pasuje. Najlepiej smakuje na ciepło. Polecam. Składniki: Ciasto drożdżowe: 3 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mleka 1 jajko 30 g drożdży świeżych (lub 13 g suchych) 70 g masła (roztopionego) 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli kminek lub czarnuszka roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu Nadzienie: 300 g pieczarek 300 g kapusty kiszonej 2 małe cebule 20 g suszonych(...)wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia do czasu, aż podwoi swoją objętość. W czasie, gdy ciasto będzie wyrastało, przygotować nadzienie do kulebiaka. Suszone grzyby zalać gorącą wodą i odstawić, aby się namoczyły. Na oliwie podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę, dodać obrane i pokrojone w kostkę pieczarki oraz namoczone i posiekane grzyby leśne (nie wylewać wody, w której się moczyły). Smażyć
zadanie-gotowaniejakości składniki. Składniki : kawałek polędwicy wołowej około 1 kg ,oczyszczonej z błon (najlepiej jej środkowa część ) 6 plastrów szynki parmeńskiej dobrej jakości płat ciasta francuskiego 300 g świeżych prawdziwków (jeśli nie mamy możemy użyć pieczarek ) gałązka świeżego rozmarynu 3 łyżki musztardy Dijon 1 żółtko zmieszane z odrobiną mleka Sól i pieprz do smaku Oliwa do smażenia 50 g masła(...)arkuszu papieru pergaminowego rozkładamy plastry szynki parmeńskiej tak by lekko na siebie zachodziły, na niej rozsmaruj masę z grzybów. Następnie połóż wołowinę i całość owiń pomagając sobie papierem. Ciasto francuskie rozwijamy na kolejnym arkuszu papieru, a na nim układamy owiniętą wołowinę w szynce i całość szczelnie zawijamy ugniatając brzegi ciasta (użyj niewielką ilość wody na krawędzie ciasta aby lepiej
Niezły Młynekdrugi dzień jeszcze lepiej. Ekonomiczny, tani i pyszny obiad. Składniki na ciasto ( na około 50 pierogów): 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej 3/4 szklanki gorącej wody solidna szczypta soli 1 łyżeczka masła/oleju Składniki na farsz: 250 g ugotowanego mięsa z rosołu (u mnie wołowina) 400g pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła ghee Omasta: przysmażona cebulka, skwarki Przygotowanie: obraną cebulkę pokroić(...)kolor na łyżce tłuszczu, dodać pokrojone na plasterki pieczarki i smażyć do odparowania wody z grzybów mięso i pieczarki z cebulką zmielić. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatałowej. Gdy farsz jest za suchy dodaj 1-2 łyżki bulionu zagnieć ciasto na pierogi. Masło rozpuść w gorącej wodzie, następnie zagniataj z mąką i solą do powstania, gładkiego, elastycznego ciasta. Odstaw
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: (porcja na 7 sztuk, szklanka 250 ml) Ciasto: Ziemniaki 500 g Jajko Mąka pszenna 1/2 szklanki Sól 1/2 łyżeczki Farsz: Pieczarki 250 g Cebula mała Natka pietruszki garść Sól 1/2 łyżeczki Pieprz 1/2 łyżeczki Panierka: Jajko Bułka tarta Przygotowanie: Cebulę pokroić i zeszklić na patelni. Pieczarki zetrzeć na tarce i podsmażyć do momentu odparowania wody. Całość doprawić solą pieprzem(...)wymieszać. Ziemniaki ugotować do miękkości. Po wystudzeniu przecisnąć przez praskę lub maszynkę. Dodać jajko mąkę oraz sól. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. W zależności od rodzaju ziemniaków ciasto może być mniej lub bardziej klejące. W razie konieczności podsypać mąką. Ciasto podzielić na 7 równych części i rozpłaszczyć w dłoniach nałożyć farsz i skleić. Formować na podłużne lub okrągłe kotlety
Kulinarne przygodyszczyptą soli, mieszając wlewamy około szklankę letniej wody.Zagniatamy ciasto , dodajemy 2 łyżki oliwy . Odstawiamy do wyrośnięcia .Gdy ciasto wyrośnie zagniatamy je rozwałkowujemy i układamy na posmarowanej tłuszczem blasze. Pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki smażymy na rozgrzanej oliwie.Doprawiamy solą i pieprzem. Na wierzch pizzy nakładamy plasterki salami, a na to usmażone pieczarki z cebulą
Smakowite DaniaNiby jedne pierogi, a dwie odsłony. Polecam na wigilijny stół SKŁADNIKI: Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 jajko 1/3 szklanki oleju łyżeczka soli ciepła woda Farsz 10 g suszonych borowików 200 g pieczarek 1/2 cebuli 200 g kiszonej kapusty 2 kulki ziela angielskiego liść laurowy łyżeczka majeranku łyżka masła sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Farsz: Borowiki sparzyć – można lekko podgotować(...)zeszklić na maśle , po czym dodać pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Dusić na wolnym ogniu razem z borowikami. Doprawić solą i pieprzem . Kiszoną kapustę drobno pokroić i ugotować na wywarze z borowików z liściem laurowym , majerankiem i zielem angielskim . Następnie odcedzić i przysmażyć na patelni razem z grzybami. Ciasto: Przesiać mąkę na stolnicę, dodać jajko , olej
Za drzwiami kuchniNiby jedne pierogi, a dwie odsłony. Polecam na wigilijny stół SKŁADNIKI: Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 jajko 1/3 szklanki oleju łyżeczka soli ciepła woda Farsz 10 g suszonych borowików 200 g pieczarek 1/2 cebuli 200 g kiszonej kapusty 2 kulki ziela angielskiego liść laurowy łyżeczka majeranku łyżka masła sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Farsz: Borowiki sparzyć – można lekko podgotować(...)zeszklić na maśle , po czym dodać pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Dusić na wolnym ogniu razem z borowikami. Doprawić solą i pieprzem . Kiszoną kapustę drobno pokroić i ugotować na wywarze z borowików z liściem laurowym , majerankiem i zielem angielskim . Następnie odcedzić i przysmażyć na patelni razem z grzybami. Ciasto: Przesiać mąkę na stolnicę, dodać jajko , olej
Za drzwiami kuchnidrożdże wsypać do mąki, dodać resztę składników i od razu wyrobić ciasto. Szybciej i prościej. Składniki: 2 szklanki mąki 1 paczka suchych drożdży ( 8 g. ) 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 nie pełna szklanka ciepłej wody 2 łyżki oleju Farsz: 1 pojedyncza pierś kurczaka 1 cebula 5 pieczarek 3 łyżki kukurydzy 1/2 czerwonej papryki 1 pomidor 100 g. sera(...)ilości oleju. Kiedy będzie gotowa, przełożyć do miseczki. Na patelnię dolać trochę oleju, podsmażyć najpierw cebulę, potem dodać pieczarki, następnie pomidora, paprykę i kukurydzę. Doprawić solą i pieprzem. Kiedy warzywa będą gotowe wyłączyć gaz. Dodać piersi i oregano. Wszystko wymieszać. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na dwie części i rozwałkować na placki. Każdy placek posmarować olejem
Agusiowe smakołykirazem podaje przepis na pizze na cienkim cieście, ale oczywiście wszystko zależy jak cienko rozwałkujemy ciasto. Składniki (2 spody) 400 g mąki 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru 250 ml wody 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy/oleju Dodatki wędlina salami kukurydza konserwowa papryka cebula pieczarki 1-2 ostre papryczki jalapeno (u mnie takie ze słoika) olej sos na spód(...)jeśli nie mamy formy to papierem wykładamy blachę z piekarnika i ją smarujemy i układamy nasze spody. Ciasto nakłuwamy widelcem. Każdy ze spodów smarujemy sosem np ja posmarowałam z tego przepisu . Na wierzch jednej pizzy położyłam kilka plastrów szynki, całość posypałam pieczarkami i pokrojoną w piórka cebulą oraz garścią kukurydzy. Na drugim spodzie ułożyłam salami, pokrojoną w kostkę żółtą paprykę
Piekielna Kuchnia PatiBotwinka z cukinią w delikatnym sosie Bruschetta z cukinią i hokkaido Carpaccio z cukinii Chrupiąca sałatka z soczystymi owocami, cukinią i sałatą lodową na ostro Cukinia w cieście naleśnikowym Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Frittata z cukinią i oregano Frittata(...)oliwkami Spaghetti w pomidorach z cukinią Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Świderki z salami, cukinią i grana padano Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tartaletki z ciasta francuskiego z ricottą
Moja smaczna kuchniaoliwek, 1 jajko rozkłócone jajko, czarnuszka do posypania Nadzienie: 250 g pieczarek, 3 kiełbaski śląskie, 1 cebula, 1 czerwona papryka mała, ½ puszki czerwonej fasoli Jamar , sól, pieprz, majeranek, papryka słodka Dodatkowo: ketchup, sos czosnkowy, 15 dag ser żółtego startego na tarce o grubych oczkach WYKONANIE Ciasto: Mleko podgrzewamy, w małej ilości mleka rozrabiamy drożdże wraz z cukrem i 1 łyżką(...)podwoi swą objętość. Farsz: cebulę kroimy w kostkę, pieczarki obieramy, kroimy na mniejsze części, podsmażamy na patelni razem z cebulą, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, przyprawiamy przyprawami do smaku, dusimy do miękkości, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, podsmażamy aż płyn odparuje, na końcu dodajemy osączoną z zalewy fasolę, studzimy. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę, dzielimy na 6 części. Z każdej
słodki bratekWszystkie składniki umieszczamy w misce, miksujemy do dokładnego połączenia składników. Patelnię z nieprzywierającym dnem bardzo mocno rozgrzewamy, za pomocą chochelki wlewamy na nią ciasto. Smażymy z dwóch stron. 2. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na patelni. Dodajemy pieczarki starte na dużych oczkach tarki. Doprawiamy papryką, pieprzem i solą. Dusimy do odparowania wody, pieczarki powinny być suche. 3. Farsz nakładamy na środek
Szefowa kuchniroztrzepane jajka, olej ocet i sodę mieszamy i wyrabiamy elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dosypujemy odrobinę mąki. Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione, wałkujemy cienkie placki i kroimy prostokąty wielkości pół koperty. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy, pieczarki obieramy, drobno kroimy, i dokładamy do cebulki, solimy i czekamy aż odparuje cały płyn z pieczarek, odstawiamy do wystygnięcia. Gdy już pieczarki
na moim stole...mięsem i ryżem i właśnie taką zapiekaną kapustkę dostaniemy w Armenii. Nasza kapusta jest wegetariańska. Zamieniłam wołowe mięso na pieczarki, a ryż na kaszę gryczaną. Kapustka wyszła bardzo smaczna i chociaż uwielbiam ryż we wszystkich daniach, nawet w cieście
dolcevitainmykitchenpapryki Farsz: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych - zamiennie możecie użyć kilka pieczarek Przyprawy: bazylia, oregano, lubczyk, sól, pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: składniki na ciasto mieszamy ze sobą, z tym że wodę dolewamy stopniowo do momentu powstania gładkiego i elastycznego ciasta, przygotuj farsz: cebulę z czosnkiem posiekaj
Zasmakuj Kuchni