pieczeń wieprzowa - 4361 przepisów (strona:122/291)

Pasztet mięsny z domową ćwikłą 202

Wielkanocny stół obfituje w pieczone mięsa, wędliny i pasztety. Pasztety czy to mięsne czy z samych warzyw, albo też mieszane najlepiej smakują ze swojskimi dodatkami np. ogórkiem kiszonym czy domowej roboty ćwikłą. Niestety nie są to lekkie dania i po ich zjedzeniu często czuje się dyskomfort w brzuchu, dlatego aby móc w pełni cieszyć się smakiem świąt po jedzeniu stosuje(...)Espumisan Max - wyrób medyczny CE, który skutecznie zmniejsza wzdęcia oraz uczucie ucisku i pełności w brzuchu. PASZTET z MIĘSA Składniki: 270 g łopatki wieprzowej 270 g boczku 250 g piersi z kurczaka 250 g wątróbki drobiowej 250 g wołowiny 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler 4 liście laurowe 2 cebule 5 łyżek bułki tartej 4 jajka sól i pieprz

Bon appetit mon amie
Marynaty na grilla – 5 niecodziennych przepisów 167

grilla jakich nie znacie Wszystkie składniki do tych marynat, posypek i glazur są łatwo dostępne i niedrogie. Jedyny większy wydatek to brązowy cukier, ważny element mikstur do mięs pieczonych i grillowanych, który karmelizując się pod wpływem temperatury, nadaje potrawie przyjemny, dymny posmak. Wszystkie zaprawy z tego zestawu równie dobrze jak do marynowania mięs na grilla nadają się do potraw(...)Melissy Clark . Czas grillowania : 10 minut Glazura z wina i cynamonu Bardzo aromatyczny dodatek do mięsa, nadający mu zupełnie nowy smak. Glazura jest doskonała przede wszystkim do mięsa wieprzowego: np. polędwiczki lub łopatki, ale super nadaje się też do grillowanego schabu. Czas grillowania: 20 minut Tymiankowo cytrynowa glazura do skrzydełek Bardzo prosta glazura na bazie oleju i masła, która wspaniałe

Niedzielny kucharz
Koszyczki z ciasta filo z wieprzowiną 128

warto męczyć się w domu. Przygotowanie go w domowych warunkach jest bardzo trudne i pracochłonne. Jego gotowa, sklepowa wersja jest naprawdę bardzo dobra. Dzięki swojej cieniutkiej strukturze podczas pieczenia nabiera niepowtarzalnej chrupkości. Dodatkowo bardzo ładnie prezentuje się w formie koszyczków, które można wypełnić dowolnym farszem. Wprost idealny pomysł na przystawkę. Mój farsz powstał przypadkowo z tego co akurat było(...)dziesiątkę, bo koszyczki były naprawdę przepyszne. Zniknęły tak szybko, że w sumie udało mi się dorwać tylko dwa Koszyczki z ciasta filo z wieprzowiną Składniki: 400 g szynki wieprzowej opakowanie ciasta filo 2 małe papryki (żółta i czerwona) 5 średnich pieczarek łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka papryki ostrej łyżeczka czosnku granulowanego kostka masła dwie garści świeżej rukoli 2 łyżki oleju

PatiGotuje
Kartofle z dziurami 87

Zapiekane kartofle z dziurami faszerowane mięsem mielonym z sosem pomidorowym. Składniki kartofle mielone mięso wieprzowe czosnek cebula majeranek przecier pomidorowy śmietana sól pieprz Przygotowanie Surowe kartofle podobnej wielkości wydrążyć i napełnić wczesniej przygotowanym mięsnym farszem. (Farsz mięsny: mielone mięso wieprzowe, czosnek, cebula, majeranek, sól, pieprz). Do wysmarowanej brytfanny ściśle ustawiać ziemniaki z farszem po czym lekko podlać wodą. Przykryć(...)wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Gdy będą na pół miękkie zalać je sosem pomidorowym. (Sos pomidorowy: przecier, woda, odrobina śmietany, sól, pieprz do smaku). Przykryć i piec do miękkości. Autor przepisu: Ewa Artykuł Kartofle z dziurami pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Bryzol 116

Bryzol to jedno z popularniejszych i lepszych dań czasów PRL-u. Cienki, duży i okrągły kotlet przyrządzony najczęściej z mięsa wołowego (polędwicy), wieprzowego lub koniny podany z duszoną cebulką i pieczarkami. Możesz do przepisu wykorzystać połączenie mięsa wieprzowego z wołowym. Ja jednak, do przygotowania bryzoli wybieram mięso wołowe, tradycyjnie z polędwicy wołowej. Jeśli bryzol serwuję kilkakrotnie w roku, wybieram mięso(...)wołowe, najczęściej z łopatki lub antrykotu, jednocześnie rezygnując z polędwicy wołowej ze względu na cenę. Bryzol polecam z potrawami z ziemniaków, najbardziej puree ziemniaczanym, kopytkami lub pieczonymi ziemniakami. Bryzol SKŁADNIKI: 600 g polędwicy wołowej 1 duże jajko płaska łyżeczka soli, ½ płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu 4 czubate łyżeczki mąki pszennej olej lub masło klarowane do smażenia DODATKOWO: 300 g pieczarek

Zasmakuj Kuchni
Morbradgryde - polędwiczki w sosie z pieczarkami i porem. 217

uważać by nie smażyć (lub piec) ich zbyt długo, bo staną się suche i twarde. Dobre są w momencie kiedy tylko stracą swoją różowość, a dzieje się to szybko. Do morbradgryde z pewnością pasowałoby jakieś dobre duńskie piwo i dobry duński film. Albo jakaś fajna duńska muzyka - tak byłoby idealnie:) Spróbujcie! Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 mała cebula 1 mały

zadanie-gotowanie
Kotlety wieprzowe z rusztu 169

aromatycznych przyprawach. Składniki: 4 kotlety wieprzowe, ½ szklanki oleju, ½ szklanki octu, 2 ząbki czosnku, sól do smaku, pieprz do smaku. Wykonanie: Kotlety myjemy, osączamy i lekko tłuczemy (ręką). Olej, ocet, przyprawy i zmiażdżony czosnek mieszamy i odstawiamy. Po chwili wkładamy do zalewy kotlety i wstawiamy na dwie godziny do lodówki. Następnie mięso wyjmujemy, osączamy i pieczemy z obu stron na grubym

Tradycyjna Kuchnia
Żeberka z ketchupem! 203

SKŁADNIKI: - 1 długi pasek żeberek wieprzowych - 2 łyżki miodu - 1 łyżka przyprawy do żeberek - 150 ml ketchupu np. Kotlin, Włocławek lub Pudliszki (inne się nie nadają) - 3 łyżki oleju rzepakowego - chili suszone - 1 łyżeczka octu winnego Żeberka marynujemy co najmniej 5 godzin w lodówce (najlepiej zrobić rano, a potem w porze obiadowej tylko do pieca i gotowe ;-) ). Pieczemy przez

SMYKWKUCHNI
Polędwiczki ze śliwkami i test patelni Woll Diamond Lite 133

Dzięki temu można spokojnie używać jej do pieczenia potraw w piekarniku.  Odpinana rączka to dodatkowa zaleta patelni. Zajmuje ona zdecydowanie mniej miejsca w szafce lub zmywarce. Rączki wykonane są z materiału odpornego na temperatury nawet do 250 stopni ale dzięki systemowi clik-by-clik można je wypiąć na czas pieczenia i zimnym uchwytem wyjąć gorącą patelnię(...)wieprzowe zapiekane ze śliwkami 2 polędwiczki (każda ok 400g) 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki tymianku łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki oleju łyżka masła klarowanego 5-8 śliwek Polędwiczki umyć, osuszyć i ewentualnie usunąć błonki. Przyprawy wymieszać i natrzeć nimi  polędwiczki. Mięso odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Pół godziny przed pieczeniem

Smakołyki Asi
Pieczeń z bobem 194

Ponieważ bób umiłowałam już jako dziecię wyjadając babci z miski i jadałam go ze skórką nie może być inaczej i potrawy z bobu kocham bardzo. Dziś

Moje Małe Czarowanie
Prażonki, pieczonki w warunkach domowych 177

Pyszne ziemniaczki duszone z burakami, cebulą, marchewką, kiełbaską i boczkiem, podawane z kefirem. Mniam <3 Tradycyjnie danie to przygotowywane jest w żeliwnym naczyniu zakręcanym na

My Culinary Art
Pieczone klopsiki z fetą na sałatce z kuskusu 157

waszych gości (wszak czas między Świętami a sylwestrem to doskonała okazja do spotkań towarzyskich). Klopsiki są miękkie, feta dodaje im ciekawego smaku, a dzięki temu, że są pieczone są zdrowsze. Ja podaję je na orzeźwiającej sałatce z kuskusu z pomidorem, ogórkiem, ziołami i skórką z cytryny. Wszystko do siebie super pasuje w tym daniu.  To też świetne danie(...)też zjeść na zimno. Klopsiki z fetą na sałatce z kuskusu Klopsiki: 2 łyżki oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 1/2 kg mięsa mielonego ( mieszanka wołowo-wieprzowego albo wieprzowe) 70 g pokruszonej fety 100 g bułki tartej 1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki śmietany kwaśnej skórka i sok z połowy cytryny

Smaczny zeszyt
Rolada serowa z mielonym mięsem 158

sera żółtego ·        Sól ·        Pieprz   Składniki na farsz: ·        ½ kg mięsa mielonego wieprzowego ·        1 cebula ·        1 jajko całe ·        1 marchew(...)Jajka ubijamy mikserem, dodajemy majonez, ser żółty straty na tarce o dużych oczkach, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszamy łyżką i rozprowadzamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 180°C. 2.   Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebulę, obraną starta na tarce o dużych oczkach marchew, wbijamy jajko, wsypujemy sól oraz

Kulinarna Chwila
Ziemniaki z kotlecikami 101

dużych ziemniaków ·        Sól ·        Przyprawa do ziemniaków ·        30 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej ·        1 Cebula ·        1 papryka czerwona ·        1 całe jajko(...)smażenia ·        15 dag sera żółtego Sposób przygotowania: 1.    Ziemniaki obieramy w każdym ziemniaku robimy otwór, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i doprawiamy przyprawą do ziemniaków oraz solą. Pieczemy 30 minut w 180 ° C. 2.    Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną i drobno pokrojoną cebulę, pokrojoną drobno

Kulinarna Chwila
Jak zrobić domową kiełbasę? 497

Jednym z symboli kuchni polskiej jest domowa kiełbasa. Z jednej strony ma niepowtarzalny aromat i zapach, a z drugiej – smakuje wyśmienicie i jest obowiązkowym składnikiem każdego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!