Chrupiąca Focaccia 140Focaccia jest to potrawa pochodząca z kuchni włoskiej. To rodzaj pieczywa, które jest podstawą pizzy, bez sera i sosu pomidorowego, samo ciasto. W każdym regionie Włoch
ProstePesto.pl
Włoska Frittata 127Frittata jest to włoskie danie, które składa się z jajek. Wyglądem przypomina omlet lub jajecznicę, tylko jest wzbogacona o dodatkowe składniki, takie jak: wędliny , sery lub
ProstePesto.pl
Kremówka papieska z Wadowic 130Kremówka papieska inaczej nazywane napoleonką, jest to w Polsce ciastko, które składa się z dwóch płatów ciasta francuskiego i może być przekładane bitą śmietaną, kremem śmietankowym
ProstePesto.pl
Czernina czyli czarna polewka 134Czernina inaczej nazywana czarną polewką, to specyficzna polska zupa, ponieważ jej głównymi składnikami są rosół i krew kaczki, gęsi lub królika, czasem także prosiaka. W staropolskim
ProstePesto.pl
Odpustowe kokosanki 125Kokosanki czyli inaczej ciasteczka kokosowe, które są kruche na zewnątrz i miękkie w środku. Są łatwe i szybkie do zrobienia oraz nie potrzebują dużo składników, wystarczą
ProstePesto.pl
10 rzeczy, których trzeba spróbować w Gruzji 121Gruzja z roku na rok przyciąga coraz więcej polskich turystów. Niesamowite wysokogórskie krajobrazy, egzotyczna kultura, wybrzeże Morza Czarnego, wyraźny oddech historii czy niskie ceny są niewątpliwie
ProstePesto.pl
Wielkopolskie pyry z gzikiem 139Pyry z gzikiem jest to danie kuchni wielkopolskiej, które przygotowuje się głównie w czasie postu i składa się z ziemniaków ugotowanych w mundurkach i gziku. Gzik
ProstePesto.pl
Chleb wieloziarnisty z suszonymi pomidorami 167Chleb wieloziarnisty z suszonymi pomidorami to swojego rodzaju eksperyment własny. Będąc gdzieś w trasie natknąłem się na niego w jakimś dyskoncie. Tak mi zasmakował, że musiałem
ProstePesto.pl
Caponata czyli sycylijski gulasz 123Caponata to danie pochodzące z kuchni sycylijskiej, które jest odmianą gulaszu warzywnego. Bazą jest posiekany smażony bakłażan, gotowana sałatka warzywna i seler naciowy. Gulasz ten doprawiony
ProstePesto.pl
Bliskowschodnia zupa z soczewicy 128Zupa z soczewicy jest popularna na całym Bliskim Wschodzie oraz w niektórych krajach europejskich np. Węgrzech czy Niemczech. To danie wegetariańskie, którego głównym składnikiem jest soczewica
ProstePesto.pl
Wątróbka drobiowa z cebulką 126Wątróbka drobiowa zaliczana jest do podrobów i cechuje się łagodnym smakiem oraz znaczną ilością składników odżywczych. Zawiera dużo żelaza, białka i kwasu foliowego. Może być duszona
ProstePesto.pl
Zupa chlebowa z czerstwego pieczywa 180Zupa chlebowa jest to doskonały pomysł na wykorzystanie czerstwego już pieczywa. Atutem jest to, że nie potrzeba wielu składników do jej przygotowania oraz jest smaczna, gęsta
ProstePesto.pl
10 potraw, których spróbować będąc w Portugalii 144Portugalia jest krajem powszechnie uważanym za idealne miejsce na spędzenie wakacji. Gorąca, południowa atmosfera, setki kilometrów plaż i mnóstwo dodatkowych atrakcji turystycznych działają na turystów jak
ProstePesto.pl
Sernik z owocami leśnymi 130Wystarczy tylko spojrzeć na ten uroczy serniczek, a już nie można mu się oprzeć. Wygląda tak bogato, dekoracja ze świeżych owoców to zawsze dobry wybór i
ProstePesto.pl
Jak robić tanio i oszczędnie zakupy? 130Przez ostatnie miesiące mogliśmy zaobserwować niespotykany od dawna wzrost poziomu inflacji, który dotknął praktycznie wszystkie dziedziny gospodarki. Jedzenie, usługi, materiały budowlane, paliwo… Lista jest długa. W
ProstePesto.pl