pieczeń wieprzowa - 4361 przepisów (strona:143/291)

Roladki z szynką parmeńską i śliwką 95

Robicie domowe przetwory? Jeśli nie polecam skorzystać z przetworów Moryń, sprawdzą się idealnie jako dodatek do mięs, u mnie dziś roladki wieprzowe z dodatkiem śliwek w occie. SKŁADNIKI: 9 plastrów schabu 9 plastrów szynki parmeńskiej 18 sztuk śliwek z zalewy octowej (firmy Moryń) 2 marchewki sól pieprz maggi papryka słodka 1 łyżka masła odrobina zalewy WYKONANIE: 1. Mięso rozbijamy(...)schabowe, posypujemy solą, pieprzem, delikatnie skrapiamy maggi. 2. Na każdy kawałek układamy po plasterku szynki, i po 2 śliwki, zawijamy dość ciasno roladki, układamy obok siebie w brytfannie do pieczenia. Wierz posypujemy papryką. 3. Marchewkę kroimy w grubsze plastry wrzucamy do garnka, podkładamy około 1 łyżkę masła, zapiekamy pod przykryciem w temperaturze 180* do miękkości, w razie potrzeby

Dziś Ja gotuje
Polędwiczki z pieczarkami 196

Jest to też bardzo ciekawa propozycja, jeśli ktoś planuje kolację we dwoje . Dla osób, które nie specjalnie przepadają za pleśniowymi serami polecam polędwiczki z szałwią.  Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe ( u mnie po 40 dag każda) 30 dag pieczarek 20 dag sera gorgonzola pęczek natki pietruszki 6 ząbków czosnku sól, pieprz olej + masło Sposób przygotowania: Polędwiczki dokładnie myjemy(...)plasterki (po skosie). Lekko rozbijamy przy użyciu dłoni. Nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Delikatnie solimy i pieprzymy z każdej strony. Polędwiczki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Wykładamy na mięso. Gorgonzolę rozdrabniamy. Serem przykrywamy pieczarki. Pietruszkę drobno siekamy. Posypujemy z wierzchu każdą polędwicę. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C. Pieczemy przez

Pobite gary Barbary
Pieczone żeberka 193

czasem zostawiam w lodówce nawet na 2-3 dni. Żeberka po upieczeniu są miękkie, soczyste, przyjemnie pikantne i cała przyjemność polega na jedzeniu ich rękami:) Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego  2 ząbki czosnku  100ml piwa  1 łyżka słodkiej wędzonej papryki szczypta chili(...)kostka.   Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Składniki marynaty wymieszać, zalać żeberka, odstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.  Zamarynowane żeberka ułożyć w rękawie do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym i przykryć,  piec ok godziny w temp. 160stC, następnie zdjąć przykrywkę lub rozciąć rękaw od góry i podpiekać jeszcze ok 20 minut. Żeberka powinny

Obiad gotowy
Soczysty karczek wieprzowy 166

ziołami. Rozpływające się w ustach mięso. Polecam do ziemniaków i ulubionej surówki albo :) do domowego burgera w bułce z dodatkiem sałaty i warzyw. Smacznego!:) Składniki: 4 plastry karczka wieprzowego pół szklanki oleju rzepakowego przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, 4 kulki jałowca, 2 ząbki czosnku, oregano, bazylia, pół łyżeczki vegety natur 1/3 szklanki octu winnego Przygotowanie: umyte i osuszone(...)olejem i octem (dzięki czemu mięso będzie bardzo miękkie i soczyste), dobrze obtoczyłam mięso w przyprawach i oleju, odstawiłam na noc w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem; zamarynowane mięso piekłam następnego dnia w temp. 180C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu przez 80 minut pod przykryciem. Od czasu do czasu zmieniałam ich pozycję odwracając je na drugi bok i polewając

Zasmakuj Kuchni
pieczone cukinie faszerowane boczkiem i wieprzową łopatką 198

drobną kostkę cebulę, pokrojone w  plastry  pieczarki, oraz   drobno posiekane ząbki czosnku. Całość   smażymy  pięć minut, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę  wieprzową łopatkę i  smażymy   dalsze  7-10 minut Do  przesmażonego  mięsa dodajemy koncentrat pomidorowy i same pomidory, obrane ze skóry i pokrojone w cząstki. Całość  przyprawiamy(...)ugotowany ryż ( lub  kaszę). Ciepły farsz układamy na cukiniach, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez 20 minut. Na pięć minut przed końcem pieczenia  na cukinie kładziemy  mozzarellę  pokrojoną w plastry . Gotowe danie  posypujemy  posiekaną natką pietruszki, oraz szczypiorkiem i podajemy

Miód i pieprz
POLĘDWICZKA W MUSZTARDZIE FRANCUSKIEJ 117

Szybkie, pożywne i aromatyczne danie.   SKŁADNIKI 1 polędwiczka wieprzowa, 2 łyżki musztardy francuskiej Dagoma , 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka majeranku, ¼ łyżeczki czosnku granulowanego, 2 łyżki oliwy z oliwy sól, pieprz WYKONANIE  Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Oliwę mieszamy z musztardą, miodem i przyprawami. Marynatą smarujemy mięso, zostawiamy w lodówce na 2 godziny albo na całą noc. Następnie(...)rozgrzanej patelni na odrobinie oleju obsmażamy polędwicę ze wszystkich stron. Następnie przekładamy polędwicę do formy żaroodpornej wysmarowanej olejem i pieczemy ok.20 min w 180 stopniach (stopień upieczenia zależy od naszych upodobań.) Polędwiczkę podałam z ryżem, sosem pieczarkowym  i surówką

słodki bratek
Polędwiczki wieprzowe 134

Danie wbrew pozorom proste w wykonaniu, mięso jest delikatne, a w smaku słodko-ostre, szybkie w wykonaniu, pomijając czas marynowania. ;) Poziom trudności ** Składniki: • 1 kg polędwiczki wieprzowej • 3 łyżki miodu • 2 łyżki musztardy • 2-3 ząbki czosnku • Papryka słodka (w proszku) • Rozmaryn, tymianek • Pieprz, sól Przygotować marynatę: wymieszać ze sobą miód i musztardę, dodać paprykę i zioła. Polędwiczki pokroić ukośnie(...)Zalać marynatą, dodać rozgniecione ząbki czosnku, przykryć i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Po tym czasie, obsmażyć je porządnie, aż się zarumienią. Gotowe polędwiczki najlepiej smakują z pieczonymi ziemniakami Smacznego

Idę coś wszamać
Golonka w kapuście z wolnowaru 444

Dzisiaj polecam Wam na obiad golonkę z wolnowaru. Gdy ktoś nie jest szczęśliwym posiadaczem tego sprzętu to polecam przepis Piotra na golonkę gotowaną z wody . Często też przygotowuję Golonkę pieczoną w piwie lub golonkę po bawarsku z warzywami Jednak gdy podałam golonkę w kapuście z wolnowaru Piotrek stwierdził, że to jest najlepsza golonka jaką do tej pory jadł, wierzcie(...)mówi. Następnym razem dodam do gotowania golonki piwo karmelowe, zobaczymy jak wpłynie na smak golonki podczas wielogodzinnego gotowania. Pyszna Golonka w kapuście z wolnowaru: Składniki: 3 małe golonki wieprzowe 500 g kiszonej kapusty z marchewką kila ziaren ziela angielskiego 2-3 listki laurowe odrobina grubej soli, łyżeczka ziaren czarnego pieprzu, Przygotowanie: Golonkę dokładnie oczyszczamy i myjemy, osuszamy. Wkładamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szwedzkie klopsy jak z ikei (pieczone) 147

Smaczniejsza, zdrowsza i sprawdzona wersja słynnych klopsików z IKEI :) Składniki: 30 dag mielonego mięsa wieprzowego 150 ml soku jabłkowego 1 jabłko ½ słoiczka korniszonów 1 jajko 1 czerstwa bułka 20 ml wódki sól do smaku pieprz do smaku 4 łyżki posiekanej rukoli Wykonanie: Bułkę namoczyć w soku jabłkowym, odcisnąć i wymieszać z mielonym mięsem. Korniszony i jabłko drobno posiekać, dodać(...)mięsa razem z jajkiem, wódką, rukolą i przyprawami do smaku. Następnie dokładnie wymieszać masę , formować pulpeciki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika 220 stopni i piec przez 25 minut na rumiano

Tradycyjna Kuchnia
Faszerowane papryczki z mięsem i pieczarkami 214

gołąbkami chcę jeszcze! :) Dlatego dzisiaj na obiad papryczki nadziewane mięsem i pieczarkami Mmmm Pycha :) Skupmy się! Co jest nam potrzebne: 6 papryk 0,5 kg mięsa wołowo -  wieprzowego duża cebula jedna torebka ryżu 10 pieczarek 2 jajka pietruszka sól, pieprz Najpierw gotujemy ryż i go studzimy, następnie obieramy pieczarki i kroimy w paseczki ( nie za drobno, fajnie(...)oczyścić z pestek).  Farsz: do ryżu dodajemy mięso, jajka, pieczarki, pokrojoną w kosteczkę cebulę, pokrojoną pietruszkę.  Doprawiamy do smaku i mieszamy ręcznie. Następnie wypełniamy papryki i i pieczemy w naczyniu żaroodpornym.  Ja nie dodaję żadnego sosu, uważam że są smaczne same w sobie :)  Pieczemy w piekarniku w 180 C góra i dół 40 min. Smacznego

Niezły Młynek
Szaszłyki z grilla 254

wieczorne grillowanie. Podajemy z sałatką i dipem czosnkowym. Polecam :) Zaczynamy:  Składniki: 2 piersi z kurczaka kawałek bekonu- boczku około 500 gr wieprzowiny- ja użyłam polędwicy wieprzowej 2 papryki sól, pieprz, papryka, czosnek 2-3 łyżki oliwy z oliwek patyki do szaszłyków Wykonanie: Patyki zamaczamy w wodzie- na około 1 godzinę. To uchroni je przed spaleniem. Mięso myjemy(...)Dodajemy przyprawy I oliwę z oliwek. Odstawiamy do lodówki na min 30 min. To samo robimy z papryką. Mięso I paprykę nakładamy na patyki. Kładziemy na rozgrzanego grilla- pieczemy około 6-8 min. Od czasu do czasu obracając. Gotowe :) Smacznego

Smaki Edyty
Domowa wędlina parzona w piekarniku. Prosty przepis, niebo lepsza i zdrowsza od sklepowej 426

jest naprawdę bardzo proste. Przekonacie się mo tym, wypróbowując nasz przepis . Przepis na domową wędlinę z piekarnika Składniki: około 1,2-kilogramowy ładny kawałek schabu lub mięsa od szynki wieprzowej, 6 ząbków czosnku, 1 cebula, 2 czubate łyżki zwykłej soli, ziele angielskie, liście laurowe, papryka czerwona w proszku, majeranek lub inne zioła suszone, trochę oleju. Jak zrobić domową wędlinę(...)lodówki na minimum dobę, a najlepiej dwie. Po tym czasie mięso wyjmij, osusz, natrzyj odrobiną oleju oraz papryką czerwoną i ziołami. Wędlinę przełóż do naczynia żaroodpornego z przykryciem. Pieczemy w niskiej temperaturze, imitując proces parzenia, dzięki czemu mięso będzie soczyste i miękkie. Ustaw piekarnik na 100 stopni. Włóż przykrytą brytfankę i zostaw na 2,5 godziny, następnie odkryj i włóż

Kulinarna Polska
Zupa El Mexicano 80

lubi, zupa i drugie danie razem. Rozgrzewająca zupa w sam raz na jesienne dni. Składniki na kuleczki mięsne: ·        ½ kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej ·        1 jajko ·        1 cebula ·        2 łyżki przyprawy gyros(...)szklanki śmietany 30% Sposób przygotowania: 1.    Wszystkie składniki na mięsne kuleczki łączymy ze sobą i robimy małe kotleciki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w 180 ° C. 2.    Ziemianki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. 3.    Cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy

Kulinarna Chwila
Żeberka w sosie keczupowym z powidłami 109

bardzo aromatyczne żeberka będą nie lada gratką dla wielbicieli mięsnych potraw. Do tego ziemniaczki lub kasza, ulubiona surówka i mamy pyszny obiadek dla całej rodziny. 1,5 kg żeberek wieprzowych 1/2 szkl keczupu 1/2 szkl sosu BBQ 2 łyżki powideł śliwkowych sól, pieprz, słodka papryka kilka ziarenek ziela angielskiego gałązka rozmarynu 3 liście laurowe duża cebula 3 ząbki czosnku Żeberka(...)słodką papryką. W miseczce mieszamy keczup, sos BBQ i powidła. Nacieramy żeberka i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Żeberka z całą marynatą wkładamy do rękawa do pieczenia. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, cebulę pokrojoną w piórka i całe ząbki czosnku. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 10 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni

Smakołyki Asi
Polędwiczka wieprzowa po azjatycku 119

ząbek czosnku sok z 1/2 pomarańczy 3-4 łyżki wody kawałek świeżego imbiru (ok 4 cm) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej kilka gałązek kolendry sól i pieprz Przygotowanie: Polędwiczkę wieprzową umyć i osuszyć. Przełożyć do miski. Skórkę z pomarańczy posiekać drobno, przez praskę przecisnąć ząbek czosnku, zetrzeć na tarce o małych oczkach imbir oraz wycisnąć sok z 1 pomarańczy. Wszystko przerzucić(...)Marynatą zalać polędwiczkę i odstawić na przynajmniej 20 minut. Polędwiczkę obsmażać na patelni grillowej z każdej strony na złoty kolor. Po czym włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać marynatą i piec piekarniku rozgrzanym na 180 st C. przez około 5 minut, odstawić na 15 minut i ponownie podpiec w piekarniku około 10 minut. Odstawić na około 5 minut przed podaniem. Marchewkę

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Pieczona karkówka na ostro w coca-coli 136

się coraz bardziej popularne. Połączenie coca-coli z ostrymi przyprawami daje bardzo ciekawy efekt. Ostro-słodkawy smak i pięknie zglazurowane soczyste mięso.  Składniki (4 porcje) -800 g karkówki wieprzowej w plastrach -1/2 szkl. oleju rzepakowego -1 szkl. coca-coli -2 ząbki czosnku -3 łyżki musztardy -2 łyżki keczupu (najlepiej ostry) -czubata łyżeczka ostrej papryki -sól, pieprz Przygotowanie Karkówkę(...)coca-colę. Dodać obrany czosnek, keczup, musztardę, paprykę, sól i pieprz. Całość zblendować. Do marynaty włożyć karkówkę i marynować całą noc w lodówce. Wnaczyniu żaroodpornym lub innej formie do pieczenia ułożyć plastry karkówki. Piec około 40-50 minut do miękkości mięsa, od czasu do czasu polewając mięso marynatą z sosem. Podawać z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką. Wartość

Zielona Kuchnia
Gulasz z szynki wieprzowej 124

Domowy gulasz, z delikatnym i rozpływającym się w ustach aromatyczno – ziołowym mięsem. Jak u Mamy:) Tylko, bez dodatku mąki. Jeśli macie ochotę dodajcie do niego pieczoną i pokrojoną w kostkę paprykę, pieczarki, kukurydzę albo pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Ta wersja jest bez tych dodatków, ale jak mamy w domu ochotę na urozmaicenie albo większą porcję (szczególnie gdy gotuję(...)rodziny:) to dodaję do niej jedne z lub połączone razem wyżej warzywa w mniejszych lub większych proporcjach. Tak, by smakowało wszystkim i było więcej warzyw:) Składniki: 500 g szynki wieprzowej 1 duża czerwona cebula sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, suszony czosnek szklanka bulionu (albo szklanka wody + łyżeczka vegety natur) 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie łyżeczka ziarenek gorczycy

Zasmakuj Kuchni
Gulasz z szynki wieprzowej 171

Domowy gulasz, z delikatnym i rozpływającym się w ustach aromatyczno - ziołowym mięsem. Jak u Mamy:)  Tylko, bez dodatku mąki. Jeśli macie ochotę dodajcie do niego pieczoną i pokrojoną w kostkę paprykę, pieczarki, kukurydzę albo pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Ta wersja jest bez tych dodatków, ale jak mamy w domu ochotę na urozmaicenie albo większą porcję (szczególnie(...)rodziny:) to dodaję do niej jedne z lub połączone razem wyżej warzywa w mniejszych lub większych proporcjach. Tak, by smakowało wszystkim i było więcej warzyw:) Składniki: 500 g szynki wieprzowej 1 duża czerwona cebula sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, suszony czosnek szklanka bulionu (albo szklanka wody + łyżeczka vegety natur) 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie łyżeczka ziarenek

Zasmakuj Kuchni
Polędwiczki w boczku 132

całego dnia spędzić w kuchni i przygotowywać coś pysznego - to może zróbmy polędwiczki w boczku . Bardzo prosty sposób na smaczne danie. Polędwiczki są miękkie, wilgotne, niewysuszone. Składniki: 3 polędwiczki wieprzowe 16-20 plasterków chudego wędzonego boczku 3-4 łyżki musztardy 1łyżka masła 1 łyżka mąki 1/2 szklanki mleka sól Polędwiczki płuczemy, osuszamy, kroimy w poprzek na kawałki o szerokości(...)musztardą, posypujemy pieprzem i owijamy nim kawałki polędwiczek. Spinamy wykałaczkami i układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Mąkę przesmażamy z masłem, rozprowadzamy mlekiem, dodajemy pieprz i polewamy polędwiczki. Pieczemy w piekarniku 25 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Salonik smaków
Wytrawna strucla w cieście francuskim - kategoria mięso 188

oplecione ciastem francuskim z zielonym akcentem - szczypiorkiem. Bardzo szybko się ą robi a jeszcze szybciej znika z talerza;)) Składniki: ciasto francuskie,  3 cebule,  750 g mielonego mięsa wieprzowego, duże jako,  sól, pieprz,  2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki,  łyżka bułki tartej,  1/2 pęczka szczypiorku. Wykonanie Dwie cebule obrać, drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Cebulę(...)Wymieszać. Płat ciasta naciąć od góry  na 3 paski. Na środku ułożyć farsz mięsny, rozłożyć resztę cebuli pokrojonej w krążki. Boczne paski ciasta zapleść na przemian jak warkocz. Piec około 40 minut w temp. 200st

Z miłości do słodkości
Krokiety z kapustą, grzybami i mięsem z odzysku;) 176

pieczarkami:) Krokiety to naprawdę uniwersalne danie - mogą stanowić pyszny, powszedni obiad, mogą również godnie prezentować się na imprezowym stole. Oczywiście jakość dodatków możemy podnieść, zastępując rosołowe mięsko świeżo zmieloną wieprzową szyneczką czy łopatką. Krokiety z kapustą, grzybami i mięsem S kładniki (na około 15 porcji) na farsz: 350 g ugotowanego mięsa drobiowego  1 kg kapusty kiszonej 2 liście laurowe(...)masła sól pieprz na naleśniki: 0,5 l  mleka  0,5 l wody niegazowanej 2 jajka ok. 400 g  mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia  1/3 łyżki soli 2 łyżki oleju olej do smażenia  do panierowania: 2 duże jajka bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Farsz: Kapustę kiszoną przepłukać zimną wodą

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Schab serowo-koperkowy 102

się kupić ładnie wyglądający, świeży schab, który postanowiłam przygotować wg poniższej receptury. Przepis znalazłam kiedyś w czasopiśmie kulinarnym i czekał na wypróbowanie. Co prawda oryginalny przepis zakładał wykorzystanie szynki wieprzowej, ale uznałam, że schab też się nada. No i teraz o samym mięsie – nie chciałam tak na dzień dobry zachwalać tego przepisu, ale muszę to napisać – dla mnie(...)soli oraz pieprzem. Masą serową faszerujemy schab, umieszczając ją w przygotowanych nacięciach. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy niewielką ilością wody. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około półtorej godziny. Pod koniec pieczenia pokrywkę zdejmujemy i dopiekamy do lekkiego zrumienienia). Inspiracja: 101 przepisów, Świat Kobiety

Smaki Na Talerzu
Kaczka faszerowana zapiekana w cieście 161

piechotę wracaliśmy do centrum, by nieco zdążyć strawić przed domniemanymi tańcami . Te jednak przemilczmy zupełnie. Ich faszerowana kaczka zapiekana w kruchym cieście podana w towarzystwie purée buraczanego i pieczonego czosnku jako danie główne po najpyszniejszej na świecie zupie cebulowej, a tuż przed deserem, zwaliła wszystkich z nóg. Spróbujcie sobie zrobić coś podobnego i utrzymać pion. Według przepisu Julii Child Pâté(...)porto sól, pieprz, mielone ziele angielskie Farsz: 4 łyżki drobno posiekanej cebuli 2 posiekane ząbki czosnku 2 łyżki masła 120 ml porto lub madery po 350 g mielonego mięsa wieprzowego i cielęcego 230 g mielonej słoniny 2 lekko roztrzepane jajka ½ łyżeczki tymianku sól, pieprz i ziele angielskie do smaku Ciasto kruche: 600 g mąki pszennej 60 g smalcu

GRUBY WAŁEK