Pestki słonecznika i dyni kojarzą mi się z Babcią. Ona od kiedy tylko pamiętam zawsze skubała pesteczki! Zawsze mówiła, że są zdrowe i dobre na włosy i paznokcie - włosy ma piękne. Błyszczące i mocne. Kiedy zobaczyłam ten przepis na nowym blogu Mar - Turn Green wiedziałam, że muszę go zrobić. Robiłam go już kilkukrotnie. Jest(...)pyszny i zdrowy. Zabiorę paczuszkę w podróż do rodzinnego domu, ciekawe jak Babci posmakuje :) Przepis pochodzi z książki Heidi Swanson "Super Natural Every Day". Składniki: 140 g pestek słonecznika, łyżka cukru dark muscovado, łyżeczka tartej skórki z cytryny, 1/4 łyżeczki soli morskiej W miseczce wymieszać startą skórkę z cytryny*, cukier i sól. Rozgrzać patelnie, na którą należy wrzucić
Plate of Joymaki pszenno-żytniej szklanka mąki pszennej + 2 łyżki mąki do posypania garść maku 3 g świeżych drożdży ok. 1,5 łyżeczki soli szklanka cieplej wody dodatkowo ziarna słonecznika i dyni oraz płatki owsiane Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy obie mąki, pokruszone drożdże, sól i mak, a następnie zalewamy to wszystko wodą. Mieszamy ręką albo drewnianą łyżką do połączenia(...)łyżek) blat i odgazowujemy, składając ciasto na pół, i jeszcze raz tak samo. Odkładamy ciasto zgięciami w dół na ścierkę na której wysypujemy ulubione dodatki, u mnie pestki słonecznika i dyni oraz oczywiście płatki owsiane i troszkę maku. Ciasto ponownie przykrywamy do wyrośnięcia, a w tym czasie włączamy piekarnik na 250`C i wkładamy mosiężne, bądź odporne
Słodkie PrzyjemnościCałość doprawiłam przyprawą Kamis i wyszła naprawdę pyszna sałatka. składniki: 300 g pomidorków koktajlowych, u mnie żółte i czerowne 200 g tofu 1 garść listków rukoli 2 garście słonecznika i pestek dyni 3 łyżki oleju sezamowego sól ziołowa Kamis suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis Pomidorki umyć i osuszyć, przekoić na pół i przełożyć do miski. Tofu pokroić
Monia miesza i gotujepietruszki drobno siekamy, mieszamy z mięsem mielonym i surowym jajkiem. Dodajemy do farszu mąkę, musztardę i przyprawy. Ugotowane jajka „panierujemy” w masie z mięsa, a następnie obtaczamy w słoneczniku i pestkach dyni. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut
Kuchnia Bon Appetitszklanki śmietany 12 lub 18 % 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 pomidor sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do kurczaka oliwa lub olej do smażenia świeża natka pietruszki, ziarna dyni i słonecznika Z masła, przesianej mąki i pozostałych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i przykryte, wstawiamy do lodówki na godzinę. Formę do tarty smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy(...)przekładamy pokrojone w kostkę suszone pomidory. Następnie przekładamy farsz z patelni. Dodajemy pokrojonego pomidora. Pieczemy 10 minut w temp. 180 stopni. Wyjmujemy i posypujemy świeżą natką i podprażonymi pestkami dyni i słonecznika. SMACZNEGO
WYSPA SZCZĘSLIWAjest po prostu obłędna. SKŁADNIKI: (1-2 porcje) 1 kula mozarelli w zalewie 1-2 czerwone pomarańcze 1/4 korzenia kopru włoskiego + koperek listki świeżej mięty listki świeżej bazylii pestki słonecznika (lub dyni) sos: łyżeczka musztardy francuskiej ( z całymi ziarnami gorczycy) sok z połowy cytryny łyżeczka miodu 1-2 łyżki oliwy z oliwek SPOSÓB WYKONANIA: 1. Mozarellę odlać z zalewy(...)pomarańczy który pozostał po ich krojeniu. 5. Na talerzu układać na zmianę plastry mozarelli, pomarańczy oraz listki świeżej mięty (ewentualnie bazylii lub oba zioła). Całość posypać obficie fenkułem, pestkami słonecznika i koperkiem. Polać wcześniej przygotowanym dressingiem. Smacznego
DefinicjaSmakuCzas przygotowania: 15 minut Składniki: 300g różnych rodzajów żółtego sera np. Gouda i Edam 100g boczku Szklanka śmietany 12% 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy Garść pestek słonecznika ( lub pestek dyni) Świeżo mielony pieprz Makaron dla 3 osób Makaron gotujemy al dente. Boczek kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy boczek. Podsmażamy go na złoty kolor. Dorzucamy
Kolizje SmakówSkładniki : 260 g (kubek) czerwonej soczewicy 4 łyżki mielonego siemienia lnianego 3 łyżki mąki cieciorkowej 2 łyżki przyprawy barbecue masala 1/2 łyżeczki pieprzu cyenne sól do smaku garśc pestek słonecznika i dyni do posypania Przygotowanie: Soczewicę ugotować w wodzie w proporcji 1:2. Ma być rozgotowana. Ostudzić Dodać mąkę, siemię i przyprawy. Wymieszac na gładką masę. Jesli soczewica jest rozgotowana(...)używac blendera Formować kotleciki. Masa jest kleista, ale jeśli zwilży się dłonie zimną wodą to nie ma problemu Ułożyć w formie do zapiekania wysmarowanej tłuszczem. Z wierzchu posypać pestkami. Piec w temp. 180 st. przez 30-35 minut Smacznego
pyszne zdrowościzerwona soczewica (1 szklanka) c zerwona papryka (1/2 szt.) p apryczka chili (1/4 szt.) m archewka (1 szt.) ł uskane ziarna słonecznika (3 łyżki) p estki dyni (2 łyżki) p rzecier z pomidorów (150 ml, można zastąpić pomidorami w puszce) s ól p ieprz ziołowy g aram masala w oda olej ej Czas przygotowania: 35 min Liczba porcji(...)Przygotowanie: Soczewicę wkładamy do garnka. Dolewamy 1,5 szklanki wody. Dodajemy pokrojoną marchewkę oraz paprykę. Gotujemy. Kiedy soczewica wchłonie wodę dolewamy przecier pomidorowy. Dodajemy posiekaną papryczkę chili, ziarna słonecznika i pestki dyni. Przyprawiamy. Gotujemy mieszając co jakiś czas, żeby danie się nie przypaliło. Kończymy, kiedy soczewica wchłonie przecier. W trakcie gotowania soczewicy przygotowujemy cukinię i pieczarki. Cukinię kroimy w talarki
Weganka gotujelekka. Idealna gdy na dworze upał. Składniki: 50 g rukoli 50 g roszponki pęczek rzodkiewek 250 g pomidorków koktajlowych pół pęczka szczypiorku pół czerwonej papryki 2 łyżki pestek słonecznika i dyni łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki lubczyku suszonego 2 łyżki przyprawy ziołowej (u mnie "18 ziół ojca Mateusza") 3 łyżki nierafinowanego oleju rzepakowego 2 łyżki oleju makadamia 1 łyzka(...)Przygotowanie: Wszystkie warzywa umyć i osuszyć Szczypiorek posiekać, paprykę pokroić w drobną kostkę, rzodkiewki pokroic na plasterki, pomidorki na połówki Przełożyć wszystkie warzywa dop miski, dodać natkę pietruszki oraz pestki i wymieszać W kubku zmieszać oleje, ocet i przyprawy Do sałatki dodać dressing i ponownie wymieszać Smacznego
pyszne zdrowościpłatkach. Co byście powiedzieli na to, aby samodzielnie zrobić domowe płatki? Takie musli na wypasie ;) Pełne tego, co najbardziej lubicie. Wystarczą płatki owsiane, żytnie, pszenne, Wasze ulubione ziarenka (słonecznik, sezam, pestki dyni, orzechy wszelakiego rodzaju) oraz suszone owoce (rodzynki, morele, jabłka, żurawina) i trochę miodu. 100 g domowej granoli dostarcza około 328,5 kalorii, 6,75 g białka(...)oraz 5,3 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: 100 g płatków owsianych 100 g płatków żytnich 50 g orzechów włoskich 50 g orzechów laskowych 50 g orzechów nerkowca 50 g pestek słonecznika 100 g rodzynek 150 g miodu (pół szklanki) 100 - 150 ml soku jabłkowego 1 łyżka mielonego cynamonu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Orzechy siekamy za pomocą noża (lub w blenderze kielichowym
W kuchni Katie150g mąka orkiszowa typ 750 - 175g * mąka żytnia typ 2000 - 175g otręby żytnie - ok 25 g pestki dyni lub słonecznika - ok 25g sól - 2 łyżeczki kminek woda - 400ml zakwas żytni - 3-4 duże łyżki * często zamiast typu 750 daję 2000 przygotowanie Rano wyjąć z lodówki zakwas, jak trochę(...)mąki żytniej chlebowej i 100 g wody), odstawić do wieczora, można do piekarnika z włączoną żarówką Wieczorem przygotowujemy chleb. Do dużej miski przesiać mąki, dodać sól, otręby pestki wymieszać , dodać zakwas (zwykle daję więcej niż przepisowe 3 łyżki) wodę i wymieszać drewnianą łyżką. Formę na chleb posmarować cienko olejem, obsypać otrębami lub pełnoziarnistą mąką . Wyłożyć do niej ciasto
Stare Garymożna przygotować 10 dość dużych bułek. Bułki z ziarnami Składniki: 400g mąki pszennej typ 650 300g mąki pełnoziarnistej 300ml letniej wody 200ml mleka 120g ziaren (u mnie sezam, pestki dyni i słonecznika) 25g drożdży świeżych 2 łyżki roztopionego masła 2 płaskie łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 białko i 1 łyżka mleka do posmarowania bułek ziarna do posypania Wykonanie: - składniki
Smakołyki Berenikiaktywnego zakwasu żytniego (z mąki pełnoziarnistej) 200 g mąki żytniej razowej 200 ml letniej wody Ciasto: 520 g mąki żytniej razowej 120 g pestek słonecznika (ja dodałam słonecznik i pestki dyni) 100 g otrębów żytnich 30 g sezamu 350 ml letniej wody 3/4 łyżki soli himalajskiej olej kokosowy do wysmarowania foremki Dzień przed pieczeniem Zakwas zmieszać z mąką i letnią(...)miejsce, aby przefermentował. Dzień pieczenia: Otręby wsypać do miseczki i zalać gorącą wodą tak, aby je przykryła. Odstawić do przestudzenia na 15 minut. Mąkę zmieszać z wcześniej przygotowanym zaczynem, pestkami słonecznika, solą i sezamem. Dodać także otręby z wodą, w której się moczyły. Ciasto wyrabiać za pomocą miksera - w trakcie dodawać powoli letnią wodę. Składniki mieszać kilka minut, ciasto powinno
FitKotzachęcam ;) GRANOLA RABARBAROWA lekko zmodyfikowany przepis z Filozofii Smaku // mały słoik granoli ~150g różowych części rabarbaru ~50g cukru trzcinowego ~łyżka wody ~100g płatków owsianych górskich ~20g sezamu ~20g pestek słonecznika ~20g płatków migdałowych Rabarbar kroimy w kawałki o długości 1 cm. Umieszczamy w garnku, dodajemy cukier i wodę, gotujemy mieszając, aż cukier się rozpuści. Przykrywamy, gotujemy przez około(...)spodu łyżki. Sprawdźcie, czy mus jest dla Was wystarczająco słodki. Jeśli nie, dodajcie do niego więcej cukru. Mus pozostawiamy do ostudzenia, następnie przekładamy do miski. Dodajemy płatki, sezam, pestki dyni i słonecznik. Mieszamy. Masę rozkładamy w jednej warstwie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez około 25-30 minut
chili & sugar