łyżka świeżej lub suszonej szałwii pół łyżeczki pieprzu pół łyżeczki soli 50 g nasion słonecznika (mogą też być pestki dyni lub jakiekolwiek orzechy) Przygotowanie: w dużej misce wymieszaj 3/4 oliwy z przyprawami, wrzuć do tego dynię i dokładnie wymieszaj. Dynię wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz wtem. 220-230 C przez 35- minut. W międzyczasie przygotuj(...)pangrattato. Cebulę drobno pokrój, podsmaż na reszcie oliwy, dodaj szałwię i drobno pokruszony chleb. Na oddzielnej, suchej patelni podpraż słonecznik/orzechy. Połącz słonecznik z cebulą. Upieczoną dynię wymieszaj z pangrattato. Smakuje na ciepło i na zimno. Smacznego
greenscarfsuper sprawa...wystarczy tylko woda i zawartość torebek...Ta gotowa mieszanka zawiera trzy torebki..jedną z mąką , drugą z drożdżami, a trzecią z dodatkami..czyli pestkami dyni i siemienia lnianego oraz ziarnami słonecznika. Ja ziarna i pestki wsypałam do misy robota [ co widać poniżej na zdjęciach , dolałam wodę itd..] ale potem wyjęłam ciasto z misy i zagniatałam ręcznie...robot coś
Moje domowe kucharzenieObiecałam ,że w następny poście opiszę właściwości zawarte w łupinach dyni, słonecznika. Co też czynię na temat przygotowania mikstury oczyszczającej , czy też koktajlu błonnikowego piszę TU: Mikstura oczyszczająca z toksyn Obawy dotyczące, złych właściwości zmielonych łupin ( powtarzam zmielonych) postaram się rozwiać. Łupiny po zmieleniu na proszek i zalaniu wodą pęcznieją jak gąbka, tym samym nic nie podrażnia naszych jelit(...)naszym organizmie pełni bardzo ważną funkcję. Usuwa zalegający śluz z jelita cienkiego. Jest podłożem w hodowli bakterii acidofilnych w jelicie grubym. Nie bójmy się pestek dyni w łupince. Na temat słoneczniki i siemienia lnianego w następnym poście. Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewywysokości 10 cm): 1 kg mąki pszennej 1 szkl mąki żytniej typ 720 3 łyżeczki soli 25 g drożdży świeżych 3/4 szkl. płatków owsianych 1/2 szkl. słonecznika łuskanego 1/2 szkl. pestek dyni 1/2 szkl. siemienia lnianego 4 szkl. wody mineralnej Składniki na rozczyn połączyć ze sobą i odstawić do wyrośnięcia na ok.2 godziny. Do rozczynu dodać mąkę żytnią(...)godzin (najlepiej jest zostawić na całą noc). Rano dodać 1 kg mąki pszennej, 3 łyżeczki soli, 2,5 szkl. letniej wody, drożdże rozpuszczone w 1/2 szkl. wody, płatki owsiane, słonecznika i resztę ziaren. Wymieszać dokładnie, najlepiej drewnianą łyżką i pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Wysmarować olejem foremki, posypać otrębami. Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremek. Pozostawić do wyrośnięcia
Banana Smilesżytniej chlebowej 1/2 aktywnego zakwasu żytniego 1 szklanka wody 6 łyżek oliwy z suszonych pomidorów [ dałam olej kujawski ze smakiem] 1/2 szkl. puree z dyni 100 g pestek ze słonecznika 1 płaska łyżka soli Wszystkie składniki (oprócz słonecznika) zmieszać w misce. Ciasto wyrabiać mikserem przez kilka minut, aż będzie gładko odchodzić od ścianek
Moje domowe kucharzenieCaprese to pomidory, mozzarella i bazylia. Ale można przecież przygotować sałatkę w tym stylu, zamieniając jej niektóre składniki. Postanowiłam pomidory zastąpić gotowanym burakiem, który doskonale nadaje
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsłonecznikiem. Ale taki tylko ze słonecznikiem to nuda straszna :) Więc dostała i ze słonecznikiem i makiem i jeszcze pestkami dyni. 500 g mąki pszennej 350 ml wody 20 g świeżych drożdży 75 g ziaren dyni 75 g ziaren słonecznika 75 g maku 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Sprawa prosta: do miski wrzucamy wszystko co tam mamy, tylko
Marder&Marder Manufacturecynamonu i wyraźniejszą pomarańczy. Niebo w buzi! Spróbujecie...? Granola dyniowo-pomarańczowa Składniki: (na 2 l granoli) 300 g płatków owsianych 100 g płatków jęczmiennych 25 g pestek dyni 75 g ziaren słonecznika 50 g orzechów pekan 40 g ziaren lnu 200 g musu z dyni 65 ml syropu klonowego 1 łyżeczka cynamonu skórka otarta z 1 pomarańczy sok wyciśnięty
Pożeraczka, czyli raz adobrzeteż migdały w karmelu. Polędwica wołowa w ziołach. Tatar z prażonym papierem ryżowym z trzema kolorowymi majonezami. To danie według mnie było najlepsze: pure z dyni, z jarmużem rażonymi pestkami słonecznika z surowym topinamburem oraz z rukwią wodna. Pstrąg na pure z kalafiora z prażonymi nerkowcami. Beza włoska z granatem. Serdecznie dziękuję Fairy Polska
AZgotuj!szklanki puree z dyni 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego 1/4 szklanki cukru brązowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka domowej przyprawy do dań z dyni 1 garść pestek dyni 1/2 szklanki ziaren słonecznika 1/4 szklanki orzechów laskowych posiekanych 1/2 szklanki suszonej żurawiny 2 łyżki nasion chia Sposób wykonania: Puree i przyprawę do dań z dyni spokojnie możemy przygotować wcześniej
Blondynka Gotujemiodu mniej Podane niżej proporcje są orientacyjne. Można dość dowolnie modyfikować poprzez dodanie ulubionych składników (np. orzechy, migdały, suszone owoce). 1,5 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki pestek dyni 1/2 szklanki ziaren słonecznika 3/4 szklanki wiórków kokosowych 3/4 szklanki ziaren sezamu 3/4 szklanki rodzynek 1/3 szklanki mleka 4 łyżki miodu 2 dojrzałe banany 1 jajko Banany rozgnieść widelcem. Miód rozpuścić
Bullioszczypta soli himalajskiej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonej wanilii (Biolovers) 35 g orzechów włoskich (Biolovers) 35 g nerkowców 35 g migdałów 35 g pestek dyni 35 g nasion słonecznika 35 g nasion chia 35 g sezamu 35 g ziaren lnu złocistego 35 wiórków kokosowych Przygotowanie: Olej kokosowy i tłuszcz kakaowy delikatnie podgrzej
Zdrowie na języku :Pmiodu mniej Podane niżej proporcje są orientacyjne. Można dość dowolnie modyfikować poprzez dodanie ulubionych składników (np. orzechy, migdały, suszone owoce). 1,5 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki pestek dyni 1/2 szklanki ziaren słonecznika 3/4 szklanki wiórków kokosowych 3/4 szklanki ziaren sezamu 3/4 szklanki rodzynek 1/3 szklanki mleka 4 łyżki miodu 2 dojrzałe banany 1 jajko Banany rozgnieść widelcem. Miód rozpuścić
Bulliomąki pszennej 0,5 kg mąki żytniej 2 łyżki siemienia 2-3 garście słonecznika 2-3 garście pestek dyni 2-3 łyżki otrąb pszennych 5 łyżeczek soli zakwas 5 szklanek wody ciepłej (letniej) Wymieszać składniki, odłożyć 5 łyżek zakwasu, Nasmarować 3 keksówki smalcem, nałożyć ciasto do połowy, zostawić na 8 godzin. po wyrośnięciu posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem
Gotowanie jest łatwemąki pszennej bezglutenowej - 100g mąki kukurydzianej - 50g płatków owsianych - 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej - 1 łyżka soli - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki pestek dyni - 2 łyżki ziaren słonecznika - 1 łyżka siemienia lnianego - 500ml wody - 1 łyżeczka oliwy Wykonanie: - W misce wymieszać razem wszystkie suche składniki - Stopniowo dodawać letnią wodę, mieszając masę łyżką - Ciasto powinno być
Wegańska kuchnia orientalna