Składniki: ( 1 większa porcja) duża garść mieszanki sałat, 3-4 rzodkiewki, 4 suszone pomidory, łyżeczka słonecznika, łyżeczka pestek dynii, 2 jajka, Sos: pół łyżeczki octu jabłkowego, łyżeczka oliwy z oliwek (extra virgin), pół łyżeczki soku z cytryny, pieprz grubo mielony. Przygotowanie: Jajka ugotować na miękko - ja swoje ugotowałam w takim silikonie, który wczoraj zakupiłam i testuję(...)sałacie. Pomidory suszone odsączyć ( niekoniecznie), pokroić i dodać do reszty składników. Polać sosem: składniki na sos razem wymieszać (jeżeli wolisz wyraźniejsze smaki zrób sos z podwójnej porcji). Pestki dyni i słonecznik podsmażyć w minimalnej ilości oliwy z oliwy (uwaga gdyż mogą strzelać), odsączyć. Dodać do sałatki. Ugotowane jajka położyć na wierzch i gotowe. Smacznego
W kuchni u Monikiząbków czosnku oliwa z oliwek sól pieprz ok. 1 litra rosołu (lub bulionu warzywnego) 1 marchewka 1 pietruszka szczypta curry imbir (może być świeży lub suszony) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dynię obrać i pokroić na części. Ułożyć ją w naczyniu żaroodpornym, dodać pokrojone ząbki czosnku, marchewkę i pietruszkę pokrojone w plasterki i skropić oliwą z oliwek. Włożyć do nagrzanego piekarnika(...)żeby zupa nie była za rzadka) i zmiksować wszystko blenderem. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, curry i imbirem. Zagotować. Podawać zupę gorącą, z grzankami lub posypaną prażonymi nasionami słonecznika albo pestkami dyni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepszennej; 500 ml ciepłej wody; 25 g świeżych drożdży; 1/2 łyżeczki białego cukru; 1 łyżeczka soli; 4 łyżki płatków owsianych, górskich; 2 łyżki ziaren łuskanego słonecznika + odrobina do posypania po wierzchu; 2 łyżki pestek dyni + odrobina do posypania po wierzchu; 2 łyżki ziaren siemienia lnianego + odrobina do posypania po wierzchu; 2 łyżki mleka do posmarowaniu po wierzchu chleba(...)owsiane, cukier i pokruszone drożdże. Wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Zaczyn przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut do podrośnięcia. Do podrośniętego zaczynu dodać mąkę, sól, słonecznik, siemię lniane i pestki dyni. Wymieszać, aż do połączenia składników (ja mieszam robotem kuchennym przy użyciu mieszadeł, ale można także łyżką, najlepiej drewnianą). Tak przygotowane ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem
Gospodyni MiejskaPierwszy raz piekłam chleb z mąki orkiszowej ..Pomysł na taki chleb podpatrzyłam tutaj ..Prosty i szybki do zrobienia..chlebek wyszedł pyszny..tylko jak dla mnie
Moje domowe kucharzenietheme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 3-4 łyżki płatków owsianych ½ szklanki mleka lub wody 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżeczka sezamu 1 łyżeczka pestek słonecznika lub dyni kilka owoców suszonej żurawiny lub rodzynek kilka orzechów włoskich (lub innych) opcjonalnie: mak Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)składniki. Jeśli lubisz, posyp makiem. PS Siemię lniane, np. Kresto kupisz w cenie 1,50zł za 200 g, sezam tej samej firmy w cenie 3,50zł za 200 g, pestki słonecznika, np. Gardis w Lidlu, 500 g za ok 6zł, mielony mak również w Lidlu w cenie około 5zł za 200g. Taki zapas wystarcza na naprawdę długo. I jeszcze kilka
Qlinarnie i QlinarnieRobi się je szybko a zapach unoszący się podczas pieczenia dyni z rozmarynem - bezcenny. SKŁADNIKI : na pesto 350 g dyni ( tyle miała przed pieczeniem ) 80 ml pestek słonecznika (można użyć pestek dyni, orzechów włoskich ) ok 125 ml startego sera parmezan 70 ml oliwy sól , pieprz i gałka muszkatołowa - do smaku rozmaryn 3 małe gałązki sól różowa(...)SPOSÓB WYKONANIA : - dynie przekrawamy na kawałki, wyciągamy cały miąższ z dyni wraz z pestkami (nie obieramy ze skórki) - nagrzewamy piekarnik do 180 stopni - kawałki dyni smarujemy oliwą, posypujemy solą i na każdy kładziemy po gałązce rozmarynu - pieczemy ok 20 minut do miękkości - na suchej patelni prażymy słonecznik (lub inne nasze ulubione ziarno) - przygotowany ser parmezan mieszamy z ziarnem słonecznika (wystudzone
Basia w kuchnimąki pszennej; 25 g świeżych drożdży; 125 ml zakwasu żurkowego ( domowego lub kupnego ); 250 ml letniej wody; 1/2 łyżki soli; 1 łyżka słoneczniku + odrobina do posypania po wierzchu; 1 łyżka pestek dyni + odrobina do posypania po wierzchu; 1 łyżka ziaren siemienia lnianego + odrobina do posypania po wierzchu. Sposób przygotowania: Wieczorem, dnia poprzedzającego dzień pieczenia chleba(...)zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany) i wymieszać. Zaczyn przykryć czystą ściereczką i pozostawić do rana. Następnego dnia rano, do zaczynu dolać zakwas żurkowy, dodać sól, ziarna słonecznika, siemienia lnianego, pestki dyni i pozostałą mąkę. Wyrobić ciasto (ja wsypuję wszystkie składnkiki do misy od robota kuchennego i wyrabiam ciasto hakiem do ciast drożdżowego). Wyrobione ciasto przełożyć do misy (ja pozostawiam
Gospodyni Miejskaszczypta soli kamiennej lub morskiej masa czekoladowo-figowa: 200 g fig (niesiarkowanych - namoczonych na noc w około 3/4 szklanki wody) czubata łyżka oleju kokosowego - u nas olej z pestek dyni, 250 g gorzkiej czekolady (min. 60%) polewa: 1/4 szklanki syropu z buraków, 3 łyżki kakao dodatkowo: płatki migdałowe do posypania Migdały umieszamy w pojemniku blendera i mielimy na drobno. Następnie(...)Szaciłło: Przede wszystkim wprowadzić do diety zdrowe tłuszcze roślinne (nierafinowane, zimnotłoczone oleje np. rzepakowy, lniany czy rydzowy, olej kokosowy), produkty bogate w cynk (obecny m.in. w pestkach słonecznika czy dyni, można też kupić suplement Cynk Chelat), wyeliminować na jakiś czas nabiał z diety oraz nadmiar białka zwierzęcego, a wprowadzić produkty osuszające m.in . rośliny strączkowe, świetna jest fasolka
Plate of Joydietetyczną kolację. Może to być również dodatek do obiadu lub przekąska między głównymi posiłkami. Zamiast sezamu czarnego można użyć zwykły jasny lub inne ziarna, np. słonecznika czy pestki dyni. Składniki: • 4 ogórki gruntowe ok. 10 cm • 4 łyżki jogurtu greckiego • 2 łyżki płatków migdałowych • kilka orzechów włoskich • szczypta czarnego sezamu • sól
To co kochamjakże. Kremową zupę można jeść z różnymi dodatkami. Na głodne brzuchy może to być kasza jaglana czy ryż, a na mniej głodne płatki migdałowe, pestki dyni czy słonecznika. Składniki: • 1 brokuł • 3 ziemniaki • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 1 mała cukinia • 2 garści szpinaku • 3 łyżki oliwy • sól, pieprz do smaku • czarny sezam
To co kochamorzechami: 500 g mąki krupczatki 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru 30 g drożdży 500 ml letniej wody ½ szklanki otrębów pszennych 3 łyżki siemienia lnianego ½ szklanki nasion słonecznika ½ szklanki pestek dyni garść orzechów włoskich garść orzechów laskowych garść orzechów nerkowca garść migdałów 10 suszonych śliwek 1 łyżka czarnuszki (plus do posypania) oliwa do posmarowania formy * PRZYGOTOWANIE Ekspresowy chleb
Food Squarelitr bulionu warzywno-drobiowego 1 brokuł 1 łyżka pesto pietruszkowego 1 duży serek topiony śmietankowy (100g) sól, pieprz do smaku 1/3 łyżeczki mielonego rozmarynu Dodatkowo: groszek ptysiowy pestki dyni ziarna słonecznika Sposób przygotowania: Różyczki brokuła myjemy, przekładamy do garnka wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Zalewamy bulionem warzywno- drobiowym i gotujemy na małym ogniu ok 25 minut
Kuchnia w czekoladzieWaniliowe placuszki z soi podane ze śmietankowym dipem oraz pestkami dyni i słonecznika *** PLACUSZKI SOJOWE /przepis własny/ 120 g ugotowanych ziaren soi jajko 2 płaskie łyżki mąki pszennej graham płaska łyżka mąki kokosowej łyżka syropu klonowego pół łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml mleka sojowego waniliowego (można użyć dowolnego soku lub mleka) szczypta soli kilka kropli aromatu waniliowego masło klarowane
Poranek na słodkokolację. Oj, zakochałam się w tym smaku. Sałatka z burakami pieczonymi i gorgonzolą ( dla 4 osób ) 2 podłużne buraki 15 dkg gorgonzoli łyżeczka nasion słonecznika łyżeczka pestek dyni 2 łyżki oleju z dyni ( lub oliwy z oliwek ) świeżo mielony pieprz Buraki myjemy dokładnie, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika. Pieczemy buraki
Kuchnia na wzgórzucukinii to kolejny prosty, szybki, ale przede wszystkim zdrowy i smaczny dodatek do makaronów, kanapek, ryżu, czy świeżych warzyw. Jego smak możemy wzbogacić świeżą bazylią, ulubionymi orzechami, pestkami dyni, czy słonecznika. Warto również pokusić się o nieco parmezanu, który nada całości nie tylko pięknego smaku, ale i wyglądu Smacznego Składniki na pesto: 3 średniej wielkości cukinie 100ml oliwy z oliwek
NiePieprz.pl