pogląd, że za pewne potrawy nie warto się brać jeśli w rodzinie jest ktoś, kto robi je po mistrzowsku. Jedną z tych potraw w moim przypadku jest pasztet. Moja Mama piecze najlepszy pasztet pod słońcem . I zdania co do prymu w jego przyrządzaniu absolutnie nie zmieniam. Przed Świętami Bożego Narodzenia stało się jednak tak, że wyjścia nie było. Wyjazdowa rehabilitacja Mamy(...)rodzinną recepturą. Składniki (3 - 4 blachy w zależności od wielkości): 2 spore, ale nie gigantyczne skrzydła indycze ok 60 dag wołowiny (np. pręga, udziec) do 1/2 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka) ok. 40 dag chudego podgardla ok. 40 dag wątroby wieprzowej 4 suche kajzerki 4-5 jajek sól, pieprz ziarnisty 4-5 listków laurowych 4-5 ziaren ziela angielskiego
Kuchnia po mojemunadzieniem. Udka idealnie sprawdzą się na obiad, na przyjęcie, lub pokrojone w plasterki jako obkład na kanapki. Polecam! Składniki: 6 udek (ćwiartek) z kurczaka 0,5kg mięsa wieprzowego mielonego 1 jajko 1/3 szklanki bułki tartej 30 dkg pieczarek 1 cebula 1 czerwona papryka 1 żółta papryka pół pęczka zielonej pietruszki 2 ząbki czosnku Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka(...)przygotowanym farszem wypełniamy ćwiartki z kurczaka *** *** Całość zawijamy skórą i możemy dodatkowo spiąć wykałaczkami *** *** Gotowe nogi układamy w naczyniu żaroodpornym. Całość przykrywamy pokrywką lub umieszczamy w foliowym worku do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez 1 godzinę *** *** Po tym czasie udka rozkładamy na blaszce, polewamy delikatnie sosem, który się wytworzył i zapiekamy
Blog z ApetytemLato jest wspaniałe, mimo upałów, daje nam tyle warzyw i tyle możliwości kuchennych!:) Niech się nie kończy!:) Długo zbierałam się do faszerowanej papryki, najpierw brak
Czerwona Porzeczkasię nie oprze. Receptura jest bardzo łatwa i każdy, nawet początkujący w kuchni sobie z nią poradzi. Najpierw żeberka marynowane są w mieszance przypraw z cukrem i papryką, następnie pieczone w piekarniku a pod koniec dopiekane pod grillem posmarowane pysznym i bardzo łatwym sosem. Dzięki dodatkowi cukru w mieszance przypraw i sosie, podczas grillowania tworzy się piękna i pyszna karmelizowana(...)łyżeczka soli 2 łyżki wędzonej papryki 1 ½ łyżeczki mielonego chili 1 ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1,8 kg żeberek wieprzowych Składniki na sos: 1 duża cebula, posiekana 6 ząbków czosnku, drobno posiekane 1 ½ łyżki drobno posiekanego świeżego imbiru 2 łyżki oleju roślinnego 1 ½ szklanki ketchupu ½ szklanki octu jabłkowego 6 łyżek sosu
karmelowyPrzygotowania do Świąt Wielkanocnych idą pełną parą. A jak Wielkanoc to nie może na świątecznym stole zabraknąć pasztetu. Pasztet piekę zawsze parę dni wcześniej i potem mrożę, żeby sobie trochę ułatwić życie i nie zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę .U nas gości klasyczny pasztet, upieczony z różnego rodzaju mięs. Czasami gdy mam odrobinę dziczyzny dodaję też kawałek i wtedy pasztet(...)porcję i mrożę w plastikowych pudełeczkach.Gdy jest mi potrzebny wrzucam do garnka, rozcieńczam wodą i mam wspaniały bulion. Pasztet mięsny Składniki na 3 keksówki: 500 g łopatki wieprzowej 500 g pręgi lub łopatki wołowej 500 g piersi z kurczaka lub indyka 500 g podgardla 500 g wątróbki wieprzowej 3 kajzerki 2 duże cebule 3 małe marchewki 1 pietruszka
Kulinarne przygody Gatitygazów i zaparć. Zastosowanie w kuchni. Produkty poddane fermentacji można spożywać na surowo lub po obróbce termicznej (gotowanie, pieczenie, smażenie, grillowanie). Jeść jako samodzielne danie lub jako dodatek do sosów, zup, gulaszu, tortilli, wrapów, kebabu, sałatek, kanapek oraz pieczonego lub szarpanego mięsa. Kiszone, zmiksowane owoce i warzywa to dodatek do koktajli. Ciekawostki historyczne. Od 500 roku p.n.e. spleśniały(...)zastosowanie fermentowanej żywności jako leku. W starożytnej Grecji za pomocą solanki przedłużano przydatność ryb do spożycia. Starożytni Rzymianie eksperymentowali z drożdżami w fermentacji ciasta, do zaczynu chleba, marynowali mięso wieprzowe. Kiszone ogórki znane były w 2000r. p.n.e., pochodzą z terenów doliny Tygrysu, obecnie Iraku. Jogurt liczy sobie przeszło 3 tysiące lat i pochodzi prawdopodobnie z Indii. Ponad
ProstePesto.plszyneczka już na nas czeka i możemy od razu pokroić ją na kanapki. Przygotowana w ten sposób szynka gotowana jest soczysta, miękka i nie zawiera żadnej chemii. Składniki Szynka wieprzowa (kulka) ważąca około 1 – 1,3 kg 6 łyżek soli 1 duża cebula 5 ząbków czosnku 3 łyżki majonezu 6 listków laurowych 3 łyżki majeranku 1 łyżka ziarenek jałowca(...)myjemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do garnka. Zalewamy ją wodą, następnie dodajemy wszystkie składniki: sól, cebulę, czosnek, majonez, liście laurowe, majeranek oraz ziarenka jałowca. Nasz garnek stawiamy na piec i zaczynamy gotowanie. Od momentu zagotowania się wody odliczamy 9 minut i następnie zostawiamy szynkę w wodzie do wystudzenia na 6-8 godzin. Po upływie tego czasu ponawiamy proces gotowania
Programista w kuchnifilet z kurczaka i polędwica wieprzowa, do tego warzywa, czyli kukurydza, pomidor, cebula i ogórek kiszony. Do tego sos czosnkowy i bbq. Składniki (na 4 kebaby): 300 g polędwicy wieprzowej 1 mniejsza połowa fileta z kurczaka 2 pomidory 3 ogórki kiszone 1 cebula pół puszki kukurydzy sosy: czosnkowe, bbq 4 bułki do kebaba przyprawa do kebaba (użyłam prymat kebab-gyros(...)Przygotowanie: Mięso myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek. Kroimy na małe kawałki, a następnie obsypujemy przyprawą. Nadziewamy na ruszt na zmianę filet-polędwica aż do wyczerpania składników. Tak przygotowane mięso pieczemy w piekarniku na ruszcie w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut w funkcji grill. Kiedy mięso się upiecze wyciągamy z piekarnika i kroimy nożem w paseczki, by móc swobodnie
Gotuj z Mąkąszyneczka już na nas czeka i możemy od razu pokroić ją na kanapki. Przygotowana w ten sposób szynka gotowana jest soczysta, miękka i nie zawiera żadnej chemii. Składniki Szynka wieprzowa (kulka) ważąca około 1 – 1,3 kg 6 łyżek soli 1 duża cebula 5 ząbków czosnku 3 łyżki majonezu 6 listków laurowych 3 łyżki majeranku 1 łyżka ziarenek jałowca(...)myjemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do garnka. Zalewamy ją wodą, następnie dodajemy wszystkie składniki: sól, cebulę, czosnek, majonez, liście laurowe, majeranek oraz ziarenka jałowca. Nasz garnek stawiamy na piec i zaczynamy gotowanie. Od momentu zagotowania się wody odliczamy 9 minut i następnie zostawiamy szynkę w wodzie do wystudzenia na 6-8 godzin. Po upływie tego czasu ponawiamy proces gotowania
Programista w kuchnimiłą chęcią. Jak więc zagwarantować sobie sukces, by ta którą przyrządzimy była wyśmienita? Przyrządźcie ją tak jak to robię ja, będzie pyszna, soczysta i niezwykle aromatyczna. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka płatków pomidorów suszonych 1 łyżka soli 2 łyżki oleju sos: pół szklanki śmietany 30% 20 dag pieczarek 1/2 cebuli kilka gałązek natki pietruszki(...)łyżka mąki Wykonanie: Polędwiczkę nacieramy solą, ziołami prowansalskimi i suszonymi pomidorami. Odstawiamy do lodówki na min 3 godziny. Po tym czasie przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, polewamy olejem,pieczemy 30 minut w 180 st w przykrytym naczyniu, a następnie zmniejszamy temp na 140 st, pieczemy jeszcze 15 minut.Cały czas pod przykryciem. Sos: Cebule siekamy drobno, szklimy na oleju
Z Majeczką w kuchniułożyć na arkuszu papieru do pieczenia (około 3 cm od brzegu) i zawinąć w dość ciasny rulon. Wolne końce rulonu ciasno zwinąć i zawiązać bawełnianym sznurkiem. Ułożyć na blasze. Tak samo zrobić z dwoma następnymi. Gdy piekarnik się nagrzeje, na blaszkę w naszymi rulonami wlać wrzątek do około 1,5 cm wysokości i piec wędlinę 45-50 minut(...)jednym ze stoisk na Hali w Gdyni. Jeśli mięso mielone w mięsnym gdzie zwykle robicie zakupy, nie wzbudza Waszego zaufania, wtedy trzeba kupić 250 g karkówki, 250 g szynki wieprzowej i samemu zmielić w domu
Posadzone i zjedzoneułożyć na arkuszu papieru do pieczenia (około 3 cm od brzegu) i zawinąć w dość ciasny rulon. Wolne końce rulonu ciasno zwinąć i zawiązać bawełnianym sznurkiem. Ułożyć na blasze. Tak samo zrobić z dwoma następnymi. Gdy piekarnik się nagrzeje, na blaszkę w naszymi rulonami wlać wrzątek do około 1,5 cm wysokości i piec wędlinę 45-50 minut(...)jednym ze stoisk na Hali w Gdyni. Jeśli mięso mielone w mięsnym gdzie zwykle robicie zakupy, nie wzbudza Waszego zaufania, wtedy trzeba kupić 250 g karkówki, 250 g szynki wieprzowej i samemu zmielić w domu
Posadzone i zjedzonesobie radę nawet największy kulinarny antytalent. Obrać, pokroić, wymieszać, zamknąć w worku i piekarniku. Po filozofii. :) Mięso jest miękkie i aromatyczne, podobnie jak ziemniaki. Smacznego! 1kg ziemniaków 500g polędwiczek wieprzowych 500g pieczarek 3 duże cebule 3 łyżeczki przyprawy do gyrosa (lub w innych proporcjach według uznania) 4 łyżki oleju 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki, podobnie pieczarki. Cebulę kroimy(...)kroimy w dość grube plastry lub półplastry. 3. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy przyprawę gyros, olej. Mieszamy dokładnie do połączenia składników. 4. Całość przekładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy przez 1h w temperaturze 180 stopni. 10 minut przed końcem pieczenia nacinamy rękaw wzdłuż by woda odparowała a warzywa i mięso się przypiekły
Szefowa kuchniWytrawnie owocowa rozkosz . przepis na trzy - cztery porcje 450 gram polędwicy wieprzowej 2 średnie cebule 200 gram borówek 4 łyżki cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki oliwy garść posiekanych kiełków sałaty garść grzybów enoki garść grzybów shimeji 2 łyżki zblendowanego mango sól , pieprz , bazylia suszona i chili zmielone do smaku Polędwice przyprawiamy i obsmażamy po około 2 minuty(...)każdej strony razem z cebulami przekrojonymi na pół . Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy polędwicę około 12-13 minut razem z cebulą , po tym czasie wyciągamy mięso z piekarnika i odstawiamy by odpoczęła na 5 minut - następnie porcjujemy i podajemy z ciepłym sosem borówkowym. NA SOS BORÓWKOWY Na patelni karmelizujemy 2 łyżki cukru następnie dodajemy miód oraz borówki , smażymy
na gazie