeń, oprószamy sola i pieprzem w środku i na zewnątrz. Do kieszeni układamy(...)jeden obok drugiego suszone pomidory, odkładamy na całą noc do lodówki. Na drugi dzień cała polędwiczkę zawijamy ciasno w szynkę( plastry układamy obok siebie, zawijamy) , wkładamy do worka do pieczenia, do którego uprzednio wkładamy plaster masła, pieczemy ok 30- 40 minut. Przed podaniem na talerze kroimy w dość grube plastry
Z Majeczką w kuchniRaczej po prostu myślimy podobnie. Co do tych wszystkich dzików i innych dóbr, które w borach się jeszcze ukrywają - następnym razem trzeba po nie wysłać dziewczynę! ;) Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 kubek jagód 1 łyżka miodu 4 łyżki octu balsamicznego 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku sól i pieprz 3 jagody jałowca 2 łyżeczki cukru pudru 1 kieliszek żubrówki(...)czosnkiem oraz świeżo zmielonym pieprzem z dodatkiem 1 roztartej w moździerzu jagody jałowca. Polędwiczkę umieścić w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym lub blaszce i piec 25 minut w temperaturze 210 stopni obracając w połowie czasu. 3 minuty przed końcem pieczenia oprószyć cukrem pudrem. Wyjąć mięso z piekarnika, przykryć folią i odstawić na 10 minut. Jagody umieścić w małym rondelku i rozgnieść
zadanie-gotowaniegłębokości 3-4 cm, nasmarowanego wcześniej masłem i posypanego bułką tartą. Wkładamy pasztet do piekarnika rozgrzanego na 220 stopni na 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze godzinę. Zawsze można sprawdzić nakłuwając pasztet wykałaczką czy w środku jest soczysty ale nie surowy. Po wyciągnięciu pasztet będzie bardzo kruchy jednak z każdą chwilą stygnięcia białko zewrze szyki(...)ściśnie pasztet do środka : ) Im dłużej poczekamy z krojeniem tym bardziej soczysty pasztet będzie na zimno... ale to ciepło kusi do pokrojenia i spróbowania na świeżo! To jest pasztet! Wieprzowy? A gdzie! W miarę dietetyczny, soczysty, puszysty. W środku miękki ale z kawałkami orzechów, suszonych pomidorów i grzybów. Aromatyczny, korzenny zapach selera łączy się przyjemnie z koperkiem i delikatnym mięsem
Right Behind The Kitchenpublikowanie postów o tematyce grillowej. Może nawet pokuszę się o stworzenie nowej zakładki - grill. Dzisiaj przedstawiam burgery. Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu. Składniki: Mielone z łopatki wieprzowej ok. 700 gram 1 Cebula 3 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżeczka czosnek granulowanego 1 łyżeczka Vegety ½ łyżeczki pieprzu Ewentualnie sól Wykonanie: Cebulę drobno kroimy. Do mięsa mielonego dodajemy(...)łyżeczkę vegety, 1 łyżeczkę czosnku granulowanego, pieprz i cebulkę. W zależności od upodobań możemy doprawić jeszcze solą. Do burgerów przygotowujemy tacę lub talerz. Na tacy kładziemy papier do pieczenia i smarujemy go dodatkowo olejem. Burgery podczas przechowywania w lodówce, nie będą przyklejały się do naczynia i będzie je można łatwo zdjąć i położyć na grillu ( nie grillujemy
Smaki EwySkładniki: karkówka wieprzowa 1,3 kg, przyprawa do ziemniaków 1 opakowanie, czosnek granulowany 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kurkuma mielona 1 łyżeczka, rozmaryn 3 łyżeczki, olej rzepakowy Rapso 1/4 szklanki, woda 3/4 szklanki nietłusty kawałek karkówki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, do naczynia żaroodpornego wsypać wszystkie przyprawy, włożyć mięso i starannie(...)natrzeć przyprawami z każdej strony, obwiązać nicią aby zachować kształt pieczeni (niekoniecznie) i schować do lodówki na 2 godziny mięso polać olejem rzepakowym Rapso, wlać wodę i wstawić do nagrzanego piekarnika na 190 C, piec około 1,5 godziny bez przykrycia, co jakiś czas polewać karkówkę sosem z pieczenia, można też z 2 razy obrócić mięso po upieczeniu
W Mojej Kuchni LubięSkładniki : 80 dkg mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka) 15 dkg świeżej słoniny bez skóry 5 ząbków czosnku 2 g soli do peklowania mięsa 2 dkg cukru majeranek sól pieprz czarny mielony Sposób wykonania : Mięso i słoninę zemleć w maszynce na dużych oczkach. Wsypać do miski, dodać sól do peklowania mięs, sól, pieprz, majeranek, cukier i drobno posiekany czosnek. Można też dodać(...)szczyptę mielonego jałowca, wtedy nasza pieczeń będzie miała jałowcowy smak. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę, ewentualnie doprawić do smaku pieprzem i solą. Pozostawić w lodówce (3-6 C) na 24 godziny. Następnie mięso wyłożyć do dwóch małych aluminiowych foremek, lekko ugnieść, posmarować białkiem, można posypać kminkiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika (180 C) i piec około godziny. Przestudzić
Przepisy i porady kulinarneLula kebab, czyli siekane mięso pieczone na grillu z dużą ilością przypraw i zieleniny. U nas na Litwie i w Polsce te danie jest bardzo mało znane, ale w całej Azji to jest jedno z samych popularnych dań. Tradycyjny lula kebab robi się z baraniny, ale ja go robię z wieprzowiny, bo u nas jest ją bardzo trudno kupić(...)Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej 200 g tłustego boczku 3 duże cebule 50 g koperku 50 g kolendry 50 g pietruszki łyżka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki ziaren kolendry (sproszkowanych) Przygotowanie: Karkówkę i boczek siekamy bardzo drobno nożem lub mielimy w maszynce do mielenia z bardzo dużymi oczkami. Do mięsa dodajemy drobno pokrojoną
Kuchnia Łukaszapogląd, że za pewne potrawy nie warto się brać jeśli w rodzinie jest ktoś, kto robi je po mistrzowsku. Jedną z tych potraw w moim przypadku jest pasztet. Moja Mama piecze najlepszy pasztet pod słońcem . I zdania co do prymu w jego przyrządzaniu absolutnie nie zmieniam. Przed Świętami Bożego Narodzenia stało się jednak tak, że wyjścia nie było. Wyjazdowa rehabilitacja Mamy(...)rodzinną recepturą. Składniki (3 - 4 blachy w zależności od wielkości): 2 spore, ale nie gigantyczne skrzydła indycze ok 60 dag wołowiny (np. pręga, udziec) do 1/2 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka) ok. 40 dag chudego podgardla ok. 40 dag wątroby wieprzowej 4 suche kajzerki 4-5 jajek sól, pieprz ziarnisty 4-5 listków laurowych 4-5 ziaren ziela angielskiego
Kuchnia po mojemunadzieniem. Udka idealnie sprawdzą się na obiad, na przyjęcie, lub pokrojone w plasterki jako obkład na kanapki. Polecam! Składniki: 6 udek (ćwiartek) z kurczaka 0,5kg mięsa wieprzowego mielonego 1 jajko 1/3 szklanki bułki tartej 30 dkg pieczarek 1 cebula 1 czerwona papryka 1 żółta papryka pół pęczka zielonej pietruszki 2 ząbki czosnku Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka(...)przygotowanym farszem wypełniamy ćwiartki z kurczaka *** *** Całość zawijamy skórą i możemy dodatkowo spiąć wykałaczkami *** *** Gotowe nogi układamy w naczyniu żaroodpornym. Całość przykrywamy pokrywką lub umieszczamy w foliowym worku do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez 1 godzinę *** *** Po tym czasie udka rozkładamy na blaszce, polewamy delikatnie sosem, który się wytworzył i zapiekamy
Blog z ApetytemLato jest wspaniałe, mimo upałów, daje nam tyle warzyw i tyle możliwości kuchennych!:) Niech się nie kończy!:) Długo zbierałam się do faszerowanej papryki, najpierw brak
Czerwona Porzeczkasię nie oprze. Receptura jest bardzo łatwa i każdy, nawet początkujący w kuchni sobie z nią poradzi. Najpierw żeberka marynowane są w mieszance przypraw z cukrem i papryką, następnie pieczone w piekarniku a pod koniec dopiekane pod grillem posmarowane pysznym i bardzo łatwym sosem. Dzięki dodatkowi cukru w mieszance przypraw i sosie, podczas grillowania tworzy się piękna i pyszna karmelizowana(...)łyżeczka soli 2 łyżki wędzonej papryki 1 ½ łyżeczki mielonego chili 1 ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1,8 kg żeberek wieprzowych Składniki na sos: 1 duża cebula, posiekana 6 ząbków czosnku, drobno posiekane 1 ½ łyżki drobno posiekanego świeżego imbiru 2 łyżki oleju roślinnego 1 ½ szklanki ketchupu ½ szklanki octu jabłkowego 6 łyżek sosu
karmelowyPrzygotowania do Świąt Wielkanocnych idą pełną parą. A jak Wielkanoc to nie może na świątecznym stole zabraknąć pasztetu. Pasztet piekę zawsze parę dni wcześniej i potem mrożę, żeby sobie trochę ułatwić życie i nie zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę .U nas gości klasyczny pasztet, upieczony z różnego rodzaju mięs. Czasami gdy mam odrobinę dziczyzny dodaję też kawałek i wtedy pasztet(...)porcję i mrożę w plastikowych pudełeczkach.Gdy jest mi potrzebny wrzucam do garnka, rozcieńczam wodą i mam wspaniały bulion. Pasztet mięsny Składniki na 3 keksówki: 500 g łopatki wieprzowej 500 g pręgi lub łopatki wołowej 500 g piersi z kurczaka lub indyka 500 g podgardla 500 g wątróbki wieprzowej 3 kajzerki 2 duże cebule 3 małe marchewki 1 pietruszka
Kulinarne przygody Gatitygazów i zaparć. Zastosowanie w kuchni. Produkty poddane fermentacji można spożywać na surowo lub po obróbce termicznej (gotowanie, pieczenie, smażenie, grillowanie). Jeść jako samodzielne danie lub jako dodatek do sosów, zup, gulaszu, tortilli, wrapów, kebabu, sałatek, kanapek oraz pieczonego lub szarpanego mięsa. Kiszone, zmiksowane owoce i warzywa to dodatek do koktajli. Ciekawostki historyczne. Od 500 roku p.n.e. spleśniały(...)zastosowanie fermentowanej żywności jako leku. W starożytnej Grecji za pomocą solanki przedłużano przydatność ryb do spożycia. Starożytni Rzymianie eksperymentowali z drożdżami w fermentacji ciasta, do zaczynu chleba, marynowali mięso wieprzowe. Kiszone ogórki znane były w 2000r. p.n.e., pochodzą z terenów doliny Tygrysu, obecnie Iraku. Jogurt liczy sobie przeszło 3 tysiące lat i pochodzi prawdopodobnie z Indii. Ponad
ProstePesto.plszyneczka już na nas czeka i możemy od razu pokroić ją na kanapki. Przygotowana w ten sposób szynka gotowana jest soczysta, miękka i nie zawiera żadnej chemii. Składniki Szynka wieprzowa (kulka) ważąca około 1 – 1,3 kg 6 łyżek soli 1 duża cebula 5 ząbków czosnku 3 łyżki majonezu 6 listków laurowych 3 łyżki majeranku 1 łyżka ziarenek jałowca(...)myjemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do garnka. Zalewamy ją wodą, następnie dodajemy wszystkie składniki: sól, cebulę, czosnek, majonez, liście laurowe, majeranek oraz ziarenka jałowca. Nasz garnek stawiamy na piec i zaczynamy gotowanie. Od momentu zagotowania się wody odliczamy 9 minut i następnie zostawiamy szynkę w wodzie do wystudzenia na 6-8 godzin. Po upływie tego czasu ponawiamy proces gotowania
Programista w kuchni