pestki dyni i słonecznika - 874 przepisów (strona:32/59)

Chleb wieloziarnisty 179

efekt końcowy trzeba poczekać trochę dłużej, ale warto. Na 2 bochenki (2 keksówki dł.36cm) Potrzebujemy: 1kg mąki krupczatki 6 łyżek siemienia lnianego 6 łyżek pestek słonecznika 3 łyżki pestek dyni 3 łyżki sezamu 1szkl. otrąb pszennych lub żytnich 1,5 łyżki soli 1 łyżka cukru 5 dkg świeżych drożdży 1 litr ciepłej wody Do dużej miski wsypujemy mąkę

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Domowe batoniki musli 371

chętni do jezdenia :-).   Domowe batoniki musli Czas przygotowania: 90 minut Proporcje na 14 batoników Składniki: 125 g płatków owsianych 125 g płatków jęczmiennych 50 g pestek dyni 50 g pestek słonecznika 50 g ziaren sezamu 50 g orzechów laskowych 75 g suszonej żurawiny 75 g wiórków kokosowych 1 puszka skondensowanego słodzonego mleka Wykonanie: Mleko wlewamy do garnka, lekko

Kulinarne przygody Gatity
Chleb bezglutenowy 220

też użyć: 250 g mąki gryczanej i 250 g mąki ryżowej lub 100g mąki kukurydzianej, 100g mąki ryżowej i 300g gryczanej 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki słonecznika 3 łyżki pestek dyni 1 łyżka sezamu 1 łyżka soli 1 łyżeczka cukru 25 g świeżych drożdży lub 15 g suchych drożdży 550 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy Do dużej miski

UgotujmyTo.pl
Pszenno - orkiszowy chleb na miodzie z ziarnami 141

szklanki ciepłego mleka 2 łyżki miodu 1 łyżka soli 2 łyżki roztopionego masła 1,5 łyżki suszonych drożdży 1 łyżka ziaren sezamu 1 łyżka ziaren słonecznika 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka siemienia lnianego Dodatkowo do smarowania i posypania: 1 rozmącone jajko 1 łyżka mleka 1 łyżka sezamu Sposób wykonania:  Wszystkie podane składniki wymieszać i dokładnie zagnieść

Na słodko lub wytrawnie
Owocowe batoniki 510

płatków owsianych 60 g mąki 1 łyżka sezamu 15 g ryżu preparowanego 30 g orzechów włoskich 4 daktyle 50 g rodzynek 20 g pestek z dyni 20 g pestek słonecznika 20 g żurawiny 1/2 szklanki płatków kukurydzianych z miodem i orzeszkami 10 g ananasa suszonego 4 sztuki suszonej moreli 60 ml soku ze świeżo wyciśnietej pomarańczy  4 łyżki miodu

Słodkie Przyjemności
Chrupiące żytnie ciasteczka z bakaliami 268

szklanki mąki żytniej 2000 200 g miękkiego masła (użyłam ekologicznego) 3/4 szklanki brązowego cukru 3 szklanki mieszanych zbóż i bakalii (użyłam płatki żytnie, płatki owsiane, słonecznik, siemię lniane, pestki dyni, pistacje, orzechy laskowe, płatki migdałowe suszoną żurawinę) 1 jajko 1/2 łyżeczki sody oczyszczoną szczypta soli WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do 170 stopni C. Masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Dodaj

Słodko-Słony Świat Ilony
PESTO BAZYLIOWE 152

używam pesto jako główne smarowidło pieczywa. Orzechy użyte do niego mogą być za każdym razem inne, czy to orzechy pinii czy włoskie, świetnie nadają się też migdały, pestki dyni czy łuskany słonecznik. Bazylię można zamienić na rukolę lub pietruszkę. Tradycyjnie pesto uciera się w moździerzu, ale zmiksowane malakserem czy blenderem jest równie pyszne:)  P.s. Pesto na zdjęciu ucierałam bardzo

Słodko-Słony Świat Ilony
Chleb gryczany z ziarnami 182

mąki żytniej, 50 g świeżych drożdży, 1 łyżka octu winnego, 0,6 l ciepłej wody, 100 g otrębów owsianych, 100 g siemienia lnu, 100 g pestek dyni, 100 g pestek słonecznika, 1 łyżka soli.   Przepis na 2 keksówki Przygotowanie:     Mąkę żytnią i gryczaną wsypujemy do miski. Dodajemy pokruszone drożdże, sól i ciepłą, ale nie gorącą wodę

Aga w kuchni
CHLEB BEZGLUTENOWY, ZMIENIAJĄCY ŻYCIE, JAGLANY 196

wypiekł, poprzedni środkiem mi się zapadł (forma była krótsza i wyższa). Piekąc w mniejszej formie proponuję wydłużyć czas pieczenia lub piec na termoobiegu. Składniki: - 1 szklanka * ziaren słonecznika - 1/2 szklanki pestek dyni - 1/2 szklanki orzechów (dałam po 1/4 szkl. orzechów laskowych i migdałów) - 1/2 szklanki ziaren siemienia lnianego - 2 łyżki nasion chia - 2 łyżki babki płesznik - 1,5 szklanki płatków

Smaczne Zdrowe
Budyń czekoladowy z kolorowym ryżem, migdałami i ziarnami (bez glutenu, mleka i jajek) 205

ryżowe lub inne 2 szklanki kakao lub karob 1 łyżeczka skrobia kukurydziana lub budyń bezglutenowy 2 łyżki syrop z agawy, miód lub cukier do smaku pestki z dyni 1 łyżka pestki słonecznika  1 łyżka płatki migdałowe esencja waniliowa 1 łyżka 1 łyżeczka Przygotowanie: Ryż zalać wrzątkiem i ugotować na miękko, ewentualny nadmiar wody odcedzić. Skrobię lub budyń i kakao

głodny alergik
Domowy chlebek zdrowia 159

drożdży  3 łyżeczki cukru 1 kg mąki pszennej  750 ml letniej wody, 3 szklanki  szklanka otrębów pszennych Po 3 łyżeczki soli, siemienia lnianego, sezamu, pestek dyni i ziaren słonecznika 1. Drożdże rozetrzyj z cukrem i rozrób z jedną szklanką ciepłej wody. Mąkę przesiej, dodaj pozostałe sypkie składniki, wymieszaj. Wlej zaczyn drożdżowy oraz pozostałą wodę. Wszystko dokładnie wymieszaj

Apetyczna babeczka
Chleb z ziarnami i suszonymi śliwkami 191

maki pszennej 20 dag drobno mielonego orkiszu 1/2 łyżeczki wody 4 dag drożdży  2 łyżeczki soli 6 łyżek siemienia lnianego 3 łyżki sezamu 6 łyżek ziaren słonecznika 2 łyżki pestek dyni szklanka otrębów pszennych lub żytnich 20 dag śliwek suszonych bez pestek 750 ml letniej wody tłuszcz lub papier do formy Mąkę przesiej do miski, dodaj sól. Drożdże rozetrzyj

Apetyczna babeczka
Sałatka brokułowa z boczkiem i pestkami 438

Dzisiaj tak robimy z sałatką brokułową - jest obłędna i musicie chociaż raz jej spróbować> Składniki: główka brokułu 300 g wędzonego boczku 100 g pestek słonecznika 100 g pestek dyni 1 czerwona cebula Sos: 2 łyżki octu winnego 2 łyżki cukru 5 łyżek majonezu Przygotowanie: Brokuła myjemy pod strumieniem wody i dzielimy na małe różyczki - gotujemy na parze

Niezły Młynek
Chlebek cebulowo-pieczarkowy Light 155

chudego twarogu    6 łyżek otrębów pszennych lub żytnich 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki drożdży instant ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki ziół garść pestek dyni garść ziaren słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego   Przygotowanie:   Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na patelni. Studzimy i odsączamy dokładnie, ponieważ pieczarki zawsze puszczają trochę wody. Jajka

Mania Gotowania
Granola owocowa 159

ciastek. Szczerze polecam! składniki: - płatki owsiane - opakowanie - płatki jęczmienne - opakowanie -  po 3 garście rodzynek, suszonych śliwek, moreli, daktyli (pokroić na małe kawałki) - 4 łyżki pestek z dyni - 4 łyżki pestek słonecznika - 3/4 szklanki siemienia lnianego - 4 łyżki miodu - 4 łyżki oleju kokosowego - 3 łyżki cukru brązowego - laska cynamonu Wykonanie: Na dużą blachę wyłóż płatki, suszone owoce i ziarna

SMYKWKUCHNI