własnego chleba już tyle lat i nikt się nie przyznaje czy piecze i czy może dzięki moim przepisom zaczął piec? No cóż pora na kolejny chleb, bochenek pachnący pestkami dyni i słonecznika, polecam gorąco. Chleb pełnoziarnisty orkiszowy z dynią i słonecznikiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniegładka i niewodnista. Dodajemy szafran, gałkę, pieprz i sól. Opcjonalnie również nieco słodkiej śmietanki. Podajemy za to z kwaśną śmietaną i glazurowaną miodem marchewką (oczywiście można wykorzystać też pestki dyni czy słonecznika, prażone migdały, groszek ptysiowy lub grzanki). Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuZblenduj do konsystencji kremu. Do gorącej zupy wciśnij czosnek. 4. Wsyp ziarna czarnuszki ok 1 łyżeczka. Posyp lubczykiem. Ja posypuję jeszcze pestkami dyni i słonecznika
AZgotuj!gryczany jest wyczuwalny, ale nie dominujący. Z przepisu wyszło mi 8 sztuk A oto składniki : 125g. płatków gryczanych 4 kopiaste łyżki mąki owsianej łyżeczka drożdży instant łyżka ziaren słonecznika łyżka pestek dyni łyżka siemienia lnianego 2 łyżki ziaren sezamu łyżeczka płynnego miodu gryczanego lub innego szczypta soli 250 ml ciepłej wody Wykonanie to łatwizna : Wszystkie składniki umieścić w misce
apetytnapieczenieorzeszków piniowych, oliwy i przypraw. Oczywiście przygotowując je w domu spokojnie możemy odejść od zwyczajowych składników i stosować zamienniki. Zamiast orzeszków pinii np. można użyć orzechów włoskich, migdałów, pestek słonecznika czy dyni. Pesto możemy trzymać w zamkniętym słoiku w lodówce około tygodnia, i na jego bazie przyrządzać wiele pysznych potraw. Dziś prosta wersja makaronu z pesto - bezmięsna (ale pyszna) :)) Jeśli
Walijskie PichcenieJeśli zrezygnujemy z dodatku sera, burger z wegetariańskiego zmieni się w wegański. SKŁADNIKI (6 burgerów) burgery 1 średniej wielkości słodki ziemniak (batat) 1 puszka czerwonej fasoli 3 łyżki pestek dyni lub słonecznika 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej 1/2 łyżeczki kuminu 2 gałązki tymianku 1 szalotka lub mała cebulka 1-2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka sosu tabasco
DefinicjaSmakuprzekąski dla szukających alternatywy dla ciasteczek owsianych Składniki: puszka słodkiego mleka skondensowanego 250g płatków owsianych "Górskich" (nie błyskawicznych) 75g wiórków kokosowych 100g suszonej żurawiny 35g sezamu 35g pestek dyni 35g pestek słonecznika 125g orzeszków ziemnych niesolonych Wykonanie: Wyłóż papierem do pieczenia prostokątną blachę (o wymiarach mniej więcej 23x33). Jeśli masz inną to batoniki będą po prostu grubsze, ważne
Mania Wypiekaniapieczenia ~4 łyżki poppingu z amarantusa (jeśli nie masz możesz pominąć) ~1/2 szklanki cukru ~2 czubate łyżki masła orzechowego ~100g masła (pokrojonego w kostkę) ~jajko ~40g pestek słonecznika ~40g pestek dyni ~dwie pełne łyżki miodu Wszystkie składniki na ciasteczka umieścić na stolnicy i zagnieść na gładką masę. Odstawić do lodówki na ok. 30 minut. Miód przelać do miseczki i włożyć
chili & sugarobce strony? Oto kilka wskazówek: Miej coś na "czarną godzinę" Zawsze mam ze sobą w torebce mały pojemnik z przegryzaczami na czarną godzinę - mogą to być orzechy, pestki dyni, ziarna słonecznika - zależy co lubimy i na co mamy ochotę ;) Praktykuję to nie tylko w czasie wyjazdów, ale również na co dzień. Żeby nie kupować bezsensownie jakiegoś zapychacza, wolę przynajmniej
Bananowe Polebyły wyczuwalne kawałki ogórka i awokado i w takiej wersji chyba mi nawet bardziej smakowało) Dodaj przyprawy i zmiksuj jeszcze raz. Pastę podawaj na grzankach z dodatkiem pestek słonecznika i dyni. Smacznego
pyszne zdrowościziemniaczana do posypania stolnicy Farsz 180 g tofu 50 g liści jarmużu 5 ząbków czosnku 2 szalotki sól himalajska - do smaku łyżka suszonych pomidorów w wiórkach 5 łyżek pestek dyni i słonecznika łyżka oliwy Przygotowanie: Farsz Cebulę i czosnek posiekać, dusić na oliwie. Po kilku minutach dodać jarmuż. Dusić do miękkości Do malaksera przełożyć tofu i pozostałe składniki Zmiksować
pyszne zdrowościwystarczająco aromatyczne i nic juz więcej nie trzeba :) Składniki: 150 g świeżych liści szpinaku 4 łyżki kaparów 100 g zielonych oliwek 1/4 słoiczka suszonych pomidorów garść mieszanki pestek słonecznika i dyni 4 łyżki oliwy (z suszonych pomidorów) Przygotowanie : Szpinak umyć, jeśli liście sa duże to porwać na mniejsze kawałki Pomidory pokroić w małą kostkę i dodać do lisci Dodać pozostałe
pyszne zdrowościwersję :) Składniki (na około 10 batoników)/jeden ma około 120 kcal/: 50g dojrzałego banana 150 słodkiego jabłka łyżeczka cynamonu 100g płatków żytnich 70g kaszy jaglanej firmy Kupiec 30g słonecznika 25g pestek dyni BIO FRESANO 30g mąki migdałowej odtłuszczonej dostępnej w sklepie Centrum Sylwetki 15g czarnego sezamu BIO FRESANO Sposób przygotowania: Jabłko obieramy i pokrojone wrzucamy wraz z bananem do blendera
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkaparami pomidory z mozzarellą, mizeria pieczarki faszerowane sałatka z zielonej soczewicy sałatka z roszponką i soczewicą sałatka ze szpinakiem roladki z bakłażana i pastą z pestek słonecznika i dyni sałatka pieczarkowa kulki drobiowe podawane na zimno z sos tysiąca wysp humus z tortillą i suszonymi pomidorami naleśniki z gorgonzolą Oprócz w/w potraw będą
pieprzny smaczekplasterki. 2. Do wrzącego bulionu wrzuć warzywa i gotuj do miękkości (nie rozgotuj). 3. Dopraw pozostałymi składnikami i zblenduj. Podawaj ze świeżymi ziołami (u mnie kolendra) i pestkami dyni lub słonecznika. Energia (całość) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 246 kcal 8,9 g 7,7 g 49,9 g 15 g GDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal
Powiedz dietom nie