tahini i marchewki to dla mnie nowość, którą na pewno jeszcze powtórzę. Z czym podawać? Ja najczęściej zupy krem serwuję z mleczkiem kokosowym i prażonymi pestkami dyni lub, tak jak w tym przypadku, słonecznika. Bardzo fajnie sprawdzi się również kruszonka z chleba lub grzanki. Wszystko to kwestia gustu oraz możliwości i chęci. Oczywiście można podawać bez dodatków
Blendmantahini i marchewki to dla mnie nowość, którą na pewno jeszcze powtórzę. Z czym podawać? Ja najczęściej zupy krem serwuję z mleczkiem kokosowym i prażonymi pestkami dyni lub, tak jak w tym przypadku, słonecznika. Bardzo fajnie sprawdzi się również kruszonka z chleba lub grzanki. Wszystko to kwestia gustu oraz możliwości i chęci. Oczywiście można podawać bez dodatków
Blendmandodatków powstała wersja bardziej okrojona, ale również smaczna. Na 1 bochenek : 500 g. mąki krupczatki 1/2 szklanki otrąb pszennych łyżka siemienia lnianego łyżka sezamu łyżka pestek dyni opcjonalnie : łyżka maku i łyżka ziaren słonecznika ( tak jest w oryginalnym przepisie ) woda : 375 ml ( jeśli dodacie do swojego ciasta mak i słonecznik należy zwiększyć ilość wody
apetytnapieczeniektóre ostatnio upodobał sobie mój mąż :) Składniki: 1 mały jogurt naturalny 2 łyżki soku malinowego 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka rodzynek 1 łyżka ziaren słonecznika 1 łyżka płatków migdałów 1 łyżeczka pestek dyni 1-2 łyżki otrębów pszennych 2 orzechy włoskie Sposób przygotowania: Rodzynki sparzyć we wrzątku. Pestki dyni i orzechy włoskie posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z jogurtem
Na Ciasteczkowych Papierachdokładnie mieszamy w garnku, przyprawiamy na bogato i staramy się nie podjadać. 1/3 startego sera zostaw do posypania na końcu. Dodatkowo: - przecier pomidorowy, słoiczek - ketchup - słonecznik pestki - spora garść - sezam - 2 spore garści - dynia pestki - spora garść O niesamowitych właściwościach pestek (bo mogą się one pochwalić nie tylko smakowymi walorami) możesz poczytać tutaj: kliknij (w tym miejscu możesz także złożyć
Wypisz Wymalujlitr letniej wody, 10 dag drożdży, 2 łyżki cukru, 1,5 łyki soli, 4 łyżki oleju, 1/2 szklanki otrębów owsianych, 1/2 szklanki pestek dyni, 1/2 szklanki siemienia lnianego, 1/2 szklanki słonecznika. Mąkę mieszamy z ziarnami, a w wodzie mieszamy drożdże, cukier, sól i olej. Całość przelewamy do mąki i dokładnie mieszamy (nie przejmujemy się konsystencją). Przekładamy do dwóch keksówek
Delicious Titbitsmąki krupczatki (typ 500), 1 litr wody, 1 szklanka otrębów pszennych, 6 łyżek ziaren słonecznika, 6 łyżek siemienia lnianego, 3 łyżki pestek dyni, 3 łyżki sezamu, 5 dag drożdży, 4 łyżki cukru, 1,5 łyżki soli. Wszystkie sypkie składniki wymieszać ze sobą, dodać pokruszone drożdże oraz 1 litr ciepłej wody i dokładnie wymieszać. Odstawić ciasto chlebowe na 20 minut
Delicious TitbitsBardzo fajna, lekka przekąska. I banalna w wykonaniu. Może być również dodatkiem do dania głównego. Składniki: plastry dyni (u mnie 2 duże) 2 łyżeczki oliwy z pestek winogron sól himalajska 1 garść pestek słonecznika mielona papryka słodka, może być również ostra Piekarnik nastawić na 190 stopni - termoobieg Plastry dyni ułożyć na papierze do pieczenia Posolić i doprawić papryką Skropić olejem
Szczęśliwa kuchniaBardzo fajna, lekka przekąska. I banalna w wykonaniu. Może być również dodatkiem do dania głównego. Składniki: plastry dyni (u mnie 2 duże) 2 łyżeczki oliwy z pestek winogron sól himalajska 1 garść pestek słonecznika mielona papryka słodka, może być również ostra Piekarnik nastawić na 190 stopni - termoobieg Plastry dyni ułożyć na papierze do pieczenia Posolić i doprawić papryką Skropić olejem
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwątpię że z dyniowym! Aktualnie trwa sezon na dynię, więc każdy przepis modyfikuję tak, aby znalazła się w nim dynia. Znam osoby, które za nią nie przepadają, ale po spróbowaniu dyniowego hummusu zmieniły zdanie! Posmak sezamu i chrupiących pestek słonecznika nadają cudownego smaku tej paście. W przepisie użyłam dyniowego puree. Jak je zrobiłam? Piekarnik rozgrzałam do temperatury 200 stopni, dynię(...)zakwasie z dodatkiem pestek dyni ) lub z pieczonymi warzywami. Smacznego! Dyniowy hummus porcja dla 2 -3 osób Składniki: 1 szklanka dyniowego puree 1 łyżka tahiny (pasty sezamowej) 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki) sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru sok z 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki zimnej wody 1 łyżka pestek słonecznika Przygotowanie: Do blendera włożyć ciecierzycę, wlać
JaglusiaSmakowita Ella " Przepis po moich modyfikacjach 200 g migdałów (około 1 i 1/3 szklanki) 260 g pestek dyni (około 1 i 1/4 szklanki) 200 g mąki z brązowego ryżu (około 1 i 1/2 szklanki) 85 g pestek słonecznika (ponad 1/2 szklanki) 3 łyżki proszku z nasion babki płesznik*** 3 łyżki mieszanki suszonych ziół(...)pieprz do smaku 200 g migdałów (około 1 i 1/3 szklanki) 260 g pestek dyni (około 1 i 1/4 szklanki) 200 g mąki z brązowego ryżu (około 1 i 1/2 szklanki) - można zastąpić mąką gryczaną 100 g pestek słonecznika (niecałe 3/4 szklanki) 4 czubate łyżki proszku z nasion babki płesznik*** 3 łyżki mieszanki suszonych
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatakiego chleba, więc nic nie stoi Wam na drodze, aby przygotować taki chleb. A więc... Do dzieła! Składniki: 100 g otrębów owsianych 100 g ziaren słonecznika 100 g płatków owsianych pełnoziarnistych 100 g pestek dyni 100 g siemię lniane 40 g sezamu 10 g czarnuszki 50 g ziaren orkiszu 5 średnik jajek 150 g maślanki Przygotowanie: Masa ziaren/ płatków/ pestek
Gotowanie, czyli hobby dla każdegosię udają :) Z poniższego przepisu wyszło mi 16 dużych batonów . ~ Energetyczne batoniki musli ~ Składniki: 300g płatków (u mnie owsiane) 150g suszonej żurawiny 80g pestek dyni 60g wiórków kokosowych 60g mielonych migdałów 40g pestek słonecznika 40g poppingu z amarantusa (1szkl.) 30g sezamu 30g brązowego cukru 1 łyżka cukru waniliowego 70g masła 320g miodu 1 łyżka tahini (opcjonalnie) + dowolne dodatki
Kuchenny Skrawek NiebaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Najlepszy chleb jaki dotychczas piekłam! Pyszny, mięciutki w środku z mnóstwem ziaren. Szybki w wykonaniu. Z przepisu wychodzą
Marta GotujeSkładniki na 3 blaszki z piekarnika Czas przygotowania: 80 minut Składniki: 250 g otrębów pszennych 250 g płatków owsianych 100 g pestek dyni 200 g pełnoziarnistej mąki żytniej 200 g ziaren słonecznika 100 g siemienia lnianego 100 g ziaren sezamu 2 łyżeczki soli 900 ml wody Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut
Kulinarne przygody Gatitysię tutaj dymka. Papryka nie musi mieć koloru czerwonego, a jeśli nie masz dużej ilości brokuła, to dodaj miks sałat. Całą sałatkę posypałam prażoną dynią, ale możecie posypać ją zarówno sezamem jak i pestkami słonecznika. Ja dodałam filet z kurczaka marynowany i podsmażany, ale możecie dodać dowolnie przyrządzony kawałek kurczaka i gotowany i smażony czy pieczony. Wszystko zależy od tego(...)połówki Pomidory lima na plastry, w zależności od ich wielkości dalej na połówki Paprykę oczyszczamy z pestek i kroimy w paski Marchewkę kroimy w paski. Filet kroimy w kostkę lub paski. Całość mieszamy z sosem. Podajemy z podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Sos Składniki mieszamy na gładki sos 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/fit/salatka-z-brokula/ BosowKuchni Artykuł Sałatka z brokuła z filetem
Mieszam w Garnkuświeżych drożdży 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru 1/2 litra wody 1/2 szklanki otrąb pszennych 3 łyżki ziaren siemienia lnianego 3 łyżki ziaren słonecznika + 1 łyżka do posypania 2 łyżki ziaren sezamu 1 łyżka pestek dyni Sposób wykonania: 1. Mąkę, cukier, sól, otręby, ziarna i pokruszone drożdże mieszamy. 2. Dodajemy letnią wodę i całość wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia
Kuchnia domowa Anitego smacznego bochenka nie będzie! Składniki (2 bochenki): pół szklanki zakwasu żytniego 2,5 szklanki mąki pszennej razowej 2 szklanki letniej wody szklanka słonecznika 3/4 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki siemienia lnianego 1/3 szklanki pestek dyni 2 łyżki oliwy łyżka miodu łyżka soli morskiej Zakwas wyjmujemy z lodówki i dokarmiamy co najmniej 8 godzin wcześniej, żeby obudzić(...)łyżki, nie daje się też uformować na kształt bochenka. Masę przekładamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia, wierzch wygładzamy dłonią zwilżoną wodą i posypujemy ziarnami słonecznika, dociskamy. Foremki zawijamy w folię i lniane ściereczki, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej 8 godzin. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez 45 minut, jeszcze
sama złodyczseler naciowy, marchewka, papryka, ogórek chlebki pita lub proste flatbready sałatka z natki pietruszki z sosem tahini (zamiast orzeszków pinii mogą być pestki słonecznika) cząstki cytryny Jeśli masz więcej czasu: falafele z marchewką falafele z dynią Do picia: wg mnie najlepiej pasuje piwo :) Różowy hummus z burakiem i kminem rzymskim Składniki: 200 g ugotowanej ciecierzycy (z puszki(...)cytryny 2 łyżki pasty tahini 1 spory ząbek czosnku, obrany i rozgnieciony szczypta soli szczypta mielonego kminu rzymskiego (można pominąć, ale dodaje fajnego smaczku) do dekoracji: oliwa, pestki słonecznika lub orzeszki pinii Przygotowanie: W misie robota kuchennego umieść wszystkie składniki poza oliwą i pestkami słonecznika. Zmiksuj na gładką pastę. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw hummus solą, sokiem
Chilli Czosnek i Oliwamnie typ 650); 3 szklanki mąki żytniej (typ 720); 1 łyżeczka soli; 1/3 kostki świeżych drożdży; 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody; Garść ziaren słonecznika; Garść ziaren sezamu; Garść ziaren siemienia lnianego; Garść pestek dyni. Dodatkowo : Papier do pieczenia lub tłuszcz do wysmarowania keksówki. Szklanka = 250 ml. Kostka drożdży = 100 g Sposób przygotowania: Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać
Gospodyni Miejskaprodukt o najwyższej jakości, który zaspokoi gusta nawet najbardziej wymagających klientów. W szerokiej ofercie producenta znajdziecie: olej rzepakowy olej lniany olej z pestek dyni olej z ostropestu olej z czarnuszki olej z pestek słonecznika olej z wiesiołka olej sezamowy olej kokosowy olej konopny Dzięki uprzejmości firmy otrzymałam do testowania olej rzepakowy i olej kokosowy. Od razu po otwarciu paczki
Słodkie okruszkiosób twierdzi, że biała to nie czekolada i tego się trzymajmy! Składniki: szklanka płatków kukurydzianych, szklanka posiekanych bakalii (orzechy włoskie, laskowe, nerkowca, pestki dyni), 2 łyżki mieszanki prażonych ziaren Migdałowy Zakątek Ziarenkowo ( słonecznik, migdały, sezam, wiórki kokosowe, orzechy arachidowe), 200g białej czekolady, 3 łyżki sproszkowanego wafla andruta, 2 łyżki soku z grejpfruta, 2 łyżki mleka
Z miłości do słodkościczteronożnym :) No to do roboty! przepis kopiuję od Amber Składniki : 200 ml otrębów pszennych 200 ml płatków owsianych 200 ml pestek dyni 200 ml pełnoziarnistej mąki żytniej 200 ml ziaren słonecznika 100 ml siemienia lnianego 100 ml ziaren sezamu 2 łyżeczki soli 700 ml wody Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut. Wykładamy blachę papierem i rozsmarowujemy ciasto
Stare Garypokrywką... Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i Panissimo . Składniki : 50 g otrąb pszennych 80 g płatków owsianych 120 g pestek dyni 100 g mąki żytniej razowej 120 g ziarna słonecznika 70 g nasion siemienia lnianego 70 g ziaren sezamu 10 g nasion szałwi hiszpańskiej (chia) 12 g soli 700 g letniej wody Przygotowanie chleba chrupkiego
Grahamka, weka i kajzerkadałam siemienia lnianego, bo nie miałam, ale ciut pozwiększałam resztę dodatków. 200 ml otrębów pszennych Kupiec 200 ml płatków owsianych Kupiec 200 ml pestek dyni 200 ml pełnoziarnistej mąki żytniej 200 ml ziaren słonecznika 100 ml siemienia lnianego [ nie dałam] 100 ml ziaren sezamu 2 łyżeczki soli 700 ml wody Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut. Wyłożyć
Moje domowe kucharzenie