Grzyby w roli głównej, mogą być również pieczarki, one zapewniają doskonały smak tej potrawie, konkretne w smaku danie na ciepło... Składniki: 250 g mąki 125 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli Nadzienie: 250 g ugotowanych grzybów 1 cebula 300 g śmietany 1 jajko szczypta soli, świeżo zmielony pieprz tymianek, gałka muszkatołowa posiekana natka pietruszki Wykonanie: Przesianą mąkę(...)wsypujemy na stolnicę, dodajemy masło oraz sól, siekamy dokładnie nożem. Wbijamy jajko szybko zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wykładamy na formę do tarty wysmarowanej masłem. Po rozłożeniu ciasto nakłuwamy dokładnie, następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C, pieczemy ok 15-20 minut. Ugotowane grzyby smażymy
kgwjanczewoJajka faszerowane pieczarkami to bardzo smaczna przekąska, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Nie ważne, czy jest to Wielkanoc, czy Boże Narodzenie. Takie jajka faszerowane
Przepiski.plSzukasz pomysłu na szybką i smaczną sałatkę? Sałatka pieczarkowa jest odpowiedzią na Twoje potrzeby! Składniki: 1kg pieczarek 4 jajka 1 cebula 5 ogórków kiszonych kukurydza koperek
Wasze PrzepisyPlacki po węgiersku to dość pracochłonne danie, ale jest pyszne i zadowoli wszystkie osoby, które muszą mieć mięso na obiad. Jest mięso, ale w mniej standardowej
Bardzo Gruby SmokBagietki bogato nadziane farszem i zapieczone pod mozzarellą w piekarniku. Na farsz składają się pieczarki, kiełbasa drobiowa, pomidorki koktajlowe oraz miąższ wydrążony z bułek i
Kuchnia MagdaLenyPropozycja na zdrowy obiad i w miarę szybki, oczywiście bezglutenowy. Nasza ukochana jaglanka ugotowana z odrobiną kurkumy, do tego przysmażone pieczarki, blanszowany brokuł, kukurydzka itd. Bardzo
Kawa z mlekiemDziś pomysł na prosty i prawie szybki obiad, moja ulubiona makaronowa wariacja. Makaron wygląda jak glutenowy, ale to jest makaron bezglutenowy firmy Gallo i zawiera w
Kawa z mlekiemOstatnimi czasy postanowiłam przejść na dietę wegańską , a dokładniej mówiąc przyjąć całą filozofię z tym związaną (o czym pisałam na FB), w związku z tym teraz
Kawa z mlekiemDziś kolejny przepis wegański i oczywiście bezglutenowy. Przepyszny makaron penne z moimi ulubionymi warzywami i jeszcze w sosie orientalnym, który wyczarowujemy za pomocą przypraw i mleczka
Kawa z mlekiemSkładniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego (ja używam polędwiczki lub szynki) 2 cebule 2 papryki 15 pieczarek Marynata: 3 łyżki miodu 4 ząbki czosnku
Niezły Młynekłyżki ketchupu * po pół łyżeczki oregano i bazylii Dodatki: U mnie były pieczarki pokrojone w plasterki, salami, pierś z kurczaka pokrojona w kostkę i podsmażona na patelni z ulubionymi przyprawami, papryka czerwona pokrojona w kostkę i żółty ser starty na tarce o dużych oczkach. Wykonanie: Ciasto na pizzę: Pół szklanki mleka wymieszać z połową szklanki gorącej, przegotowanej wody
Zrób to smacznieSkładniki: 500g makaronu gotowego lub domowego 800g pieczarek 2 średnie cebule 50g margaryny 30g masła Sól Pieprz Domowy makaron: 4 jajka Ok. 3 szklanki mąki Ok. ½ łyżeczki soli 2 szklanki mąki wsypujemy do dość dużej miseczki. W mące robimy dołek, do którego wbijamy jajka i solimy. Na początku ciasto wyrabiamy widelcem lub szpatułką. Gdy zrobi się(...)pokroić, w dowolne kształty. U mnie były to trójkąty. Uważajcie by ciasto zbytnio nie przeschło, bo będzie go ciężko pokroić i może się łamać. Pokrojony makaron rozsypujemy na ściereczkach i pozostawiamy by całkowicie wyschnął. Najlepiej pozostawiać go tak na cały dzień, co pewien czas go przewracając. Pieczarki obieramy, myjemy, a następnie kroimy w średnio grube plasterki. Na patelni
Smakowy RajPodałam przykładowe, które znajdują się w mojej wersji na zdjęciu. Pycha! Placki: 4-5 ziemniaków 1 cebula 1 jajko 1 łyżka mąki majeranek sól, pieprz Dodatki: żółty ser pieczarki wędzony boczek pomidorki koktajlowe szczypiorek sos kremowo-serowy (przepis na końcu) Dodatkowo: olej Sos kremowo-serowy: (*) 300 ml śmietany 18% 100g żółtego sera gałka muszkatołowa sól, biały pieprz Przygotować placki. Ziemniaki(...)Następnie na patelni rozgrzać solidną ilość oleju i za pomocą łyżki stołowej wykładać spore porcje ciasta. (Wielkość placka powinna być około 3-4 razy większa od tradycyjnej.) Placki smażyć z obu stron na rumiano. W międzyczasie na osobnej patelni podsmażyć pokrojone pieczarki oraz cienkie plasterki boczku. Gorące placki posypać startym serem (aby się rozpuścił) i kolejno ułożyć pieczarki
Di gotujepokaźnych sztuk gofrów: CIASTO: 2 szkl. mąki 3 łyżki cukru 3 jajka 1 szkl. mleka - letniego 1/5 kostki świeżych drożdży [20g] 1/2 kostki masła [100g] - roztopić 1 mały cukier wanilinowy [16g] szczypta soli olej - do smarowania gofrownicy DODATKI (dostosowa ć do liczby głodnych osób i ich preferencji): jajka - usmażyć jako sadzone pieczarki - pokroić i podsmażyć boczek - usmażyć na chrupko(...)ciasto musi mieć miejsce do wyrastania pod wpływem ciepła. Piec ok 6 minut, aż gofry będą złoto-rumiane - czas pieczenia zależy od preferowanego stopnia zrumienienia gofrów, ja lubię średnio wypieczone i dokładnie trzymam się tego czasu. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie tym razem na wytrawnie czyli z jajkiem sadzonym , usmażonym, chrupiącym boczkiem i podsmażonymi pieczarkami . Całość posypałam
Grunt to przepis!10dkg podsmażonych na maśle pieczarek – w plasterkach DODATKOWO: 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki startego żółtego sera 1 łyżka posiekanego szczypiorku sos czosnkowy – do podania PRZEPIS TUTAJ *** Szpinak myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Jeżeli używamy mrożonego szpinaku to wcześniej go rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody *** *** Wszystkie pozostałe składniki ciasta umieszczamy w misce i dokładnie(...)mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto *** *** Do ciasta dodajemy drobno pokrojony szpinak, mieszamy *** *** Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wlewamy około 3-4 łyżki ciasta rozprowadzając je (najlepiej za pomocą łyżki) po całej powierzchni patelni *** *** Smażymy do mocnego zrumienienia i przewracamy na drugą stronę *** *** Z podanych składników wychodzi 6 większych lub 8 mniejszych naleśników – w zależności
Blog z Apetytem