pieczarki w sosie - 5527 przepisów (strona:14/369)

Cepeliny wegetariańskie / Kartacze wegetariańskie 225

mąki ziemniaczanej  sól  Składniki na farsz: pół szkalnki soczewicy pół szklanki ryżu 2 cebule olej majeranek pieprz papryka słodka pieprz czosnkowy sól  Składniki na sos pieczarkowy: 400 g pieczarek 250 ml bulionu warzywnego 250 ml śmietanki 8 % sól, pieprz, suszony koperek, pieprz czosnkowy 2 łyżki mąki pszennej  Wykonanie:  Ciasto: 1. Ziemniaki obieramy z czego(...)będzie łatwiej.  3. Gotujemy osoloną wodę do której będziemy wrzucać cepeliny ja wrzucałam do 5 litrowego garnka po 5 cepelinów, czas gotowania od 15 - 20 min.  Sos:  1. Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy i smaż ymy na masełku na złoty kolor, doprawiając solą i pieprzem.  2. Do garnka wlewamy 250 ml bulionu warzywnego 3. 2 łyżki mąki

Mój pomysł na
Najprostszy sos pieczarkowy 363

pieczarkarnich - co ciekawe, Polska należy do grupy największych producentów tych grzybów na świecie. Cykl hodowlany trwa około sześciu tygodni. Pieczarki możemy także uprawiać w domu, stwarzając im odpowiednie warunki: odpowiednią temperaturę i ilość światła. Dziś przygotowałam z tych grzybów najprostszy sos pieczarkowy, możemy go podać z pure z ziemniaków, z kaszą,  z ryżem, z makaronem... czyli jak to lubi(...)Pieczarki z czosnkiem Faszerowane jajka z pieczarkami Kremowe risotto z szynką i pieczarkami Krokiety z pieczarkami Placki ziemniaczane z pastrami Omlet z zielonymi szparagami i pieczarkami Kapusta z grzybami Gryczotto z grzybami ----------------------------------------------------------- Najprostszy sos pieczarkowy Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g pieczarek 300 ml śmietany 18% 1 duża cebula natka pietruszki masło klarowane do smażenia sól pieprz 2 łyżki

Kulinarne przygody Gatity
Lasagna wegańska, bez glutenu 181

Lasagna Składniki: pieczarki cebula 3 ząbki czosnku natka pietruszki sos pomidorowy kukurydza makaron z brązowego ryżu ser wegański oliwa z oliwek sól pieprz Pieczarki starłam na dużych oczkach(...)dodałam pokrojoną cebulę, czosnek, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki podsmażyłam na rozgrzanej oliwie, dodałam pokrojoną na drobno pietruszkę. W międzyczasie ugotowałam makaron. Do naczynia żaroodpornego przełożyłam makaron, dodałam sos pomidorowy, podsmażone pieczarki, kukurydzę, ponownie sos pomidorowy i ser wegański. Całość wstawiłam do piekarnika na 30 min, temp 180°C. Rewealacja

nietadieta
Pierożki ziemniaczane z mięsem mielonym 2320

łyżki mąki pszennej 3 – 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko ½ łyżeczki soli Farsz: 300 g mięsa mielonego 1 cebula 3 łyżki masła szczypta soli szczypta pieprzu Sos pieczarkowy: 300 g pieczarek 100 ml śmietanki 18 % 2-3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej szczypta pieprzu szczypta soli Dodatkowo: olej do smażenia Przygotowanie: Ugotować ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Wystudzić. Pokroić(...)zlepić brzegi. Pierogi obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni lub w garnku na sporej ilości oleju, na złoty kolor. Sos pieczarkowy: Pieczarki obrać i pokroić w kostkę lub plasterki. Na spód garnka dać łyżkę masła, dodać pieczarki i całość dusić przez około 20 – 30 minut. Pieczarki można

KuchniaWeDwoje.pl
Zapiekane frytki z kurczakiem, pieczarkami i żółtym serem 522

Zapiekane, domowe frytki z kurczakiem, pieczarkami i żółtym serem... Pieczone, złociste frytki. Aromatyczny kurczak. Plasterki pieczarek. Paprykowy sos majonezowo-śmietanowy. A całość zapieczona pod kołderką z żółtego sera. Smacznego! Składniki: 2 pojedyńcze filety z piersi kurczaka (waga około 500 g); 500 g pieczarek; 7 średnich ziemniaków; 3 łyżki majonezu; 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu(...)sobą majonez, śmietanę i paprykę w proszku. Przyprawić solą i pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć upieczone frytki, posypać połową startego sera i polać sosem. Na sos wyłożyć kurczaka z pieczarkami, a wierzch oprószyć pozostałym startym serem. Potrawę zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka), aż ser się rozpuści. Podawać ciepłe. SMACZNEGO! Uwagi

Gospodyni Miejska
Domowy Sos Tatarski 409

idealny dodatek niemal do każdej przekąski. Idealnie komponuję się z rybami, ale również świetnie pasuje do różnego rodzaju mięs, wędlin czy też jaj.  Domowy Sos Tatarski - Składniki: 100 g marynowanych pieczarek (lub innych grzybków) 1 średnia czerwona cebula (lu ok. 100 g szalotek) 100 g ogórków konserwowych łyżeczka cukru(...)łyżki majonezu 3 łyżki gęstej śmietany 18% 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 łyżeczki soku z cytryny łyżeczka octu łyżeczka chrzanu 1/2 łyżeczki pieprzu odrobina soli Domowy Sos Tatarski - Sposób przygotowania: Pieczarki i ogórki bardzo dokładnie odsączamy z nadmiaru zalew. Następnie kroimy je w drobną kosteczkę. Tak samo postępujemy z cebulką i wszytko przekładamy do większego naczynia. Następnie dodajemy majonez, śmietanę

Słodka Strona
.745. szybkie śniadanie i pare pomysłów na równie szybki (wegański) obiad 169

soba z pieczarkami i cukinią duszonymi w sosie sojowym Fasola w sosie pomidorowym z cukinią, papryką, pieczarkami, bazylią i natką pietruszki (+masa przypraw :)) Cukiniowe tagliatelle z ciecierzycą i pieczarkami w sosie pomidorowym, posypane natką pietruszki, koperkiem i bazylią

breakfast of dreams
Kotlety z kaszy jęczmiennej 220

podanych składników wychodzi około 8 kotletów. Kotlety wyśmienicie smakują z ziemniakami i surówką, same - na zimno i na ciepło. Można też podać z sosem np.  z pieczarkami w sosie śmietanowym . Do masy na kotlety można też dodać starte na tarce o grubych oczkach pieczarki. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Gołąbki z mięsem i pieczarkami na parze 163

Gołąbki z mięsem i pieczarkami na parze SKŁADNIKI: 14 liści kapusty włoskiej 1,5 szklanki ryżu białego 3 szklanki wody sól i pieprz 1 łyżka sosu sojowego 300 g pieczarek 1 łyżka masła 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula olej do smażenia sos grzybowy do podania(...)PRZYGOTOWANIE: Ryż przesypujemy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy na miękko. Cebule obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, dodajemy mięso i przesmażamy, doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę. W woku roztapiamy masło, wrzucamy pieczarki i podduszamy doprawiając solą, następnie dodajemy mięso i ugotowany ryż, doprawiamy do smaku i mieszamy. Liście kapusty włoskiej oparzamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
MAKARON Z KLOPSIKAMI W KREMOWYM SOSIE GRZYBOWYM 252

Makaron z klopsikami z dodatkiem grzybów w kremowym sosie śmietanowym nie jest może najbardziej dietetyczną potrawą świata, jednak bije na głowę niejedno danie. Artykuł MAKARON Z

COOKMAGAZINE
Pierożki ziemniaczane z pieczarkami 1734

Pierożki ziemniaczane z pieczarkami i sosem śmietanowym to pyszny wegetariański obiad lub kolacja. Pierożki robi się z ugotowanych ziemniaków, więc gdy mamy pozostałości z obiadu z dnia poprzedniego można je w prosty sposób wykorzystać Danie kaloryczne, ale bardzo dobre, więc od czasu do czasu można sobie pofolgować Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 12 sztuk (4 – 6 porcji) Składniki(...)kółka 6. Nafaszerować pierożki pieczarkami 7. Opanierować pierożki w bułce tartej 8. Usmażyć na oleju 9. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym 10. Przygotować sos Pobierz wersję do druku: Pobierz Pierożki ziemniaczane z pieczarkami Artykuł Pierożki ziemniaczane z pieczarkami pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Ryż z sosem orientalnym 427

mnie marki Kupiec) 1 pojedyncza pierś z kurczaka (ok 30 dag) 1 mała cebula 1 mała marchew 1 mały por 1/2 mango 1/2 czerwonej papryki 4 małe pieczarki 4 łyżki sosu sojowego  50ml mleczka kokosowego przyprawy: szczypta kukrumy, curry, pieprzu cayenne i papryki słodkiej 3 łyżki oliwy ew. 2 łyżeczki mąki krupczatki do zagęszczenia sosu Przygotowanie: Pierś z kurczaka(...)cebulę kroimy w kostkę. Nacieramy przyprawami i podsmażamy na oliwie. Następnie do sosu dodajemy pokrojone w półplasterki pieczarki.  Marchew ścieramy na tarce, pora kroimy w krążki, paprykę w kostkę i dodajemy do pozostałych składników. W razie potrzeby podlewamy wodą. Jako ostatnie dodajemy pokrojone w kostkę mango. Następnie wlewamy 50ml mleczka kokosowego i 4 łyżki sosu sojowego. Przyprawiamy do smaku

Ze smakiem i z pasją
Roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem w sosie pieczarkowym. 262

świeżego szpinaku ( może być również mrożony), kilka suszonych pomidorów, 1 cebula, ok.700g piersi kurczaka, łyżka masła, 3 ząbki czosnku, pieprz, sól, słodka czerwona papryka, mąka, olej do smażenia. Sos pieczarkowy: 350g pieczarek,  1 cebula, łyżka masła, sól, pieprz, 1l bulionu, 220g serka topionego naturalnego lub śmietankowego (typu hochland, ja użyłam takich w trójkącikach). Przygotowanie:  Pomidory pokroić na mniejsze(...)obtoczyć w mące. Smażyć z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Aby mieć pewność, że roladki się nie otworzą podczas smażenia, można owinąć je nitką lub zabezpieczyć wykałaczkami. Sos pieczarkowy: Pieczarki umyć i pokroić w plastry. Cebulę pokroić w kostkę i na łyżce masła podsmażyć z pieczarkami. Odrobinę osolić i popieprzyć. Dolać 1lbulionu. Po zagotowaniu dodawać po trochu serka topionego

W kuchni u Moniki
Zapiekanka z kaszą jaglaną, kurczakiem, pieczarkami i serem feta 200

delikatnej w smaku kaszy. 2 filety z kurczaka + ulubione przyprawy, u mnie przyprawa barbecue od Przyprawy Świata Gdynia 1 szklanka kaszy jaglanej 2 kostki bulionowe (warzywne) 500g pieczarek 2 cebule sos sojowy 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny opakowanie sera feta 2 łyżki posiekanego szczypiorku olej sól, pieprz(...)Kaszę gotujemy do miękkości w wodzie z kostkami warzywnymi. 2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy do zeszklenia, po czym dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Skrapiamy sosem sojowym, wrzucamy skórkę otartą z cytryny i szczypiorek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do odparowania wody. 3. Filety kroimy w kostkę, obtaczamy w ulubionych przyprawach. Podsmażamy. 4. Naczynie żaroodporne

Szefowa kuchni
Domowa lasagne dla dwojga 204

szklanki wody. Dusić przez około 20 minut. Pamiętajmy, że sos nie może być zbyt suchy, gdyż płaty makaronu podczas zapiekania muszą się w nim "ugotować" . Pieczarkowy sos beszamelowy: - 500 gr pieczarek - 2 łyżki masła - 2 łyżki mąki - 2 szklanki mleka - 2 łyżki soku z cytryny - sól, pieprz Pieczarki pokroić na cienkie plasterki. 1/5 odłożyć do wyłożenia na wierzch. Szeroki garnek(...)foremki do zapiekania. Do każdej wlać 1/4 sosu beszamelowego. Wyłożyć płat makaronu. Ułożyć na nim kilka łyżek sosu bolognese. Powtarzać do wyczerpania składników. Na wierzch wylać pozostały sos beszamelowy i ułożyć pozostałe pieczarki. Zapiekać 35-40 minut. Pozostawić na 5 minut w piekarniku. Kroić w kwadraty. Można podać z jogurtem greckim wymieszanym z roztartym ząbkiem czosnku. Zdjęcia potraw są mojego

kawawszklance