Składniki na kluski: ziemniaki (ilość zależy od tego jak dużo chcemy mieć kluseczków) mąka ziemniaczana 1 jako szczypta soli Składniki i sos: 10 pieczarek 1 cebula sól, pieprz 250 ml śmietany 18% łyżka mąki Wykonanie-kluski : Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i przygniatając ułożyć w misce. Podzielić na 4 części. Jedną część ziemniaków wyjmujemy(...)soli. Wszystko razem wymieszać i formować kluseczki, robiąc w nich dziurki. Kluski gotujemy w lekko osolonej wodzie aż wypłyną (wtedy są już ugotowane) Wykonanie-sos: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki i podsmażamy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zagęszczamy śmietaną z mąką
Olga Piecze i GotujeSkładniki na kluski: ziemniaki (ilość zależy od tego jak dużo chcemy mieć kluseczków) mąka ziemniaczana 1 jako szczypta soli Składniki i sos: 10 pieczarek 1 cebula sól, pieprz 250 ml śmietany 18% łyżka mąki Wykonanie-kluski : Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i przygniatając ułożyć w misce. Podzielić na 4 części. Jedną część ziemniaków wyjmujemy(...)soli. Wszystko razem wymieszać i formować kluseczki, robiąc w nich dziurki. Kluski gotujemy w lekko osolonej wodzie aż wypłyną (wtedy są już ugotowane) Wykonanie-sos: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki i podsmażamy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zagęszczamy śmietaną z mąką
Olga Piecze i Gotujegalangalu 3 łodygi trawy cytrynowej 4 listki limonki kafir 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 papryczka chilli (opcjonalnie) 2 piersi z kurczaka 1 łyżka cukru palmowego ** 7 pieczarek 3 łyżki sosu rybnego sok z 1 limonki + do podania: szczypiorek, pokrojony w słupki kiełki fasoli mung ryż jaśminowy (opcjonalnie, ja wolę bez) oliwa z chilli do dekoracji (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA(...)całości, liście limonki i trawę cytrynową. Doprawiamy mieloną kolendrą. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 30 minut. 2. Do zupy wrzucamy kurczaka i pieczarki, doprawiamy 2 łyżkami sosu rybnego. Gotujemy bez przykrycia 10 minut, następnie dodajemy trzecią łyżkę sosu rybnego, sok z całej limonki i gotujemy ostatnią minutę. Przelewamy do miseczek, wsypujemy kiełki i szczypiorek, ozdabiamy
Tajskie smakiwielkich zapasów :) Dodałam kilka pieczarek, które znalazłam w lodówce. Całość posypałam siekanymi orzechami ziemnymi, które wspaniale się tu wkomponowały i fajnie chrupały :) CHOW MEIN Z TOFU W SOSIE SOJOWYM, FASOLKĄ MAMUT, PIECZARKAMI I ORZECHAMI ZIEMNYMI (VEGAN) przepis autorski // 1-2 porcje ~70g makaronu chow mein ~1/2 kostki (90g) tofu naturalnego Polsoja ~do zamarynowania tofu: sos sojowy, czosnek granulowany, pieprz ziołowy
chili & sugarskusi?;) 200 g sera feta 1 kulka mozzarelli xl 1 szkl. czarnych oliwek 1 mały słoik marynowanych pieczarek 5-6 korniszonów kilka suszonych pomidorów 3/4 małego słoiczka czosnku marynowanego z ziołami 75 g płatków migdałowych 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano Sos: 2 ząbki czosnku 1 łyżka ostrej musztardy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 100 ml oliwy(...)cytrynowy oraz miód. Dokładnie mieszamy. Cienkim strumieniem wlewamy oliwę i dalej mieszamy aż do uzyskania sosu o gładkiej, jednolitej konsystencji. Schładzamy. Mozzarellę osączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Fetę kroimy w kostkę. Korniszony kroimy w drobną kostkę. Suszone pomidory oraz pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Oliwki, jeśli kupiliśmy w całości, kroimy na plasterki. Czosnek również możemy pokroić
Smaki Na Talerzujogurtu i posypane ziarnami. Czy może być coś smaczniejszego? Moje pierwsze podejście to kurczak w ziołach, chrupiące frytki z batatów w parmezanowej skorupce, a do tego pieczarki, ogórki, pomidory, feta i pyszny sos orzechowy. Wszystko stworzyło niebiańsko dobre danie! Musicie spróbować! :) Z podanych poniżej porcji wyjdzie obiad na 3-4 osoby lub dla 2 osób na 2 dni. Frytki(...)połączenia. Gotowe! Miseczki buddy Moja miseczka Buddy składała się z kurczaka, frytek z batatów oraz pokrojonych ogórków zielonych, pomidorów i pokruszonej fety oraz podsmażonych na odrobinie masła pieczarek. Wszystko polewam sosem lub tylko wybrane produkty. Gotowe! Można podawać i pałaszować! Najpiękniejsze w miseczkach Buddy jest to, że chodzi o różnorodność i ulubione smaki, no i to co mamy pod ręką
Cooking Monstermaśle ze śliwką z łyżką przecieru pomidorowego. Ale od początku. Czego użyłem? -200 gram borowików, posiekanych -łyżka masła klarowanego -sól, pieprz -cebula -5 śliwek suszonych -0,5kg pieczarek posiekanych -łyżka sosu sojowego -por część biała i przechodząca w zieloną -łyżka masła -1,5 l bulionu drobiowego Na maśle klarowanym szklimy cebulę posiekaną w wiórki, solimy i pieprzymy, wrzucamy borowiki(...)minuty. Dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego i na dużym ogniu mieszamy intensywnie. Odstawiamy. Takie borowiki wkładam do słoików i pasteryzuje. W rondelku na maśle podsmażmy posiekany por, dorzucamy pieczarki, podsmażamy, dodajemy łyżeczkę sosu sojowego. Smażymy, łączymy z grzybami ze śliwką i podsmażamy 2-3 minuty. Zalewamy bulionem, gotujemy 4-6 minut. Miksujemy blenderem. Opcjonalnie dodajemy kleks śmietany 12% i posiekaną pietruszkę
BaRepasSkładniki dwa kotlety schabowe kilkanaście pieczarek 100 g suszonych borowików ogórek kiszony czosnek, sól, pieprz sos sojowy Przygotowanie Kotlety rozklepać, oprószyć solą, pieprzem i nasmarować przeciśniętym przez praskę czosnkiem (z dwóch stron). Pieczarki obrać, pokroić i podsmażyć na łyżce oleju. Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym do smaku. Następnie przełożyć na kotlety (ok łyżkę) dodać ćwiartkę ogórka i plasterek sera(...)podsmażyć na mocno brązowy kolor. Suszone grzyby zalać wodą, dodać odrobinę soli i zagotować (kiedy już będą miękkie pokroić je na mniejsze kawałki). Dodać resztę podsmażonych pieczarek, doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym do smaku, włożyć rolady i dusić ok 45 min na wolnym ogniu. Na koniec lekko zagęścić sos i gotowe.... Smacznego
Gaździnka warzyEkspresowa sałatka z kalafiorem, serem camembert i pomidorem z dodatkiem pieczarek to efektowna propozycja na letnią kolację. Surowy kalafior i pieczarki idealnie komponują się z serem camembert a dodatek sosu jogurtowego nadaje jej ciekawego smaku. składniki na 2 porcje 1/2 kalafiora 15 dag pieczarek 3 pomidory 100g sera camembert 180 g jogurtu naturalnego sok z 1/2 cytryny 1 łyżka(...)wlewamy 180 g jogurtu naturalnego, sok z połowy cytryny i łyżkę sosu sojowego całość mieszamy i doprawiamy solą i cukrem. Na półmisku układamy ćwiartki pomidora, plasterki pieczarek, sera camembert i kalafiora , polewamy sosem jogurtowym. Odstawiamy na 15 minut do lodówki
Smakowite Daniakolację z kromką świeżego chlebka :) około 1 kg mięsa gulaszowego z indyka pieprz cytrynowy pieprz młotkowany z kolendrą przyprawa do mięs czerwona olej z czosnkiem sos sojowy sól 50 dag pieczarek 150 ml śmietany *ilość przypraw uzależniona jest od własnych smaków Mięso z udźca myję, przekładam do miski, dodaję przyprawy i olej z czosnkiem, całość dokładnie mieszam. Odstawiam(...)lodówki, na co najmniej pół godziny. Następnie mięso obsmażam, jak mięsko puści sok podlewam gorącą wodą i gotuję do miękkości. Pieczarki myję, kroję w plasterki, dodaję pod koniec gotowania do mięsa. Gdy mięso jest już miękkie, sos zabielam śmietaną
Takie tam pichcenietopionego -łyżeczka sosu sojowego -kromka chleba czerstwego -mleko, kilka łyżek -parmezan starty Na maśle szklimy posiekany drobno por. Dodajemy posiekane pieczarki, pieprzymy do smaku. Podlewamy małą łyżeczką sosu sojowego. Gdy pieczarki delikatnie zbrązowieją, zalewamy je bulionem. Gotujemy 15 minut. Dodajemy ser topiony i miksujemy wszystko. Ja już nie używam soli, jednak możecie doprawić nią wg uznania. Pokrojony
BaRepasmakaronu ze szpinakiem 200 g tuńczyka w oleju 2 średnie konserwowe buraczki 4 jajka 2 kiszone ogórki 5-6 marynowanych pieczarek 1 czerwona cebula 1/2 główki dowolnej sałaty kila gałązek pietruszki Sos: 3 łyżki oleju odcedzonego z tuńczyka 4 łyżki majonezu Winiary dekoracyjny 1 łyżeczka musztardy francuskiej sok z 1/2 cytryny sól, pieprz do smaku(...)porządnie wymieszałam. Na dużym półmisku ułożyłam umytą, osuszoną i lekko porozrywaną sałatę, a na nie makaron.Delikatnie polałam po całości sosem. Na wierzchu po środku rozłożyłam resztę sosu, pokrojone pieczarki i połowę tuńczyka. Dookoła obłożyłam plasterkami jajka, ogórka, cebuli i buraczka. Pozostałego tuńczyka rozłożyłam po dwóch bokach sałatki. Udekorowałam środek gałązkami zielonej pietruszki. Odstawiłam na 10 minut aby smaki się
Gosia gotujeszpinakiem Roladki ze szpinakiem Zapiekanka z cukinią i mięsem Pstrąg grillowany Udka pieczone z warzywami Kotlety mięsno - kalafiorowe Kotlety z piersi kurczaka z serem i pieczarkami Pulpety z mięsa wołowego Filet z indyka w sosie grzybowym KNEDLE MIĘSNE GOŁĄBKI TRADYCYJNE KARKÓWKA W SOSIE WŁASNYM ROLADKI WIEPRZOWE PYSZNA KARKÓWKA ZAPIEKANKA(...)RYBY ŁOSOŚ Z WARZYWAMI PIERŚ Z KURCZAKA FASZEROWANA GRZYBAMI LEŚNYMI PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI PULPETY Z KARKÓWKI W SOSIE MUSZTARDOWYM PIEROGI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ MIELONE Z PIECZARKAMI ŻEBERKA W SOSIE SŁODKO- KWAŚNYM NADZIEWANY KALAFIOR SZPINAK Z KURCZAKIEM BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY FASZEROWANY FILET Z INDYKA TRADYCYJNE FLACZKI WOŁOWE PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ RUSKIE PIEROGI KARKÓWKA Z DUSZONĄ KAPUSTĄ
W kuchennym oknie Ewydobry gotowy sos. Dodajemy tylko swoje ulubione mięso, warzywa, przyprawy i obiad gotowy! 1 podwójna pierś z kurczaka Przyprawa do kurczaka 2 cebule 1/2 czerwonej papryki 7 pieczarek 520 g sosu słodko-kwaśnego JAMAR 0,5 łyżeczki curry 0,5 łyżeczki oregano 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka lubczyku Sól Pieprz 150 g ryżu Cebulę oraz paprykę(...)Szklimy na rozgrzanym oleju. Filet z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Dokładamy do cebuli i papryki, dusimy. Na końcu dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Wszystko mieszamy. Całość zalewamy sosem, doprawiamy przyprawami i dusimy jeszcze kilka minut. Podajemy na ugotowanym ryżu
VioletoweKucharzeniePyszne, aromatyczne i bardzo sycące polędwiczki wieprzowe z pieczarkami w sosie gorgonzola. Naprawdę ser gorgonzola jest rewelacyjny do zagęszczania i zabielania sosów. Wbrew pozorom nie dominuje w daniu. Składniki: 1 polędwica wieprzowa (około 400 g) 1 cebula 50 g gorgonzoli 50 g pieczarek sól, pieprz mąka do obtaczania ewentualnie kilka łyżek śmietany 30% posiekany świeży koperek olej Polędwicę umyć(...)odrobinę oleju i przesmażyć cebulę wraz z pieczarkami. Delikatnie przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie do przesmażyć warzyw dodać polędwiczki wieprzowe i 2 szklanki wody (tj. tyle, aby przykryć mięso). Dusić na małym ogniu (co najmniej 1 godzinę). Pod sam koniec dodać pokruszony ser gorgonzola. Poczekać, aż rozpuści się. Jeżeli według was sos jest zbyt rzadki - zagęścić go (najlepiej w kubku
Ugotować