pieczarki w sosie - 5527 przepisów (strona:18/369)

Żeberka duszone z pieczarkami 175

Lubicie żeberka? Ja bardzo. Przygotowałam je dzisiaj z w sosie z pieczarkami. Delikatne, miękkie, soczyste.... Pycha! Do mięsa podałam ziemniaki puree i surówkę z selera Może i Wy skusicie się na taki smaczny obiad. Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie inne przepisy na żeberka. Szczególnie polecam żeberka po amerykańsku . Składniki 1 kg  żeberek wieprzowych 1 duża cebula(...)koniec dodać sos sojowy doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Sos można zagęścić , roztrzepać mąkę w małej ilości wody i wlać do sosu po czym sos ponownie zagotować. żeberka duszone z pieczarkami

O kuchni z uczuciem
Sos pieczarkowy z zielonym pieprzem 176

łagodna z odmian pieprzu idealnie nadaje się do sosów. W pieczarkowym też się sprawdził. Smak zielonego pieprzu idealnie komponuje się ze słodką śmietaną kremówką i delikatnym smakiem pieczarek, nadając przy tym sosowi niezwykłej wyrazistości. Zapraszam do przepisu. Składniki na 2 porcje: 300 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki zielonego pieprzu 150 ml śmietany kremówki sól 1 łyżka masła ghee odrobina(...)ewentalne drobinki ziemi, podciąć ogonki i pokroić w plasterki. Dołozyć do cebuli i podsmażyć razem, aż z patelni odparuje cały płyn dolać śmietanę kremówkę i poddusić z pieczarkami kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dosolic do smaku, dodać odrobinę soku z cytryny i odsączony z zalewy zielony pieprz. Zagotować i podawać z ulubionymi dodatkami posypany natką zielonej pietruszki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pizza z sadzonym jajkiem 203

kostkę. Na patelni podgrzać odrobinę oleju. Następnie dodać pokrojone pomidory. Przyprawić solą, pieprzem i suszoną bazylią. Smażyć na średnim ogniu tak długo, aż pomidory zmiękną i powstanie sos. W międzyczasie pieczarki umyć i pokroić na plasterki. Cebulę obrać i drobno pokroić. Na patelnię wlać odrobinę oleju. Gdy patelnia się rozgrzeje przesmażyć cebulę, a na koniec dodać pieczarki. Przyprawić solą(...)pieprzem. Smażyć na średnim ogniu tak długo, aż większość soku z pieczarek wyparuje. Na przygotowanym surowym spodzie do pizzy rozsmarować sos pomidorowy (sosem nie smarować brzegów pizzy!). Dodać pieczarki z cebulą, kukurydzę z puszki (bez zalewy), pokrojony w kostkę boczek (lub szynkę), a na sam środek wbić surowe jajko, które delikatnie przyprawić solą oraz pieprzem. Wszystko posypać startym żółtym serem

Ugotować
Sałatka warstwowa z marynowanymi pieczarkami 174

Dzisiejsza propozycja to sałatka z marynowanymi pieczarkami dla miłośników sosu czosnkowego. Jak zwykle w takim przypadku chwila krojenia i już gotowa sałatka. Lekko kwaskowata ale i łagodna No cóż dużo gadać – lubię ją. Składniki: duży słoik pieczarek marynowanych puszka kukurydzy 5-6 jajek 20 dkg żółtego sera 1 por (biała część) 1-2 ząbki czosnku Sól pieprz majonez jogurt Przygotowanie(...)jako pierwszą warstwę na dno miski. Sól pieprz i 2 łyżki sosu. Warstwa 2 – kukurydzę odcedzić i wsypać do miski równo rozprowadzając. Posolić, popieprzyć dodać 2 łyżki sosu Warstwa 3 – marynowane pieczarki odcedzić i pokroić w plasterki. Ułożyć jako kolejna warstwę. Polać 3 łyżkami sosu Warstwa 4 – ser zetrzeć na tarce i ułożyć w kolejna warstwę. Osolić, popieprzyć i wlać

Kulinarna Patilogia
Sos Pieczarkowy 161

pieczarkowy to idealny dodatek do mięs, placów ziemniaczanych, gołąbków, a nawet makaronu. W każdej postaci smakuje wyjątkowo i z pewnością warto go podać do wielu potraw. Sos Pieczarkowy - Składniki: 250 g świeżych pieczarek cebula ok. 2 łyżki masła szklanka bulionu (jeżeli chcemy użyć bulionu z kostki - wybierzmy kostkę bulionową grzybową) 1/4 szklanki zimnej wody łyżka mąki ok. 2 czubate łyżki(...)śmietany 18% Sos Pieczarkowy - Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na zeszkloną cebulę. Dusimy do zmięknięcia grzybów. Następnie wlewamy gorący bulion i chwilkę wszystko gotujemy (jeżeli używamy kostki bulionowej to rozpuszczamy jej połowę w 1 szklance gorącej wody).  W 1/4 szklanki zimnej wody rozrabiamy łyżkę mąki

Słodka Strona
Zapiekanka z makaronem i szparagami 237

przez co gotową zapiekankę trudniej było podzielić). Makaron ugotować aby był al dente. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i podsmażyć, aż będą miękkie. Gotowy makaron wymieszać z pieczarkami i szparagami. Przygotować sos. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę. Nie przerywając mieszania dolewać powoli wywar ze szparagów, a następnie mleko. Powinien powstać gęsty sos beszamelowy. W razie konieczności(...)dolać więcej wywaru. Na końcu doprawić sos do smaku solą, pieprzem, cukrem i vegetą. Żółty ser zetrzeć na tarce. W naczyniu układać na przemian makaron ze szparagami i pieczarkami, polać warstwą sosu i posypać serem. Czynność powtarzamy aż do wyczerpania składników. Na wierzchu powinna być warstwa sera. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy około 30 minut

My simple kitchen
Sos pieczarkowy 172

mięsnych pasuje najlepiej), wieprzowiny lub drobiu. Można go także zmiksować na gładką konsystencję i podać jako dip do chipsów. Przepisy na inne sosy są TUTAJ . Sos pieczarkowy - przepis: Składniki: 400 g białych i świeżych pieczarek 1 średnia cebula lub połowa większej 200 ml śmietanki 10-18% 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 2 łyżeczki majeranku(...)szklimy cebulę na oleju. Do garnku, w którym gotowały się pieczarki dodajemy pieczarki, połowę cieczy po gotowaniu, cebulkę i gotujemy na malutkim ogniu przez ok. 5 min. Po tym dodajemy śmietankę, sól, pieprz, majeranek. W pozostałej cieczy rozprowadzamy mąkę, dokładnie mieszamy.  Rozprowadzoną mąkę dodajemy do sosu i energicznie mieszamy. Gotujemy przez 1-2 min, aż sos zgęstnieje i gotowe

Kuchnia Łukasza
Makaron z domowym sosem pomidorowym i mielonym z pieczarek, zapiekany z mozarella 164

Małżon i dzieciaki zażyczyli sobie w tym tygodniu makaron z sosem pomidorowym.  Postawiłam na rigatoni, domowy sos z bazylią, mielone z pieczarek  (wg przepisu z książki "Kuchnia roślinna dla każdego" Eryka Wałkowicza)  a wszystko zapiekłam z kawałkami mozzarelli. Zapraszam na makaronową wyżerkę w stylu wege :) Makaron z domowym sosem pomidorowym i mielonym z pieczarek, zapiekany z mozarella(...)pomidory. Dosypujemy sól, pieprz i chili. Gotujemy ok 40 minut. Wrzucamy bazylię. Wlewamy ocet i mieszamy. Dolewamy łyżkę oliwy i mieszamy. W czasie gdy sos się gotuje przyrządzamy makaron wg przepisu na opakowaniu. Pieczarki obieramy i ścieramy na grubej tarce. Na łyżce oliwy podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki i smażymy aż puszczą wodę a następnie woda odparuje a pieczarki zaczną się

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jajka pod beszamelem z duszonymi pieczarkami 181

duszonymi pieczarkami i to było to, czego mi najbardziej brakowało, by dopełnić smak. Danie przygotowuje się bardzo szybko, gdyż podczas gotowania jajek można spokojnie przygotować sos beszamelowy i poddusić pieczarki :D Polecam wszystkim zapracowanym :) Składniki:  jajka ugotowane na twardo- po 3 - 4 na osobę Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2-3 łyżki śmietany(...)pieczarki kroję w plastry i podsmażam na łyżce masła. Duszę do chwili, gdy odparują i zmniejszą swoją objętość. Na każdy talerz układam po porcji przekrojonych jajek, polewam sosem beszamelowym.Dokładam duszone pieczarki. Całość posypuję posiekanym szczypiorkiem i kolorowym pieprzem. Podaję z pieczywem

Bea(u)ty kitchen
Pieczarki – obieracie czy myjecie? 190

rzadko kiedy obieram, więc oczyszczanie za pomocą pędzelka lub płukanie pod bierzącą wodą wydaje mi się jak najbardziej na miejscu. Pieczarki – przepisy Nadziewane kapelusze Jajka faszerowane grzybami Pieczarka faszerowana Sos pieczarkowy     The post Pieczarki – obieracie czy myjecie? appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Dania obiadowe - mięso 215

Pieczeń z sosem żurawinowym       Sznycel z pieczarkami w sosie śmietanowym     Bitki z karkówki z esencją Knorr     Sznycel z fileta z piersi indyka     Kaczka z piekarnika po poznańsku

Passions hobbies life
Placki ziemniaczane podane z sosem pieczarkowym 817

Pomysł na urozmaicenie tradycyjnych placków ziemniaczanych, czyli placki podane z sosem śmietanowym wraz z dodatkiem pieczarek oraz udek z kurczaka. Danie syte i bardzo proste do przygotowania. Takie placki najlepiej smakują podane od razu(...)usmażeniu 😊 Porcja dla 2-3 osób: placki ziemniaczane (5-6 sztuk) 3/4 kg obranych ziemniaków 1 średniej wielkości cebula 2 łyżki mąki 1 jajko sól olej do smażenia sos śmietanowy z pieczarkami 100 ml śmietany 30% 2 udka z kurczaka (bez kości i skóry) 200 g pieczarek 1 mała cebula sól, pieprz odrobina oleju do dekoracji posiekana zielona pietruszka

Ugotować
SOS PIECZARKOWY 174

Sos z pieczarek jest dodawany do wielu dań np.klusków,ziemniaków czy placuszków. SKŁADNIKI   500 g małych pieczarek 1 łyżka masła klarowanego 500 ml wody 3 łyżki mąki pszennej 1 mała cebula sól ewentualnie sos sojowy do smaku (wtedy nie dodajemy soli) Pieczarki dokładnie myjemy (ja wolę takie małe pieczarki) i kroimy.Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy cebulkę drobno(...)pokrojoną i podsmażamy chwilkę aż cebulka się zeszkli. Wrzucamy pieczarki i smażymy aż pieczarki zmienią kolor na ciemny.Dodajemy wodę i dusimy ok.15-20 min.po tym czasie doprawiamy solą albo dodajemy sos sojowy do smaku wtedy nie dodajemy już soli bo sos będzie słony.Mąkę rozrabiamy w odrobinie wody i wlewamy do naszego sosu i mieszamy.Czekamy aż sosik zacznie się gotować jeszcze

Mała w garnku miesza
Polędwiczki w sosie z pieczarkami 340

Przepis na pyszną i delikatną polędwiczkę wieprzową w sosie śmietanowym z pieczarkami. Dzięki musztardzie sos jest lekko kwaśny , zaś rozmaryn cudownie łączy ze sobą smak mięsa i pieczarek

AniaGotuje.pl