skórki. Podduś kolejne 5 minut, dopraw i zmiksuj. Alicja obrała i pokroiła, następnie podsmażyła na gorącym oleju pieczarki , nie soliła. Pokroiła szynkę gotowaną ok. 30 dkg. Obrała i oczyściła jedną słodka paprykę i pokroiła w kostkę. Minęło już około 30 min. ciasto podrosło. R ozgrzewamy piekarnik na 200° termoobieg. Blachę do pizzy posmarowała olejem słonecznikowym, nie za cienko(...)ciasta).Rozsmarowała sosem pomidorowym dokładnie, nie omijając brzegów. I PRZYSZŁA KOLEJ NA DODATKI W czasie gdy ciasto sobie rośnie my dekorujemy. Pokrojoną szynkę moja młoda przyjaciółka Alicja rozłożyła na całej pizzy, na jednej położyła: Pokrojonego ananasa i kukurydzę z puszki, na drugiej pieczarki i kukurydzę.Na trzeciej i czwartej połówce znalazły się pokrojone oliwki, tuńczyk w sosie własnym, papryka
Pasje Jolkiłatwym obiedzie, gdy wracacie zmęczeni z pracy? Oto najprostsze i najszybsze danie, no i oczywiście bardzo smaczne;) Paczka gotowego, rozwałkowanego kruchego ciasta Koncentrat pomidorowy Wasze ulubione dodatki, wędlina (szynka, salami, peperoni), warzywa (cebula, oliwki, papryka, pomidory, pieczarki, jalapeno, kukurydza, itp). Wszystko zależy od tego co macie w domu i na co macie ochotę. Pizza ma tę zaletę
Codzienne Gotowanieporcja gotowego ciasta na tartę - przepis własny na Idealne ciasto na tartę TU 350g piersi z kurczaka - 1 cała mała lub więcej, zależy jak bardzo sycącą potrawę chcemy mieć 300g szpinaku mrożonego [2/3 opakowania] - rozdrobniony lub liście; ważony jeszcze zamrożony; można też użyć szpinaku w brykietach 100g podsmażonych pieczarek - pokrojone w drobne kawałki, podsmażone i odparowane na patelni; zawsze przygotowuję(...)podczas pieczenia. Aby ranty ciasta nie przypaliły się przy pieczeniu, boki formy zasłonić folią aluminiową, tak aby tylko dół się swobodnie piekł. Podpiec ok 15-20 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu. Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy . Cebula, czosnek, pieczarki, szpinak i kukurydza
Grunt to przepis!miski wlewam mleko oraz wodę, wbijam jajka, wsypuję mąkę z solą, oraz olej. Dokładnie roztrzepujemy, aby powstało jednolite ciasto bez grudek. Na rozgrzanej patelni w niewielkiej ilości tłuszczu smażymy naleśniki z obu stron na lekko rumiany kolor. Pozostawiam do ostudzenia. Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę obieramy kroimy w kosteczkę, por przekrawamy na pół kroimy cieniutko. Na patelni
kgwjanczewopomidorowego Łowicz 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka mąki sól, pieprz do smaku Pierożki: 300g mąki 1 szklanka gorącej wody 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki oleju rzepakowego 300g pieczarek 6 łyżek prażonej cebulki 6 plasterków szynki 6 łyżeczek przecieru pomidorowego Łowicz 1 kulka sera mozzarella 1 łyżka margaryny zwykłej suszone zioła prowansalskie oliwa z oliwek Dodatkowo: natka pietruszki Sposób(...)wycinamy 6 dużych krążków o średnicy ok 15cm. Każdy krążek smarujemy łyżeczką przecieru, posypujemy odrobiną ziół prowansalskich. Pieczarki smażymy na margarynie z odrobiną soli. Wykładamy na wycięte i posmarowane krążki, posypujemy prażoną cebulką, układamy plasterek wędliny i sera mozzarelli. Zlepiamy ciasto do góry, tworząc sakiewki. Wierzchołek delikatnie zlepiamy, by nie był za gruby, ale też by się nam nie przedarł
Kuchnia w czekoladzieząbki czosnku 2-3 jajka Natka pietruszki 3 łyżki śmietany Sól i pieprz Garść startego żółtego sera Opcjonalnie: Ser feta Kilka pieczarek czarne oliwki Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać masło, jajko i szczyptę soli. Pomału ugniatać ciasto, dodając troszeczkę wody (ok. 2-3 łyżki). Gotowe ciasto włożyć do lodówki na ok. godzinę. Następnie rozwałkować i ułożyć na formie. Podziurkować(...)ciasto widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 C na ok. 15 minut. W tym czasie szpinak podsmażyć na maśle, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, śmietanę oraz sól i pieprz. Kurczaka pokroić w kostkę, obsypać papryką słodką, ostrą oraz ziołami prowansalskimi. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Gotowego kurczaka dodać do szpinaku. Na podpieczonej tarcie wykładamy farsz.* Na farsz wylewamy
The Sweet Damselkurczaka 2-3 łyżki śmietany olej 2 łyżki tartego sera żółtego Z mąki, jajek, mleka i soli przygotować ciasto na naleśniki. Na niewielkiej ilości oleju usmażyć 6 naleśników. Mięso z rosołu pozbawić kości i skóry - rozdrobnić. Marchewkę, cebulę, pieczarki i kurczaka pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć pierś kurczaka posypaną przyprawą. Dodać cebulę i pieczarki. Chwilę smażyć
Ewusiowe Smakiłyżeczka cukru 5 dag drożdży 2 jajka 1 łyżeczka soli Farsz: 500 g łososia 125 g pieczarek kilka rzodkiewek 1 cebula 70 g ugotowanego ryżu 1/2 pęczku koperku 1 szklanka mleka sól pieprz olej rzepakowy jajko do posmarowania ciasta OPTIMA OMEGA 3 rozpuszczamy na patelni. drożdże mieszamy z cukrem i odrobiną ciepłego ale nie gorącego mleka. Zostawiamy aż drożdże urosną(...)mniejsze części. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę. Dodajemy pieczarki. Solimy i podsmażamy. Podsmażoną cebulę i pieczarki dodajemy do ugotowanego ryżu. Mieszamy. Dodajemy połowę posiekanego koperku oraz pokrojone rzodkiewki. Dodajemy ugotowanego łososia (bez skóry) i ugniatamy delikatnie. Przyprawiamy solą i pieprzem. Formy do tartaletek wykładamy ciastem. Nakłuwamy delikatnie spód ciasta. Na ciasto dodajemy farsz a farsz przykrywamy ciastem. Wierzch ciasta smarujemy
Kuchnia w oparachimprezy. Z podanej ilości składników na ciasto wyszło mi 25 małych babeczek i 30 większych. Składniki: ciasto: 500 g mąki 250 g margaryny 2 żółtka 4 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cząbru szczypta pieprzu farsz pieczarkowy: 2 cebule 350 g pieczarek masło do smażenia sól pieprz ser żółty do posypania babeczek farsz z łososiem i mascarpone(...)minut do lodówki. Z ciasta formować niewielkie kulki i wylepiać nimi foremki na babeczki. Ciasto w foremkach nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180 o C przez 25 - 30 minut do momentu aż babeczki się zarumienią. Babeczki ostudzić. Farsz z pieczarek: Pieczarki obrać i pokroić w plastry, cebulę pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pieczarki, doprawić solą
Mama Gotujemąkę na pizzę włoską (pszenna, typ 550). Oczywiście nie mogłem się powstrzymać przed jej wypróbowaniem i postanowiłem przygotować pizzę. Ciasto wyszło bardzo dobre, cienkie, nie łamiące się. Jeżeli chodzi o składniki, na górze to użyłem podsmażonej piersi z kurczaka z pieczarkami, pomidora, papryczek pepperoni, czerwonej papryki, mozzarelli, sera żółtego, a na ostatnią minutę pieczenia dodałem parę liści szpinaku. Gorąco polecam
Programista w kuchnimąkę na pizzę włoską (pszenna, typ 550). Oczywiście nie mogłem się powstrzymać przed jej wypróbowaniem i postanowiłem przygotować pizzę. Ciasto wyszło bardzo dobre, cienkie, nie łamiące się. Jeżeli chodzi o składniki, na górze to użyłem podsmażonej piersi z kurczaka z pieczarkami, pomidora, papryczek pepperoni, czerwonej papryki, mozzarelli, sera żółtego, a na ostatnią minutę pieczenia dodałem parę liści szpinaku. Gorąco polecam
Programista w kuchnidziękuję ;D Uwielbiam domowe pizze, po tych kupnych jakoś średnio się czuję... Zrobiłam jeszcze na tym cieście też pizzę 'wiejską' (tak ją roboczo nazwałam, niestety nie znalazłam zrozumienia...;) z przecierem pomidorowym, kiełbasą krakowską suchą, kukurydzą, cebulą oraz pieczarkami. Wyszła równie pyszna, co pizza z pesto :) Przepraszam za te zdjęcia, ale nie zdążyłam zrobić ich przy dziennym świetle... Składniki na ciasto
Corner With Recipesmoim ulubionym sosie pomidorowym, który już nie raz gościł na blogu. Smacznego!!! :) PS. Zapraszam jutro na ciasto, które już chłodzi się w lodówce oraz już niedługo na kolejne makaronowe szaleństwo!:) Składniki: 6 kotletów schabowych papryka czerwona 5 pieczarek 100g sera żółtego pół cebuli przecier pomidorowy 5 pomidorów ( lub puszka pomidorów bez skórki) bazylia oregano zioła prowansalskie papryka słodka
Czerwona PorzeczkaBardzo lubię naleśniki. Urozmaicam składa ciasta, kombinuję z różnorodnością nadzienia. Najbardziej lubię naleśniki z nadzieniem wytrawnym takie jak naleśniki z pieczarkami . Męska część mojej rodziny jednak zdecydowanie woli te ze słodkim nadzieniem. Chłopaki uwielbiają naleśniki z twarogiem . Jako że jak zwykle ostatnio nie mam co zrobić z nadmiarem jabłek to tym razem padło na takie właśnie nadzienie. Składniki: ciasto
Pobite gary Barbarydodajemy soli i oleju i wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 40 minut pod ściereczką. Po tym czasie, ciasto podsypujemy lekko mąką i wkładamy do formy, którą lekko smarujemy olejem. Nakładamy przecier pomidorowy, pieczarki, cebulkę, paprykę, salami i na wierzch mozzarellę :) Wsadzamy całość do piekarnika nagrzanego do 150C na ok. 40 minut
Emcia Pichci