pestki dyni i słonecznika - 874 przepisów (strona:18/59)

Mikstura oczyszczająca z toksyn 163

WYKONANIE Wykonanie koktajlu   jest bardzo proste. Możemy wyróżnić trzy etapy : ETAP PIERWSZY Do młynka, do mielenia nasion (lub młynka do kawy) wsypujemy po łyżce stołowej: niełuskanych pestek dyni, niełuskanych pestek słonecznika, siemienia lnianego. Następnie całość mielemy na drobny proszek. ETAP DRUGI:  Zmielone nasiona wsypujemy do miksera, zalewamy niewielką ilością wody (by przykryła zmielone nasiona), Owoce bądź warzywa. Całość

W kuchennym oknie Ewy
Makaron z zasmażanymi warzywami i sadzonym jajkiem 175

uwagi, smaczne. Dobrze doprawione i przede wszystkim idealnie pasują do wielu dań.  Składniki : * szklanka dowolnego makaronu np kokardki * łyżka masła * 4 łyżki warzyw zasmażanych Orzech * jajko * dowolne pestki słonecznika bądź dyni * koperek Przygotowanie : Rozpuścić masło, przesmażyć warzywa, dodać do makaronu i wymieszać. Przygotować sadzone jajko. Wyłożyć na makaron. Podprażyć pestki, posypać. Przyprawić koperkiem. Podawać na ciepło

Magiczne Życie Marty
Zdrowie zawarte w skorupce łupiny, czyli pestki słonecznika cz. 3 217

jednym z najbogatszych naturalnych źródeł żelaza,  Ponadto pestki słonecznika są bogatym źródłem innych minerałów – cynku, wapnia, fosforu, magnezu i potasu. Dostarczają też sporo witamin, szczególnie rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D i E, a także witaminy B1, B2, B3, B5, B6. Zmielone łupiny to źródło błonnika i wspólnie z ziarnami dyni wspólnie się uzupełnią  Oczyszczając nasze(...)jelito  z gęstego  patologicznego śluz obklejającego ścianę jelita cienkiego, a także gumowate kamienie kałowe, tkwiące w ścianie jelita grubego niczym strupy. Czyli że połączone działanie błonników pestek dyni i słonecznika poprawia perystaltykę jelit, zwiększa powierzchnię wchłaniania oraz ułatwia regenerację nabłonka jelitowego. SIEMIĘ LNIANE Właściwości siemienia lnianego docenia medycyna ludowa już od dawna. Doskonale

W kuchennym oknie Ewy
CHLEB ŻYTNIO-PSZENNY, RAZOWY NA ZAKWASIE 221

żytniej chlebowej typ720 - 360g mąki pszennej pełnoziarnistej typ2000 - 280g zakwasu żytniego - 28g soli himalajskiej (zwykłej trochę mniej) - 50g płatków (ja dałam jęczmienne, ale mogą być np.owsiane) - 60g ziaren słonecznika - 20g pestek dyni - 20g siemienia lnianego - 880g (ml) wody filtrowanej lub źródlanej + do posypania chleba: płatki jęczmienne lub inne, a także ulubione ziarna u mnie słonecznik, dynia i siemię lniane Wszystkie

Smaczne Zdrowe
Domowa granola 254

zasmakuje :) DOMOWA GRANOLA (składniki na 2 duże słoiki) Składniki: - 2 szklanki płatków owsianych - pół szklanki orzechów laskowych - pół szklanki orzechów włoskich - pół szklanki orzechów nerkowca - 2/3 szklanki pestek słonecznika i dyni - pół szklanki siemienia lnianego - 4 łyżki miodu Dodatkowo:  - pół szklanki rodzynek - pół szklanki suszonych bananów - tabliczka gorzkiej czekolady Płatki owsiane, orzechy, pestki oraz siemię lniane wymieszać z miodem

Zgrabne Gotowanie
Krem dyniowo-marchewkowy 174

łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka ostrej papryki ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej 3 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu masło lub oliwa do smażenia garść ziaren słonecznika lub pestek dyni 2 łyżki śmietany Przygotowanie: Marchewki, dynię, czosnek i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy tłuszcz, i podsmażamy cebulę i czosnek(...)dynię. Dusimy około 7 minut, mieszając co jakiś czas. Dolewamy bulion i gotujemy aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny i wszystkie przyprawy. Zdejmujemy z ognia i miksujemy na krem. Jeśli konsystencja zupy jest zbyt gęsta możecie dolać więcej płynu. Gotujemy zupę do momentu zagotowania. Ewentualnie doprawiamy. Pestki słonecznika prażymy

Mania Gotowania
Zupa dyniowo-kalafiorowa z curry i parmezanem 156

uznania gałka muszkatołowa- ilość wg uznania tarty świeży imbir- ilość wg uznania sól, pieprz 10 dag parmezanu (opcjonalnie inny ser) garść prażonych słoneczników (albo pestek dyni) 1 łyżka octu winnego świeże zioła do dekoracji oliwa do smażenia 3 ząbki czosnku Na oliwie smażymy dynię i cebulę pokrojoną w kostkę, wrzucamy(...)minut). Doprawiamy solą, pieprzem oraz tartym parmezanem. Gotową zupę miksujemy w blenderze. Nalewamy na talerz i doprawiamy octem winnym oraz prażonymi ziarnami słonecznika. Dekorujemy ziołami i tartym parmezanem

Bon Appetit Małgorzaty
Szybka zupa krem z dyni czyli Zupowy Wtorek odc.71 165

łupinkach sól, oliwa do skropienia bulion warzywny ok. 500 ml, gorący pestki dyni i słonecznika, uprażone na złoto na suchej patelni Dynię pieczemy z czosnkiem (skropioną oliwą i lekko posoloną) w 200 st.C ok 30-40 minut. Powinna być mięciutka. Dynie pozbawiamy pestek i skórki, ząbki czosnku wyciskamy z łupin. Dynię i czosnek wkładamy do garnka, zalewamy bulionem, zagotowujemy. Doprawiamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
CHLEB BEZGLUTENOWY NA ZAKWASIE, Z ZIARNAMI - NAJLEPSZY 234

Wcześniej dawałam po 300g mąk: jaglanej, ryżowej i gryczanej. - 350g zakwasu gryczano-ryżowego (wyjętego 2-3h wcześniej z lodówki) - 75g skrobi (mąki) ziemniaczanej - 25g soli himalajskiej - 60g słonecznika - 60g pestek dyni - 60g siemienia lnianego - 40g nasion chia - 3 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju) - 40g otrębów gryczanych - 50g płatków gryczanych - 950g (ml) wody mineralnej lub filtrowanej W misie miksera(...)umieszczamy mąki, dodajemy zakwas, sól, ziarna (chia, słonecznik, dynia, siemię lniane) płatki oraz otręby gryczane, sól, oliwę, wlewamy ok.800g (ml) wody i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok.5-10 minut, znów mieszamy (masa powinna zacząć gęstnieć, chia zaczyna żelować). Po chwili wlewamy pozostałą część wody i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Masa powinna być dość luźna, ale wyraźnie czuć, że robi się kleista

Smaczne Zdrowe
Sałatka z awokado i suszonymi pomidorami 407

znajomych.  Odrobinkę pozmieniałam, zrobiłam w domu i... goście byli zachwyceni :) Składniki: suszone pomidory awokado mix sałat oliwa z oliwek czosnek sól pieprz gomasio ocet balsamiczny pestki dyni i słonecznika Pomidory odsącz z oliwy, awokado obierz ze skórki i razem z pomidorami pokrój w paseczki. Oliwę wymieszaj z solą, pieprzem i przeciśniętym lub drobniutko pokrojonym czosnkiem. Pestki upraż na suchej

chwile dla mnie
Bułki orkiszowe z marchewką 166

stołowa soli  Otręby i bakalie www.owocowyraj.eu Wymieszać letnią wodę z oliwą i miodem. Dodać drożdże i mieszać, aż się rozpuszczą. Dodać marchewki starte na drobnej tarce, sól, pestki dyni i słonecznika, otręby i płatki owsiane. Następnie dodać mąkę i wyrobić ciasto. Ciasto jest kleiste, można je wyrabiać ręką lub mikserem. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę

Apetyczna babeczka
Pasta z bobu z papryką 222

doprawiona papryką, czosnkiem i ziołami. Składniki: 2 szklanki ugotowanego i obranego bobu 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki pestek dyni lub słonecznika 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziół do pizzy szczypta ostrej papryki sól i pieprz do smaku po 1/4 czerwonej i zielonej papryki pokrojonej w drobną kostkę

Czerwień i błękit
Obłędna pasta z dyni, suszonych pomidorów i słonecznika 241

uprzednio słonecznikiem do kielicha blendera. Zmiksuj wszystko porządnie na gładką pastę. Dodaj musztardę oraz czosnek, a następnie przypraw solą i pieprzem do smaku. Gotową pastę możesz dodatkowo posypać pestkami słonecznika lub dyni. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem. Smacznego

Food Square
Sałatka z czarną soczewicą i jabłkiem 248

połączyły. Na koniec dodaj posiekaną miętę i jeszcze raz delikatnie zamieszaj. Odsączoną soczewicę przełóż do większej miski, dodaj do niej dressing i delikatnie zamieszaj, aby pokrył wszystkie ziarna. Pestki dyni lub słonecznika upraż na suchej patelni i przełóż na talerzyk. Jabłko przekrój w ćwiartki, wykrój i wyrzuć gniazda nasienne, a resztę pokrój w kostkę. Cebulki dymki pokrój w krążki. Jabłko

Roślinna - blog wegański
Słonecznik muscovado 114

Pestki słonecznika i dyni kojarzą mi się z Babcią.  Ona od kiedy tylko pamiętam zawsze skubała pesteczki!  Zawsze mówiła, że są zdrowe i dobre na włosy i paznokcie - włosy ma piękne. Błyszczące i mocne.  Kiedy zobaczyłam ten przepis na nowym blogu  Mar - Turn Green  wiedziałam, że muszę go zrobić.  Robiłam go już kilkukrotnie. Jest(...)pyszny i zdrowy.  Zabiorę paczuszkę w podróż do rodzinnego domu, ciekawe jak Babci posmakuje :)  Przepis pochodzi z książki Heidi Swanson "Super Natural Every Day". Składniki: 140 g pestek słonecznika, łyżka cukru dark muscovado, łyżeczka tartej skórki z cytryny, 1/4 łyżeczki soli morskiej W miseczce wymieszać startą skórkę z cytryny*, cukier i sól. Rozgrzać patelnie, na którą należy wrzucić

Plate of Joy

Proponowane wyszukiwania

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję