szczypta soli kamiennej lub morskiej masa czekoladowo-figowa: 200 g fig (niesiarkowanych - namoczonych na noc w około 3/4 szklanki wody) czubata łyżka oleju kokosowego - u nas olej z pestek dyni, 250 g gorzkiej czekolady (min. 60%) polewa: 1/4 szklanki syropu z buraków, 3 łyżki kakao dodatkowo: płatki migdałowe do posypania Migdały umieszamy w pojemniku blendera i mielimy na drobno. Następnie(...)Szaciłło: Przede wszystkim wprowadzić do diety zdrowe tłuszcze roślinne (nierafinowane, zimnotłoczone oleje np. rzepakowy, lniany czy rydzowy, olej kokosowy), produkty bogate w cynk (obecny m.in. w pestkach słonecznika czy dyni, można też kupić suplement Cynk Chelat), wyeliminować na jakiś czas nabiał z diety oraz nadmiar białka zwierzęcego, a wprowadzić produkty osuszające m.in . rośliny strączkowe, świetna jest fasolka
Plate of Joydietetyczną kolację. Może to być również dodatek do obiadu lub przekąska między głównymi posiłkami. Zamiast sezamu czarnego można użyć zwykły jasny lub inne ziarna, np. słonecznika czy pestki dyni. Składniki: • 4 ogórki gruntowe ok. 10 cm • 4 łyżki jogurtu greckiego • 2 łyżki płatków migdałowych • kilka orzechów włoskich • szczypta czarnego sezamu • sól
To co kochamjakże. Kremową zupę można jeść z różnymi dodatkami. Na głodne brzuchy może to być kasza jaglana czy ryż, a na mniej głodne płatki migdałowe, pestki dyni czy słonecznika. Składniki: • 1 brokuł • 3 ziemniaki • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 1 mała cukinia • 2 garści szpinaku • 3 łyżki oliwy • sól, pieprz do smaku • czarny sezam
To co kochamorzechami: 500 g mąki krupczatki 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru 30 g drożdży 500 ml letniej wody ½ szklanki otrębów pszennych 3 łyżki siemienia lnianego ½ szklanki nasion słonecznika ½ szklanki pestek dyni garść orzechów włoskich garść orzechów laskowych garść orzechów nerkowca garść migdałów 10 suszonych śliwek 1 łyżka czarnuszki (plus do posypania) oliwa do posmarowania formy * PRZYGOTOWANIE Ekspresowy chleb
Food Squarelitr bulionu warzywno-drobiowego 1 brokuł 1 łyżka pesto pietruszkowego 1 duży serek topiony śmietankowy (100g) sól, pieprz do smaku 1/3 łyżeczki mielonego rozmarynu Dodatkowo: groszek ptysiowy pestki dyni ziarna słonecznika Sposób przygotowania: Różyczki brokuła myjemy, przekładamy do garnka wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Zalewamy bulionem warzywno- drobiowym i gotujemy na małym ogniu ok 25 minut
Kuchnia w czekoladzieWaniliowe placuszki z soi podane ze śmietankowym dipem oraz pestkami dyni i słonecznika *** PLACUSZKI SOJOWE /przepis własny/ 120 g ugotowanych ziaren soi jajko 2 płaskie łyżki mąki pszennej graham płaska łyżka mąki kokosowej łyżka syropu klonowego pół łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml mleka sojowego waniliowego (można użyć dowolnego soku lub mleka) szczypta soli kilka kropli aromatu waniliowego masło klarowane
Poranek na słodkokolację. Oj, zakochałam się w tym smaku. Sałatka z burakami pieczonymi i gorgonzolą ( dla 4 osób ) 2 podłużne buraki 15 dkg gorgonzoli łyżeczka nasion słonecznika łyżeczka pestek dyni 2 łyżki oleju z dyni ( lub oliwy z oliwek ) świeżo mielony pieprz Buraki myjemy dokładnie, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika. Pieczemy buraki
Kuchnia na wzgórzucukinii to kolejny prosty, szybki, ale przede wszystkim zdrowy i smaczny dodatek do makaronów, kanapek, ryżu, czy świeżych warzyw. Jego smak możemy wzbogacić świeżą bazylią, ulubionymi orzechami, pestkami dyni, czy słonecznika. Warto również pokusić się o nieco parmezanu, który nada całości nie tylko pięknego smaku, ale i wyglądu Smacznego Składniki na pesto: 3 średniej wielkości cukinie 100ml oliwy z oliwek
NiePieprz.plChleb bez mąki z amarantusem i siemieniem lnianym Składniki: Amarantus – ½ szklanki Siemię lniane Kresto – 150g Słonecznik – ½ szklanki Pestki dyni – 4 łyżki Nasiona chia – 2 łyżki Białko z jednego jaja Woda – 3-4 łyżki Oliwa z oliwek – 1 łyżka Szczypta soli Wykonanie: Wszystkie nasiona mieszamy razem z wodą, białkiem jaja, oliwą i solą. Odstawiamy na pół godziny, aby delikatnie zaczęły „kleikować
Kuchnia Bon AppetitChleb bez mąki z kaszą pęczak Składniki: Kasza owsiana pęczak Risana – 200g Amarantus – ½ szklanki Siemię lniane – 50g Słonecznik – ½ szklanki Pestki dyni – ½ szklanki Płatki owsiane – ½ szklanki Jagody goji – ½ szklanki Białko z jednego jaja Woda – 3-4 łyżki Oliwa z oliwek – 1 łyżka Szczypta soli Wykonanie: Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 25 minut. Następnie mieszamy z nasionami, wodą, białkiem jaja
Kuchnia Bon Appetitłyżeczka soli 1 łyżka oliwy 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 i 1/2 szkl. ciepłej wody - nie gorącej! 1 szkl. dowolnych ziaren - u mnie siemię lniane, słonecznik i pestki dyni Drożdże wkruszyć do wysokiego kubka, zasypać łyżeczką cukru i maki, a następnie zalać połową ciepłej wody. Wymieszać do dokładnego rozpuszczenia. Odstawić na około 10 minut aż rozczyn "ruszy
Grunt to przepis!szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki gryczanej 30 gram świeżych drożdży 50 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 1 szklanka mleka garść nasion słonecznika garść pestek dyni Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać łyżkę mąki i ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić na 10-15 minut, by drożdże zaczęły pracować. Dodaję resztę składników i wyrabiam gładkie ciasto. Jeśli jest
Mango Papajabiałko. Uzupełniamy je jedząc półtłusty twaróg, jogurty, białe mięso, ryby i owoce morza. W przypadku tłuszczu wybierajmy oliwę z oliwek, olej lniany, orzechy, pestki słonecznika i dyni, które oprócz zdrowego tłuszczu są źródłem witamin i minerałów. Oczywiście kolejną ważną kwestią jest czas ostatniego posiłku. Zaleca się spożywanie posiłku około 2 godziny przed aktywnością fizyczną
Menmagazinebiałko. Uzupełniamy je jedząc półtłusty twaróg, jogurty, białe mięso, ryby i owoce morza. W przypadku tłuszczu wybierajmy oliwę z oliwek, olej lniany, orzechy, pestki słonecznika i dyni, które oprócz zdrowego tłuszczu są źródłem witamin i minerałów. Oczywiście kolejną ważną kwestią jest czas ostatniego posiłku. Zaleca się spożywanie posiłku około 2 godziny przed aktywnością fizyczną
MenmagazineSkładniki w nierównych proporcjach płatki owsiane błyskawiczne mieszanka suszonej żurawiny i nerkowców- szukałam samych nerkowców w Lidl , i nie znalazłam .Na szczęście mają mieszankę! Suszona morela suszona żurawina pestki dyni i słonecznik łuskany Symbio wiśnie suszone złote jagody inków suszona śliwka suszone figi jagody goji orzechy pecan orzechy włoskie orzechy arachidowe i laskowe trochę płatków kukurydzianych opcjonalnie łyżka nasion
Z Kuchni Do Kuchnipieczemy przez 45 minut. Po upieczeniu chleb studzimy na kratce. Notatki - czas wyrastania chleba zależy od temperatury w pomieszczeniu - żurawinę czy orzechy można pominąć lub zastąpić np. pestkami dyni czy słonecznika - chleb najlepiej przechowywać w lnianym woreczku by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchnibakteriobójcze i antywirusowe. Sałatka z kaszy jaglanej, suszonych pomidorów i pieczonego bakłażana może być świetnym dodatkiem do mięs, ryb czy owoców morza. Skropiona czosnkowym winegretem, posypana fetą i pestkami dyni lub słonecznika może stanowić pełnowartościowe samodzielne danie. Upieczony bakłażan jest soczysty, bardzo aromatyczny i znacznie wzbogaca smak kaszy. Sałatka z jego dodatkiem smakuje fantastycznie zarówno na ciepło
cool and mintysłodkich ziemniaków (nieugotowanych) * skórka otarta z połowy cytryny * 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej * ½ łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżka tartego imbiru * 2 łyżki ziaren słonecznika lub pestek dyni lub ulubionych orzechów * ½ łyżeczki soli * pieprz * sezam do obtaczania WYKONANIE: Białą fasole rozdrabniamy widelcem lub blenderem. Słodkie ziemniaki ucieramy na tarce a następnie pozbywamy się nadmiaru wody. Wszystkie składniki (poza
MohiellaPierwszy raz użyłam ciecierzycy do sałatki, ale na pewno nie ostatni. Idealna jako przystawka do grilla czy jako sałatka do zabrania w pudełku do pracy. Możecie jeszcze dodać pestek dyni czy słonecznika podprażonych na patelni, ale również w takiej wersji sprawdzi się doskonale. Oczywiście, jeśli nie macie pod ręką cieciorki z puszki, możecie zwykłą ciecierzycę namoczyć i ugotować. Drukuj Sałatka
Mieszam w Garnkugorąco: Naleśniki z marynowanym w rozmarynie kurczakiem, gorgonzolą i borówkami TU Ser camembert faszerowany śliwkami TU Roladki z bakłażana nadziewane pastą z pestek dyni i słonecznika TU kulki drobiowe TU Poza tym: pieczywo, korniszonki, oliwki, półmisek wędlin, kapary, ciasto, tort
pieprzny smaczekPyszne i chrupiące ciastka owsiane. Mój mąż da się za nie pokroić. A ciastko owsiane z mlekiem…mniam… Bogate w dodatki jak daktyle, żurawina, pestki słonecznika i dyni czy orzechy. Smakują zupełnie inaczej niż te kupne. Co tam, jak raz je upieczecie, na pewno do nich wrócicie. Podczas pieczenia, w kuchni unosi się niesamowity aromat. Chce się
Mieszam w Garnkudwie malutkie keksówki 40g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka soli 5 łyżek oleju rzepakowego 500g mąki pszennej 100g mąki chlebowej żytniej Młynomag 500ml wody 50g pestek słonecznika 50g pestek dyni 10g czarnuszki 10g nasion chia Dodatkowo mak do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: 1. Drożdże rozcieramy z cukrem. Do przesianej mąki dodajemy rozczyn drożdżowy, sól oraz nasiona
Kuchnia w czekoladzieugotowanym makaronem razowym i polewamy sosem przygotowanym z jogurtu, musztardy, majonezu i sosu chilli. Całość dekorujemy cienkimi plasterkami parmezanu oraz ulubioną kompozycję ziaren jak np. sezamem, orzechem włoskim, pestkami dyni i słonecznika
Jacob Tastessurówka bądź gulasz. Co kto lubi ;) Składniki: 10 dużych ziemniaków 1 duża cebula 1 duże lub 2 małe jajka 5-6 łyżek mąki pszennej luksusowej Młynomag 30g pestek dyni 30g pestek słonecznika sól, pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce do nich przeznaczonej. Możemy również posłużyć się robotem kuchennym z możliwością tarcia warzyw
Kuchnia w czekoladzieCiasto przekładam do keksówki wyłożonej papierem. Zostawiam w ciemnym i ciepłym miejscu na 8-9 h. Przed pieczeniem smaruję wierzch chlebka wodą zimną (można posypać sezamem lub ziarnami słonecznika bądź pestkami dyni). Piekarnik rozgrzewam do 220 stopni i piekę chlebek 20 min, obniżam temperaturę do 200 stopni i daję mu jeszcze 25 min. Zostawiam do całkowitego ostygnięcia. Smacznego! Post wegański
ladykitchenMłynomag 200g mąki razowej żytniej typ 2000 Młynomag 150g mąki graham pszennej typ 1850 Młynomag 4 łyżki płatków owsianych 1 płaska łyżka soli 25g drożdży świeżych 50g pestek dyni 100g pestek słonecznika 400ml przegotowanej, ciepłej wody 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka syropu klonowego Dodatkowo (jeśli chcemy) ziarna do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: 1. Drożdże rozmieszać z cukrem
Kuchnia w czekoladziezupy więcej przypraw jak curry czy papryka. Ja na pewno następnym razem spróbuję wariant z dodatkiem soku i skórki z pomarańczy. Serwując tą zupę możemy dodać również podprażone pestki dyni czy słonecznika. Zupa jest bardzo prosta do zrobienia i poradzą sobie z nią nawet początkujący kucharze. Dzięki dodatkowi do zupy ziemniaków, zupa jest bardzo gęsta. Jeśli nie mamy mleczka kokosowego
Mieszam w Garnkuzakwasu Ciasto właściwe: 800 g mąki żytniej typ 720 650 ml piwa pszenicznego 350 g zaczynu 2 cebule olej do smażenia 20 g soli masło do posmarowania foremek pestki dyni i słonecznika do posypania chleba otręby do posypania foremek Wykonanie: Dzień przed pieczeniem wyjmujemy z lodówki zakwas, odstawiamy na 2 godziny, aby się ocieplił. W misce mieszamy wszystkie składniki zaczynu
Kulinarne przygody Gatitynadal trwającą chorobę co po niektórych :( Granola czekoladowa 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1/2 szkl. miodu łyżka oleju kokosowego 2 szkl. płatków owsianych górskich po 1/2 szkl. pestek słonecznika i dyni (łuskanych) Piekarnik nagrzewamy do 150 st.C Do miski wsypujemy suche składniki. W rondelku podgrzewamy olej, miód i połamana czekoladę. Nie gotujemy!!! podgrzewamy by składniki się połączyły mieszając. Masę
Dzieje kuchennej Wiewiórysałatę z dodatkami. Skład sałatki możecie dowolnie modyfikować w zależności od tego, co macie pod ręką. Taka sałatowa kompozycja, może być za każdym razem inna. Polecam dodawać podprażone pestki słonecznika lub dyni czy cebulkę czerwoną. Sprawdzą się również winogrona czy oliwki. Zamiast kulek mozarelli możecie dodać fetę lub w ogóle zrezygnować z tego dodatku. Polecam eksperymentować z rukolą, którą
Mieszam w Garnkujego stuprocentową zwolenniczką. Chleb jest specyficzny ale bardzo smaczny, jeden z lepszych jakie jadłam. Bardzo długo utrzymuje świeżość. Składniki (na 1 bochenek w "keksówce"): 140 gram mieszanki ziaren słonecznika i pestek dyni 90 gram mielonego siemienia lnianego 70 gram mieszanki orzechów laskowych, nerkowców i migdałów 150 gram płatków owsianych 2 łyżki nasion chia 1 łyżeczka soli 1 łyżka syropu klonowego
Mango PapajaKoktajl buraczkowy z pomarańczą i bananem Składniki: 200 g jogurtu naturalnego 1 mały, surowy burak 1/2 banana 1/2 słodkiej i soczystej pomarańczy 1 łyżka miesznaych ziaren: pestki z dyni, słonecznik, piniole, sezam, suszona żurawina cukier, miód do smaku Przygotowany: Do blendera kielichowego wlewamy jogurt. Banana, pomarańczę i buraczka obieramy ze skóry i dzielimy na mniejsze kawałki. Wkładamy
Moja smaczna kuchniazdjęciu, użyłam zarówno sztucznych dekoracji (nie mogłam się oprzeć cukrowym śnieżynkom) jak i naturalnych - czarny sezam, jagody goi, płatki migdałów. Oprócz tego możecie użyć także: rodzynek, suszonej żurawiny pestek słonecznika czy dyni, skórki z cytryny/pomarańczy/limonki, zmielonych orzechów wiórków kokosowych. Miłej zabawy
Powiedz dietom niemacie jakiegoś owocu, możecie go zastapić innym dowolnym. Ważnym elementem są tutaj prażone na suchej patelni łatki owsiane. Podprażone, nabierają doskonałego smaku. Możemy również do sałatki dodać prażone pestki słonecznika czy dyni. Drukuj Sałatka owocowa na dzień dobry Składniki 1 banan 2 kiwi 1 jabłko 1 pomarańcz 1 gruszka 3 mandarynki 1/2 szkl. jogurtu 50 g płatków owsianych garść orzechów
Mieszam w Garnkuchlebowej) 150 gr mąki gryczanej 150 gr mąki żytniej typ 720 400 gr mąki pszennej razowej (typ 2000) 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki siemienia lnianego 3/4 szklanki słonecznika lub pestek dyni 3/4 szklanki otrębów pszennych lub innych 2 płaskie łyżeczki soli 1 łyżka miodu 1 litr ciepłej przegotowanej wody (ok 40 st.C) 1 szklanki zaczynu z poprzedniego pieczenia (jeżeli
moj przepis napowierzchnię warzyw), dodaj przyprawy i zioła. Gotuj do miękkości, wyłów ziele angielskie i liście laurowe. Następnie zblenduj, dopraw do smaku octem winnym i solą. Można podać z prażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Wielkie piękno (2013, Paolo Sorrentino) opowiada historię starzejącego się dziennikarza, który przemierza ulice Rzymu i wspomina swoją młodość – pełną namiętności i burzliwą, ale na zawsze utraconą
Qlinarnie i Qlinarnienierównym proporcjach, ważne by było dokładnie 500 g całości 10 g drożdży świeżych lub 4 g drożdży suchych 300 ml wody – ciepłej 2 łyżeczki soli ziarna słonecznika i pestki dyni, siemię lniane- ile chcesz Składniki na kanapki losoś atlantycki wędzony w plastrach Premium Suempol pasta z czarnych oliwek czerwone i białe winogrono żółta papryka glassa sojowa z octem balsamicznym
Z Kuchni Do Kuchnidrożdży (1/4 kostki) 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli 1,5 szklanki ciepłej wody (dodałam około 2 szklanek; ilość zależy od rodzaju mąki) 50g kaszy gryczanej Dodatkowo: ziarna słonecznika, pestki z dyni, otręby, śliwki suszone (wg gustu; osobiście dodałam garść pestek z dyni) Opcjonalnie: sezam, czarnuszka do posypania (posypałam zmieloną czarnuszką) Do ciepłej wody pokruszyć drożdże, dodać miód i wszystko
Di gotujełyżka miodu zioła,bazylia,sól,pieprz.granulowany czosnek,czerwona papryka Sos mieszam aż uzyska gęstą konsystencję. Polewam nim sałatkę przed samym podaniem. Można ją posypać grzankami i uprażonymi pestkami dyni bądź słonecznika. Znikam i idę ją zjeść;-) Smacznego
potrawyregionalneWartość kaloryczna: 390 kcal Składniki: 2 filety z łososia 1 cytryna 3 ząbki czosnku 2 garście jarmużu (100g) garść liści bazylii garść pestek słonecznika garść pestek dyni 6 orzechów brazylijskich (lub innych, ulubionych) kilka kropel oliwy garść (najlepiej świeżo) startego Parmezanu (lub Pecorino, Dziugasa etc.) sól i pieprz Przygotuj: moździerz (niekoniecznie)* blender naczynie do zapiekania Podaj z: ulubioną kaszą
Bazując na smakuMięso w udka kroimy i dodajemy do zupy. Wszystko miksujemy blenderem na jednolitą masę. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i dodajemy jogurt i ponownie miksujemy. Podajemy z uprażonymi pestkami dyni i słonecznika, kleksami jogurtu oraz grzankami. SMACZNEGO
Mój Smak na Życiebędą miękkie. 5. Po ugotowaniu wyjmujemy ziele angielskie i liście laurowe i całość blendujemy na gładką masę. Zupę podajemy ze świeżą natką pietruszki lub koperkiem oraz z prażonymi pestkami dyni i słonecznika. Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Polezdrowe i przepyszne!!! Składniki na krakersy z ziaren (na standardową blachę z piekarnika) : 150 g siemienia lnianego 200 ml wody 1 szklanka dowolnych ziaren i orzechów (u mnie słonecznik, pestki z dyni, pokrojone orzechy włoskie) 1/2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków (soli lub innej przyprawy, choć ja naprawdę polecam tę do ziemniaków) Wieczorem siemię lniane zalewamy
Rozpustne gotowanieBardzo smaczny domowy chlebek, prosty w wykonaniu! Składniki: 4 dag drożdży, 1 szklanka mleka, 2 łyżeczki cukru, 2 ½ szklanki mąki, ½ szklanki łuskanego słonecznika, ½ szklanki pestek dyni, ½ szklanki miodu, ½ łyżeczki soli, 2 żółtka jaja, ½ łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika, tłuszcz do formy, ziarna do formy. Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem i odłożyć w ciepłe miejsce
Tradycyjna Kuchniawłasnego chleba już tyle lat i nikt się nie przyznaje czy piecze i czy może dzięki moim przepisom zaczął piec? No cóż pora na kolejny chleb, bochenek pachnący pestkami dyni i słonecznika, polecam gorąco. Chleb pełnoziarnisty orkiszowy z dynią i słonecznikiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniegładka i niewodnista. Dodajemy szafran, gałkę, pieprz i sól. Opcjonalnie również nieco słodkiej śmietanki. Podajemy za to z kwaśną śmietaną i glazurowaną miodem marchewką (oczywiście można wykorzystać też pestki dyni czy słonecznika, prażone migdały, groszek ptysiowy lub grzanki). Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smaku