przepis na pyszne, mięsne paszteciki, idealne do popijania barszczykiem. Potrzebujemy: na ciasto: 0,5 kg mąki 4 płaskie łyżeczki suchych drożdży 2 jajka szczypta soli 1/2 szklanki mleka ok. 160 g masła 1 łyżeczka cukru na farsz: 400 g mielonego mięsa z indyka 500 g pieczarek 300 g cebuli sól, pieprz sucha bułka olej do smażenia Dodatkowo(...)jajko Suchą bułkę namaczamy w wodzie. Mięso podsmażamy na oleju, przyprawiamy solą i pieprzem. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę pieczarki i cebulkę. Wszystko przekładamy do miski i porządnie rozdrabniamy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem. Do wyrobienia ciasta możemy użyć maszyny do chleba bądź zagnieść je ręcznie na stolnicy. Masło rozpuszczamy i studzimy, łączymy je z resztą składników
Marder&Marder ManufactureSmakosze pizzy w wersji bardziej warzywnej mogą wzbogacić ją kolejnymi składnikami i dodać na wierzch pokrojone kawałki cukinii, papryki, różyczki brokułów, pieczarki. Ciekawie smakuje też wersja z wędzonym boczkiem na zimno. Dodaje się go wówczas na gorące ciasto razem z zieleniną. Boczek nie jest wówczas chrupiący, tylko miękki i soczysty. Którą wersję wybrać? Najlepiej obie, robiąc od razu dwie pizze
Moja smaczna kuchnianaleśniki: 2 jajka 1 szkl wody 1 szkl mleka szczypta soli mąka ile zabierze do gęstości śmietany sól, pieprz sos: 20 dag pieczarek 1 mała cebula śmietana mąka sół, pieprz do smaku Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe i smażymy cienkie naleśniki. Ugtowane ziemniaki (mogą być z poprzedniego dnia) przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mięsa. Na patelni rozgrzewamy olej(...)się zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę kiełbasę i boczek. Przysmażamy. Koperek drobno siekamy. Wszystko mieszamy razem, doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy na placki i zwijamy naleśniki. Pokrojone w plasterki pieczarki smażymy z cebulą do odparowania soku. Posypujemy obficie mąką i smażymy jeszcze chwilę. Podlewamy wodą i dusimy ok. 10 min. Zaprawiamy śmietaną (bez mąki!) i doprawiamy do smaku pieprzem, solą
Co w garnkach piszczyPrzepis z bloga Mieszam w garnku . Składniki: (na około 30 sztuk) ciasto 3.5 szklanki maki 1 szklanka jogurtu naturalnego + ewentualnie odrobina mleka 2 jajka 1 łyżeczka sody szczypta soli olej do smażenia na farsz (przykładowo) 500g pieczarek, pokrojonych na plasterki 1 duża cebula(...)posiekana olej do smażenia garść startego żółtego sera Farsz: Na sporej patelni rozgrzej łyżkę oleju, przysmaż cebulę, dodaj pieczarki i smaż, aż cały płyn odparuje. Zostaw do ostudzenia, a następnie wmieszaj ser. [Farsz można zrobić dzień, lub dwa wcześniej]. Ciasto: Wszystkie składniki wymieszaj w misce i zagnieć na gładkie ciasto - moje było za suche (zasługa zapewne bardzo gęstego jogurtu
Lejdi of the housesklejony. Przygotowanie pierogów z mąki bezglutenowej uważam za udane i gorąco polecamy przepis. Składniki: Ciasto - 300g bezglutenowej mąki. Użyłam mix Schaer - 3 jajka - 45 ml gorącej wody - 2 łyżki oliwy - szczypta soli Farsz - 50 dag kapusty kiszonej - olej - 500g pieczarek - cebula - sól, pieprz, liść laurowy, tymianek Sposób przygotowania: Farsz Kapustę kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy(...)Pieczarki myjemy, kroimy i smażmy na maśle. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na złoty kolor. Dodajemy pieczarki i odsączoną kapustę. Całość smażymy przez około pół godziny. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru według uznania. Odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy sól, jajka i wodę i zagniatamy ciasto. Jeśli zbyt mocno się klei
Pan i Pani Smith w kuchnisól, pieprz do smaku tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Składniki na naleśniki przekładamy do miski - miksujemy. Ciasto uzyskujemy konsystencji śmietany. Z uzyskanego ciasta smażmy cienkie naleśniki (wychodzi około 10 szt). Farsz: Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, szklimy na maśle. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę, przekładamy do cebuli, solimy i dusimy do odparowania. Doprawiamy pieprzem i czosnkiem. Do zimnych pieczarek dodajemy pokrojony
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiświetna alternatywa dla tradycyjnej pizzy z ciasta drożdżowego, danie które zauroczy nie jedno podniebienie swoim oryginalnym smakiem. To i dealnie propozycja na obiad lub kolację. Dodatkami do pizzy mogą być nasze ulubione składniki. składniki na formę 36 x 26 cm 7 kromek pieczywa tostowego w zależności od formy 4 pieczarki 1 czerwona cebula 5-6 pomidorków koktajlowych(...)mąkę, dodajemy zioła prowansalskie, sól oraz czarny pieprz i wszystko dokładniemy mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto wlewamy na kromki chleba i dokoładnie je rozsmarowujemy. Na wierzchu umieszczamy połowę startego na tarce żółtego sera, a następnie układamy poszczególne dodatki: pieczarki, pomidorki, cebulę oraz kukurydzę, na końcu pizzę posypujemy pozostałym żółtym serem. Tak przygotowaną pizzę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego
Smakowite Daniacukru - 2,5g soli - 1,5g proszku do pieczenia - 25ml mleka - 125g masła - 3 jajka Farsz: 200g pieczarek 100g boczniaków 10g suszonych podgrzybków 10g czosnku 5g tymianku 50g cebuli 20g masła sól i pieprz Przygotowanie: Zagnieść wszystkie składniki na ciasto oprócz masła. Miękkie masło podzielić na trzy równe części i po kolei dodawać do ciasta dobrze je wyrabiając pomiędzy kolejnymi
Anioły w kuchnipierwszej kolejności należy wyrobić ciasto drożdżowe. Wymieszać ciepłą wodę z drożdżami i cukrem, a następnie dodać mąkę, oliwę, sól i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, które należy uformować w kulę, przełożyć do miski wysmarowanej tłuszczem i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie należy przygotować nadzienie. Na oliwie należy podsmażyć posiekany czosnek, cebulę i pieczarki do zarumienienia. Dodaję kukurydzę
Mango Papajałyżki majeranku – sól,pieprz – 2 łyżki octu – 1 łyżeczka cukru Uszka : 1. ciasto : – 2 szklanki mąki – 1 jajko (opcjonalnie) -pół szklanki ciepłej wody – szczypta soli 2. farsz: – 30 g grzybów suszonych ( ewentualnie pieczarek) – 2 cebule -1 łyżka oleju – sól ,pieprz Przygotowanie: Barszcz : Warzywa obierz i pokrój na pół.Czosnek obierz(...)Ugotuj w tej samej wodzie,w której się moczyły. Odcedź i wystudź. W przypadku pieczarek – umyj, pokrój w kostkę i usmaż. Cebulkę pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju. Grzybki wymieszaj z cebulką. Dopraw. Gdy wystygnie to zmiksuj całość blenderem. Ciasto : Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić na 2 części. Rozwałkować na czworokąt. Wycinać małe kwadraciki ok.3-4
Oka w rosole czyli KaFka gotujeżółty ser. Był to element czysto ekonomiczny i warto zauważyć, że zdrowszy bo zgodny z dietą rozdzielną. Składniki na ciasto: 300g mąki pszennej 200 ml letniej wody 1/4 kostki drożdży 2 łyżki oliwy pół łyżeczki soli Składniki na pizzę: pieczarki oliwki pomidor papryka cukinia cebula szparagi sos pomidorowy ser żółty wegański Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach letniej wody, dodać
Dieta Rozdzielna i Zdrowiepominąć i ugotować równie pyszny wywar na samych warzywach. Pamiętajcie, że woda z grzybów dodaje barszczykowi cudownego smaku i aromatu :) "Uszka" Ciasto: 2-2,5 szkl mąki pszennej 1 szk gorącej wody 1 łyżka oleju Farsz: 30 dag pieczarek cebula 2 spore garści suszonych grzybów sól, pieprz 2 łyżki oleju Farsz: Dzień wcześniej suszone grzyby zalać gorącą wodą aby tylko(...)dużych oczkach. Na większej patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać pieczarki i grzyby. Smażyć na średnim ogniu do czasu aż cały płyn wyparuje. W razie konieczności można dodać do farszu 1-2 łyżeczki bułki tartej aby nie był zbyt wodnisty. Farsz przyprawić do smaku i ostudzić. Ciasto: Do większej miski przesiać 2 szkl mąki, dodać olej i wlewać gorącą wodę
Smakołyki Asiszczypta soli olej do smażenia Składniki na farsz: 4 jajka ugotowane na twardo 2 cebule szczypiorek 10 sporych pieczarek ewentualnie 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek panierka: surowe jajko i bułka tarta olej do smażenia Z podanych składników robimy ciasto na naleśniki, najłatwiej jest użyć miksera żeby mąka dokładnie się wymieszała. Ciasto odstawiamy pod przykryciem na 15-30 minut
prawdziwe jedzeniełyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka ziaren czarnuszki warzywa 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 6-8 małych pieczarek 1 papryczka chili 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka cząbru 1 łyżka kremu lub octu balsamicznego pieprz sól sos czosnkowy 150g jogurtu greckiego(...)rzymska pomidor SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Na stolnicy wymieszać obie mąki, sól. kurkumę, paprykę i czarnuszkę. Dodajemy oliwę, stopniowo wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy na 30 minut. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w niedużą kostkę, chili w drobną kosteczkę, pieczarki w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy na patelnię cebulkę i smażymy do momentu aż się zeszkli. Następnie wrzucamy
DefinicjaSmakuszpinakiem, grzybami i chorizo, do przygotowania z grzybów leśnych lub przez cały rok z pieczarek lub boczniaków. Na ciepłą kolację lub zimny lunch do pracy, no chyba że należycie do tych szczęśliwców, którzy w pracy posiadają kuchenkę :) Czas przygotowania: 60 lub 130 minut Składniki: Ciasto kruche lub opakowanie gotowego ciasta: 250 g mąki pszennej, 150 g schłodzonego masła w kawałkach(...)świeżych grzybów (leśnych lub pieczarek), 250 g szpinaku (świeżego lub mrożonego), 150 g chorizo , 200 g miękkiego sera koziego lub serka mascarpone, 100 g śmietany 30%, 4 łyżki tartego parmezanu, 3 jaja, 1 łyżki posiekanej cebuli, 1 łyżka posiekanego tymianku, 2 ząbki czosnku posiekane, 2 łyżki oliwy, sól i biały pieprz. Przygotowanie: Ciasto: Mąkę wymieszać z solą, dodać zimne masło
SzczyptaSmaQ