święta, a co kupisz? To ważne pytanie, które warto sobie zadać, planując zakupy świąteczne. Wcale nie musisz umieć piec baby wielkanocnej, może więc lepszym rozwiązaniem będzie zamówienie jej w cukierni. Nie zaoszczędzisz być może pieniędzy, jednak czas i nerwy, które musiałabyś poświęcić na pieczenie. Są jednak takie produkty, które możesz przygotować sama i nie potrzebujesz półproduktów. Koszty będą
WojnaNaSmaki.plktórą dodaję do sernika. Natomiast jako szef kuchni staram się wzbogacać tradycyjne świąteczne menu o nowoczesne smaki. Najbliżsi uwielbiają moją autorską wersję śledzia z piernikiem czy wolno pieczoną kaczkę w tłuszczu ze śliwkami i goździkami – zapach tych potraw w Pierwszym Dniu Świąt jest nieziemski! Jakie potrawy powinny znaleźć się na wigilijnym stole, aby tradycji stało się zadość? - Uczono(...)poleżakować. Podobnie ryba po grecku, jeżeli poleży w zalewie przez 3 dni, będzie bardziej delikatna. Polecam też wcześniejsze przyrządzenie pasztetów, galaret i pierogów, aby odjąć sobie pracy w natłoku świątecznych obowiązków. Pierogi doskonale nadają się do mrożenia. Pamiętajmy jednak, że w lodówce zapachy przechodzą, więc gotowe potrawy należy przechowywać w szczelnych naczyniach, przykrytych garnkach. Doskonałym rozwiązaniem jest umieszczenie
Cztery Fajerymiędzy innymi aromaty pieczonych jabłek oraz cynamonu. Z takiego połączenia można wyczarować bardzo smaczne śniadanie świąteczne w postaci placków z domowym musem. Moja propozycja to Pancakes z musem jabłkowym z dodatkiem cynamonu . Składniki: ciasto na pancakes: - 1 szklanka mąki pszennej - 1/2 szklanki zimnej wody - 1/2 szklanki mleka - 1 jajko - 2 łyżeczki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia mus jabłkowy
Kuchnia co dniaKlasyczny śledź na Wigilię ? Oczywiście, że śledź w oleju z cebulką. Przecież to wie każdy, nawet dziecko. Postanowiłam nieco urozmaicić tę klasyczną pozycję świątecznego menu i do śledzi dodałam pieczone buraki. Pieczone buraki są lekko słodkawe, cudownie zachowują wszystkie swoje aromaty. Idealnie pasuje do nich krem balsamiczny. A czy krem balsamiczny pasuje też do śledzi… ? Przygotujcie na Święta tego
Kulinarne przygody GatityŚwięta za pasem i czas wybrać co upieczemy na świąteczny stół dla naszych gości. Mazurki piekę nie za często ale ten mnie urzekł i postanowiłam go wypróbować. Jest bardzo prosty a zarazem wykwintny, ten smak i aromat zniewala, cofnęłam się do ciepłych lipcowych dni. Mazurek dołączam do wydarzenia Świąteczne wypieki z cyklu Ciasto na niedzielę. Polecam gorąco, wypróbujcie koniecznie. Mazurek
Moje Małe CzarowanieWielkanoc tuż za rogiem, pieczenie babek i mazurków rozpoczęte, a gdzie kraszanki? W wirze świątecznych przygotowań czasem można zapomnieć nawet o najważniejszym. Aż wstyd się przyznać, ale ja w tym roku praktycznie w ostatniej chwili zabrałam się za robienie kraszanek. W te święta postawiłam na naturalne barwniki, nie tylko ze względu na brak sztucznych w szafce (choć
Smiling Shrimpzimno a la ptasie mleczko Drożdżówka z masą makową Tort makowo-kawowy Ciasto "Wiewiórka" - pyszny i szybki brzydal Pierniczki świąteczne z ciasta dojrzewającego Warstwowy miodownik Cytrusowy deser w wersji świątecznej Piernik na herbacie Piernikowe muffinki Ptysie z masą piernikową Świąteczne pierniczki Solony gęsty karmel Duże ciastka z czekoladą i bakaliami Ciasteczka migdałowe z nutellą Trufle czekoladowe z koniakiem i żurawiną(...)kokosowo-migdałowe Ciasteczka z orzechowym krokantem i marmoladą Piernikowe cake pops Dominosteine - piernik z marcepanem i konfiturą śliwkową Piernikowy syrop Kolorowe pierniki świąteczne Stollen – drożdżowe ciasto z marcepanem i bakaliami Choinki z piernika Batoniki pełne orzechów - bez pieczenia Pychotka Tort orzechowo- chałwowy Bakewell Tart (nieoszukana!) Pierniczki na ostatnią chwilę Piernik tygodniowy Dietetyczne trufle rumowe Szprewaldzkie ciastka migdałowe Świąteczne choinki
My Culinary ArtPieczeń z faszerowanej karkówki, czyli pieczony karczek rolowany z boczkiem o pomidorowo- czosnkowym aromacie to nasza propozycja domowej wędliny na świąteczny stół i nie tylko od święta. Bez pieczonego smacznego mięsa na różne sposoby nie ma u nas w domu Świąt Bożego Narodzenia. Rolowana karkówka pieczona ma tę zaletę że można ją podawać zarówno na ciepło(...)czerwonej cebuli , które doskonale komponują się z tak pieczonym mięsem. Trochę potrzeba jednak czasu aby tym prostym przepisem mogła delektować się cała rodzina. Karkówka najpierw peklowała się 4 dni, następnie dzień leżała w lodówce w przyprawach, aż wreszcie została upieczona w piekarniku. Karczek rolowany z boczkiem. Rolowana karkówka pieczona. Składniki: 2 kg karkówki boczek parzony 1 łyżka soli gruboziarnistej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniężebym była jakaś wielką miłośniczką pierników, ale akurat w tym momencie roku mają one jakiś nieodparty urok… A najlepsze jest to, że wcale nie trzeba piec pierników, żeby wprawić się w świąteczny pierniczkowy nastrój! Ten sam efekt można uzyskać bowiem dodając przyprawę do piernika do innych kulinarnych wyrobów… Rozgrzewające pierniczkowe latte otula swym smakiem i aromatem Na przykład
Modern Cave Girlszklanki oleju 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 1 torebka cukru waniliowego 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cynamonu (w wersji świątecznej polecam przyprawę do piernika :)) 3 szklanki startej na drobnych oczkach marchwi Przygotowanie Jajka wymieszać z olejem i cukrem. W większej misce wymieszać składniki sypkie (mąka, proszek, soda(...)margarynę, dodać wodę, cukier i kakao, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Przestudzić. Ciasto kroimy na dwie części, przekładamy kremem, polewamy polewą, posypujemy posypką, wiórkami, czymkolwiek ;). I gotowe! Nie licząc czasu pieczenia można spokojnie wyrobić się w 20 minut :). Rady Zamiast kremu, w podobny sposób można przygotować "lukier", którym smarujemy wierzch ciasta: zamiast 2 szklanek cukru pudru należy wsypać całe pół
Kuchnia w szuwarachsernik. Ja osobiście nie wyobrażam sobie świąt bez sernika. Na takie okazje nie żałuję czasu ani składników. Sernik królewski chyba zna każdy u mnie jednak będzie to wersja świąteczna. Do masy serowej bowiem wkrada się obłędna nuta marcepanu, która podbita została nutką pomarańczy oraz anyżu. Ciasto kruche kakaowe z nutką piernika dopełni całości. Przypominam, że zarówno piękną formę(...)ambition.pl. Składniki na kruche ciasto: 420 g szklanki mąki pszennej 50 g kakao 300 g masła 82% 140 g cukru 2 żółtka jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika szczypta soli Składniki na masę serową: 1 kg mielonego twarogu 200 g serka mascarpone 5 jajek (L)+ 2 białka
vaniliowoczekoladowabazie daktyli, ze sporym dodatkiem orzechów i bakalii! Smakuje po prostu cudownie, naprawdę świątecznie i wzbudza tylko najlepsze, świąteczne emocje. Mocno pachnie ciastkami korzennymi i to tak, że czuć ten smak i zapach z każdym kęsem. Ciasto nie wymaga pieczenia, więc to duży plus. W każdym kawałeczku odnajdziecie żurawinę, lekko chrupki pierniczek, orzechy, rodzynki i suszone morele, a wszystko(...)obtoczone w masie czekoladowo-daktylowej. Pycha i niebo w gębie! Świąteczne czekoladowe salami - przepis: 400 g ciasteczek korzennych/pierniczków 200 g suszonej żurawiny 100 g suszonych moreli 50 g rodzynek 200 g dowolnych orzechów (u mnie greckie i migdały) 1,5 szklanki daktyli (ok. 250 g) + 250 ml wody 20 ml brandy (można pominąć) 4 łyżki ciemnego kakao
Kuchnia Łukaszastarszej kucharki chodzi. Siedziałyśmy i porównywałyśmy to co pojawiało się na świątecznym stole u mamy, u taty i to co pojawia się u nas. Ponieważ wszystkim zaświeciły się oczy na myśl o ptaszysku pięknie ulokowanym na środku stołu postanowiłyśmy nie czekać do świąt i zaserwować na obiad kaczkę pieczoną. Jak zwykle nie mogłyśmy się dogadać(...)wykonania, więc po dłuższych dyskusjach naszpikowałyśmy ją jabłkami, ziarnami i odrobiną miodu. Natarty przyprawami ptak, wypełniony dosłownie owocnym nadzieniem zaserwowałyśmy z pieczonymi w koszulkach ziemniakami, czosnkowym szpinakiem i sosem z żurawiny. Obiad (przed)świąteczny był pyszny. SKŁADNIKI:- Kaczka, około 2 kg,/Solanka do namoczenia:- woda,- sól,/Na każdy litr wody - 2 łyżki soli./Nadzienie:- Jabłka, 3 duże, - Ziarna
Wypisz Wymalujświąteczną szynkę możemy dodać jej wyjątkowego smaku i dodatkowej wilgoci. Do przygotowywania świątecznej szynki doskonale nadaje się grill. Musimy jednak pamiętać, że przygotowując szynkę na grillu musimy utrzymywać niską temperaturę, piec ją metodą pośrednią i pilnować aby jej nie wysuszyć. Najlepszą metodą grillowania szynki jest pieczenie jej na rożnie z użyciem tacki ociekowej. Najważniejszą częścią przygotowywania szynki(...)grillować aż osiągnie min 79 stopni C a w przypadku szynki surowej jej wewnętrzna temperatura powinna wynosić minimum 88 stopni C. Przygotowując świąteczną szynkę nie możemy zapominać również o jej fastrygowaniu (podlewaniu w czasie pieczenia) oraz glazurowaniu. Pomoże to utrzymać powierzchnię szynki wilgotną i lepką. A glazura nada jej dodatkowo wspaniały wygląd. Jako glazurę możemy stosować po prostu syrop
naRuszcieodrobinę bułki tartej (opcjonalnie) do jej zagęszczenia. Ten kruchy makowiec z kruszonką upiekłam w zeszłym roku na Święta Bożego Narodzenia, ale nie wstawiłam przepisu, gdyż piekłam go dzień przed Wigilią, a że miałam inne świąteczne przepisy przygotowane do publikacji, stwierdziłam więc, że opublikuję go dużo wcześniej przed następnymi Świętami Bożego Narodzenia w 2015 roku. Przepis na ten makowiec jest bardzo(...)będą zachwyceni jego smakiem. Polecam też inne przepisy na świąteczne ciasta z makiem: struclę makową , makowiec japoński i seromakowiec na kruchym spodzie. Prosty i szybki Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem cytrynowym . ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 200 g masła 5 żółtek 6 łyżek cukru trzcinowego 15 g proszku do pieczenia masa makowa: 1 opakowanie masy makowej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię