pieczeń wieprzowa - 4361 przepisów (strona:139/291)

Pulled pork w sosie pomidorowym 117

również z surówką i np. frytkami. Tym razem chcę Wam pokazać wersję z sosem pomidorowym, który dodatkowo podkręca smak mięsa. Pulled pork w sosie pomidorowym 800 g łopatki wieprzowej 3/4 szklanki przecieru pomidorowego 2 łyżki cukru trzcinowego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano po szczypcie mielonych goździków i cynamonu sól, pieprz bułki lub ziemniaki w dowolnej formie do wyboru surówka(...)Przecier, cukier, posiekany czosnek i przyprawy mieszamy w naczyniu do zapiekania. Wkładamy do niego mięso i obtaczamy je w sosie. Naczynie szczelnie przykrywamy i pieczemy ok 4-5 h w 140 st.C. W połowie pieczenia mięso przewracamy na druga stronę. Łopatkę po upieczeniu dzielimy dwoma widelcami na drobne kawałki. Mieszamy z sosem, ew. dolewamy odrobinę wody. Podajemy z surówką

Dzieje kuchennej Wiewióry
Karkówka 186

pracy.Składniki:2 kg karkówki4 duże cebuleketchupSposób przyrządzenia:Karkówkę dzielimy na plastry o grubości 1-1,5 cm i marynujemy dzień wcześniej w przyprawach, np. do karkówki czy mięsa wieprzowego i zostawiamy w lodówce na całą noc.Następnego dnia smarujemy naczynie żaroodporne masłem i układamy warstwami najpierw część cebuli pokrojonej w piórka, na nią wylewamy ketchup (ja wybrałam łagodny(...)ostrą karkówkę polecam wybrać ostrą) i na koniec plastry mięsa. Dalej to samo, czyli cebula, ketchup, karkówka i tak do wyczerpania mięsa. Na wierzchu pozostawiamy rozsmarowany ketchup.Karkówkę pieczemy nawet do 2 godzin w 200 stopniach, by była mięciutka, ale po około 1,5 godziny możecie sprawdzić, czy nie jest już gotowa

upichcic
Rolada wieprzowa z rukkolą i suszonymi pomidorami 185

Kolejny przepis na roladę z polędwiczki wieprzowej. (Polędwiczka z chorizo  tutaj  ) Rolady powodują że z niewielkiej nawet polędwiczki otrzymujemy całkiem pokaźną porcję mięsa. Nadziewać możemy właściwie tym co akurat mamy. Pasta z rukoli powstała tylko dlatego, że sałata leżąca w lodówce lekko już podwiędła, i nie wyglądała zbyt apetycznie. Trzeba ją było wykorzystać inaczej niż zazwyczaj. Roladę możemy(...)przygotować dzień wcześniej, zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki. Przed pieczeniem doprowadzić do temperatury pokojowej.  składniki ( 4 porcje) 1 polędwiczka ok 500 g pasta z rukoli: 125 g rukoli 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek ( możemy użyć oliwy z pomidorów) 2 łyżki tartego parmezanu farsz: 6 pomidorów suszonych (z oliwy) 50 g żółtego sera ( użyłam

Stare Gary
Gołąbki 166

można długo jeszcze wymieniać, gdyż jest to tak wdzięczna potrawa, że chyba każdy kraj i niemal każda gospodyni mają swoje ulubione przepisy. Nadzieniem do gołąbków może być mięso wołowe, wieprzowe, jagnięcina czy tez mieszanka wszystkich dostępnych. Do mięsa możemy dodać ryż, kaszę jaglaną, gryczaną, pęczak. Zawijanie ich w kapustę włoską czy modrą też nie jest niczym dziwnym. Ja nawet pokusiłam(...)przypala. Dno wyłożyłam pozostałymi liśćmi kapusty i poukładałam gołąbki. Górną warstwę przykryłam dwoma liśćmi, pokrywką i do...zimnego pieca. Tak się piecze w tym garnku własnie :) Piecyk nastawiłam na 180 stopni i po około półtorej godziny gołąbki były gotowe. Czas pieczenia (a raczej duszenia) zależy od stopnia podgotowania liści i wielkości gołąbków. Można pod koniec duszenia podlać je przygotowanym

Codzienna kuchnia niecodzienna
Karkówka z grilla marynowana z tymiankiem 173

plastikowym pojemniku, a w sobotę lub niedzielę przed grillem nie zawracać już sobie tym głowy ;) Świeży tymianek można zastąpić suszonym (około łyżeczki).  Składniki:  - ok. 1 kg karkówki wieprzowej - 10 łyżek oleju - pół łyżeczki pieprzu cayenne - łyżeczka soli - 2 - 3 ząbki czosnku - garstka gałązek tymianku Przygotowanie:  1. Olej mieszamy z pieprzem cayenne, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem(...)marynaty, układamy plaster mięsa, a następnie ścinamy nożyczkami odrobinę tymianku. 3. Układamy plastry ściśle jeden na drugim, za każdym razem polewamy dobrze wymieszaną marynatą i ścinamy odrobinę tymianku. 4. Pieczemy na rozgrzanym grillu do uzyskania odpowiedniej miękkości. Najlepsze efekty uzyskamy kupując oczywiście sprawdzoną wieprzowinę z dobrego sklepu mięsnego - paczkowane mięso z supermarketu nie jest zazwyczaj tak soczyste, a często jeśli

Kraina Tysiąca Smaków
Schab w marynacie kebab 76

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W naszym domu, pewnie w wielu innych również króluje przyprawa kebab-gyros. Bardzo często używam jej do kurczaka. Tym razem postanowiłam wykorzystać ją do mięsa wieprzowego i przygotowałam schab w marynacie kebab. Mięso wyszło bardzo soczyste i aromatyczne, idealnie doprawione i mięciutkie. W połączeniu z ziemniaczkami i surówką to prawdziwy raj dla podniebienia. Przepis na schab(...)żaroodpornego wykładamy połowę zamarynowanego schabu, następnie układamy cebulę, kolejną warstwę mięsa a na nim rozkładamy drugą warstwę cebuli.  Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 90 minut, grzanie góra-dół.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Schab w marynacie kebab pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Gołąbki z marchewką (bez zawijania) 170

Gołąbki z marchewką (bez zawijania). Dziś polecam Wam przepis na pyszne gołąbki z marchewką bez zawijania. Prosty obiad dla całej rodziny. Moi bliscy uwielbiają tak przygotowane

Słodkie okruszki
Proste kotleciki w sosie pomidorowym 221

Proste kotleciki w sosie pomidorowym. Idealne na obiad dla całej rodziny. Naprawdę proste w przygotowaniu. Pyszne, podane w gęstym pomidorowym sosie na bazie passaty pomidorowej. Do

Słodkie okruszki
Schab pieczony w kapuście włoskiej 146

Dzisiaj mam dla Was propozycję na smaczny obiad, albo na smaczną kolację. Przygotowałam schab który upiekłam w liściach kapusty włoskiej i podałam z pysznym sosem z

Kuchnia u Krysi
Polędwiczka z ajvarem na puree z selera 140

Polędwiczki wieprzowe są bardzo wdzięczne do przyrządzania, lecz często wychodzą zbyt suche. Jest na to jednak patent – zawinięte w szynkę dojrzewającą nie wysuszą się tak łatwo, a odpoczywanie po upieczeniu sprawi, że cała wilgoć pozostanie w mięsie. Tak przyrządzone będą cieszyć podniebienie i oko. Puree z selera będzie doskonałym towarzyszem dla polędwiczek – jest znacznie lżejsze i delikatniejsze(...)duszony szpinak jak u mnie. Równie dobrze sprawdzi się brukselka, zielona fasolka szparagowa czy sałata z vinegretem. Jednak prawdziwego charakteru daniu nadaje dopiero ajvar. Ajvar to śródziemnomorska pasta z pieczonej papryki i bakłażana. Doskonale łączy się potrawami warzywnymi, ale jeszcze lepiej – z mięsem. Możemy podawać go tradycyjnie – jako dodatek do dań lub np. użyć jako składnik marynaty

Poezja smaku
Karkówka gotowna w mleku 107

Wielokrotnie podkreślałam już zalety domowych wędlin, więc nie chciałabym się powtarzać. Napiszę tylko, że takie wędliny bez względu na to czy to pieczone czy gotowane, są o wiele zdrowsze od tych kupnych, mają dużo lepszy smak i wygląd. Ich przygotowanie naprawdę nie jest trudne, ani czasochłonne. Więc jeśli tylko macie możliwość, to przygotowujcie je sami. Ja dziś zrobiłam czosnkową karkówkę(...)strony: https://www.kuchniamagdaleny.pl/2019/04/czosnkowy-schab-gotowany-w-mleku.html?fbclid=IwAR3eDVSUo-tIJjLU5lZgqfL9W5HTsNB-7waQ7TQtyhouq3FFtT1nOaIiKj4. Oczywiście trochę go zmodyfikowałam, przede wszystkim zmieniając gatunek mięsa oraz proporcje. Oto przepis w mojej wersji: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 1,5kg karkówki wieprzowej Marynata: 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 0,5łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżeczki majeranku 1,5 łyżeczki soli

Waniliowe Improwizacje
Żeberka na słodko 103

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Połączenie mięsa ze słodkimi dodatkami posmakuje niejednemu.              Składniki:     1 kg żeberek wieprzowych 50 ml sosu tamari 2 łyżki miodu miętowego 1 jabłko 2 ząbki czosnku 1 cebula     Przygotowanie:     Mięso dzielimy na kawałki, myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Przekładamy do rękawa pieczeniowego(...)posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Rękaw zamykamy, wszystkie składniki dokładnie mieszamy, odkładamy na noc do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Wkładamy rękaw z żeberkami i pieczemy 35 min. Po tym czasie rękaw rozcinamy, włączamy termoobieg i zapiekamy jeszcze 5 min.       Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions

R'n'G Kitchen
Danie Bardzo Proszę 133

Danie Bardzo Proszę Dziś na obiad proponuje danie bez wysiłku a zarazem bardzo smaczne, idealnie pasuje do młodych ziemniaczków. Składniki: ·        1 szynka wieprzowa ·        4 cebule ·        3 łyżki miodu ·        7 łyżek ketchupu pikantnego(...)Cebulę obieramy, kroimy w plasterki. 3.    Do cebuli dodajemy miód, ketchup oraz sos sojowym, mieszamy i wykładamy na mięso. 4.    Przykrywamy naczynie i pieczemy 40 minut w 180 ° C. 5.    Danie gotowe 6.    Smacznego

Kulinarna Chwila
Domowy kebab z piekarnika 166

piekarnika. Czyż nie jest to proste? :D Lubię takie obiady które nie pochłaniają czasu, a świetnie smakują.  Domowy kebab z piekarnika Składniki : 500 g mięsa mielonego wołowo wieprzowego czosnek niedźwiedź przyprawa do kebaba sól i świeżo mielony pieprz 1 łyżka oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku Przygotowanie : Do miski przekładamy mięso, dodajemy przeciśnięty czosnek, olej oraz przyprawy: przyprawę do kebaba(...)świeżo mielony pieprz - wyrabiamy na jednolitą masę. Z mięsa formujemy podłużne kotlety wielkości dłoni (dobrze ugniatamy), nabijamy na patyczki. Kebaby układamy na blaszce wyłożonej papierem (u mnie torebka do pieczenia przecięta na pół), wkładamy do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika i pieczemy około 20-25 minut (pierwsze 10 minut piekłam pod przykryciem drugą częścią torebki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pulled pork z szynki wieprzowej 326

Część sosu odparuje i płyn powinien zgęstnieć, mięso które przypiecze się z wierzchu z powrotem pokryjemy sosem, to co było w sosie – lekko się przypiecze. Sprawdzamy widelcem po godzinie pieczenia czy mięso już daje się łatwo podzielić na nitki. Jeśli macie bardzo duże kawałki, może potrzebować jeszcze kilkunastu dodatkowych minut. Odlewamy z naczynia sos do miseczki, a mięso rozszarpujemy(...)powrotem do naczynia i całość dokładnie mieszamy. Świeża bułka, zimny coleslaw lub sałata lodowa z dodatkami – smacznie i bez większych ceregieli, prawda? SKŁADNIKI 100-1200g szynki wieprzowej 3-4 szalotki albo 2 średnie czerwone cebula 100ml piwa 100ml klasycznej Coca-Coli lub napoju Dr.Pepper 8 łyżek dobrego ketchupu – łagodnego lub pikantnego 3 łyżki sosu Worcestershire 4 łyżki oliwy

Karo in the Kitchen