wiadomo, że nie wszyscy faceci mają głowę do dat. Pamiętał :) Zapraszam na nasz rocznicowy obiad. SKŁADNIKI: 2 polędwiczki wieprzowe sos sojowy ocet balsamiczny (mój był smakowy - figowy) 2 ząbki czosnku sól, pieprz mąka 500 g pieczarek 1/2 cebuli 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki jogurtu naturalnego ziarenka smaku ziołowe 1 łyżka masła oliwa A jak to zrobić: Polędwiczki umyć(...)mące i obsmażyć na rozgrzanej oliwie na lekki złoty kolor. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 30 minut. W tym czasie przygotować sos. Pieczarki obrać i pokroić na ćwiartki. W rondelku rozgrzać masło i dodać pokrojoną w kostkę cebulę, którą lekko zeszklić. Dodać pokrojone pieczarki i dusić, aż zmiękną. Wlać śmietankę i jogurt
Kuchnia w opałachpomysłu co zrobić do pracy na obiad? Przygotuj szybką i smaczną sałatkę bez żadnego trudu! Składniki: - mix sałat - 1/3 opakowania - garść pomidorków koktajlowych - kilka kostek sera feta - kilka małych pieczarek Sos: - 1 łyżeczka musztardy francuskiej - 1 łyżeczka wody - 2 łyżeczki oliwy - 1 łyżeczka octu jabłkowego Sposób przygotowania: - przygotuj średni pojemniczek do pracy i wrzuć do niego sałatę, - pomidorki przekrój(...)pół, pieczarki wsyp na patelnię i delikatnie podsmaż na łyżeczce oliwy, - ser feta pokrój w kostkę, dodaj do sałaty i pomidorków, - usmażone pieczarki dodaj do sałaty z pozostałymi składnikami, - składniki na sos połącz ze sobą. SAŁATKA GOTOWA! UWAGA! - do sałatki dodaj sos tuż przed zabraniem jej do pracy - gdy na przykład przygotowujesz sałatkę dzień wcześniej wieczorem - włóż ją do lodówki
MintTastesolą, pieprzem, majerankiem ( te użyjemy do posmarowania naleśników) Pozostałe pieczarki pokrojone w paski przesmażyć z drugą cebulą, doprawić do smaku Usmażyć naleśniki, nałożyć zmiksowany, doprawiony farsz, zrolować, polać pozostałymi pieczarkami- sosem. Składniki na farsz: ok. 50 dag pieczarek sól, pieprz, majeranek 2 cebule tłuszcz do smażenia
Proste Potrawymałżonka po powrocie z pracy. Całe szczęście moje nie okazały się gorsze od Babcinych :) Wyszły pyszne i mięciutkie. SKŁADNIKI: 1 kg szynki wieprzowej 1 duża cebula 30-40 dag pieczarek sos sojowy sól, pieprz mąka pszenna olej sos pieczarkowy Winiary 1 kostka rosołowa A jak to zrobić: Mięso umyć i pokroić w poprzek włókien tak jak kotlety. Każdy kawałek dobrze(...)kostka rosołową tak, aby mięso było całkowicie przykryte bulionem, co pozwoli im się ładnie udusić. Na patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i pieczarki (kilka pieczarek przekroić na większe kawałki) doprawiając do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem. Tak przygotowane dodać do mięsa. Całość dusić pod przykryciem ok. 1 godzinę. Na koniec dla podkreślenia smaku dodać sos pieczarkowy, rozprowadzony w niewielkiej
Kuchnia w opałachjajkiem i pieczemy (to bedą „czapeczki”). Resztek ciasta nie wyrzucamy. Ja poskładałam i upiekłam gwiazdki, zresztą – pozostawiam, to do Waszej inwencji. Upieczone, gorące ciastka faszerujemy podgrzanymi pieczarkami z sosem. Nakładamy na wierzch „czapeczkę” i natychmiast podajemy. Opis przygotowania tej potrawy zajął mi więcej czasu, niż samo jej przygotowanie. Po prostu starałam się przedstawić, go w miarę przystępnie, dokładnie(...)sami, stając w szranki - sam na sam z Vol-au-vent. Vol-au-vent z pieczarkami brunatnymi, to danie wykwintne nie tylko z nazwy. Lekkie ciasto przechodzi smakiem sosu i pieczarek. Warto zauważyć jeszcze jedną rzecz. Dodatek do pieczarek wina Marsala, to nie jest żadna moja ekstrawagancja. Pieczarki wprost je „uwielbiają”, odwdzięczając się za to niezwykłym bogactwem smaku. Przystawka, kolacja
mojewypiekiinietylkoprzygotowania i bardzo smaczny. Zachęcam Was do przygotowywania domowych sosów, które w swoim składzie nie zawierają chemii. Poniższy sos pieczarkowy jest dosyć gęsty (zawsze możecie dolać trochę więcej wody) i bardzo aromatyczny. Składniki na 2 porcje: 200 g pieczarek 1 cebula pół pęczka świeżej pietruszki 100 ml śmietany 30% 1 czubata łyżeczka mąki pszennej odrobina soku z cytryny sól, pieprz(...)pokroić w kostkę. Do garnka wlać odrobinę oleju i przesmażyć cebulę. Gdy będzie szklista dodać pieczarki. Wlać 1 szklankę wody i dusić na średnim ogniu. Gdy pieczarki będą już miękkie - sos przyprawić solą oraz pieprzem. Śmietanę wymieszać z mąką pszenną. Dolać 2-3 łyżki sosu (sam wywar) i połączyć. Przygotowaną masę wlać do sosu, dodać posiekaną pietruszkę i jeszcze chwilę
Ugotowaćwody. Powinno być lekko wilgotne. Formujemy kulkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min i przykrywamy ściereczką. Składniki na sos mieszamy. Dolewamy odrobinę wody aby struktura była lekko lejąca. Mozzarellę ścieramy na grubych oczkach. Pieczarki, paprykę i szynkę kroimy według uznania. Oliwki przekrawamy na pół. Po upływie(...)czasu ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy aż będzie cieńkie. Brzegi zawijamy. Podpiekamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 7-10 min w 180 stopniach. Na ciasto wykładamy sos, pieczarki, szynkę, paprykę, oliwki i kukurydzę. Całość obsypujemy mozzarellą i ewentualnie posypujemy przyprawami (bazylia, oregano). Ciasto pieczemy do momentu aż boki będą zarumienione. Każdy dostosowuje czas pieczenia do swojego
Czarnawisienkasuszonych pomidorów, ok. 2 szkl. mąki, 1 szkl. ciepłej wody, 1 jajko Nadzienie: 100 g sera gouda, kilka plastrów salami, kilka suszonych pomidorów, 2 łyżki kukurydzy, 4-5 pieczarek Sos: sos pomidorowy WYKONANIE Ciasto: Drożdże rozkruszamy w dużej misce, dodajemy sól, cukier, 1 łyżkę mąki oraz ½ szkl. ciepłej wody. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 min.w ciepłe miejsce(...)oraz jajko, wyrabiamy. Odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy na dużą blachę wyłożoną pergaminem. Ciasto nakłuwamy widelcem, smarujemy sosem. Salami kroimy na mniejsze kawałki, pomidory suszone w paski, pomidora i pieczarki w plastry, a żółty ser ścieramy na tarce. Tak przygotowane składniki układamy na pizzy. Pizzę wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika
słodki bratekmąka ok 1 szklanki jajko 1 szt masło 1 łyżka ser 80 g + 80 g na posypanie koperek pół łyżki kasza manna ok 2-3 łyżki sos: pieczarki ok 1 kg pomidory ok 1 kg ser 200 g szczypiorek pęczek lub dwa śmietanka 30% ok 400 ml gorąca woda 200-250 ml kostka rosołowa pieprz sól(...)babkę z piekarnika posypuję od góry startym serem i zapiekam jeszcze ok 10 min. Babka już gotowa :) teraz sos, choć ja sos mam zawsze gotowy przed zrobieniem babki. Myję i kroje na cząsteczki pieczarki i kładę na suchą patelnie żeby cała woda z pieczarek odparowała. Gdy woda odparuje, dodaję masło i smażę kilka minut następnie dodaję pomidory
Kuchnia VikiSkładniki: 1,20-1,50 karkówki bez kości 2 przyprawy knorr do czerwonego mięsa lub do karkówki 3 cebule 30-50 dag pieczarek sos: 16 łyżek wody 3 łyżki cukru 2,5 łyżki magi 5 łyżek octu 4 łyżki koncentratu pomidorowego Sposób przygotowania: 1. Karkówkę pokroić w plastry posypać przyprawą ( dać całe 2 sztuki ) dodać troszeczkę oleju wymieszać i odstawić(...)lodówki karkówkę obsmażyć pieczarki pokroić w plasterki a cebulę w półksiężyce – pieczarek i cebuli nie smażymy układać w naczyniu żaroodpornym warstwami ( pieczarki, cebula, karkówka, pieczarki, cebula, karkówka ) 2. Z podanych składników w osobnym garnku przygotować sos, zalać nim karkówkę piec w temp. 180 stopni
Darcia w kuchniczubatej łyżki) bułki tartej 0,5 roztrzepanego małego jajka (20 g, całe ma ok 55 g) 50 g oczyszczonych pieczarek (całościowo potrzebne 150 g) sól, pieprz Sos: 100 g pieczarek 0,5 szklanki bulionu mała łyżeczka (5g) masła do smażenia mała łyżeczka (10g) śmietany 18% mała łyżeczka (5 g) mąki pszennej pół(...)cebuli Przygotowanie: Mielone: 1. Pieczarki kroimy bardzo drobno. 2. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy sól, pieprz i lepimy małe spłaszczone kotleciki. 3. Gotujemy w parowarze 20 min. Sos: 1. Pieczarki kroimy drobno i podsmażamy na maśle, dodajemy cebulę, przykrywamy i dusimy na małym ogniu. 2. Zalewamy pieczarki i cebulę bulionem (mały garnuszek). Teraz niech się pogotują. 3. W szklaneczce mieszamy śmietanę
Malowane smakiemmyślałam, że z pizzą nie wygra, a tu niespodzianka. Calzone jest odmianą pizzy w kształcie pieroga, do środka można dodawać wszelkiego rodzaju dodatki, takie jakie tylko chcecie - u mnie pieczarki, sos szpinakowo-pomidorowy i ser. A Wy macie jakieś ulubione dodatki? Zapraszam na Calzone." Składniki : 450 g mąki łyżeczka soli 20 g drożdży łyżeczka cukru 270 ml mleka łyżeczka oleju(...)olej rzepakowy. Wszystko dokładnie ugniatamy, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy. Na patelnie polaną oliwą z oliwek wrzucamy wyparzone, pokrojone na ćwiartki pomidory, szpinak i pokrojone na drobno pieczarki, chwilę dusimy, następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i białą cebulę, wszystko mieszamy. Dodajemy zioła i dusimy aż do momentu
Słodkie Przyjemnościsosem Madziarów Folwark , który otrzymałyśmy do testowania - dziękujemy. Dla odmiany moje zapiekanki zostały przygotowane z gotowanymi pieczarkami - lubicie takie wersje domowych zapiekanek ? Zapiekanki z gotowanymi pieczarkami i sosem Folwark SKŁADNIKI : 2 bułki paryskie lub małe bagietki 200 g pieczarek 200 g sera żółtego np gouda sos Madziarów Folwark szczypiorek ketchup PRZYGOTOWANIE : Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Wrzucamy(...)osoloną wrzącą wodę i gotujemy do miękkości, odcedzamy. Bułki paryskie przekrawamy na pół, każdą z części smarujemy pikantnym sosem Madziarów, na wierzch ścieramy porcję sera żółtego (np gouda), na nim układamy porcję pieczarek. Całość oprószamy ponownie serem. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni perukarnia - pieczemy do czasu aż ser się rozpuści. Podajemy z ketchupem i posiekanym szczypiorkiem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizawartość tłuszczu. Drób jest bogaty w łatwo przyswajalne białko, witaminy i pierwiastki. Składniki 500 g filetu z podudzia kurczaka 250 g pieczarek 1 cebula 50 ml bulionu warzywnego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka ziół prowansalskich sól świeżo mielony pieprz szczypta tymianku Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy(...)mniejsze kawałki. Następnie solimy i odstawiamy. Cebulę kroimy w piórka, a pieczarki w cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy cebulę i dusimy kilka minut. Dodajemy pieczarki, sos sojowy i zioła prowansalskie. Dolewamy bulion warzywny i chwilę dusimy. Dodajemy mięso i świeżo mielony pieprz. Całość mieszamy i dusimy z lekko uchyloną pokrywką ok. 20 minut. Potrawkę nakładamy
My Chcemy Jeść